به گزارش خبرنگار حوزه علم و فناوری گروه علمی فرهنگی هنری خبرگزاری صدا و سیما؛ یکی از چالشهای جدی کشور در طول یک سال گذشته برای انجام آزمایش PCR کرونا، استخراج RNA از نمونهها بوده است. اکثر آزمایشگاههای کشور هماکنون از کیتهای ستونی استفاده میکنند که نیازمند صرف انرژی انسانی و زمان بسیار زیادی است و به علت دستی بودن کل فرایند، احتمال خطا از نوع جابجایی نمونهی افراد زیاد است. معتبرترین آزمایشگاهها با انجام سه نوبت کار سخت و طاقت فرسا و با اختصاص چند کارمند آزمایشگاه، در هر شبانه روز تنها ۱۰۰ یا ۲۰۰ نمونه RNA استخراج میکنند. به همین دلیل جواب آزمایش PCR به طور معمول با دو روز تا یک هفته تأخیر ارائه میشود که باعث به تعویق افتادن فرایند تشخیص، قرنطینه و درمان مبتلایان میشود.
کیت مذکور بر پایهی فناوری پیشرفتهی نانوذرات مغناطیسی تولید شده است. این محصول فرایند استخراج RNA از نمونههای زیستی را به صورت تمام خودکار انجام میدهد و قادر است نمونه ۹۶ نفر را به صورت همزمان ظرف مدت کمتر از ۱۶ دقیقه استخراج کند. بدین ترتیب، کل زمان نمونهگیری تا ارائه پاسخ آزمایش PCR میتواند به ۲ تا ۳ ساعت کاهش یابد. احتمال خطای انسانی به حداقل ممکن میرسد و از خستگی و فرسودگی کارکنان آزمایشگاه جلوگیری میکند. با استفاده از یک یا چند ربات و ۲ تا ۳ نفر نیرو، یک آزمایشگاه قادر خواهد بود روزانه صدها تا هزارها آزمایش PCR انجام دهد.
علاوه بر این، با استفاده این محصول امکان استخراج DNA از ۹۶ نمونه خون مراجعهکنندگان به آزمایشگاههای ژنتیک به طور هم زمان فراهم شده است. این کار در حدود یک ساعت زمان میبرد و فرایند انجام آن نسبت به کیتهای موجود در کشور بسیار سادهتر است.
تمامی مراحل طراحی و تولید ربات و کیت توسط متخصصان پردیسژن در داخل کشور به انجام رسیده است. طراحی و تولید کیت با همکاری مرکز جامع سلولهای بنیادی دانشگاه علوم پزشکی تهران انجام شده است. همچنین، کیت و ربات استخراج RNA بر روی صدها نمونه کرونا توسط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی تهران با موفقیت ارزیابی شده و در مقایسه با کیتهای ستونی توانستهاست به طور متوسط روی ۴۵ درصد نمونهها بهبود مقدار RNA استخراج شده را نشان دهد و خطای منفی کاذب را به میزان ۹ درصد کاهش دهد. برای دریافت جزییات بیشتر و سفارش این کیت و ربات میتوانید به سایت www.pardisgene.com مراجعه کنید.