طهماسبی؛
توليد سالانه 60 ميليون نهال استاندارد
معاون امور باغباني وزارت جهاد کشاورزي گفت: سالانه 60 ميليون اصله نهال گواهي شده استاندارد در کشور توليد مي شود.
محمدعلي طهماسبي در مصاحبه اختصاصي با خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما افزود : علاوه بر اين 5 ميليون نهال ديگر نيز در يازده واحد کشت بافت ، توليد مي شود. وي با بيان اينكه نهال مهم ترين نهاده توليد در بخش باغباني و عمده سرمايه باغدار است ، گفت : توليد و کاشت نهال استاندارد عاري از ويروس و آفت با عملکرد بالا ضروري است.
معاون امور باغباني وزارت جهاد کشاورزي تاکيد کرد : نهال بايد با کيفيت و سالم باشد و اگر نهالي به ويروس آلوده شود 20 تا 25 درصد درکاهش توليد محصول تاثير دارد.
طهماسبي گفت : به منظور جلوگيري از کاهش توليد و مديريت بيماري ها و آفات در باغات کشور طرح ساماندهي نهالستان ها از سال هاي گذشته در دستور کار قرار گرفت و نهال هاي سالم و گواهي شده مورد نياز باغداران را به ميزان کافي توليد و تکثير مي کنيم.
وي افزود : از هزار واحد نهالستان در سراسر کشور 322 واحد مجوز دارد و نهال استاندارد گواهي شده توليد مي کند و بقيه مورد تاييد وزارت جهاد کشاورزي نيست.
معاون امور باغباني وزارت جهاد کشاورزي گفت : باغداران نهال مورد نياز خود را از مراکز خدمات حمايتي جهاد کشاورزي تهيه کنند.
طهماسبي افزود : استفاده از نهال استاندارد گواهي شده علاوه بر افزايش توليد و کيفيت سبب کاهش هزينه هاي توليد در باغ خواهد شد.
وي گفت : به طور مثال اگر در يک هکتار باغ سيب ، نهال هاي استاندارد پاکوتاه سيب بکاريم و نهال هايکدست و از يک رقم باشد ، باغي يکنواخت با نيازهاي تغذيه اي و آبي يکسان خواهيم داشت كه سبب کاهش هزينه هاي توليد مي شود.
معاون امور باغباني وزارت جهاد کشاورزي افزود : در برخي از باغات به علت اختلاط رقم ، نياز آبي و تغذيه اي درختان با يکديگر متفاوت است و همين مسئله مشکلات بسياري را در مديريت باغ براي کشاورزي ايجاد مي کند.
طهماسبي گفت : استفاده از نهال هاي غيراستاندارد سبب افزايش هزينه ، افزايش آفات و بيماري ها، افزايش مصرف آب، سم و کود مي شود.
وي از باغداران خواست از نهال هاي استاندارد و گواهي شده براي توسعه باغات استفاده کنند.
معاون امور باغباني وزارت جهاد کشاورزي تصريح کرد : اگرچه قيمت نهال هاي استاندارد و گواهي شده از قيمت نهال هاي غير استاندارد و بدون مجوز و شناسنامه قدري گران تر است اما در آينده برگشت سرمايه دو برابر خواهد بود.
طهماسبي افزود : استفاده از نهال استاندارد خسارات ناشي ازتغييرات آب وهوايي و کم آبي را نيز به حداقل مي رساند.
وي گفت : در نهالستان هاي مجوزدار نهال هاي سازگار با شرايط آب و هوايي توليد مي شود به طور مثال توليد نهال گردوي «چن در» ( به كسر چ و د ) در مقابل سرماي ديرس بهاره مقاوم است.
معاون باغباني وزارت جهاد کشاورزي اعلام كرد : نهال هاي استاندارد گواهي شده کد رهگيري دارد و چنانچه مشکلي پيش بيايد باغدار مي تواند احقاق حق کند و خسارت وارده را بگيرد اما توليدکنندگان نهال هاي بدون شناسنامه و بدون مجوز هيچ تعهدي به باغدار ندارند.
طهماسبي از باغداران خواست از نهالستان هاي مجاز ، نهال هاي استاندارد و گواهي شده را خريد کنند.
وي گفت : باغداران براي دريافت اطلاعات مربوط به نهالستان هاي مجاز مي توانند به مراکز خدمات حمايتي کشاورزي شهرستان و دهستان خود مراجعه کنند.
*واردات ميوه از لحاظ وزني 6 درصد افزايش يافت
معاون باغباني وزارت جهاد کشاورزي گفت: ميزان واردات محصولات باغي در 7 ماه امسال در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته به لحاظ وزني 6 درصد افزايش يافته است.
طهماسبي با اشاره به ميزان واردات محصولات و فرآورده هاي باغي در هفت ماه سال گذشته که 648 هزار تن به ارزش 812 ميليون دلار بوده است، افزود: براساس آمارهاي موجود در 7 ماه نخست امسال 687 هزار تن انواع محصولات و فرآورده هاي باغي به ارزش 740 ميليون دلار وارد شده است که از لحاظ وزني 6 درصد افزايش يافته و از لحاظ ارزشي 9 درصد کاهش داشته است.
وي نبود کنترل مبادي ورودي مرزها براي جلوگيري از قاچاق ميوه را يکي از دلايل افزايش 6 درصدي واردات ميوه دانست و گفت:
معاون باغباني جهادکشاورزي گفت: محموله هاي ميوه وارداتي به کشور عمدتا موز است و علت آن نيز پايين بودن تعرفه گمرکي اين محصول است.
طهماسبي افزود: بيش از 50 درصد حجم واردات امسال مربوط به موز است که نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزايش 60 درصدي داشته است.
*ميوه هاي قاچاق را در بازار مي بينيم
معاون امور باغباني وزارت جهادکشاورزي گفت: واردات ميوه ممنوع است اما از مسير قاچاق انجام مي شود.
وی با اشاره به اينکه اگر نيازي به واردات باشد بايد از کانال هاي رسمي و پس از گذراندن قوانين قرنطينه اي انجام شود، افزود: هر محصولي پس از تاييد سازمان حفظ نباتات و در صورت نياز ، مجوز واردات دريافت مي کند.
وي با اشاره به عرضه نارنگي هاي پاکستاني در بازار داخلي گفت: قاچاق ميوه به کشور ضرر و زيان هايي را به بخش باغباني وارد کرده که از جمله آن از بين رفتن باغات ليموترش کشور به علت قاچاق ميوه هاي آلوده به آفت جاروک جادوگر بوده است.
معاون امور باغباني وزير جهادکشاورزي افزود : واردات ميوه به صورت قاچاق سبب تعطيلي توليد داخل و افزايش لشکر بيکاران در کشور مي شود.
طهماسبي گفت: ميوه هاي خارجي قاچاق است و ما آنها را در بازار مي بينيم.
*صدور 426 هزار تن محصولات باغي در هفت ماه
صدور محصولاتي باغي در هفت ماه امسال 426 هزار تن به ارزش يك ميليارد و 150 ميليون دلار بوده است.
وی با اشاره به اينکه صادرات محصولات کشاورزي سختي هاي زيادي دارد ، افزود: صادرات ميوه در هفت ماه گذشته به لحاظ ارزشي 14.9 درصد و از لحاظ وزني در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته 16 درصد کاهش يافته است.
وي افزايش تعرفه گمرکي به ميزات 1100 تومان به ازاي هر کيلوگرم را يکي از دلايل عمده کاهش صادرات ميوه دانست و گفت: ممنوعيت صادرات انگور ايران به کردستان عراق که از مرداد امسال اجرا شد از ديگر علل کاهش صادرات است.
معاون امور باغباني وزير جهاد کشاورزي افزود: پارسال 54 درصد سيب درختي معادل 209 هزار تن و 35 درصد انگور به عراق صادر شد که از مرداد امسال 35 درصد صادرات انگور به اين کشور قطع شده است.
سال گذشته در مجموع يک ميليون و 95 هزار تن انواع محصولات باغي به ارزش دو ميليارد و 802 ميليون دلار صادر شد.