افزایش اثر بخشی ترکیب نانوذرات نقره با آنتی‌بیوتیک ها

به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، یک مطالعه جدید نشان می‌دهد که ترکیبی از نانوذرات نقره و آنتی‌بیوتیک‌ها ممکن است راهی برای مبارزه با باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک باشد.

محققان امیدوارند که این کشف برای درمان برخی از انواع عفونت‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک که بیش از یک میلیون نفر در سطح جهان را می‌کشد، مناسب باشد.

دانیل سیز، استادیار ارشد گروه میکروبیولوژی و علوم سلولی در دانشگاه فلوریدا/موسسه مواد غذایی و کشاورزی می‌گوید: «وقتی من برای اولین بار نتیجه را دیدم، اولین جمله‌ای که گفتم این بود، وای، چه نتیجه‌ای!»

برای قرن‌ها، خواص ضدمیکروبی نقره شناخته شده است. با این حال، نانوذرات نقره حوزه جدیدی در استفاده از فلزات گران‌بها برای مبارزه با باکتری‌ها باز کرده است.

در مطالعه جدیدی، که در نشریه Frontiers in Microbiology منتشر شده است، محققان نشان دادند که آیا نانوذرات نقره تجاری موجود در بازار قدرت آنتی‌بیوتیک‌ها را افزایش می‌دهد و این دارو‌ها را قادر می‌سازد تا با باکتری‌هایی که برای تحمل آن‌ها تکامل یافته اند، مقابله کنند.

دانیل سیز می‌گوید: «ما دریافتیم که نانوذرات نقره و یک کلاس مشترک آنتی‌بیوتیک‌ها به نام آمینوگلیکوزید‌ها به طور هم‌افزایی با هم کار می‌کنند.»

سیز توضیح می‌دهد: «هنگامی‌که آنتی‌بیوتیک با مقدار کمی از نانوذرات نقره ترکیب می‌شوند، میزان آنتی‌بیوتیک مورد نیاز برای مهار باکتری‌ها ۲۲ برابر کاهش می‌یابد، که به ما می‌گوید که نانوذرات دارو را بسیار قوی‌تر می‌کنند.

علاوه بر این، آمینوگلیکوزید‌ها می‌توانند عوارض جانبی منفی داشته باشند، بنابراین استفاده از نانوذرات نقره می‌تواند باعث کاهش دوز کمتر آنتی‌بیوتیک شود و این عوارض جانبی را کاهش دهد.»

محققان می‌گویند در طی چند دهه گذشته، استفاده بیش از حد از آنتی‌بیوتیک‌ها منجر به ظهور باکتری‌های مقاوم به آنتی‌بیوتیک و کاهش اثربخشی دارو‌های سنتی آنتی‌بیوتیکی شده است. یافته‌های این مطالعه حاکی از آن است که نانوذرات نقره پتانسیل افزایش اثربخشی برخی از این دارو‌ها را دارند.

آتومن دوو می‌گوید: «فرض کنید شما سوختگی بدی روی دست خود دارید و به یکی از این سویه‌های مقاوم باکتری‌ها آلوده می‌شوید.

این امکان وجود دارد که پانسمان که با ترکیبی از نانوذرات نقره و آنتی بیوتیک‌ها آغشته شده، می‌تواند این عفونت را از بین برده و از گسترش باکتری‌های مقاوم جلوگیری کند.»

اگرچه آنتی‌بیوتیک‌ها عمدتاً باکتری‌ها را هدف قرار می‌دهند، اما می‌توانند به سلول‌های انسانی و حیوانی نیز آسیب برساند. محققان با استفاده از کرم میکروسکوپی به نام C. elegans، تأیید کردند که نانوذرات نقره نیز آنتی‌بیوتیک را برای سلول‌های غیر باکتریایی سمی‌تر نمی‌کند.

بنابر اعلام ستاد نانو، دانشمندان قصد دارند مجوز FDA را برای آزمایشات بالینی بگیرند و با UF Innovate همکاری کنند تا یک محصول ضد میکروبی را که از نانوذرات نقره استفاده می‌کند، ثبت کند.