نشست خبری دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها
افزایش تعداد اعضای کتابخانه‌ها در دو سال گذشته

افزایش تعداد اعضای کتابخانه‌ها در دو سال گذشته
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما مهدی رمضانی در نشست خبری نهاد کتابخانه‌ها گفت: تعداد اعضای کتابخانه‌ها در سال ۱۴۰۰، هفتصد و پنجاه هزار نفر بود که هم اکنون به بیش از دو میلیون و ۷۰۰ هزار نفر رسیده است.
وی افزود: تامین منابع کتابخانه‌ها هم در این مدت افزایش یافته به طوری که تعداد کتاب‌های کل کتابخانه‌های عمومی از ۴۵ میلیون جلد کتاب به بیش از ۵۰ میلیون رسیده است.
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها گفت: تعداد کتابخانه‌ها در ابتدای شروع دولت ۲۶۸۰ کتابخانه بوده که هم اکنون به ۲۷۷۹ کتابخانه و سالن‌های مطالعه از ۶۰ سالن به ۱۳۷ سالن رسیده است.
رمضانی افزود: ما در زمینه کتابخانه‌ها به صورت کلی ۱۶۲ کتابخانه جدید رشد داشته ایم به طوری که ۱۸ کتابخانه به مرحله بازپروری رسیده و کتابخانه‌های سیار ۷۰ درصدبیشتر شده است. 
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها در ادامه در خصوص دیگر فعالیت‌های نهاد کتابخانه‌ها در دولت سیزدهم گزارش کاری ارائه کرد و گفت: وقتی فعالیت نهاد در دولت جدید شروع شد ما در چند بخش فعالیت کردیم. یکی از مسائل در زمینه زیرساخت‌های نهاد بود.
وی افزود: اصلاح «قانون تاسیس نهاد» از جمله مواردی بود که در نهاد کتابخانه‌ها دنبال شد ولی فرصت این که قانون در صحن مطرح شود نبود.
رمضانی گفت: این موضوع با کار کارشناسی وسیعی صورت گرفت و نیازمند تصمیم مجددی است که امیدواریم با سرعت بیشتری پیش رود. 
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها افزود: مسئله بعدی «آیین نامه اجرایی» بوده که ما پیش نویسی برای خودمان تهیه کردیم و در وزارت ارشاد بررسی شد و مورد توافق قرار گرفت.
وی گفت: کلیات این آیین نامه تصویب شد و جزییات در چند جلسه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
رمضانی افزود: مسئله بعدی مباحث بودجه‌ای است که در مجلس و دولت پیگیری شد و شهید رئیسی در آبان ۱۴۰۱ در هفته کتاب قول دادند که معیشت کتابداران را پیگیری کنند. 
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها گفت: بحث دسترسی به کتاب از موارد دیگری بود که دنبال شد و بیش از دوازده مورد در خصوص حوزه معیشتی کتابداران انجام شد که بر اساس آن افزایش ضریب برای آن‌ها رخ داد.
وی افزود: شناساندن موقعیت کتابخانه‌های عمومی از دیگر ماموریت‌های نهاد بوده است به طوری که ما پیشرفت خوبی در تشکیل جلسات به ریاست استانداران و فرمانداران داشتیم.
رمضانی گفت: حضور شهید رئیسی دربرنامه‌های حوزه کتاب از دیگر مواردی بود که در این مدت شاهد بودیم و این که رئیس دولت به حوزه کتاب تا این اندازه توجه نشان دهد بی سابقه است. 
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها گفت: همراهی با دیگر دستگاه‌ها نیز در این مدت به رشد فعالیت‌های حوزه کتابخوانی کمک شایانی کرده است.
وی افزود: توجه دولت به تکمیل طرح‌های نیمه تمام در سفر‌های استانی این مدت بی نظیر بود و تمام طرح‌های کتابخانه‌های مرکزی ما الان فعال هستند و تعداد قابل توجهی نیز در حال اتمام است.
رمضانی با اشاره به اینکه قرار بود با دستور رئیس جمهور شهید خودرو سازان ۲۰۰ کتابخانه سیار را در مناطق روستایی مستقر کنند گفت: رئیس جمهور این موضوع را به وزارت صمت ابلاغ کرده بود که ادامه این اقدام را رسانه‌ها باید پیگیری کنند. 
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها گفت: توجه به جمعیت عشایری، استفاده از مدیران جوان و توجه به ظرفیت بانوان در امور مدیریتی از دیگر اقدامات نهاد کتابخانه‌ها در دولت سیزدهم بود.
وی افزود: توجه به حوزه کتاب کودک و ایجاد جشنواره هدهد سفید و منابع کودک و نوجوان از دیگر اقدامات این مدت بود.
رمضانی گفت: تنوع در طراحی کتابخانه‌های عمومی برای جذب کردن نوجوانان و ایجاد فضا‌های عمومی از اقدامات این دوره بوده است.
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها افزود: برنامه‌های مناسبتی مثل اربعین، هفته کتاب و نقد و رونمایی، تقویت محفل‌های ادبی و قرآنی از جمله برنامه‌های این مدت بوده است.
وی گفت: روایت مادری ذیل محافل ادبی و ویژه برنامه شهدای اردیبهشت هم در نهاد کتابخانه‌ها دنبال شد.
رمضانی افزود: این مدت زیرساخت‌های نهاد تکمیل شد که از آن جمله می‌توان به نرم افزار‌های مدیریتی و سکوی اعضای کتابخانه‌های عمومی که خدمات کتابخانه‌ای را پوشش می‌دهد اشاره کرد. 
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها با اشاره به سند خواندن گفت: ضمانت اجرایی این سند فعالیت رسانه هاست و شما خبرنگاران می‌توانید مانند صدا و سیما که در زمینه مجوز‌های کسب و کار پیگیری کرد با دنبال کردن سند خواندن به عملی و اجرایی شدن سند کمک کنید.
وی درباره نقش خیرین در دولت سیزدهم افزود: خیرین در این مدت ۱۰۴ ساختمان و ۲۶ زمین واگذار کردند. همچنین ۱۲ خودروی سیار برای کتابخانه‌ها اهدا کردند و در بخش‌های دیگر کار‌های مشترک دیگری صورت گرفت که از آن جمله می‌توان به ایجاد مرکز مشاوره در کتابخانه‌ها اشاره کرد.
نهاد کتابخانه‌ها در اردیبهشت ماه سند ملی خواندن و ترویج مطالعه مفید را به تصویب رساند و شهید رئیسی آن را به ۲۱ دستگاه ابلاغ کرد.

دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها گفت:کتاب‌های ادبی پر امانت‌ترین کتاب‌های کتابخانه‌ها و بعد از آن کتاب‌های کودک و نوجوان در رده دوم قرار دارد.

رمضانی افزود: کتاب‌های بعدی این فهرست شامل کتاب‌های مهارتی (شامل سرگرمی و هنر) و کتاب‌های تاریخی و دینی است.
وی افزود: خرید منابع برای کتابخانه‌ها هم براساس همین فهرست انجام می‌شود.
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها همچنین در خصوص دیگر خدمات کتابخانه‌ای گفت: یکی از اقدامات انجام شده در کتابخانه‌ها در خصوص کتاب‌های بریل است. ما در نمایشگاه آبادیران ۴۰ دستگاه برجسته نگار برای نابینایان خریداری و حجم قابل توجهی از کتاب‌های صوتی را تولید کردیم.
رمضانی گفت: ما سالانه ۱۷۰ عنوان نشریه برای منابع کتابخانه‌ها خریداری می‌کنیم که این موضوع به حیات مطبوعات کمک می‌کند.
وی در خصوص کتابخانه‌ها و فضای مورد نیاز در این خصوص گفت: کتابخانه مرکزی رشت تا پایان سال افتتاح می‌شود و با گشایش این کتابخانه بزرگترین کتابخانه خاورمیانه افتتاح می‌شود.
دبیر کل نهاد کتابخانه‌ها گفت: دریافتی کارکنان کتابخانه‌ها از این پس منطبق با کار آنها خواهد بود و دولت آقای پزشکیان هم چنین برنامه‌ای را در دستو رکار دارد.
نهاد کتابخانه‌ها در دو سال گذشته توانسته ظرفیت کتابخانه‌ها و تعداد اعضا را افزایش دهد.