بازار سرمایه در تنگنا؛ عملی نبودن کاهش نرخ سود بانکی
رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق بازرگانی تهران گفت: از دی سال ۹۲ به بعد روند نزولی در بازار سرمایه ایران شکل گرفت و ارزش این بازار به اندازه ۳۸ درصد کوچک شده است طوری که به میزان ۲۰۲ هزار میلیارد تومان ارزش بازار سرمایه از بین رفته است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، علی سنگینیان در هفتمین نشست هیئت نمایندگان دور هشتم اتاق تهران افزود: در این مدت شاخص کل بازار سرمایه حدود 31 و نیم درصد افت داشته و این در حالی است که شاخص 30 بنگاه بزرگ در بورس نیز با افت حدد 40 درصدی مواجه شد.
وی بیشترین افت و کاهش ارزش را مربوط به صنایع استخراج نفت و گاز و همچنین و کانی های فلزی دانست که حدود 70 درصد از دارایی های خود را از دست داده اند.
رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران گفت: کاهش قیمت جهانی کالاها، کاهش قیمت جهانی نفت، افزایش هزینه تولید کالاهای داخلی و از همه مهمتر، رکود حاکم بر اقتصاد و کاهش تقاضا از جمله عوامل کاهش نماگرهای بورس بوده است.
سنگینیان اضافه کرد: افت بورس، ناشی از اتفاقات و کاستی های پیش آمده در حوزه اقتصاد کلان است که گریبان این بازار را نیز گرفته است که برای خروج از شرایط بدخیم بازار سرمایه، دولت باید به فکر اصلاح سیاست های اقتصاد کلان باشد تا این بازار به شرایط عادی بازگردد.
چرا نرخ سود بانکی کاهش پیدا نمیکند
سنگینیان با طرح این پرسش که چرا نرخ سود بانکی کاهش پیدا نمیکند و بانک ها تمایل و البته اعتقادی به آن ندارند گفت: مقامات و سیاستگذاران اقتصادی دولت به درستی تصمیم داشتند، ضمن پرهیز از روشهای دستوری تعیین نرخ سود بانکی و با تکیه بر سازوکار بازار، نرخهای سود بانکی را کاهش دهند تا از این راه با تشویق بخش خصوصی به افزایش مصرف و سرمایهگذاری، راه خروج از رکود را هموارتر سازند.
وی ادامه داد: استدلال مقامات دولت آن بود که همزمان با کاهش نرخ تورم، نرخ سود در نظام بانکی کاهش خواهد یافت و این امر به نوبه خود به خروج غیرتورمی اقتصاد از رکود کمک خواهد کرد اما آنچه در عمل اتفاق افتاد خلاف آن چیزی بود که سیاستگذاران انتظار آن را داشتند.
سنگینیان گفت: در سال هایی که تورم افزایش یافت بانک ها نرخ سود را افزایش دادند اما با وجود کاهش نرخ تورم و نیز تورم نقطه به نقطه، نرخهای سود بانکی را متناسب با آن کاهش ندادند و همچنان در سطوحی بالاتر قرار دارد؛ نکتهای که از آن به عنوان معما یا پارادوکس نرخ سود بانکی یاد میشود.
وی افزود: این در حالی است که نرخ سود بین بانکی از سال 93 افزایش داشته و هم اکنون این نرخ حدود 28 درصد است.
سنگینیان گفت: هم اکنون بانک ها به میزان دو برابر سرمایه خود، مطالبات غیرجاری دارند که این یکی از نگرانی های جدی است بنابراین، بانک ها در عمل نمی توانند به کاهش نرخ سود اقدام کنند.
افزایش بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی
وی درباره ناتوانی بانک ها در کاهش نرخ سود، به افزایش بدهی بانکهای تجاری به بانک مرکزی اشاره کرد و گفت: میزان این بدهی از حدود 4 میلیارد تومان در سه ماهه چهارم سال 1392 به بیش از 21 میلیارد تومان در سه ماهه سوم 1393 افزایش یافته است.
رئیس کمیسیون بازار پول و سرمایه اتاق تهران به برخی از راهکارها در این باره اشاره کرد و افزود: شروع بازسازی یا اعلام ورشکستگی نهادهای بحران زده یکی از اقداماتی است که باید در نظر گرفته شود در عین حال، نجات نهادهای بحران زده با تزریق مشروط سرمایه نقدی و خارج کردن دارایی مضر از ترازنامه باید در دستورکار قرار گیرد ضمن اینکه در گام بعدی بهبود نسبت کفایت سرمایه تا حد استانداردهای جهانی را باید لحاظ کرد.
سنگینیان خطاب به فعالان اقتصادی و کسانی که خواستار کاهش سود بانکی هستند، گفت: انتظار کاهش نرخ سود بانکی آن هم در کوتاه مدت به هیچ وجه عملی نیست.