* بنا نیست برای برجام به آمریکا اعتماد کنیم
رئیس جمهور گفت: اصل گزارش دهی دولت به مردم هر چه سریعتر و در زمان کوتاهتر باشد، کاملا درست بوده و این به نفع دولت و ملت است.
آقای روحانی در نشست خبری با اصحاب رسانه در مورد گزارشهای 100 روزه دولت به مردم افزود: در ایام انتخابات به مردم قول داده بودم که بعد از 100 روز، از کارهای 100 روزه به مردم گزارش خواهم داد.
وی تصریح کرد: البته همانجا گفته بودم که سالانه هم از فعالیت دولت به مردم گزارش خواهم داد.
رئیس جمهور ادامه داد: اصل اینکه گزارش دهی به مردم سریعتر و در زمان کوتاهتر باشد کاملا درست بوده و این به نفع دولت است.
وی ادامه داد: دولت باید هم موفقیتهای خود را و هم مشکلاتش را با مردم در میان بگذارد.
آقای روحانی ابراز امیدواری کرد به فاصله کوتاهی هم نشست خبری و هم گزارش به مردم داشته باشد.
رئیس جمهور در ادامه گفت: به نظر من شرایط آینده شرایطی نیست که آمریکایی ها بخواهند تحریمهای گذشته را برگردانند.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوالی در خصوص واکنش دولت در قبال عهدشکنی آمریکا در ادامه راه برجام و همچنین اعمال تحریم ها در زمینه مواردی مانند نقض حقوق بشر و تروریسم گفت: به هر حال این احتمالات وجود دارد مردم ما در طول زمان بدعهدی ها و ظلم های فراوانی از جانب آمریکایی ها دیده اند و بنا نیست ما به خاطر برجام به کشوری مثل آمریکا اعتماد کنیم.
رئیس جمهور با بیان اینکه اما در عین حال در برابر هر کنشی واکنشی نشان خواهیم داد افزود: اگر آنها در اجرای برجام نقضی انجام دهند ، ساز و کاری در خود برجام پیش بینی شده و ما طبق همان ساز و کار مسئله را پیگیری و دنبال می کنیم.
رئیس جمهور افزود: اگر آمریکائیها در زمینه مسائل دیگر بخواهند اقدامی انجام دهند باز هم پاسخ متقابل را دریافت خواهند کرد.
آقای روحانی با بیان اینکه به نظر من شرایط آینده شرایطی نیست که آمریکایی ها بخواهند تحریمهای گذشته را برگردانند گفت: آن تحریم ها مانند تحریم های نفت ، تحریم بانک بر مبنای قطعنامه های شورای امنیت بود و آن قطعنامه ها زمینه را برای ترکتازی ها و افراطیون آمریکا فراهم کرده بود .
رئیس جمهور افزود: امروز این زمینه وجود ندارد و افکار عمومی نیز خریدار اینگونه مسائل نیستن درزمینه تحریم ها آنچه مهم بود در مورد تحریم های ثانویه آنها بود زیرا ما روابط اقتصادی چندانی با آمریکائیها نداشتیم و الان نیز به آن صورت نخواهیم داشت گرچه در برخی زمینه ها مثل هواپیما و همچنین صادرات برخی کالاهای ایرانی مثل فرش و پسته، امروز شرایط جدیدی بعد از برجام بوجود خواهد آمد.
وی اضافه کرد:اگر چه ما نیز آماده ایم اگر بخواهد از آمریکا سرمایه و تکنولوژی به کشور ما بیاید ما آمادگی این را داریم.
آقای روحانی در ادامه اضافه کرد: آنها ممکن است موانعی داشته باشند ، البته در پسابرجام مقداری تسهیلات برای شرکتهایی که در خارج از آمریکا وجود دارد و برخی سهامش مال آمریکائیهاست ، بوجود آمده است .
رئیس جمهور با بیان اینکه همانطور که شما نیز اشاره کردید ممکن است ما بامشکلاتی مواجه شویم گفت: البته یکی از مسئولیتهای هیئت نظارت بر اجرای برجام که مقام معظم رهبری بر آن تاکید کردند و شورای عالی امنیت ملی افراد آنرا تعیین کرده است ، رصد دائمی در این زمینه است و اگر مشکلی پیش بیاید ما هم پاسخ لازم را در برابر آن خواهیم داشت.
* بخش خصوصی نقش بیشتری ایفا کند
رئیس جمهور گفت : اگر حمایت نیروهای مسلح، مجلس ، مراجع محترم عظام ، بزرگان کشور و فرهیختگان دانشگاهها نبود این مذاکرات موافق نمی شد.
دکتر روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سوال خبرنگار خبرگزاری آنا مبنی بر اینکه چند درصد از وعده های انتخاباتی وی عملی شده است و چه مقدار از وعده های خود را نیز می تواند تا پایان دوره ریاست جمهوری اش عملی کند تصریح کرد: دعا بفرمایید که خبرنگار نیز در جواب گفت آمین.
حسن روحانی ادامه داد: این درست است که من وعده هایی در انتخابات داده ام که یکی از آنها تعامل سازنده با دنیا و دیگری حل و فصل مسائل هسته ای بود.
وی به جمله معروف خود یعنی سانتریفیوژها بچرخد و چرخ زندگی مردم و اقتصاد هم در حرکت باشد اشاره کرد و افزود: البته آقای صالحی می خواهد سانتریفیوژهای مدرن تری را بچرخاند.
رئیس جمهور ادامه داد: امروز یکی از وعده های مهم دولت عملی شد که البته در سایه تلاش همگان و نه تنها دولت انجام گرفت، دیگران هم کمک کردند همچنین رهنمودهای رهبر معظم انقلاب، تلاش همه مردم ، تلاش وزارت خارجه و بویژه شخص آقای ظریف و همکارانشان که کار بسیار بزرگ و پرزحمتی را بر دوش داشتند در این عمل به وعده دخیل بود.
آقای روحانی افزود: در فرصت های دیگر برای مردم توضیح خواهم داد که این کار با چه سختی ها و مشکلاتی توامان بود، شما با دوست تان نیز بخواهید بر سر یک مساله اختلافی توافق کنید خیلی کار سختی است تا چه رسد به یک کشور خارجی و شش کشوری که خودشان هیچوقت با هم هماهنگ نبوده اند.
رئیس جمهور با اشاره به ساعت ها تاخیر در اعلام اجرای برجام در روز گذشته گفت: این تاخیرها به دلیل ناهماهنگی بین خود کشورهای 1+5 بود ، ما یکی از کارهایی که علاوه بر مسئولیت های خود باید انجام دهیم ایجاد هماهنگی بین اعضای 1+5 است .
وی برجام را حاصل کار بسیار پیچیده در مذاکرات سیاسی ، فنی خواند و خاطرنشان کرد: آقای صالحی و همکارانشان زحمات بسیاری در این باره کشیده اند .
وی با اشاره به بخش اقتصادی برجام تصریح کرد: اگر دوستان اقتصادی کشور را در آرامش اقتصادی نگه نمی داشتند ما در مذاکرات موفق نبودیم آنها دیدند که در حین تحریم ما تورم را کاهش دادیم و رشد اقتصادی داشتیم و هم در بازار آرامش وجود داشت.
رئیس جمهور تصریح کرد: اگر کاری که نیروهای مسلح و نیروهای امنیتی انجام داده اند نبود و اگر وزارت اطلاعات ، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ، بسیج ، ارتش جمهوری اسلامی ایران و نیروی انتظامی این کشور را امن و باثبات نگه نمی داشتند مگر می شد ما در مذاکرات موفق شویم.
آقای روحانی با بیان اینکه همه دست به دست هم دادند ادامه داد: اگر حمایت مجلس ، مراجع محترم عظام ، بزرگان کشور و فرهیختگان دانشگاهها نبود این مذاکرات موافق نمی شد.
وی با بیان اینکه این کار بزرگ به عنوان بزرگترین قول من به مردم تحقق یافت افزود: برخی از وعده های دیگری که داده ام نیز تحقق یافته است که در زمینه اقتصادی و مسائل سیاسی و همچنین مسائل فرهنگی و فناوری نمونه آن است اما در برخی زمینه ها هنوز راه در پیش داریم که باید سرعت کارمان را اضافه کنیم .
آقای روحانی افزود: امیدوارم بعد از مساله هسته ای و دوران پسا تحریم و پسا برجام بتوانیم فرصت بیشتری برای سایر وعده ها بگذاریم تا انشا الله آن ها نیز تحقق یابند.
رئیس جمهور خطاب به خبرنگاران گفت: شما خبرنگاران باید وعده های من و دولتی ها را دنبال کنید و بپرسید؛ چرا که کار رسانه ها این است که دولت ها را وادار کنند تا در مسیر وعده هایی که به مردم داده اند از همه توان و با همه قدرت استفاده کنند.
رئیس جمهور تاکید کرد : بخش خصوصی باید نقش بیشتری در پیشرفت کشور ایفا کند.
آقای روحانی در ادامه کنفرانس خبری و در پاسخ به سوال خبرنگار بلومبرگ درخصوص تقویت بخش خصوصی ایران پس از برجام و رفع تحریم ها گفت: تلاش دولت بر این است که بخش خصوصی نقش بیشتری را ایفا کند و در تلاش خواهد بود در زمینه قوانین و مقررات ، حمایت های بیشتری از بخش خصوصی و سرمایه گذاری انجام دهد.
وی افزود: بسیاری از طرح های عمرانی در کشور وجود دارد که تکمیل آنها با مشارکت بخش خصوصی میسر است و باید به بخش خصوصی واگذار شود.
رئیس جمهور گفت: همچنین به سرمایه گذاران خارجی در بسیاری از موارد گفته شده است که با بخش خصوصی ایران جهت سرمایه گذاری مشارکت کند.
آقای روحانی افزود: دولت می داند برای رشد اقتصادی راهی جز فعال تر شدن بخش غیردولتی و بویژه بخش خصوصی وجود ندارد و باید مشکلات و موانعی که در این زمینه وجود دارد حل و فصل شود.
رئیس جمهور گفت: اینکه ما می بینیم محیط کسب و کار طی دو سال و نیم بهبود پیدا کرده نشانگر آن است که شرایط لازم را داریم برای بخش خصوصی فراهم می کنیم.
آقای روحانی ابراز امیدواری کرد پسابرجام زمینه را برای تحرک بخش خصوصی بیشتر کند.
رئیس جمهور گفت: این سخن درستی است که باید بخش خصوصی ما تقویت و حمایت بیشتری شود.
آقای روحانی در پاسخ به سوال همین خبرنگار درباره روابط اقتصادی ایران و آمریکا افزود: اگر آمریکایی ها بخواهند در ایران سرمایه گذاری کنند همین حالا مانع وجود ندارد.
رئیس جمهور گفت: اگر در مقررات و قوانین داخلی آنها موانعی وجود دارد باید خودشان موانع را بردارند.
آقای روحانی افزود: در زمینه تجاری هم در بخش فروش هواپیماهای مسافربری آنها تسهیلاتی را فراهم کرده اند و موانع را برداشتند و در زمینه صادرات برخی از کالاهای ایرانی به آمریکا آنها موانع را برداشته اند.
رئیس جمهور گفت: به اعتقاد ما این به نفع مردم آمریکا و مردم ایران خواهد بود که در بخش اقتصادی مشکلات و موانع قانونی که در طرف آمریکایی وجود دارد آنها حل و فصل کنند.
آقای روحانی افزود: از طرف ما مانعی برای سرمایه گذاری از طرف آمریکا و یا ورود فناوری وجود ندارد.
* اقتصاد مقاومتی در حال اجراست
رئیس جمهور گفت: اقتصاد مقاومتی در حال اجرا و پیاده شدن است .البته زمینه اجرای این سیاستها را باید بیشتر فراهم کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین روحانی در پاسخ به پرسش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما درباره زمان اجرای اقتصادمقاومتی و همچنین برخی توقعات مبنی بر حل مشکلات در اجرای برجام افزود: وسعه صادرات غیرنفتی در حال افزایش است و حرکت بسیار وسیعی برای فناوریها یعنی شرکتهای دانش بنیان صورت گرفته و اینکه امسال کمترین وابستگی بودجه به نفت خام را داشتیم ، نشان می دهد اقتصاد مقاومتی درحال اجراست.
وی با تاکید براینکه برجام و رفع تحریم به معنای حل همه مشکلات بویژه در سریعترین زمان ممکن نیست ، گفت : برخی موارد ممکن است تاثیرش بلافاصله باشد از جمله فروش نفت که امروز افزایش یافت و گشایش بانکی که امروز هزار ال سی باز شد.
آقای روحانی خاطرنشان کرد: بسیاری از موارد زمان بر خواهد بود چرا که برجام و برداشتن تحریم شرط لازم برای توسعه اقتصادی کشور است اما شرطی کافی نیست البته موانع برداشته شده است و امروز نوبت جوانها و کارآفرینان و همه است که باید از فرصت استفاده کنند تا رشد اقتصادی و ایجاد اشتغال را پیگیری کنیم که یکی از این راهها افزایش صادرات غیرنفتی و تحریک تقاضاست.
رئیس جمهور در پاسخ به پرسش خبرنگار سی سی تی وی چین در باره سفر چند روز آینده رییس جمهور چین به ایران گفت: ما دوستان دوران سختی و تحریم را فراموش نمی کنیم و کشورهایی که در سالهای گذشته برغم موانع و مشکلات تلاش کردند روابط گسترده ای را در زمینه اقتصادی با ایران داشته باشند باید در شرایط امروز هم زمینه توسعه روابط بیشتر با انها فراهم شود.
روحانی با یادآوری دیدارهای خود با همتای چینی در دو سال ونیم گذشته گفت: سفر رییس جمهور چین به ایران باعث توسعه بیشتر روابط دو کشور خواهد بود و اسنادی نیز برای گسترش زمینه همکاریهای دو جانبه آماده امضا است و این سفر آغازی برای روابط راهبردی دو کشور خواهد بود.
رییس جمهور ادامه داد: امیدواریم روابط ایران و چین در پسا برجام در سرمایه گذاریها و فناوری و تجارت بیش از پیش گسترش یابد.
* طبیعی است که دشمنان ایران از توافق هسته ای نارحت باشند
اقای روحانی در پاسخ به خبرنگار المنار لبنان در ادامه نشست خبری که پرسید رژیم صهیونیستی از جمله طرف هایی بوده که نسبت به توافق هسته ای ناراحت و ناخرسند بودند ، گفت: اگر ما می شنیدیم که رژیم صهیونیستی از برداشته شدن تحریم خوشحال است ، خیلی تعجب می کردیم.
آقای روحانی افزود: طبیعی است که دشمنان ثبات این منطقه و دشمنان امنیت این منطقه و دشمنان ایران امروز بسیار ناراحت باشند و امروز روز خوشحالی برای دوستان ایران است نه برای فتنه افکنان در منطقه و دشمنان ثبات منطقه.
رئیس جمهور گفت: اینکه اظهار کردید برخی کشورها اظهار ناراحتی کرده اند من نیز اشاره کردم که توقع ما این نیست که یک کشور اسلامی از برداشته شدن تحریم در ایران اظهار تأسف و ناراحتی کند اما مشکلات منطقه مشکلات بسیار زیادی است در عراق، سوریه و یمن.
وی تاکید کرد : ایران از ابتدا دنبال این بوده است که این مشکلات را حل کند و از ابتدا دنبال حمایت از دولت عراق، سوریه در برابر تروریست ها بوده است.
روحانی افزود: همانطور که ما بارها اعلام کردیم هر کشور و ملتی که بخواهد با تروریست ها مبارزه کند و بجنگد و از ما کمک بخواهد ما رسماً به آن دولت و ملت کمک خواهیم کرد.
رئیس جمهور گفت: من مطمئن هستم که ملت عراق در نهایت پیروز خواهند شد و آنهایی که در فکر نابودی یمن هستند ناموفق خواهند بود و شرایط سوریه نیز در ماه های آینده بهتر خواهد شد همان طور که در ماه های اخیر شرایط بهتری را شاهد بودیم.
رییس جمهور گفت: در پسابرجام روابط ما با اروپا توسعه پیدا خواهد کرد همانطور که با سایر کشورهای دوست منطقه نیز این چنین خواهد بود.
آقای روحانی در نشست خبری با اصحاب رسانه افزود: سابقه روابط اقتصادی ما با ایتالیا خوب است و یک رابطه سنتی داشتیم و هیچ وقت مانعی برای توسعه روابط بین ما و ایتالیا وجود نداشته است.
وی تصریح کرد: در پسا تحریم شرایط کاملا آماده شده است.
روحانی گفت: هفته آینده سفر دو روزه به ایتالیا خواهم داشت و در مورد حوزه های مختلف از جمله زیر ساخت و انرژی مذاکره خواهیم داشت و اسنادی در زمینه همکاریهای دو جانبه به امضا خواهد رسید.
رئیس جمهور تاکید کرد: در این سفر به واتیکان هم خواهم رفت.
*در زمینه هسته ای وارد یک بخش تجاری شدیم
رئیس جمهور گفت: ما در زمینه هسته ای وارد یک بخش تجاری شدیم و برای اولین بار مواد هسته ای را صادر و وارد کرده ایم ،کاری که تقریباً بعد از انقلاب سابقه نداشت.
در ادامه نشست خبری رئیس جمهور خبرنگار شبکه خبر پرسید: خیلی گفته شده که اثرات برجام بر اقتصاد کشور و معیشت مردم کوتاه مدت نخواهد بود و بلندمدت است اما شما فکر می کنید در بازارهای مالی و بورس چه تأثیری خواهد گذاشت؟
آقای روحانی در پاسخ به این سوال گفت: پسابرجام مسلماً در بازارهای مالی سرمایه ای آثار خود را می گذارد اما در بورس ما نقش چندانی در آن نداریم و در اختیار شرکت ها و بخش های اختصاصی است و خود گوش شنوایی دارد که بر مبنای آن حرکت می کند و با لحاظ شرایط اقتصادی منطقه و کشور تصمیم می گیرد ؛ بورس این روزها بهتر شده و بهتر خواهد شد و قطعاً پسابرجام اینچنین است.
رئیس جمهور افزود: در زمینه صادرات غیرنفتی حتماً وضع ما بهتر خواهد شد به علت شرایط بانکی که داریم شرایط سرمایه گذاری در ایران قطعاً بهتر خواهد شد و مابه دلیل حل و فصل مسائل بانکی و اقتصادی شرایط خوبی خواهیم داشت و شاهد این تحرکات در همین روزهای پیش روخواهیم بود ، البته همه مشکلات حل و فصل نخواهد شد اما این آغازی است برای قدم گذاشتن در مسیر رشد و توسعه کشور.
آقای روحانی در پاسخ به سوال دوم این خبرنگار مبنی بر علت حضور آمانو در تهران گفت: با آقای آمانو از این به بعد کار داریم از قبل هم کار داشتیم همان طور که می دانید ما عضو ان پی تی هستیم و در چارچوب پادمان با آژانس همکاری می کردیم ، مدتی پروتکل الحاقی را داوطلبانه اجرا کرده بودیم از امروز هم این پروتکل را داوطلبانه اجرا می کنیم.
رئیس جمهور افزود: شرایط هسته ای ما کاملاً با قبل متفاوت شده است قبلاً شرایط هسته ای ما به گونه ای بود که سازمان های بین المللی همچون شورای امنیت می گفتند که فعالیت های ما غیرقانونی است اما امروز همه می گویند فعالیت های هسته ای ما درست است و این فعالیت ها را همه دنیا به رسمیت شناختند.
آقای روحانی گفت: در زمینه فناوری هسته ای ما کاملاً به خود متکی بودیم از این پس در این زمینه ورود فناوری های هسته ای در بخش های مختلف در کشور ما آغاز خواهد شد و فردو به یک مرکز تحقیقی و توسعه تبدیل می شود ما در زمینه هسته ای وارد یک بخش تجاری شدیم و برای اولین بار مواد هسته ای را صادر و وارد کرده ایم کاری که تقریباً بعد از انقلاب سابقه نداشت بنابر این شرایط ما شرایط جدیدی شده است و در این شرایط جای شهدای هسته ای ما خالی است.
رئیس جمهور افزود: در این روزهایی که حرکت بهتر در زمینه هسته ای برای ما فراهم شده است و خودبه خود روابط مان با آژانس در این زمینه مهم خواهد بود ضمن اینکه در این هشت سالی که کار می کنیم امیدمان این است که زودتر از هشت سال بتوانیم با آژانس به یک توافقی برسیم در این که در ایران همه فعالیت های هسته ای در مسیر صلح آمیز است چه اعلام شده و چه اعلام نشده که خود مرحله مهمی است برای هر کشوری که فعالیت های هسته ای می کند ما می خواهیم این شرایط در سال های آینده زودتر فراهم شود.
آقای روحانی گفت: ما در برخی از زمینه ها از جمله راکتور اراک مدرن سازی می شود بنابر این در زمینه هسته ای تحرکات فناورانه و همچنین تجاری نسبت به گذشته بیشتر خواهیم داشت و روابطمان با آژانس ان شاءالله روابط بهتری خواهد شد.
* شورای نگهبان موضوع رد صلاحیتها را حل و فصل کند
رئیس جمهور با اشاره به برخی ردصلاحیتها در انتخابات آینده گفت : امیدوارم شورای محترم نگهبان، این دغدغه خاطر را حل کند و نگذارد دلواپسی بوجود آید.
آقای روحانی در ادامه نشست خبری در پاسخ به سؤالی در زمینه رد صلاحیت برخی چهره های باسابقه سیاسی و اینکه یکی از وعده های انتخاباتی ایشان برگزاری یک انتخابات پرشور در کشور بوده است چه تلاشی برای احقاق حقوق این افراد انجام خواهد داد گفت : باید همین مدل برجام را در داخل اجرا کرد.
رئیس جمهور اظهار داشت: اطلاعات اولیه ای که به من دادند خیلی خوشحال کننده نبوده است.
آقای روحانی در ادامه با بیان اینکه در دو مرحله شرایط بسیار خوب بوده است افزود: در مرحله ثبت نام، استقبال بسیار خوبی انجام شد و همچنین در مرحله هیئت های اجرایی که صلاحیت ها را بررسی می کردند نیز شرایط بسیار امیدوارکننده بود.
رئیس جمهور اضافه کرد: در مرحله نظارت، برخی از افراد حالا به تعبیر خود، احراز صلاحیت نشدند.
قای روحانی در ادامه با بیان اینکه ما بسیار امیدوار هستیم که شورای محترم نگهبان به این مسئله رسیدگی کند گفت: اگر در موردی، صلاحیتی تأیید نشده که قابل تأیید است، که البته به نظر من این موارد فراوان است، شورای محترم نگهبان دخالت کند.
رئیس جمهور تأکید کرد: من به عنوان رئیس جمهور از همه اختیاراتم در این زمینه استفاده خواهم کرد.
آقای روحانی افزود: امیدوارم شورای محترم نگهبان که نهاد بسیار مهمی در کشور ماست و در واقع پاسدار قانون اساسی محسوب می شود و حتی در یک جا و به یک معنا، ما با شورای نگهبان وظایف مشترکی نیز داریم، یعنی هم رئیس جمهور پاسدار و مسئول اجرای قانون اساسی است و هم شورای نگهبان، شورای نگهبان قانون اساسی است و دقت می کند بر اینکه قانون اساسی در قوانین موضوعه کشور نقض نشود.
رئیس جمهور با اشاره به اینکه شورای نگهبان بر انتخابات نظارت می کند تا قانون اجرا شود اظهار داشت: بنابراین امیدوارم شورای محترم نگهبان بر اساس رسالت سنگینی که بر دوش دارد، بتواند این موضوع را به گونه ای حل و فصل کند.
آقای روحانی افزود: با توجه به آنچه که مقام معظم رهبری بر آن تأکید کردند تا انتخابات بسیار پرشور داشته باشیم و حتی ایشان فرمودند آنهایی که با نظام نیز میانه خوبی ندارند، پای صندوق های انتخاباتی بیایند زیرا این صندوق ها برای کشورشان است، امیدوار هستم شورای نگهبان این دغدغه خاطر را حل کند و نگذارد دلواپسی بوجود بیاید.