پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: به عنوان بزرگترین اقتصاد منطقه اگرتا ۵ سال آینده سیاست الحاق به سازمان تجارت جهانی (WTO )را در دستور کار خود قرار ندهیم،با چالشهای جدی درمبادلات تجاری و اقتصادی مواجه ميشويم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما ، ولی الله افخمی راد در همایش روز ملی صادرات که با حضور وزیر صنعت ، معدن و تجارت، روسای اتاق های ایران وتهران و جمعی از فعالان تولیدی و اقتصادی کشور در سالن اجلاس سران در حال برگزاری است افزود: هم اکنون 161 کشور دنیا عضو WTO هستند و این سازمان 98 درصد از تجارت جهان را تحت ضوابط خود درآورده است.
رئیس سازمان توسعه تجارت گفت: امیدواریم با اجرایی شدن برجام فرآیند مذاکرات الحاق ایران به WTO آغاز شود زیرا از ده سال پیش که ما به عضویت ناظر این سازمان پذیرفته شده ایم ، هنوز در ابتدای راه هستیم و مذاکراتی آغاز نشده است .
وی اضافه کرد: ممکن است عده ای نگران تولید داخل درالحاق ایران به WTO شوند که در پاسخ می گویم از راه های حمایتی گوناگون به تولید داخل کمک خواهیم کرد ضمن اینکه هیچ کشوری پس از الحاق به این سازمان همه تعرفه ها را حذف نکرده است نیز هیچ کشوری تا کنون از الحاق به WTO پشیمان نشده است و در کل خارج شدن از WTO راحت تر از عضویت در آن است.
افخمی شفاف سازی فضای اقتصادی ، هماهنگی با اقتصادهای بین المللی و برداشتن موانع در کشورهای هدف را مهمترین دستاورد الحاق در WTO دانست و گفت: کشور ما که بیشترین ظرفیت را در زمینه نیروی انسانی تحصیلکرده درمنطقه دارد ، پس برای پیوستن به سازمان تجارت جهانی فرصت مناسبی در اختیار دارد.
وی با اشاره به تغییر رویکرد صادرات جهانی به صادرات کالاهای با فناوری بالا گفت: ارزش جهانی صادرات کالاهای با فناوری بالا در سال 2003 حدود 1200 میلیارد دلار بود که این رقم در سال 2012 به 2014 میلیارد دلار افزایش یافت و پیش بینی می شودتا پایان امسال نیز از سه هزار میلیارد دلار فراتر رود .
وی افزود: در حالیکه کالاهای الکترونیکی و مخابرات 40 درصد از سهم صادرات جهانی کالا با فناوری بالا را در اختیار دارد ، ایران در صادرات کالاهای با فناوری بالا از تنوع لازم برخوردار نیست و بیشترین گروه و تنوع صادراتی ایران در فناوری بالا فراورده های شیمیایی، ماشین های الکترونیک و فراورده های دارویی است.
رئیس سازمان توسعه تجارت ضرورت اصلاحات گسترده در قوانین و مقررات تجاری و سرمایه گذاری ، ایجاد شفافیت در آمار و اطلاعات ، ایجاد ثبات مناسب در فضای اقتصادی ، مبارزه با قاچاق کالا و برداشتن موانع موجود در سر راه سرمایه گذاری را از جمله اقدامات پیش نیاز برای الحاق به سازمان تجارت جهانی برشمرد .
افخمی گفت: در این باره باید اقدامات اساسی شامل مجموعه ای از سیاست های مکمل برای تقویت ظرفیت وتوانمندسازی ارکان اقتصادی کشور از جمله کمک در بازاریابی محصولات شرکت های کوچک و متوسط و کمک در شکل گیری بنگاه های بزرگ مقیاس باید صورت گیرد.
وی همچنین گفت: روند رشد صادرات گستردگی و ماندگاری در بازار ، دارا بودن دفتر نمایندگی فروش در خارج از کشور ، ثبت بین المللی و داخلی برند ، دارابودن استانداردهای بین المللی و ملی و داشتن آزمایشگاه های موردتایید سازمان استاندارد از جمله معیارهای انتخاب صادر کننده نمونه بود ضمن اینکه از دو سال گذشته شاخص ارزش افزوده نیز به این معیارها افزوده شد.
افخمی گفت: 427 شرکت خدماتی و کالایی متقاضی انتخاب صادرکننده نمونه بودند که از این تعداد بر اساس اسناد و مدارک قابل قبول 223 شرکت پذیرش شد و از این میان نیز 45 صادر کننده نمونه و 5 صادرکننده ممتاز برگزیده شدند.
وی افزود: برای انتخاب صادرکنندگان جدید مقرر شد صادرکنندگانی که در 5 دوره به عنوان صادرکننده نمونه و 3 دوره به عنوان صادر کننده ممتاز شده اند از فراینده انتخاب خارج و صادرکنندگان جدید جایگزین شوند.