باید در روستاها اشتغال پایدار ایجاد کنیم
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی گفت: باید در روستاها اشتغال پایدار ایجاد کنیم، اکنون مردم روستاها از بیکاری رنج می برند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، عبدالرضا عزیزی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما با عنوان «چرا 33 هزار روستا خالی از سکنه شده است؟!» افزود: اکنون در کل کشور روستانشین داریم و بعد از انقلاب با اینکه با جنگ و تحریم مواجه بودیم خدمات زیادی در جمهوری اسلامی به روستاییان شده است.
وی گفت: بعد از انقلاب راههای روستایی ما آسفالت شدند به روستاها گازرسانی و برقرسانی شد و تلفن و اینترنت پرسرعت به روستاها انتقال یافت که در واقع خدمات زیادی انجام شده اما این خدمات به معنای رضایت ما نیست و این ملت شایسته خدمات بیشتری هستند.
این نماینده مجلس در ادامه به ایرادات خالی از سکنه روستاها اشاره کرد و گفت: نخستین ایراد این است که در روستاها کار و اشتغال پایدار نداریم و مردم از بیکاری رنج می برند و باید در روستاها اشتغال پایدار ایجاد کنیم.
وی ادامه داد: پتانسیل زیادی در این خصوص وجود دارد و در واقع با ایجاد اشتغال پایدار در روستاها، روستاییان چهار فصل به کار و اشتغال می پردازند نه اینکه در دو فصل کار کنند و دو فصل بیکار بمانند.
عزیزی گفت: از طرفی دیگر سطح تحصیلات مردم بالا رفته است و مردم برای ادامه تحصیل مجبور می شوند به شهرها بروند که باید شرایطی فراهم کنیم و زیرساختی صورت بگیرد که ماندگاری در روستاها بیشتر کند.
وی افزود: اگر بحث اشتغال و فراهم کردن زیرساختهای مناسب صورت بگیرد مطمئناً جلوی خالی شدن از سکنه روستاها را می گیرد.
رئیس کمیسیون اجتماعی مجلس در ادامه به اختصاص وام 350 میلیارد تومانی در بودجه سال 94 به منظور ایجاد اشتغال در روستاها اشاره کرد و گفت: این وام برای روستاییان مناطق مرزی با سود بانکی صفر درصد و در سایر روستاها سه درصد در نظر گرفته شده است.
وی افزود: البته اکنون شرایط پرداخت این وامها سخت تر شده است و در واقع ملاک پرداخت وام تشکیل تعاونیهای 50 خانوار است که اگر شرایط ثابت تر شود مطمئناً پرداخت این وامها برای ایجاد اشتغال در روستاها کمک می کند.
وی ادامه داد: درخواست ما این است که تعداد خانوار به 25 خانوار برسد که معاون روستایی رئیس جمهور با تشکیل تعاونیهای 25 خانوار موافقت اما اعلام کرد: این 25 خانوار در صورتی عملی است که از هر خانواده یک نفر باشد نه اینکه خانواده ای یک تعاونی تشکیل بدهد و مسلماً سقف آن نیز از یک میلیارد به 800 میلیون تومان می رسد.
این نماینده مجلس در ادامه پاسخ داد: دو ماه دیگر بودجه 94 داده می شود اما هنوز یک نفر نتوانسته اند از این وام بهره ببرند.
وی افزود: در واقع این طرح برای امسال به صورت پایلوت به اجرا در می آید و باید دید که نتیجه آن چه می شود.
عزیزی گفت: البته مجلس برای شهرها نیز مصوبه دارد و دولت در بودجه امسال هزار میلیارد تومان از محل درآمدهای هدفمندی یارانه ها به منظور اشتغال جوانان و تحصیلکردگان اختصاص داده بود که در کمیسیون اجتماعی سه هزار میلیارد تومان به آن اضافه کردیم.
وی افزود: البته تاکنون از این چهار هزار میلیارد تومان هنوز یک ریال نیز تخصیص داده نشده است اما مجلس وظیفه خود را در این خصوص انجام داده است.
این نماینده مجلس در ادامه به بحث فرآوری تولیدات روستاها اشاره کرد و گفت: ما باید درآمدهای روستا را در قالب بهینه کردن افزایش بدهیم چرا که بیش از 95 درصد زعفران دنیا در ایران تولید می شود که هفت میلیارد دلار سهم درآمد ناشی از زعفران است اما سهم ایران از تولید زعفران 500 میلیون دلار است که باید در این خصوص فرآوری و بسته بندی در خود روستاها صورت گیرد.
از سال 85 تاکنون مهاجرت پلکانی را شاهد هستیم
معاون سازمان دهیاریهای وزارت کشور گفت: از سال 85 به بعد مهاجرتهای پلکانی را از روستاها به شهرها شاهد هستیم.
محسن کوشش تبار در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما با عنوان چرا 33 هزار روستاها خالی از سکنه شده است؟! افزود: در دنیا علل مهاجرت از روستاها به شهرها یا اجتماعی یا ارتباطی و یا اقتصادی است که در ایران نیز این بخشهای مختلف نقش مستقیم دارند.
وی ادامه داد: یکی از عوامل مهاجرت ما در ایران بحث خشکسالی و یا مسائلی مانند زلزله است که در واقع عوامل اقتصادی نقش مستقیم دارد و در واقع نبود فرصتهای شغلی و یا شکاف درآمد بین شهر و روستا باعث مهاجرت از روستاها به شهرها می شود.
معاون سازمان دهیاریهای وزارت کشور گفت: در واقع دو علل عمده مهاجرت را یکی اقتصادی یعنی نبود فرصت شغلی و دیگری نبود امکانات و زیرساختهای مناسب اجتماعی می دانیم و این دو عامل از عوامل اصلی مهاجرت است.
وی با بیان اینکه فعالیت در روستاها باید توجیه اقتصادی و مزیت نسبت داشته باشد افزود: باید در روستاها ارزش آفرینی صورت گیرد.
کوشش تبار در ادامه به بحث کم آبی در روستاها اشاره کرد و گفت: در کشوری هستیم که در معرض خشکسالی بودیم و اکنون این معضل شدت پیدا کرده است البته تمهیداتی در قبال خشکسالی در کشور صورت می گیرد و تمام دست اندرکاران روستایی در تلاش هستند نسبت به موضوع خشکسالی و وضعیت کشاورزان اقداماتی را انجام دهند.
وی با بیان اینکه ما نمی توانیم بگوییم که تمام روستاهای ما باید کشاورزمحور اداره شود افزود: اکنون سند ملی روستا را در دست بررسی داریم و آسیب شناسی هایی در این خصوص صورت گرفته است و بخشی از برنامه ششم توسعه نیز به این موضوع اختصاص پیدا می کند و در واقع شوراهای مختلفی موضوع روستا را بررسی می کنند.
معاون سازمان دهیاریهای وزارت کشور در ادامه به بحث خالی از سکنه شدن روستاها اشاره کرد و گفت: خوشبختانه طبق آماری که داریم از سال 85 به بعد مسیر مهاجرت روستاییان به شهرها پلکانی شده است یعنی از روستاها به شهرهای کوچک و از شهرهای کوچک به روستاهای متوسط و بعد به شهرهای بزرگ مهاجرت صورت می گیرد و در واقع با دهه های اخیر فرق کرده است و تفاوتی با حاشیه نشین شدن روستاییان در کلانشهرها دارد.
وی افزود: البته سیاستهای تشویقی در برنامه پنجم توسعه در مجلس پیش بینی شده است و دولت نیز در دو سه سال اخیر از آن حمایت کرد و زمینه مهاجرت معکوس از روستاها به شهرها را فراهم کرد.
26 درصد تولید ناخالص کشور در روستاها ایجاد می شود
معاون توسعه روستایی رئیس جمهور گفت: 26 درصد تولید ناخالص داخلی کشور در روستاها ایجاد می شود این در حالی است که 26،8 درصد جمعیت کشور را روستایی و عشایری تشکیل می دهند.
ابوالفضل رضوی در ارتباط زنده با برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما با بیان اینکه از 64 هزار روستایی 39 هزار روستا بالای 20 هزار خانوار هستند گفت: نخستین بحث ما درباره روستا باید تغییر نگاه به روستاها باشد و باید این مناطق را کانون تولید ارزش آفرینی بدانیم و مادامی که روستاها محل سکونتگاه باشد به توسعه نمی رسند و اقتصاد مقاومتی که نقش اصلی را روستاها در آن ایفا می کنند محقق نمی شود.
وی در ادامه به سه بحث اصلی احساس مشارکت مردم در توسعه، نظم دادن و سیستماتیک عمل کردن اشاره کرد و گفت: این سه مهمترین مسئله ای است که در روستاها باید عملی شود و ما با هماهنگی دستگاههای مربوطه در این خصوص برنامه ریزی کرده ایم و برنامه مشارکت مردم در توسعه روستایی و عشایری را داریم.
رضوی با بیان اینکه از سال 93 تاکنون هزار روستا خالی از سکنه شدند گفت: این لطمه ای به اقتصاد می زند و مردم تولید کننده به مصرف کننده و حاشیه نشین شهرها تبدیل می شوند و باید در این خصوص مهاجرت معکوس را عملی کنیم.
وی در ادامه به پرداخت وام خوداشتغالی در روستاها اشاره کرد و گفت: مبلغ این وام 250 میلیارد تومان بود که مجلس آنرا به 350 میلیارد ارتقا داد.
معاون روستایی رئیس جمهور در ادامه افزود: البته وامهای خوداشتغالی در کشور ما در بررسیها نمره و عملکرد مثبتی نگرفته است بنابراین باید این وامها با مشارکت صورت گیرد که مبنای ما برای اعطای وام تشکیل تعاونیها با حضور 50 هزار خانوار است.
وی با بیان اینکه یکی از شرایط توسعه پایدار مشارکت مردم است گفت: هدف از تشکیل این تعاونیها نیز این است که وامهای داده شده با نظارت خرج شود.
رضوی در ادامه با بیان اینکه ما موفق شدیم حساب اقتصادی روستاها را برای نخستین بار با همکاری سازمان آمار ایران بدست آوریم گفت: 26 درصد تولید ناخالص داخلی کشور در روستاها انجام می شود که در این در حالیست که 28،6 درصد جمعیت کشور را روستاییها و عشایریها تشکیل می دهند.
وی افزود: صنعت و معدن در روستاها 59 درصد، خدمات 10 درصد و کشاورزی 38 درصد کار ، اشتغال و ارزش افزوده دارد.
معاون روستایی رئیس جمهور در ادامه با بیان اینکه 54 درصد تولید اقتصاد کشور در روستاها انجام می شود گفت: این در حالیست که 46 درصد آن به شهرها اختصاص دارد و در بعد خدمات نیز 14 درصد مربوط به روستا ، 86 درصد به شهرها اختصاص یافته است.
وی در ادامه افزود: اکنون وظیفه ای که دولت دارد این است که شرکتهای دانش بنیان را به روستاها ببرد و اکنون در برخی از روستاها ما شرکت های دانش بنیان داریم.
رضوی در ادامه بر ضرورت حفظ روستاها اشاره کرد و گفت: روستاها در بعد تأمین امنیت غذایی و اقتصاد مقاومتی ضرورت دارد.