قدرداني از آزمايشگاههاي برتر غذا، دارو و تجهيزات پزشکي
در چهارمين همايش کشوري آزمايشگاه هاي برتر از آزمايشگاه هايي در حوزه غذا، دارو، مکمل، ملزومات، تجهيزات پزشکي، فرآورده هاي آرايشي، بهداشتي و بيولوژيک تقدير شد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاري صدا و سيما؛ در اين همايش که با حضور وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشکي، رئيس سازمان غذا و دارو و نمايندگان آزمايشگاه هاي برتر برگزار شد، معاون وزير بهداشت گفت: يکي از ماموريت هاي اصلي سازمان غذا و دارو اطمينان دادن به مردم در صحت و سلامت فرآورده هاي سلامت است.
دکتر ديناروند با تاکيد بر نقش محوري و کليدي آزمايشگاه ها درتعيين کيفيت و سلامت فراورده هاي سلامت افزود: در مسير تعيين کيفيت و سالم بودن فرآورده ها نمي شود آزمايشگاه را حذف کرد چرا که آزمايشگاه جزو لاينفک مسير توليد تا عرضه فراورده هاست.
رئيس سازمان غذا و دارو همچنين به چالش هاي حوزه غذا و دارو اشاره کرد و گفت: يکي از معضلات امروزي اين عرصه، تقلب هاست.
وي با بيان اينکه اين معضل فقط مربوط به کشور ما نيست بلکه جهاني است افزود: کساني هستند که براي سود بيشتر قيمتها را کاهش مي دهند و براي اين کار تقلب مي کنند.
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: همانطور که علم و فناوري به پيش مي رود متقلبان هم با استفاده از علم و فناوري کارهايي انجام مي دهند که گاهي دستگاه هاي ناظر از متقلبان عقب مي افتند.
دکتر ديناروند با مطرح کردن چند مثال از فراورده هاي خوراکي که قيمت تمام شده محصول بايد بيشتر از انچه که عرضه مي شود باشد گفت: آزمايش اين فراورده ها چيزي نشان نمي دهد اين هنر متقلبان است که با يک هزينه کم، قيمت تمام شده محصول را به نحوي پايين مي اوردند که ازمايشگاه متوجه نميشود لذا بايد ازمايشگاه ها از نظر نيروي انساني و تجهيزات همگام با ارتقاي اناليز مواد و گسترش همکاريهاي بين المللي با کشورهاي پيشرفته ارتقا يابد.
گاهي تقلبات خطرناک نيست و آسيبي به مصرف کننده نميرساند اما گاهي بسيار خطرناک ميشود
وي افزود: ما در حوزه شناسايي تقلبات وظيفه سنگيني داريم، گاهي تقلبات خطرناک نيست و اسيبي به مصرف کننده نمي رساند اما گاهي بسيار خطرناک مي شود، مثلا تقلب روغن زيتون که روغن سويا يا افتابگردان را بجاي روغن زيتون به مردم مي فروشند، اين آسيب به جيب مصرف کننده وارد مي شود و خطرناک نيست اما گاهي اوقات از مواد خطرناک استفاده مي شود.
معاون وزير بهداشت با اشاره به مرگ افرادي که سال گذشته بر اثر مصرف فرآوردههاي کاهش دهنده اشتها رخ داد گفت: عمر يک دوغ، يک ماه است اما يکسال دوام دارد يا در فرآورده گوشتي مشاهده ميشود اصلاح گوشت استفاده نشده است.
از جمله تقلبات بسيار کشنده در دنيا، تقلبات شيرخشک بود
وي افزود: از جمله تقلبات بسيار کشنده در دنيا، تقلبات شيرخشک بود که در آن از مواد افزودني ملامين استفاده شده بود و باعث مرگ دهها نوزاد در کشور چين شد و برخي از اين متقلبان به اعدام و حبس ابد محکوم شدند.
رئيس سازمان غذا و دارو گفت: در مطالعهاي در کشور آمريکا به اين مسئله پي بردند که 70 درصد بازار مکملهاي کشور از فرآوردههاي غيرمجاز بوده و يا اطلاعات اين مکملها درست نبوده است درحالي که آمريکا بزرگترين هزينه نظارتي دارويي در دنيا را دارد يعني مشکل تقلبات در دارو و فرآوردههاي بهداشتي و آرايشي در دنيا بسيار قوي عمل ميکند.
وي بار ديگر به نقش مهم ازمايشگاه ها تاکيد کرد و افزود: فساد در مواد غذايي از ديگر وظايف ازمايشگاه هاست، پروژه سنگيني از سال گذشته طراحي شده است که آزمايشگاه مرجع و قطبهاي دانشگاهي بتوانند با سرعت و دقت تقلبات موادي که با سلامت مردم سر و کار دارند شناسايي شوند.
دکتر ديناروند همچنين به راه اندازي سامانه جامع مديريت خدمات آزمايشگاهي به عنوان ديگر طرح در دست اجرا ياد کرد و گفت: سالانه پنج هزار نمونه در آزمايشگاه مرجع، 250 هزار نمونه در آزمايشگاه هاي دانشگاهي و 700 هزار نمونه در آزمايشگاه هاي همكار و مجاز ارزيابي مي شوند که متاسفانه انها به صورت جزيره اي عمل مي کنند.
وي با ابراز اميدواري از راه اندازي اين سامانه در سال آينده افزود: با اتصال آزمايشگاه ها به سامانه يكپارچه، مردم به اطلاعات آن ها دسترسي خواهند داشت كه يک محصول چند بار آزمايش شده و نتيجه ازمايشهاي سلامت آن چگونه بوده است.
رئيس سازمان غذا و دارو همچنين به اختلاف نتايج و يا خطاهاي آزمايشگاهي اشاره و بر لزوم اصلاح تعرفه هاي آزمايشگاهي تاکيد کرد وگفت: تعرفه ازمايشگاهها واقعي نيست، اميدواريم با اصلاح تعرفه ها که با امضاي وزير به هيئت دولت ارسال شده است، امسال ابلاغ شود تا جبران هزينه هاي آزمايشگاهي باشد.
در اين همايش از کتاب مرجع آرايشي و بهداشتي نيز رونمايي شد.
**********
در چهارمين همايش کشوري آزمايشگاه هاي برتر از آزمايشگاه هايي در حوزه غذا، دارو، مکمل، ملزومات، تجهيزات پزشکي، فرآورده هاي آرايشي، بهداشتي و بيولوژيک تقدير شد.