به گزارش خبرگزاری صداوسیما: مشاهده اخبار مربوط به افزایش سطح کربن دیاکسید موجود در جو و لزوم استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر به یکی از کارهای متداول و هر روزه انسانها تبدیل شده است. در یکی از جدیدترین راهکارها برای کاهش گرمای زمین، دانشمندان موفق به ساخت نیروگاههای ذخیره انرژی تجدیدپذیر شدهاند که براساس ترکیبی با کربن دیاکسید فعالیت میکند.
این نیروگاهها CO۲ Energy Dome نام دارند. عبارت Dome در نام این نیروگاه به سازههای گنبدی شکل اشاره دارد که برای ذخیرهسازی انرژی مورد استفاده قرار میگیرند. اولین نیروگاه از مجموعه CO۲ Energy Dome در ساردینیای ایتالیا ساخته شدهاند. این نیروگاه ابعاد کوچکی دارد، اما نخستین مجموعهای است که باتریهای کربن دیاکسید تولید میکند.
مجموعه CO۲ Energy Dome فعالیت خود را بهعنوان یک مؤسسه تحقیقاتی در فوریه ۲۰۲۰ آغاز کرد، اما پیشرفت چشمگیر آن سبب شد تا هماکنون در حد چند مگاوات انرژی تولید کند. این شرکت هماکنون توافقنامههای تجاری متعددی را با شرکای خود به امضا رسانده است که به آن اجازه میدهد در ایتالیا، آلمان، آفریقا و خاورمیانه پروژههای ذخیره انرژی بسازد.
فناوری مورد استفاده در ساخت مراکز ذخیره انرژی تجدیدپذیر Dome ارزان است. این فناوری از ترکیب کربن دیاکسید، آب و فولاد استفاده میکند و حاصل آن باتریهایی از جنس CO۲ است. به گفته مدیر این مؤسسه، باتریهای کربن دیاکسید بهاندازه نصف باتریهای لیتیومی قیمت دارند.
این شرکت ایتالیایی بر مزیت مهم گاز کربن دیاکسید برای ذخیره انرژی تجدیدپذیر متمرکز شده است. گاز CO۲ قابلیت متراکمشدن در دمای محیط را دارد و میتواند بهصورت مایع درآید. این امکان موجب میشود تا دانشمندان از کربن دیاکسید بهعنوان ذخیرهکننده انرژی استفاده کنند. از آنجایی که این گاز در دمای محیط به حالت مایع درمیآید، نیازی به تجهیزات برودتی نیست.
شرکت ایتالیایی Dome کربن دیاکسید را در دما و فشار اتمسفر میگیرد و آن را فشرده میکند. پس از فشردهسازی، گرمای حاصل در این فرایند نیز ذخیره میشود. هنگام تبادل انرژی حرارتی با جو، گاز CO۲ به مایع تبدیل میشود.
باتریهای کربن دیاکسید میتوانند همواره در یکی از دو حالت شارژ یا دشارژ قرار بگیرند. هنگامی که به انرژی الکتریکی نیاز داشته باشید، کربن دیاکسید موجود در باتری گرم شده و به حالت گاز درمیآید. این گازها بهسمت توربین حرکت میکنند تا برق تولید کنند. شرکت ایتالیایی اطمینان دارد که با آببندی مناسب مراکز ذخیرهسازی، هیچگونه نشتی را شاهد نخواهیم بود.