ابلاغ لوح ثبت ملی "موسیقی عاشق‏‌های کرد خراسان" به خراسان رضوی

به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خراسان رضوی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان رضوی گفت: «عاشقابلاغ لوح ثبت ملی های» کرد کرمانج در شمال خراسان، پُرشمارترین گروه موسیقی نوازان در این خطه هستند و پیشه این افراد در بسیاری خانواده‏ها از پدر به پسر رسیده است.

ابوالفضل مکرمی فر افزود: از نظر اجتماعی حضور این گروه از موسیقی بسیار پُررنگ و گسترده بوده، به طوری که از گذشته تاکنون در میان کردهای خراسان و دیگر اقوام غیرکرد، هیچ مجلس شادی و گردهمایی اجتماعی بدون حضور و هنرنمایی عاشق‏ها برگزار نمی‏شود.

مکرمی فر افزود: «عاشق ها» نه تنها بیشترین سازهای موسیقی را می ‏نوازند که بخش بزرگی از آواها و مقام‏ های موسیقی کردی خراسان نیز توسط آنان حفظ، آفریده و انتقال داده شده است.

وی یادآورشد: سازهای عاشق ‏ها شامل چهار ساز باستانی زُرنه(سُرنا)، قوشمه، دُل(دهل) و کمانچه است که از دوران باستان در مناطق کردنشین و در سرتاسر ایران زمین توسط هنرمندان نواخته می‏شود.

به گفته مکرمی فر، عاشق ‏ها دارای طایفه ای هستند که به آنها طایفه عاشق‏ ها یا " تیپرا عاشقان" گفته می‏ شود و در سیستم طایفه‏ای کردهای خراسان، دارای جایگاه ویژه هستند.

این مسوول اضافه کرد: افراد این طایفه بیشتر در چناران، قوچان، خانلق شیروان، روستای سریوان بین بجنورد و آشخانه، روستاهای شاراوه کرد و قاضی سملقان ساکن هستند.

با توجه به تداوم و حضور بسیار گسترده موسیقی عاشق های کرمانج در خراسان، سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این اثر را به شماره 1534 در فهرست میراث ناملموس ایران به ثبت رسانید.

 اکنون لوح ثبتی این اثر تاریخی به خراسان رضوی ابلاغ شده است.