جنگل‌های آمازون تا سال ۲۰۵۰ به «نقطه شکست» می‌رسد

جنگل‌های آمازون تا سال ۲۰۵۰ به «نقطه شکست» می‌رسد

   به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ به نقل از خبرگزاری فرانسه،‌ مطالعه‌ای که روز چهارشنبه منتشر شد، هشدار می‌دهد بخش قابل‌توجهی از جنگل‌های بارانی آمازون، یک تنظیم‌کننده مهم آب و هوا و ذخایر ارزشمند تنوع زیستی، ممکن است تا سال ۲۰۵۰ به علت خشکسالی، آتش‌سوزی و جنگل‌زدایی به «نقطه شکست» برسد.
این مطالعه را یک گروه بین‌المللی متشکل از حدود بیست محقق در مجله نیچر Nature منتشر کرد، تخمین می‌زند «بین ۱۰ تا ۴۷ درصد» از سطح آمازون «در معرض اختلالات تجمعی قرار خواهد گرفت که احتمالاً باعث انتقال غیرمنتظره اکوسیستم و تشدید تغییرات آب و هوایی منطقه‌ای می‌شود.»
تحت تاثیر فشار "دما‌های گرمتر"، "خشکسالی شدید"، "جنگل زدایی" و "فرسایش"، تا نیمی از آمازون به یک "نقطه شکست" یا "نقطه اوج" می‌رسد و جنگل را به یک دایره باطل هدایت می‌کند که مترادف با فروپاشی بالقوه اکوسیستم‌ها است.
برای رسیدن به این مشاهدات، برناردو فلورس و همکارانش پنج عامل حیاتی را تجزیه و تحلیل کردند: گرم شدن کره زمین، بارش سالانه، شدت فصلی بودن بارش، طول فصل خشک و جنگل زدایی.
این مطالعه افزود آمازون خانه "۱۰ ٪ از تنوع زیستی سیاره" است، "مقداری کربن معادل ۱۵ تا ۲۰ سال انتشار" از انسان را ذخیره می‌کند و "اثر خنک کننده خالصی را ایجاد می‌کند که به تثبیت آب و هوای سیاره کمک می‌کند".
این مطالعه سه مسیر تکامل دائمی جنگل را مشخص می‌کند: می‌تواند در مکان‌هایی به جنگل‌های تخریب‌شده، با گونه‌های کمتر، لیانا و بامبو بیشتر، یا جنگل‌های باز، با درختان کوچک‌تر در هم آمیخته با علف‌ها یا حتی شکلی از ساوانا تبدیل شود.
دانشمندان نگرانند آمازون از یک «جذب کربن» تبدیل به یک «منبع انتشار» شود.
برناردو فلورس، نویسنده اصلی این مقاله از دانشگاه سانتا کاتارینا، برزیل، گفت: ما ممکن است بیش از آنچه قبلاً فکر می‌کردیم به این نقطه شکست نزدیک شده باشیم.
این مطالعه سه راه را برای درمان ارائه می‌کند: کاهش جهانی انتشار گاز‌های گلخانه ای، پایان جنگل زدایی و احیای مناطق تخریب شده.
برای رسیدن به این مشاهدات، دانشمندان تأثیر پنج عامل حیاتی را تجزیه و تحلیل کردند: گرم شدن کره زمین، بارندگی سالانه، شدت فصل بارانی، طول فصل خشک و جنگل زدایی.
محققان به سوابق دیرینه شناسی (حدود ۶۵ میلیون سال)، مدل‌های آب و هوا و داده‌های رصدی جمع آوری شده از دهه ۱۹۸۰، مانند مشاهدات ماهواره‌ای از گسترش آتش سوزی در جنگل ها، درختان پوششی و جنگل زدایی تکیه کردند.
یافته‌های آنها مکمل یافته‌های شبکه جهانی اسناد آب و هوا است که در ژانویه اعلام کرد تغییرات آب و هوایی احتمال خشکسالی ویرانگر را که در سال ۲۰۲۳ در آمازون رخ داده، ۳۰ برابر بیشتر کرده است.