به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای مهدی صفری در برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: برای افزایش این رقم به دو تا دو و نیم میلیارد دلار برنامه ریزی کرده ایم که تحقق دو میلیارد دلار در امسال قطعی است. زیرساخت های لازم برای توسعه تجارت با عمان فراهم است و برای توسعه این روابط و افزایش سرمایه گذاری، تفاهمنامه ای برای حل مسائل مربوط به قرنطینه، استانداردهای کشاورزی ، سرمایه گذاری ، حمل و نقل بین دو کشور امضا شده است.
صادرات محصولات دانش بنيان هدف ماست
یکی از اهداف ما صادرات محصولات دانش بنیان است و در این زمینه پارک پردیس تفاهمنامه ای با طرف عمانی برای انتقال فناوری شرکت های دانش بنیان و تولید محصولات این شرکت ها به صورت مشترک در عمان امضا کرده است. بر اساس توافق های انجام شده امکان افزایش پروازها بین دو کشور به 50 پرواز در هفته وجود دارد افزایش توریسم سلامت از جمله مزایای این پروازهاست. نقش عمان درکریدور شمال ـ جنوب مهم است و امکان استفاده از بنادر دو کشور برای کشتی های مسافری و کانتینربر فراهم شده است و مسافر و کالا به وسیله ی خطوط ریلی و جاده ای، امکان انتقال به سمت آسیای مرکزی و قفقاز را از بندر چابهار و بندر عباس دارد.
نائب رئيس اتاق بازرگاني: رسيدن به دو ميليارد دلار روابط تجاري عملي است
آقای حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن ایران نیز در این برنامه گفت: دستیابی به دو میلیارد دلار روابط تجاری با عمان کار غیرممکن یا دور از دسترسی نیست زیرا روند تعاملات اقتصادی و تجاری ما با عمان رو به افزایش است. میزان صادرات سال گذشته به عمان از نظر وزنی 14 درصد و از نظر ارزش حدود 63 درصد افزایش یافته است.
صفري : همکاري بخش خصوصي، مراکز تجاري و وزارت خارجه تقويت مي شود
آقای صفری معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه در ادامه برنامه گفتگوی ویژه خبری افزود: در جلسه اخیر اکو همه ی کشورهای عضو به خصوص آسیای مرکزی و قفقاز مانند قزاقستان، قرقیزستان، ازبکستان، حتی ترکمنستان درخواست می کردند که از طریق چابهار کالاهایشان به هند و کشورهای جنوب خلیج فارس صادر شود. سفر رئیس جمهور به عمان تأثیرات خود را در منطقه خواهد گذاشت. 80 درصد تجارت ما با کشورهای همسایه را بخش خصوصی انجام می دهد و دولت شرایط را آماده می کند. همکاری نزدیکی بین وزارت خارجه، بخش خصوصی و مرکز تجاری در حال شکل گرفتن است. در شش ماهه نخست امسال کمیسیون های مشترک به 20 کمیسیون می رسد و تا آخر سال به 40 کمیسیون خواهیم رسید و همکاری نزدیکی بین وزارت خارجه، بخش خصوصی و مرکز تجاری در حال شکل گرفتن است. بیشترین تجارت ما به وسیله بخش خصوصی به خصوص اتاق های مشترک و اتاق بازرگانی انجام می شود. ما وارد بخش تجارت آزاد 5 کشور خواهیم شد که شامل روسیه ، روسیه سفید ، ارمنستان ، قزاقستان ، قرقیزستان و تاجیکستان است و ازبکستان نیز ناظر خواهد بود که تاثیر بسیار زیادی در افزایش صادرات ما دارد.
شاه ويسي: شاخص های اقتصاد سیاسی بین المللی در جمهوری اسلامی به سرعت در حال ترمیم است
آقای ساسان شاه ویسی کارشناس اقتصادی نیز در ارتباط تصویری با این برنامه گفت: سیاستگذاری های اقتصادی و توسعه میدانی منطقه یکی از مهمترین اولویت هایی است که کشورها برای هزاره سوم انتخاب کردند، به نظر می رسد اتفاق هایی که در دولت سیزدهم افتاده است قابلیت های دیپلماسی فعال اقتصادی را به شکل همگرا و در سطح بزرگی دنبال می کند. اصرار داریم با ظرفیت های کشورهایمان به شکل برد ـ برد در منطقه، روابط تجاری مان را افزایش دهیم اضافه کرد: به نظر می رسد که شاخص های اقتصاد سیاسی بین المللی در جمهوری اسلامی به سرعت در حال ترمیم، تقویت ، پویایی و پیوند با اقتصاد کشورهای منطقه است.
مرادي : صدور خدمات فني مزيت بالايي دارد
آقای کاظم مرادی نایب رئیس اتاق بازرگانی اتاق ایران و عمان نیز در این برنامه گفت: ظرفیت های کشور عمان برای همکاری بین دو کشور ظرفیت های بالایی است از جمله کیفیت بالای نیروهای متخصص مهندسی کشور که مزیت بالایی در زمینه صدور خدمات فنی ـ مهندسی ایجاد می کند. مزیت جغرافیایی و نزدیکی دو کشور و قرابت فرهنگی ـ دینی و تاریخی دو کشور مزیت های بالایی است که قابل استفاده است. توافق برای حل چالش های گمرکی به ویژه در زمینه حمل و نقل دریایی و پروازها بین دو کشور در این سفر اتفاق افتاده است به ویژه در زمینه مراودات بانکی و ضمانتنامه ها و مشکلاتی که شرکت های ایرانی داشتند. ظرفیت یک و سه دهم میلیارد دلاری تجارت بین دو کشور ظرفیت افزایش 4 ـ 5 برابری را دارد .
سلاح ورزي: اتاق مشترک ما در حوزه عمان فعال شده است
آقای حسین سلاح ورزی نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن ایران گفت: یکی از مهمترین مشکلاتی که عمدتاً ناشی از بحث تحریم ها بوده مربوط به بحث مراودات بانکی و عملیات بانکی است که خوشبختانه در ماه های اخیر با کشورهای همسایه توافقات خوب دو جانبه ای امضا شده است . در ماه های اخیر سطح همکاری ها بین بخش خصوصی با حوزه دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه و سازمان توسعه تجارت خیلی خوب بوده است و اتاق های مشترک ما به خصوص در حوزه عمان و قطر فعال شده اند.
شاه ويسي: ميدان مشترک هنگام مهم است
آقای شاه ویسی کاشناس اقتصادی گفت: اتفاقی که دارد می افتد شاید مهمترین ظرفیتش این است که ما در رتبه بندی های جهانی یک سهمی را برای خودمان در تولید ناخالص ملی تعریف کرده بودیم و در کیک تجارت جهانی، خواسته یا ناخواسته در طی یک دهه گذشته بخش بزرگی از این دچار افتادگی شد هم در تراز تجاری و هم در قابلیت های تولید ناخالص داخلی . یکی از توافقاتی که دارد صورت می گیرد با توجه به قابلیت های جمهوری اسلامی ایران در حوزه انرژی است ما یک میدان مشترک به نام هنگام را با کشور عمان داریم که ظرفیت های اثرگذاری دارد قریب به 80 درصد آن در سهم میدان جمهوری اسلامی ایران هست اما خواسته یا ناخواسته یا به خاطر نبود سرمایه گذاری یا به خاطر نبود ظرفیت بخشی به این زیرساخت های در اختیار، سهم طرف عمانی و برداشت آن بیشتر بوده با توافقی که صورت گرفت و وزارت نفت آن را دارد فعال می کند یک قابلیت اثرگذاری در میدان مشترک به صورت ظرفیت گذار دارد به وجود می آید و اتفاقاً در ادامه آن یک قابلیت های سوآپ را هم می تواند برای بازارسازهای دیگر تعریف کند. من فکر می کنم که توسعه همکاری ها با کشورهایی مثل عمان و قطر و کشورهای حاشیه خلیج فارس علاوه بر حضور در آن بازارها، صادرات مجدد یا استفاده از ظرفیت حمل و نقل برای به حرکت درآوردن توافقاتی که ما در حوزه اوراسیا داریم یک کارکرد دیگر هم می تواند داشته باشد.
وی افزود : با گسترش این تعاملات زمینه سرمایه گذاری این کشورها که عمدتاً کشورهای با تولید ناخالص بالا، درآمد سرانه بالا هم هستند در ایران فراهم می شود و شاید یک مسیر جذب سرمایه گذار خارجی هم به وجود بیاید.