گزارش مکتوب؛
محرومیت غیرمُجاز مَجازی
ظاهرا گلایه هایش به جایی نرسیده و اکنون دل پری دارد که به گوش‌های شنوا نیازمند است. از اینکه به خاطر زیر ساخت‌های ضعیف در شهرستان خود یا موفق به شرکت در آزمون نمی‌شود یا باید کیلومتر‌ها راه را طی کند به شدت معترض و گلایه‌مند است.
{$sepehr_media_5232208_400_300}

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خلیج فارس؛ احمدرضا فرد دیگری است و از اینکه برای انجام کارش باید روی کوه برود گلایه‌مند است و می‌گوید: برای برگزاری آزمون نیز باید به مرکز شهرستان بروم چراکه در غیر اینصورت امتحانی در کار نخواهد بود.
{$sepehr_media_5232212_400_300}

آری اینترنت، خدمتی که مردم بشاگرد بویژه دانش آموزان و دانشجویانش را بدجور به زحمت انداخته و ظاهرا به این زودی نیز دست بردار نیست.

زیرساخت‌های اینترنتی که نه تنها در بشاگرد بلکه در دیگر شهرستان‌های استان نیز وضعیت مطلوبی ندارد و نتوانسته است موجب آسایش مردم شود.
 
بیشتر بخوانید: نبودن اینترنت و سردرگمی بیش از ۲ هزار دانش آموز بخش احمدی

تنها در شهرستان بشاگرد ۱۸۴ روستا وجود دارد و تنها نیمی از این روستا‌ها از اینترنت مناسب برخوردارند. خانم اکبری، مدیر مدرسه در روستای شه بابک بشاگرد می‌گوید: برای ثبت نام دانش آموزان مجبور است به مرکز شهر مراجعه کند و عطای استفاده از سامانه شاد را نیز به لقایش بخشده است چراکه اینترنت اجازه چنین کاری را به وی نمی‌دهد.
{$sepehr_media_5232220_400_300}
{$sepehr_media_5232230_400_300}
موضوعی که در مناطق روستایی نمود بیشتری دارد و اکنون که در آستانه سال تحصیلی جدید هستیم و به علت کرونا کلاس‌های مجازی افزایش یافته است، دسترسی ضعیف دانش آموزان روستایی به اینترنت و سامانه شاد قطعا موجب شادی دانش آموزان نخواهد بود.

در دیگر مناطق استان نیز دانش آموزان وضعیت نسبتا مشابهی دارند. به بستک می‌رویم شهرستانی در غرب هرمزگان. علی رضا دانش آموز متوسطه اول روستای لاورشیخ است.
وی که در خصوص اینترنت نظر مشابهی با محمد دارد، می‌گوید: بار‌ها به علت نبود اینترنت موفق به شرکت در امتحان نشده است. وی در خصوص سامانه شاد نیز می‌گوید: این سامانه به درد دانش آموزان مرفه در مراکز استان می‌خورد و کسی به فکر دانش آموزان روستایی نیست.

معضل نامناسب بودن اینترنت در هرمزگان اکنون که کرونا میهمان کشور شده و آموزش به صورت مجازی درآمده، خود را بهتر نشان می‌دهد.
موضوعی که در استان هرمزگان بوِیژه شهرستان‌های شرقی استان از وضعیت نامناسبتری برخوردار است.
به گفته مدیرکل مخابرات استان هرمزگان، در بشاگرد تنها نیمی از مردم به اینترنت نسل سه (۳G) و نسل چهارم (۴G) دسترسی دارند. آماری که نشان می‌دهد امسال نزدیک به نیمی از دانش آموزان در بشاگرد از آموزش مجازی بهره‌مند نیستند.

مدیرکل مخابرات هرمزگان می‌گوید: اکنون بیش از هزار نقطه استان دارای سایت اینترنتی است. وی معتقد است برای دسترسی کامل همه مردم استان بویژه روستا‌ها به اینترنت نسل سه و چهار، ۶۰۰ سایت اینترنت دیگر باید ایجاد شود.
یگانه می‌گوید برای ایجاد این ۶۰۰ نقطه به ۶۰۰ میلیارد تومان بودجه نیاز است و در صورت تامین، ساخت آن‌ها در دستور کار است، اما معتقد است با توجه به شرایط بودجه‌ای شاید تنها بخش کوچکی از این اعتبار امسال تامین شود.
محرومیت غیرمُجاز مَجازی

با این حساب برای پوشش کامل اینترنتی در استان باید چند سال دیگر نیز منتظر ماند.
به گفته یگانه؛ شهرستان بشاگرد، منطقه کوهشاه احمدی و جزایر هرمز و لارک در اولویت توسعه اینترنتی قرار دارند.
هرچند مدیرکل مخابرات استان از هوشمندسازی صددرصدی مدارس استان خبر می‌دهد، ولی این هوشمندسازی در صورت تصمیم آموزش و پرورش برای برگزار نشدن کلاس‌های حضوری، تاثیر چندانی در حل مشکل آموزش مجازی دانش آموزان ندارد.

آنطور که مدیرکل آموزش و پرورش هرمزگان می‌گوید؛ امسال نزدیک به ۴۰۰ هزار دانش آموز در استان به تحصیل مشغول می‌شوند.
موسی دادی زاده می‌گوید تا قبل از بازگشایی مدارس، همه مدارس استان به شبکه ملی اینترنت متصل می‌شوند.
اما به اعتقاد کریمی، جامعه شناس؛ این موضوع در صورت تصمیم برای آموزش غیرحضوری، باز هم مشکلی را حل نکرده و دانش آموزان روستاییِ بدون اینترنت، از تحصیل عقب می‌مانند.

دادی زاده می‌گوید: بین دانش آموزانی که به اینترنت دسترسی ندارند درسنامه توزیع می‌شود و از طریق تلویزیون نیز محتوا‌های درسی آموزش داده می‌شود.

مشکل دیگر
تمکن مالی پایین مردم بویژه در روستا‌ها مشکل دیگری است که بر مشکل اینترنت می‌افزاید.
کریمی، جامعه شناس معتقد است: در صورتی که حتی همه مناطق استان به اینترنت پرسرعت نیز دسترسی داشتند، بسیاری از خانواده ها، ابزار آن یعنی تلفن همراه یا تبلت را نمی‌توانند تهیه کنند.

کریمی می‌گوید: در استانی که بیش از نیمی از مردمش در روستا زندگی می‌کنند و همه از وضعیت اقتصادی روستانشینان مطلعیم، چگونه پدر خانواده با قیمت بسیار بالای موبایل یا تبلت توان تهیه آن را برای فرزندان خود دارد؟
محرومیت غیرمُجاز مَجازی
البته از پارسال خبری مبنی بر تهیه سه هزار تبلت برای دانش آموزان خانواده‌های نیازمند در رسانه‌ها پیچید، ولی دو هفته مانده به آغاز سال جدید هنوز از خرید آن‌ها خبری نیست.
موضوعی که مدیرکل آموزش و پرورش استان می‌گوید قول‌هایی برای خرید داده شده و امیدوار است به زودی تهیه و بین دانش آموزان نیازمند توزیع شود.

کریمی به آمار ناراحت کننده ترک تحصیل در استان هم اشاره و اضافه می‌کند: استان هرمزگان جزء سه استان نخست کشور از نظر آمار ترک تحصیل دانش آموز است و اکنون که دسترسی به آموزش غیرحضوری برای بسیاری از دانش آموزان فراهم نیست، ممکن است با آمار بیشتری از ترک تحصیل در استان روبرو شویم.

سخن آخر
با وضعیت فعلی، بدون شک دانش آموزان در مناطق فاقد پوشش اینترنت از هم کلاسی‌های خود در مناطق دیگر عقب می‌مانند.
موضوعاتی نظیر توزیع درسنامه نیز به نظر می‌رسد نتواند گرهی از مشکلات مطرح شده بگشاید.
به راستی چه کسی پاسخگوی افت تحصیلی دانش آموزان محروم بشاگردی، کوهشاه احمدی و ... خواهد بود؟
نسل‌هایی که تا به اینجا بخاطر زیرساخت ضعیف اینترنت در روستا‌های خود، یکسال از تحصیل عقب مانده اند و با روند فعلی نیز یکسال دیگر به آن افزوده می‌شود.

یاد دارم چندین بار برای مصاحبه با فرماندار و دیگر مسئولان حاجی آباد تماس گرفتم تا در مورد مشکلات مردم این شهرستان با آن‌ها گفتگو کنم. برخی مواقع که این مسئولان به منطقه کوهشاه بخش احمدی حاجی آباد رفته بودند بخاطر ضعف شدید آنتن موبایل، قادر به برقراری تماس با آن‌ها نبودم.
حال در منطقه‌ای که حتی ابتدایی‌ترین موضوع یعنی آنتن دهی موبایل به این شکل است، دانش آموزانش چه توقعی برای راه اندازی اینترنت پرسرعت می‌توانند داشته باشند.

همانطور که کریمی از جامعه شناسان استان گفت، هرمزگان در فهرست سه استان دارای بیشترین ترک تحصیل در کشور قرار دارد.
ترک تحصیل‌هایی که قبلا به دلایل مختلفی از جمله فقر مالی اتفاق افتاده است. اکنون نیز محرومیت در دسترسی به اینترنت در مناطق محروم عاملی است که می‌تواند آمار دانش آموزان ترک تحصیلی را افزایش دهد.

علاوه بر این، حتی در صورت وجود اینترنت، ناتوانی والدین در خرید تبلت و گوشی مناسب برای آموزش مجازی دانش آموزان، عامل مهمی است که باید مسئولان هرمزگان به آن توجه ویژه‌ای داشته باشند.
هرچند وعده‌ای برای تهیه سه هزار تبلت برای دانش آموزان نیازمند داده شده، ولی هنوز و در آستانه بازگشایی مدارس این وعده عملی نشده و نکته مهمتر اینکه به نظر می‌رسد سه هزار تبلت نتواند مشکل جمعیت زیادی از دانش آموزان نیازمند را حل کند.

اکنون در قرن ۲۱، اینترنت یکی از نیاز‌های اولیه و لازمه توسعه است. در شرایطی که نسل‌های جدید اینترنت پرسرعت در حال گسترش است، عدم دسترسی بسیاری از مردم هرمزگان به اینترنت مایه ناراحتی است.
شایسته است مسئولان استان هرمزگان برای دسترسی مناطق محروم به اینترنت بیشتر تلاش و پیگیری کنند و با رفع مشکلات بودجه‌ای در این حوزه، شاهد دسترسی هرچه سریعتر روستا‌های استان به اینترنت باشیم.
نویسنده: میثم نجاتی