مدیرکل هماهنگی روابط سیاسی دو جانبه وزارت امور خارجه
جهانگیری با نخست وزیران روسیه و چین دیدار می‌کند

جهانگیری با نخست وزیران روسیه و چین دیدار می‌کندآقای رضا نظرآهاری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما حضور معاون اول رئیس جمهور را در این اجلاس بسیار مهم دانست و افزود: آقای جهانگیری افزون بر دیدار و مذاکره با نخست وزیر ازبکستان و دیگر همتایانش از کشور‌های عضو این سازمان، مواضع کشورمان را در سخنرانی تبیین می‌کند و می‌توانیم آن را در سطح بین المللی در بیانیه بگنجانیم.
هجدهمین اجلاس نخست وزیران کشور‌های عضو سازمان همکاری شانگ‌های نهم و دهم آبان در تاشکند پایتخت ازبکستان برگزار می‌شود.
این مقام وزارت امور خارجه با تبیین علل اهمیت حضور ایران در اجلاس شانگ‌های گفت: پارسال در اجلاس سران این سازمان در چین که یکی دو ماه از خروج امریکا از برجام گذشته بود آنان در بیانیه پایانی، این اقدام واشنگتن را محکوم کردند و خواستند که دوباره به این توافق بین المللی بازگردد.
وی با اشاره به تحولات کنونی غرب آسیا تصریح کرد: امریکا و برخی هم پیمانانش به منظور ایجاد ناامنی در این منطقه در پی انتقال تروریست‌ها به افغانستان و جنوب آسیای میانه هستند و بسیار خوب است که ما در این سازمان تجارب خود را در زمینه مبارزه با تروریسم و افراط گرایی و مبارزه با مواد مخدر که از چالش‌های بسیار مهم است در اختیار کشور‌های عضو این سازمان قرار دهیم.
آقای نظرآهاری گفت: معاون اول رئیس جمهور در این اجلاس می‌تواند نقش و اقدامات ایران را در مبارزه با این پدیده‌های شوم تبیین کند که طبعا جایگاه کشورمان را در مبارزه با این پدیده‌های ضدبشری ارتقا می‌دهد.
مدیرکل دفتر هماهنگی روابط سیاسی دو جانبه و ابتکار‌های منطقه‌ای وزارت امور خارجه همچنین با تبیین اهداف تشکیل سازمان همکاری شانگ‌های در سال ۲۰۰۱، همکاری در مبارزه با تروریسم و افراط گرایی، تلاش برای صلح و امنیت منطقه، همگرایی اقتصادی و اعمال چندجانبه گرایی در تحولات بین المللی را از مهمترین این اهداف برشمرد.
وی افزود: ایران با توجه به سوابقش در مبارزه با تروریسم، خشونت و افراط گرایی و نیز در مبارزه با قاچاق مواد مخدر، جزو مهمترین و جدی‌ترین کشور‌های غرب آسیاست که ظرفیت بسیار بالایی در این خصوص دارد و می‌تواند در چارچوب اهداف این سازمان ایفای نقش کند.
آقای نظرآهاری با اشاره به تلاش برای همگرایی اقتصادی و توسعه مستمر اعضا به عنوان یکی از اهداف مهم این سازمان گفت:: جمهوری اسلامی ایران با توجه به ذخایر بالای انرژی و نیروی انسانی کارآزموده و متخصص می‌تواند نقش بسیار مهمی در این سازمان داشته باشد.
وی افزود: البته این سازمان را نباید به برگزاری اجلاس سران یا نشست نخست وزیران منحصر دانست بلکه به موازات این اجلاس، نشست‌های دیگری در سطح وزرا به طور تخصصی برگزار می‌شود که ایران در خیلی از آن‌ها شرکت می‌کند و ابعاد بسیار زیادی دارد.
این مقام وزارت امورخارجه، معاضدت قضایی، مبارزه با قاچاق انسان و مواد مخدر و مبارزه با تروریسم، افراط گرایی و جدایی طلبی را بخشی از اهداف سازمان همکاری شانگ‌های برشمرد و گفت: ایران در نشست‌هایی که به موازات اجلاس سران و نخست وزیران کشور‌های عضو برگزار می‌شود علاوه بر تبیین دیدگاه هایش، هماهنگی‌های لازم را برای همکاری‌های جمعی انجام می‌دهد.
آقای نظرآهاری افزود: البته برگزاری نشست سران و نخست وزیران نیز بسیار مهم است، زیرا در انتهای اجلاس، بیانیه‌هایی صادر می‌شود که در آن مواضع مان را می‌گنجانیم و دیدگاه‌های مان را در قالب سخنرانی به گوش دیگران می‌رسانیم.
وی اضافه کرد: در حاشیه این گونه اجلاس نیز در دیدار‌های دو و چندجانبه با مقامات کشور‌های عضو می‌توانیم اهدافمان را پیگیری و تامین کنیم.
وی همچنین درباره توافق اعضای سازمان همکاری شانگ‌های برای استفاده از پول ملی کشور‌های عضو در تبادلات تجاری گفت: اصلی که کشورمان را به گرایش به این سازمان ترغیب کرده این است که اساس این تشکیلات و دیدگاه اعضایش بر این استوار شده که با هرگونه یکجانبه گرایی در سطح جهان مخالفت و از چندجانبه گرایی حمایت کند.
مدیرکل دفتر هماهنگی روابط سیاسی دو جانبه و ابتکار‌های منطقه‌ای وزارت امور خارجه افزود: این همان سیاستی است که جمهوری اسلامی ایران نیز آن را به عنوان یکی از اهداف و ارزش هایش مطرح می‌کند.
آقای نظرآهاری گفت: در قالب این مدیریت چندجانبه گرایی، کشور‌های عضو این سازمان اعلام کردند که با اعمال تحریم‌های یکجانبه اقتصادی و روش‌های دیگری که در پی پیشبرد یکجانبه گرایی است مخالفت می‌کنند.
وی افزود: این سازمان برای مبارزه با یکجانبه گرایی از ابزار مختلفی استفاده می‌کنند که یکی از آن ها، استفاده از پول ملی کشور‌های عضو است.
آقای نظرآهاری گفت: البته این سازمان سازوکار‌های اقتصادی و مالی مانند شورای تجاری، اتحادیه مالی- بانکی و صندوق سرمایه گذاری نیز دارد، اما این تشکیلات در ابتدای راه اند و هنوز به صورت سازمان‌های خیلی با تجربه و فعال در سطح بین الملل نیستند.
وی افزود: با این حال در همین مرحله نیز این ایده‌ها و افکار در چارچوب اهداف و منافع مشترک کشور‌های عضو در حال شکل گیری و نهادینه شدن است تا بتواند با تحریم‌های اقتصادی به عنوان نماد یکجانبه گرایی از جانب دولت‌هایی مانند امریکا مقابله کند.
معاون اول رئیس جمهور، صبح امروز به منظور شرکت در هجدهمین اجلاس نخست وزیران کشور‌های عضو سازمان همکاری شانگ‌های به میزبانی ازبکستان راهی تاشکند شد.