گزارش مکتوب
گلخانه؛ مهاجرت معکوس

روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان اسفراین در استان گلخانه؛ مهاجرت معکوسخراسان شمالی .
سارمران یکی از روستاهای پرجمعیت شهرستان است که اهالی آن بیش از ۳۰ سال است ازشبکه برق و آب شرب بهداشتی ‌استفاده می کنند و در حال حاضر از تلفن ثابت و شبکه گاز هم بهره‌مند هستند.
سارمران دهکده گلخانه ای
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مدتی قبل روستای سارمران به‌ عنوان دومین روستای پایلوت کشوری در کشت محصولات گلخانه‌ای انتخاب شد.
چرا که ساکنان سارمران با ایجاد 50 واحد گلخانه ای و برداشت بالغ بر هزار تن محصول در سال، این روستا را به یکی از روستاهای برتر کارآفرینی کشور تبدیل کرده اند.
به گفته دهیار روستای سارمران ، سال های قبل به علت نبود شغل و تولید در روستای سارمران افراد زیادی به شهرهای دیگر بویژه تهران مهاجرت کردند و تقریبا روستا خالی از سکنه شده بود.
خواره می گوید: افرادی که در گلخانه های کرج و ورامین کار می کردند و روشهای پرورش محصولات گلخانه ای را آموزش دیدند برایشان جرقه ای شد که این کار را در روستای سارمران شروع کرده و سبب رشد اقتصادی در این روستا شوند.

گلخانه؛ مهاجرت معکوسافرادی که دوباره برای کار به این روستا برگشتند با هزار متر گلخانه حتی گلخانه های چوبی کار را شروع کردند.
کم کم متراژ گلخانه ها زیاد شد و به گلخانه های هکتاری رسیده است و تولید محصولات گلخانه ای افزایش چشمگیری یافته است.
دهیار روستا می گوید : در گذشته افراد روستای سارمران برای کارگری به استان خراسان رضوی و شهر جوین می رفتند اما الان نیاز روستاییان با احداث گلخانه برطرف شده و حتی کارگران از روستاهای دیگر برای کار در گلخانه ها به این روستا می آیند.
حامیان کارآفرینی
در سارمران حدود 25 هکتار گلخانه فعال است و جوانان زیادی رغبت دارند که گلخانه های جدیدی برای تولیدات بیشتر احداث کنند اما اینجا لازم است کسی دست جوانان را بگیرد .
رئیس صندوق کارآفرینی امید اسفراین در این زمینه گفت : با همت و علاقه جوانان این روستا حدود یک میلیارد تومان در قالب 35 فقره تسهیلات خود اشتغالی و کار آفرینی برای احداث گلخانه پرداخت شده است.
محمود مسکنی گفته: اجرای این واحدهای تولیدی کشاورزی در سارمران، سبب مهاجرت معکوس 20 خانوار ، از شهرهای بزرگ به این روستا شد.
او گفت : برای متقاضیان راه اندازی کارگاه بسته بندی و تهیه گلخانه؛ مهاجرت معکوسخودروی حمل و نقل محصول هم تسهیلاتی داده شده تا زنجیره تولید گلخانه ها در این روستا کامل شود.

دهیار روستا که همراه ماست می گوید : هم اکنون 100 نفربصورت مستقیم و حدود 300 نفر بصورت غیر مستقیم در گلخانه ها مشغول به کار هستند .
از کارگری به کارآفرینی
رنگ آبی خودروهای باری در این روستا خودنمایی می کند.
اواخر فصل بهار زمان جمع آوری محصولات گلخانه ای و اوایل فصل پاییز فصل کشت محصولات گلخانه ای است.
در این روستا افراد با خرید خودروی وانت و کامیون کار حمل و نقل محصولات را هم خودشان انجام می دهند و محصولات گلخانه ای را به شهرهای گرگان ، مشهد ، بجنورد و زاهدان صادر می کنند.
یکی از اهالی روستای سارمران است که با 39 سال سن در ارتباط تلفنی می گوید : 18 سال درمیدان تره بار کرج مشغول کار بودم که حدود 4 سال است دوباره به سارمران مهاجرت کرده و هم اکنون 2 هکتار گلخانه کشت خیار دارم.
حسن شریفیان می گوید ابتدا با دریافت وام 10 میلیونی از صندوق کارآفرینی امید اسفراین شروع کرده و هم اکنون با رونق کارش از اینکه برگشته رضایت دارد.
او هم اکنون محصولات خیار را در کارتن های سفید بسته بندی می کند و روزانه دو تن محصول به شهرهای مشهد، بجنورد و سبزوار ارسال می کنیم.
گلخانه؛ مهاجرت معکوسوی از مسئولان خواست با حمایت جوانان و در اختیار گذاشتن وام های کم بهره به تولید بیشتر در این روستا کمک کنند.
بازگشت به روستا
هادی قمری از دیگرساکنان روستا است که دوباره به سارمران بازگشته .
او درباره مهاجرت خود به سارمران می گوید : حدود 15 سال در گلخانه ای در ورامین ساکن بوده و بعد از بازگشت با دریافت وام 15 میلیونی از صندوق کارآفرینی امید از هزار متر شروع کرده و هم اکنون دارای دو و نیم هکتار گلخانه است .
قمری افزود : حدود 40 نفر بصورت مستقیم و افرادی هم بصورت غیر مستقیم در گلخانه های وی مشغول فعالیت هستند و برای ایجاد 3 هکتار دیگر برنامه ریزی می کند .
اسفراین قطب گلخانه ای خراسان شمالی
در خراسان شمالی حدود 70 هکتار گلخانه در حال اجرا است که از این میزان حدود 40 هکتار مربوط به شهرستان اسفراین است.
مدیر جهاد کشاورزی اسفراین می گفت : با توجه به اینکه اسفراین در منطقه ممنوعه برداشت آب قرار دارد کشت گلخانه ای به علت کم آب طلب بودن در دستور کار ما قرار دارد.
خانم تاج آبادی گفت : پارسال سیاست حمایتی خوبی از گلخانه داران شده و تسهیلات 7 درصد به صورت پنج سال باز پرداخت ، یکسال مشارکت و یکسال تنفس برای احداث گلخانه داده شده که موجب افزایش تولید نیز شده است.
او گفت : در حال حاضر روستای سارمران 50 گلخانه فعال دارد که 30 گلخانه بصورت صنعتی و 20 گلخانه به صورت سنتی فعالیتگلخانه؛ مهاجرت معکوس می کنند .
سارمران هزار و 70 نفر جمعیت داشت که هم اکنون به سبب مهاجرت دوباره روستاییان ، به هزار و 350 نفر رسیده است و یک سوم روستا هم اکنون در گلخانه ها مشغول کار هستند.
نویسنده : سمانه طاری دشتی