به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما: سامانه بهین یاب، به عنوان پنجره واحد خدمات صنعت، معدن و تجارت، از سال ۱۳۹۳ طراحی شد و از خرداد سال ۱۳۹۶، شروع به ثبت اطلاعات و درخواست متقاضیان کرد؛ این سامانه، با هدف بهبود فضای کسب و کار و ارائه خدمات و اطلاعات با کیفیت، راه اندازی شد، اما پس از گذشت ۶ سال با مشکلات و انتقادات زیادی رو به رو شده است.
این انتقادات بیشتر به موضوع تخصیص سهمیه مواد اولیه به کارخانجات با تایید بهین یاب برمی گردد که شرکتهای فلزی و پتروشیمی را ناراضی کرده است؛ به طوری که باعث شکل گیری بازار سیاه در این حوزه شده است؛ بنابر این با توجه به اهمیت این موضوع، پژوهش خبری معاونت سیاسی رسانه ملی، بر آن شد تا ابعاد مسئله را مورد بررسی قرار دهد.
*خدمات سامانه بهین یاب
سامانه بهین یاب یا درگاه خدمات و اطلاعات وزارتخانه صنایع، دروازه ورود به وزارت صنعت، معدن و تجارت، برای امور تولید، بهره برداری، مونتاژ، بسته بندی، استخراج معادن، استفاده و بهره وری از منابع زیر زمینی، صنایع معدنی و فلزی و است.
مراجعه به این سامانه از اقدامات اولیه برای شروع سرمایه گذاری است و شامل بخشهای صدور مجوزهای سرمایه گذاری، تامین مالی بنگاه ها، محصولات و خرید مواد اولیه، منابع انسانی، انرژی، جریان کالا، تجارت خارجی، وضعیت پروژهها و واحدها، معافیتهای گمرکی و همچنین یک بخش راهنما برای معرفی فرصتهای سرمایه گذاری و طرحهای دارای اولویت، میباشد.
از دیگر خدمات این سامانه میتوان به اخذ شناسه ملی اشخاص حقوقی فعال و غیر فعال، دریافت شناسه انبار یا سردخانه، درخواست مشاورههای صنعتی ارتقا، استعلام وضعیت بنگاه ها، اطلاعات کامل برای سرمایه گذاری، اشاره کرد.
اما یکی از اقدامات مهم بهین یاب، تعیین سهمیه مواد اولیه برای تولیدکنندگان و کارخانجات است که با یارانه دولتی انجام میپذیرد و میزان آن برای تولید، با توجه به اختلاف قیمت آن با خرید از بازار آزاد، اهمیت ویژهای پیدا کرده است.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهشگر: تینا صالحی