سخنگوي سازمان انرژي اتمي گفت: 5060 سانتريفيوژ در نطنز و 1044 سانتريفيوژ در فردو خواهيم داشت و اينها قرار است با آبشارش به ايزوتوپ هاي پايداري تبديل شود.
بهروز کمالوندي که در حاشيه ششمين سالگرد شهادت شهيد عليمحمدي در جمع خبرنگاران سخن می گفت در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا قلب رآکتور اراک خارج شده است يا نه؟ افزود: آنچه ما تعهد داريم تا قبل از روز اجرا انجام دهيم اين است که «کلندريا»ي رآکتور بيرون بيايد و در حفره هاي کلندريا، سيمان تزريق شود نه در قلب رآکتور و نه در مخزن اصلي و اين کار بايد ظرف روزهاي آينده انجام شود.
وي گفت: مقدمات بخشي از اين کار آغاز شده است اما کار را زماني به انتها مي رسانيم که کارهاي ديگر هم همزمان انجام شود.
کمالوندي افزود: خيلي سريع کار مي کنيم و تعداد زيادي از بازرسان آژانس از چند روز گذشته وارد شده اند و اميدواريم ظرف روزهاي آينده بتوانيم کار را به نهايت برسانيم.
وي در پاسخ به سؤالي درباره اظهارات امروز آقاي بروجردي در خصوص تعداد سانتريفيوژها گفت: ما 5060 سانتريفيوژ در نطنز و 1044 سانتريفيوژ در فردو خواهيم داشت و اينها قرار است با آبشارش به ايزوتوپ هاي پايدار تبديل شود که در اين باره مذاکرات خوبي با روسها داريم.
کمالوندي گفت: درباره نطنز همه اينها براي کار غني سازي خواهند بود که تعداد هم مشخص است و به همين مقدار هم رسيده ايم.
وي افزود: حتي اختلاف نظري ميان بازرسان آژانس بود که مجبور شدند دوباره بشمارند و اختلاف چند ده تايي به نظرشان رسيد که ديدند اينگونه نيست و اين مسئله هم مرتفع شد.
سخنگوي سازمان انرژي اتمي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا با توجه به عملکرد ناقص طرف غربي ضرورت دارد با اين فرمان جلو برويم گفت: در خصوص مسائل فني آنچه لازم بوده است دو طرف انجام دهند انجام شده است و اين طور نيست يک طرف انجام دهد و طرف ديگر انجام ندهد.
کمالوندي افزود: هم در حوزه تحريم ها و مباحث حقوقي و کارهايي که بايد آنها انجام دهند اقداماتي آغاز و بخشي هم انجام شده است بطور مثال اعلاميه و نامه رئيس جمهور آمريکا و نامه اتحاديه اروپا صادر شده است.
وي گفت: اجراي آن که برداشتن تحريم هاست منوط به اين است که آژانس اعلام کند ايران کارهاي فني خود را انجام داده و اين کارها سنگين و زياد است و تلاش زيادي کرده ايم زمان را کوتاه کنيم.
کمالوندي افزود: ما بايد کار خود را انجام دهيم و زماني که کارها به انتها برسد بطور اتوماتيک روز اجرا را خواهيم داشت و قرار نيست آنها براي روز اجرا تصميم گيري کنند و از نظر ما کار در مسير خودش رو به انجام است.
وي گفت: البته بحث هايي در کنگره آمريکا و در موضوع ويزا بود که دوستان ما در وزارت امور خارجه کارهاي خوبي انجام داده اند.
کمالوندي افزود: به هر حال بخشي از وضعي که پيش آمده در حال جبران است و کشور ما کشوري بزرگ است و به تعهداتش عمل خواهد کرد و اگر تخلفي از طرف مقابل صورت گيرد اگر قرار باشد بازگشت به عقب کنيم بازگشت ما ديگر به ماشين هاي نسل قديم نيست.
وي گفت: اميدواريم دو طرف بتوانيم کار را با هم پيش ببريم لذا اعتقاد ندارم دنبال نکات منفي بگرديم اگر چه نبايد به طرف مقابل هم اعتماد داشته باشيم.
کمالوندي افزود: به همين دليل در زمان مبادله مواد، قدري مشکوک شده بودند که شايد محموله سوم را اگر گرفتيم محموله خود را تحويل ندهيم اما پس از اينکه محموله سوم را گرفتيم و آزمايش و اطمينان پيدا کرديم محموله را تحويل داديم.
وي گفت: ميان ما اعتماد و اطميناني وجود ندارد و بايد با احتياط کار کنيم و بخشي از کندي کار تا اينجا به نبود اعتماد مربوط بود و الا مثلاً ما بطور مثال چه بسا مي توانستيم محموله مواد خودمان را همزمان يا زودتر بفرستيم.
کمالوندي افزود: اميدواريم روزهاي آينده شاهد خبرهاي خوبي باشيم و چشم انداز صنعت هسته اي ايران بدون ترديد بسيار روشن است و در تحقيق و توسعه وضع خوبي داريم.
وي گفت: ما ماشين هايي کارا داريم و بايد از يک نسل عبور مي کرديم و فرصتي است که عبور کنيم و آينده درخشاني به لحاظ هسته اي خواهيم داشت.
کمالوندي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا گزارش آژانس جمعه اعلام مي شود؟ افزود: آژانس براي باز راستي آزمايي مورد نظر خود نياز به چند روز فرصت داشت و ما در اين رابطه صحبت کرديم و روزها را کاهش داديم البته با تعطيلات سال نو ميلادي هم مواجه شديم.
وي گفت: با اين حال با مذاکره تلفني آقاي صالحي و آمانو تغيير محسوسي داشتيم و به نظر مي رسد بر اساس برنامه اي که خودمان پيش گرفته ايم کار را جلو ببريم.
کمالوندي افزود: فکر مي کنم اين اقدام در چند روز آينده باشد و ديگر صحبت از هفته و هفته ها نيست.
وي در پاسخ به سؤالي مبني بر اينکه آيا علت طولاني شدن فرآيند خارج کردن قلب رآکتور اراک به سبب امضاء نشدن قراردادها در بحث اراک بوده است؟ گفت: ما در بحث نرم افزاري کارهاي خوبي داشته ايم؛ قراردادهاي اصلي انجام شده است و قراردادهاي فرعي با کشورهاي مختلف انجام مي شود و تمرکز کارهاي ما بر اين است که متخصصان خودمان ورود کنند در هر حال کار نوشتن قرارداد بخصوص قراردهاي فني و تجاري در حوزه هسته اي زمانبر است اما بايد تضمين هايي از طرف مقابل بگيريم.
وي گفت: يکسري ساز و کارهاي قوي بين المللي پيش بيني شده است و در قالب سند رسمي و يادداشت تفاهم انجام مي شود.