سیر ، بدبوی پر خاصیت

به گزارش گروه علمی فرهنگی خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ فواید سلامتی سیر شامل کاهش علائم سرماخوردگی، کاهش فشار خون و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و همچنین اختلالات عصبی می‌شود.بدبوی پر خاصیت

سیر (با نام علمی Allium sativum) گیاهی خوش عطر و طعم است که به دلیل فواید درمانی فراوانی که دارد، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این ماده حاوی یک ترکیب قدرتمند به نام آلیسین است که به کاهش کلسترول کمک می‌کند. فواید سلامتی سیر شامل کاهش علائم سرماخوردگی، کاهش فشار خون و خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و همچنین اختلالات عصبی می‌شود.

سیر از اعضای نزدیک پیاز و بومی آسیای میانه است. یک گل سیر حاوی چندین حبه است و هر حبه با یک پوست نرم و شفاف پوشانده شده است.

سیر بیش از ۳۰۰۰ سال است که به عنوان یک چاشنی خوش طعم و عطر به مواد غذایی اضافه و همچنین به عنوان یک داروی سنتی مورد استفاده قرار می‌گیرد.

ارزش غذایی سیر

سیر حاوی کالری، چربی‌های اشباع و سدیم اندکی است. این ماده دارای چندین ماده معدنی مفید مانند فسفر، پتاسیم، منیزیم، زینک، کلسیم و آهن است و مواد معدنی کمیاب مانند ید، گوگرد و کلر را نیز شامل می‌شود. براساس بانک اطلاعات ملی مواد مغذی USDA، سیر منبع غنی ویتامین‌های گروه B. (فولات، تیامین، نیاسین و B-۶) و ویتامین‌های C. A؛ و K. است. سیر یکی از منابع نادر رژیم غذایی ترکیبات آلی است.

مزایای مصرف سیر خام

۱. کاهش علائم سرماخوردگی و سرفه

۲. کاهش فشار خون

۳. کاهش سطح کلسترول

۴. سلامت قلب را تقویت می‌کند

۵. خواص محافظت کننده عصبی

۶. جلوگیری از مسمومیت با فلزات سنگین

۷. زخم‌ها را بهبود می‌بخشد

۸. افزایش سلامت استخوان

۹. هضم را تقویت می‌کند

۱۰. قند خون را تنظیم می‌کند

۱۱. سیستم ایمنی را تقویت می‌کند

۱۲. مراقبت از چشم

۱۳. از آکنه جلوگیری می‌کند.

سایر مزایای استفاده از سیر

آسم را کنترل می‌کند

خوردن چند حبه سیر آب پز یک درمان هومیوپاتی موثر برای کاهش علائم آسم محسوب می‌شود. یکی دیگر از راهکار‌های پیشنهادی، نوشیدن یک لیوان شیر با سه حبه سیر آب پز هر شب قبل از خواب است. این درمان می‌تواند علائم بیماران آسم را تسکین دهد. حملات آسم ممکن است با خوردن چند حبه سیر خرد شده با سرکه مالت کنترل شود. با این حال، توصیه می‌شود قبل از امتحان کردن این روش‌های درمانی در خانه با یک متخصص مشورت کنید.

پتانسیل ضد سرطان

گزارشی از سال ۲۰۱۳ که در مجله Neuro-Oncology منتشر شد، نشان داد که سیر حاوی ترکیبی به نام دیالیل تری سولفید (DATS) است که یک عامل درمانی مؤثر در جلوگیری از پیشرفت تومور به حساب می‌آید. اگرچه برای تایید این خاصیت تحقیقات بیشتری لازم است. با این حال، این نکته حاکی از آن است که مصرف منظم سیر ممکن است خطر ابتلا به انواع سرطان را کاهش دهد. این ماده به کاهش تولید ترکیبات سرطان زا کمک می‌کند و همچنین باعث کاهش تومور‌های مرتبط با سرطان پستان می‌شود.

کاهش وزن

سال‌ها است که از سیر به عنوان درمانی برای کاهش وزن استفاده می‌شود. در نمونه‌های حیوانی، بیان ژن‌هایی که در چربی سوزی نقش دارند، کاهش می‌یابد، که منجر به تشکیل سلول‌های چربی می‌شود. این گیاه ترموژنز را افزایش می‌دهد، که به سوزاندن چربی و کاهش سطح کلسترول LDL (بد) کمک می‌کند. این تحقیق پیامد‌های مثبتی در کاهش چاقی در انسان دارد.

از کبد چرب جلوگیری می‌کند

 سیر سرشار از سیستئین S-ally-mercapto cysteine (SAMC) و آنتی اکسیدان‌ها است که می‌تواند به جلوگیری از کبد چرب کمک کند. این ترکیبات همچنین ممکن است خطر صدمات کبدی را کاهش دهد. برای تأیید این مزایا برای کبد، تحقیقات بیشتری لازم است.

عفونت‌های UTI و کلیه را کاهش می‌دهد

سیر از رشد سودوموناس آئروژینوزا، پاتوژن مسئول عود مجدد عفونت ادراری (UTI) و عفونت‌های کلیوی جلوگیری می‌کند. همچنین از عصاره سیر تازه برای جلوگیری از رشد واژینیت کاندیدا و عفونت E. coli استفاده می‌شود.

از ریزش مو جلوگیری می‌کند

این گیاه ممکن است به جلوگیری از ریزش مو و تقویت رشد مو کمک کند. استفاده منظم از ژل سیر یا روغن نارگیل ترکیب شده با سیر ممکن است به شرایطی مانند آلوپسی کمک کند. با این حال، اطلاعات و تحقیقات محدود در مورد این مزیت وجود دارد، بنابراین مطالعات بیشتری برای تأیید انجمن علمی لازم است.

اثرات ضد باکتریایی و ضد پریشی

عصاره‌های سیر به دلیل اثرات ضد باکتریایی که دارد از عفونت هلیوباکتر پیلوری، نیش کنه و خارش کمک می‌کنند.

از زخم معده جلوگیری می‌کند

ترکیبات ضد باکتریایی موجود در این گیاه می‌تواند انگل معده را که سبب ایجاد زخم معده می‌شود را از بین ببرد.

درد گوش را تسکین می‌دهد

به دلیل خاصیت ضد ویروسی، ضد قارچ و آنتی بیوتیکی این گیاه، معمولاً برای تسکین درد‌های گوش و عفونت گوش استفاده می‌شود.

به طور عمومی، از سیر‌ها به عنوان داروی خانگی برای مقابله با لکه‌های سرسخت استفاده می‌شود. نصف یک گل سیر را بر روی برش شکاف دار قرار دهید، آن را با باند ببندید و ببینید که آیا شکاف و درد از بین می‌رود!

چگونه از سیر استفاده کنیم؟

ممکن است این گیاه به صورت خام مصرف شود، اما طعم آن به حدی تند است که اکثر افراد معمولاً پخته شده آن به همراه غذا یا غذا‌های مختلف را ترجیح می‌دهند.

سیر را می‌توانید خرد کنید، تکه کنید یا حتی عصاره آن را مصرف کنید. آنزیم آلییناز موجود در آن برای سلامتی بسیار مفید است.

سیر هنگامی که در روغن زیتون تفت داده می‌شود، رایحه‌ای معطر و خوشبو می‌دهد. این می‌تواند ماده‌ای غذایی پایه برای سوپ‌ها و خورش‌ها باشد. سیر یکی از اصلی‌ترین مواد موجود در سس ماکارونی است.

این گیاه همچنین به عنوان یک ماده اساسی در خمیر دندان و دهانشویه استفاده می‌شود، زیرا به جلوگیری از پوسیدگی دندان و رشد باکتری‌های دهان کمک می‌کند.

احتیاط: مصرف بیش از حد سیر ممکن است دستگاه گوارش را تحریک کند. همچنین، سیر می‌تواند باعث بوی بد دهان شود.