به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ؛ نمایندگان با 133 رای موافق ، 96 رای مخالف و 10 رای ممتنع از مجموع 244 رای با بررسی خارج از دستور این طرح موافقت کردند.
حضور ظریف و صالحی در مجلس برای بررسی طرح برجام
صحن جلسه علنی مجلس شورای اسلامی دقایقی قبل در حالی آغاز به کار کرد که بررسی طرح اقدام متناسب متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام در دستور کار آن قرار دارد.
جلسه علنی امروز (یکشنبه، 19 مهرماه) مجلس شورای اسلامی به ریاست علی لاریجانی و با حضور 198 نفر از نمایندگان رأس ساعت 8 و 15 دقیقه آغاز به کار کرد.
لازم به ذکر است که محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ، صالحی رییس سازمان انرژی اتمی، عباس عراقچی و مجید تخت روانچی معاونان وی برای دفاع از طرح اقدام متناسب متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام در صحن علنی امروز مجلس حاضر شدند.
همچنین محمدحسین فرهنگی دستور کار امروز مجلس را به شرح زیر اعلام کرد:
1. ادامه رسیدگی به گزارش کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مورد طرح اصلاح موادی از قانون تشکیلات، وظایف و انتخابات شوراهای اسلامی کشور و انتخاب شهرداران (یکفوریت این طرح در جلسه علنی مورخ هشتم مهر ماه 1393 به تصویب رسید)
2. گزارش کمیسیون قضائی و حقوقی در مورد طرح اصلاح موادی از قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز (اعاده شده از شورای نگهبان)
3. گزارشکمیسیون برنامه و بودجه و محاسبات در مورد طرح اصلاح قانون استفاده متوازن از امکانات کشور برای ارتقای سطح مناطق کمتر توسعه یافته (یکفوریت این طرح در جلسه علنی مورخ چهارم مرداد 1394 به تصویب رسید)
4. گزارش کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی در مورد طرح اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام (یکفوریت این طرح در جلسه علنی مورخ 12 مهر ماه 1394 به تصویب رسید)
5. گزارش کمیسیون فرهنگی درمورد طرح جامع جمعیت و تعالی خانواده (دراجرای ماده 104 آئیننامه داخلی با اولویت در دستور قرار گرفت)
6. گزارش کمیسیون اجتماعی درمورد طرح اصلاح بند (ز) ماده (44) قانون برنامه پنجساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران (دراجرای ماده 104 آئیننامه داخلی با اولویت در دستور قرار گرفت)
انصاری مخالفت برخی وزرا با برجام را تکذیب کرد
معاون پارلمانی رئیس جمهور مخالفت برخی وزرای دولت یازدهم با برجام را تکذیب کرد.
مجید انصاری در جلسه علنی امروز مجلس با تقدیم نامهای به هیئت رئیسه افزود: همه دولت در مورد برجام یکپارچه و یکزبان هستند .
یکی از نمایندگان گفته بود که برخی وزرا با برجام مخالفند.
این نامه را علی لاریجانی رئیس مجلس قرائت کرد.
حسینیان: جریانی می خواهد مجلس را در مقابل عمل انجام شده قرار دهد
نماینده مردم تهران گفت: در بحث برجام ما یک جریانی را پشت پرده می بینیم که می خواهد مجلس را در مقابل عمل انجام شده قرار دهد.
روح الله حسینیان در ابتدای جلسه علنی امروز و در مخالفت با بررسی خارج از دستور طرح یک فوریتی هستهای افزود: ما امروز در نقطه حساس تاریخی قرار داریم و اگر با دقت وارد برجام نشویم قطعا در مقابل نسل های آینده پاسخی نخواهیم داشت.
وی ادامه داد: چرا مجلس وارد کاری می شود که از اصل خلاف قانون اساسی است.
این نماینده مجلس تاکید کرد: چه تعجیلی برای بررسی این طرح وجود دارد، پشت پرده چه چیزی نهفته است که می خواهند مجلس را در مقابل عمل انجام شده قرار دهند.
حسینیان ادامه داد: بررسی این مساله برخلاف اصول 77، 110 ، 152 ، 153 و 125 قانون اساسی است.
وی گفت: براساس اصل 77 و اصل 125 کلیه عهدنامه ها باید به تایید مجلس برسد و اگر به تایید نرسد قانونی نیست.
نماینده مردم تهران تصریح کرد: کجا و چه موقعی برجام به تایید مجلس رسیده است که هم اکنون مجلس تصمیم گرفته حاشیه بر متن خلاف قانون بزند.
حسینیان گفت: مجلس وارد بحثی نشود که ربطی به او ندارد و اصل آن خلاف اسلام، شرع و قانون اساسی است.
وی افزود: چه مساله ای پشت قضیه است که به حالت دستپاچگی می خواهید این طرح را تصویب کنید و مجلس را مقابل عمل انجام شده قرار دهید.
عضو فراکسیون روحانیون مجلس ادامه داد: این طرح در تاریخ به عنوان ترکمنچای دوم و گلستان سوم خواهد ماند.
حسینیان با انتقاد از رفتار برخی نمایندگان گفت: من از نمایندگان تعجب می کنم تا ما می خواهیم حرفی بزنیم شروع به دو دو می کنند اجازه بدهید ما حرف بزنیم بعد دو دو کنید.
در ادامه این جلسه علی لاریجانی که ریاست جلسه را برعهده داشت به سخنان حسینیان واکنش نشان داد و گفت: اینکه آقای حسینیان فرمودند هیات رئیسه عجله کرده و دست هایی پشت پرده است اینگونه نیست.
وی افزود: هیچ خلاف آیین نامه ای انجام نشده است.
لاریجانی تاکید کرد: این طرح حدود دو ماه است که در مجلس مطرح شده است.
نماینده دورود و ازنا: مجلس درصدد اجازه به دولت برای اجرای داوطلبانه برجام است
نماینده مردم دورود و ازنا ضمن درخواست از همکاران خود برای موافقت با بررسی خارج از دستور طرح یک فوریتی هستهای گفت: ما می خواهیم به دولت اجازه دهیم به صورت داوطلبانه برجام را اجرا کند.
عباس قائد رحمت در جلسه علنی امروز به عنوان درخواست کننده بررسی خارج از دستور طرح یک فوریتی هستهای مجلس افزود: تعداد از نمایندگان مجلس درخواست کردند این طرح خارج از نوبت در دستورکار قرار گیرد.
وی با اشاره به ضرورت های بررسی خارج از دستور این طرح گفت: صیانت از دستاوردها، رعایت حدود شرعی و قانونی تعیین شده توسط رهبر معظم انقلاب در مورد مذاکره با کشورهای 1 + 5 و جلوگیری از نفوذ و همچنین نزدیک شدن به سررسید 26 مهر ماه زمان اجرای برجام از ضروریات است.
نماینده مردم ازنا و دورود ادامه داد: ما می خواهیم به دولت اجازه بدهیم که به صورت داوطلبانه برجام را اجرا کند.
قائد رحمت افزود: مجلس می خواهد مواضع خود را برای همیشه در مورد سلاح های هسته ای روشن کند.
وی با اشاره به برخی از مفاد طرح مذکور گفت: برجام باید با همکاری و اقدام متقابل باشد یعنی حقوق ملت رعایت شود.
این نماینده مجلس افزود: همچنین هرگونه عدم پایبندی طرف مقابل در زمینه لغو موثر تحریم ها یا بازگرداندن یا وضع تحریم تحت هر عنوان باید توسط دولت رصد و اقدام متقابل انجام شود.
قائد رحمت گفت: همچنین آب سنگین، مباحث موشکی و دفاعی نیز در این طرح مورد توجه قرار گرفته است.
وی افزود: تیم مذاکره کننده رزمیدند و امتیازاتی به دست آوردند.
این نماینده مجلس در پایان از همکاران خود خواست به بررسی خارج از دستور طرح یک فوریتی هستهای مجلس رای مثبت دهند.
انتقاد حسینیان از بهکاربردن تعبیر کاسبان تحریم
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: ما نه شرکت صادراتی و نه شرکت وارداتی داریم که منافعمان در تحریم باشد.
روح الله حسینیان در اخطار قانون اساسی در صحن علنی مجلس شورای اسلامی افزود: قبل از سخنانم عذرخواهی می کنم که مجبورم به کسانی که توهینآمیز درخصوص حرف های بنده صحبت کرده اند مطالبی عرض کنم.
وی گفت: برخی از تعابیری به عنوان کاسبان تحریم استفاده می کنند و می گویند که منافعمان در تحریم است.
حسینیان افزود: من تاکنون منافعی در تحریم نداشتم و در آینده در بحث شکستن تحریم ها هم منافعی نخواهم داشت.
وی گفت: شما مدعی هستید که 85 درصد مردم با برجام موافقند پس معلوم است که ما در مقابل جماعتی قرار گرفتهایم یعنی هم روی آینده خودمان و هم روی انتخابات آینده خط کشیده و آمدهایم از عزت و استقلال ملت دفاع کنیم.
این نماینده مجلس افزود: بنابراین اگر بناست کسی در تحریم، کاسب باشد شماها هستید که خود را به رنگ جماعت درآورده اید چراکه ما هیچ وقت نه شرکت صادراتی و نه شرکت وارداتی داشتهایم که منافعمان در تحریم باشد.
وی گفت: من حسینیانی هستم که خدا می داند اگر حقوق من قطع شود در روز 15 ماه آینده ادامه زندگی و حیاتم بستگی به خدا دارد که برساند و یک ریال پس انداز ندارم؛ چطور اجازه می دهید که ما را کاسب تحریم بدانید؟
حسینیان افزود: ما از خانواده شهدا، جانبازان و رزمندگان هستیم و از خانواده ما هیچ کس به دشمنان پناهنده نشده است که به ما کاسبان تحریم می گویند.
نماینده اردبیل: خسارت تأخیر در اجرای برجام، روزانه 100 میلیون یورو
نماینده مردم اردبیل خسارت تأخیر در اجرای برجام برای کشور را روزانه صد میلیون یورو دانست و خواستار تصویب طرح اقدام متناسب و متقابل دولت در اجرای برجام شد.
پیرموذن در صحن علنی مجلس به عنوان موافق بررسی خارج از دستور طرح اجرای برجام گفت: به طور عام اکنون توپ در زمین ایران و به طور خاص در زمین مجلس است مجلسی که رکن رکینی از جمهوریت نظام است.
وی افزود: تعداد اندکی اجازه ندهند مجلس نزد ایران و جهان بی مقدار شود زیرا بیست و ششم این ماه برجام اجرا خواهد شد برجامی که ملت طالب و منتظر اجرای آن هستند و بزرگانی مانند آیت الله مکارم شیرازی بر تسریع در تعیین تکلیف آن تاکید کرده اند.
پیرموذن گفت: خدا نکند مسائل جناحی سبب تأخیر در تصویب این طرح شود که روزانه صد میلیون یورو به کشور ضرر می زند.
وی از نمایندگان مجلس خواست به فضاسازی ، غوغاسالاری و سیاه نمایی رسانه های جریان خاصی که مخالف مسائل ملت حرکت می کند بها ندهند.
نماینده مردم اردبیل افزود: اگر قلبتان برای اسلام می تپد و چشمتان به نظام روشن است بدانید که صهیونیست ها ، بهایی ها و خشونت طلبان آمریکایی از شرایط کنونی خوشحالند.
وی اجرای برجام را سبب رونق اقتصادی ، افزایش ظرفیت های شغلی و جمع شدن بساط فقر و رکود برشمرد و خواستار اولویت دهی به اجرای این طرح شد.
بذرپاش: آیا درخواست لایحه برجام از دولت تندروی است؟
نماینده مردم تهران با بیان اینکه کسی مخالف برداشته شدن تحریم نیست گفت: آیا درخواست از دولت برای ارائه لایحه در مورد برجام؛ کاسبی و تندروی است؟
مهرداد بذرپاش در جلسه علنی امروز در مخالفت با بررسی کلیات طرح یک فوریتی هسته ای مجلس افزود: چرا ما کاری انجام دادیم که مجلس دو تکه شد، اگر مسیر خود را که همان کمیسیون برجام بود طی می کرد، وضع بهتر بود.
وی ادامه داد: کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در کمتر از دو ساعت طرح به این مهمی را بررسی کرده و 200 پیشنهاد دیگر را رد کرده است، به نظر شما این درست است؟
بذرپاش اظهار داشت: اینکه می گویند 90 درصد مردم موافق برجام هستند این نشان می دهد که آنها خودشان را با درجه سیاست تنظیم کرده اند.
وی ادامه داد: کسی منتظر من و شما نیست، آیا دولت منتظر من و شماست؟
عضو هیئت رئیسه مجلس با انتقاد از برخی اظهارات مبنی بر اینکه هر روز تأخیر اجرای برجام فلان قدر ضرر می زند گفت: این چه حرفی است که می زنند، اصلاً قرار نبود زودتر از 26 مهر ماه برجام اجرا شود، این یک خلاف بزرگ است و در تاریخ خواهد ماند.
بذرپاش افزود: حتماً دولت در روز اجرا، توافق را اجرا خواهد کرد و منتظر من و شما یعنی مجلس نخواهد بود.
وی گفت: آیا یکی از دولتی ها تاکنون گفته اند که ما منتظر مجلس هستیم.
بذرپاش در ادامه خواستار تکذیب اظهارات وندی شرمن از سوی یکی از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای شد خانم وندی شرمن عضو تیم مذاکره کننده هسته ای آمریکا گفته است "هیچ یک از طرح های مجلس ایران مانع اجرای برجام نیست، آقای روحانی می خواهد اجرای برجام قبل از انتخابات باشد".
نماینده تهران گفت: یکی از اعضای تیم مذاکره کننده هسته ای ایران این اظهارات را تکذیب کند.
وی افزود: آیا ما نباید حساس باشیم چه میزان تحریم باقی می ماند؟ اگر طرف مقابل تحریم ها را به هر بهانه ای برگرداند، تکلیف چیست؟ چند سال دیگر همه ما عوض شده ایم و این سند است که حرف می زند.
بذرپاش اظهار داشت: مسئولان امنیتی و نظامی در مورد حفره های امنیتی برجام توضیحاتی داده اند، آیا نباید اینها مد نظر قرار گیرد؟
وی در پایان گفت: چرا اصرار می کنید چیزی را تصویب کنید که اجرایی نخواهد شد.
تذکر توکلی به لاریجانی: چرا از حیثیت مجلس دفاع نکردید
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی به علی لاریجانی به علت دفاع نکردن از حیثیت مجلس در بررسی برجام تذکر داد.
احمد توکلی با استناد به بند (11) ماده (24) آیین نامه داخلی مجلس مبنی بر وظیفه رئیس و هیئت رئیسه در دفاع از حیثیت مجلس خطاب به لاریجانی گفت: برخورد شما با کمیسیون ویژه بررسی برجام مناسب نبود.
وی افزود: وقتی که اعتراض کرده اند به روش کمیسیون و اعتراض نابجایی هم بود که گفتند کمیسیون بحث کرد 40 روز زحمت کشید و نتیجه بررسی هایش مشخص شدن حقایقی از برجام بود که شما هم ابتدا از آن دفاع کردید.
توکلی اضافه کرد: این کمیسیون حقایقی را گفت که برخی خوششان نیامد و بعد تهدید کردند که این درست است یا نه که بعد معلوم شد 6 به 4 رأی آورده بود.
وی از لاریجانی خواست وقتی که کمیسیون یکی از ارکان مجلس است از آن دفاع کند.
رئیس مجلس نیز خطاب به توکلی پرسید: یعنی ما خلاف قانون عمل کردیم؟
توکلی در پاسخ گفت: خیر ، شما از حیثیت کمیسیون بماهو کمیسیون دفاع نکردید پس از اینکه حمله کردند.
لاریجانی در پاسخ گفت: ما که از کمیسیون دفاع کردیم.
توکلی اظهار داشت: شما قبل از حملات دفاع کردید.
لاریجانی نیز اظهار داشت: هر کسی که هر حرفی می زند که ما نباید جواب بدهیم؛ ما همیشه از مصوبات کمیسیون ها دفاع می کنیم چون از ارکان مجلسند این دعوای ماست حالا در جامعه از این بحث ها زیاد است و این بحث کنونی ما نیست.
اخطار رسایی: دولت باید لایحه بدهد
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اخطار قانون اساسی و استناد به مواد (77) و (125) این قانون دولت را ملزم به ارائه لایحه درخصوص برجام دانست.
حمید رسایی در صحن علنی مجلس خطاب به هیئت رئیسه گفت: طبق این دو اصل قانون اساسی که صراحت هم دارد همه موافقتنامه ها باید به صورت لایحه به مجلس بیاید.
وی افزود: در این چارچوب اولاً باید لایحه در هیئت دولت رأی بیاورد و بعد به مجلس عرضه شود تا مجلس تصمیم بگیرد.
رسایی اضافه کرد: برجام موافقتنامه است و آن را هر کار کنید موافقتنامه تلقی می شود و نمی شود آن را توجیه کرد.
وی گفت: برجام به هیئت دولت نرفته است و برخی وزرا حاضر نشده اند از آن دفاع کنند چون آن را قبول نداشته اند که البته این مربوط به خودشان است.
رسایی افزود: برجام به صورت لایحه عرضه نشده و دولت تخلف کرده است حالا میخواهیم با طرحی به طور ضمنی آن را تأیید کنیم؟
وی اضافه کرد: آیا دولت برای ما ریل گذاری می کند یا ما برای دولت؟ دولت قانون شکنی کند و لایحه ندهد و ما را مجبور کند که با طرحی به صورت ضمنی برجام را تأیید کنیم.
رسایی تصریح کرد: من اصلاً نمی خواهم مخالفت کنم مگر آقایان روحانی و ظریف نمی گویند ابرقدرت ها در برابر ما تعظیم کردند پس چرا لایحه نمی دهند؟
نماینده مردم تهران گفت: طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام طرحی است که 5 نفر از نمایندگان با طراحی آقای بروجردی ارائه کرده اند که پیشتر 165 امتیاز برای برجام برشمردند و حتی یک عیب هم از آن نگرفتند اکنون خودشان طرح آورده اند و می گویند چون برجام عیب دارد باید مشروطش کنیم.
رئیس مجلس شورای اسلامی اخطار رسایی را وارد ندانست.
قاضیپور:برجام زیرنظر شورای عالی امنیت ملی اجرایی شود
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه ما مخالف تدوین و ارائه طرح برجام بودیم اما از آنجایی که دولت میخواهد در اجرای این موضوع دستش باز باشد، اقدام به ارائه طرح کردهایم، گفت: ما در این حوزه با دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هماهنگ هستیم.
نادر قاضیپور در نشست علنی امروز مجلس شورای اسلامی، در اخطاری با استناد به اصل 85 قانون اساسی گفت: براساس این اصل، سِمت نمایندگی قائم به شخص بوده و قابل واگذاری به غیر نیست؛ از اینرو رهبر معظم انقلاب که ولیفقیه و مرجع تقلید ما هستند و ما سرباز ولایت هستیم،حکم داده اند که مجلس برجام را بررسی و تصمیمگیری کند.
نماینده مردم ارومیه در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: ما هم همنظر هستیم که دولت باید در رابطه با برجام لایحه به مجلس ارائه میکرد، ولی آقای رسایی! شما که خودتان مخالف ارائه طرح در این رابطه بودهاید، چرا طرحی تهیه و مطرح کردهاید؟
وی افزود: ما مخالف تدوین و ارائه طرح برجام بودیم اما از آنجایی که دولت میخواهد در اجرای این موضوع دستش باز باشد، اقدام به ارائه طرح کردهایم تا این طرح در چارچوب منظم زیرنظر مصوبات شورای عالی امنیت ملی که همگی به تایید رهبر معظم انقلاب میرسد، اجرایی شود.
قاضیپور تصریح کرد: ما در این حوزه با دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی هماهنگ هستیم و به هیچ وجه اجازه نفوذ آمریکاییها را نداده و نباید اجازه بدهیم آمریکا بین ما اختلاف بیاندازد، زیرا ما امت واحده هستیم.
فریادهای زاکانی؛ تذکر تذکر
رئیس کمیسیون ویژه بررسی برجام که در هنگام رای گیری برای بررسی خارج از نوبت و با اولویت طرح اجرای برجام به همراه سایر مخالفان این طرح با نشان دادن عدد دو مخالفت می کرد در ادامه بررسی کلیات با فریادهای تذکر تذکر اجازه صحبت می خواست.
در هنگام رای گیری بررسی خارج از نوبت و با اولویت طرح یک فوریتی اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام اعضای اصولگرای کمیسیون برجام و همچنین تعدادی از مخالفان این طرح با نشان دادن عدد دو با این طرح مخالفت کردند.
پس از آن نیز علیرضا زاکانی بارها با مخالفان طرح در جای جای مجلس صحبت می کرد که چهره وی بسیار برافروخته و عصبانی بود.
در عین حال پس از تصویب بررسی با اولویت کلیات این طرح علیرضا زاکانی با فریادهای مکرر اجازه تذکر می خواست که در ادامه رئیس مجلس نیز به مخالفان اعلام کرد که در زمان مقتضی وقت تذکر خواهید گرفت.
هم اکنون علیرضا زاکانی، علی اصغر زارعی، حمیدرضا رسایی و حسینعلی حاجی دلیگانی به سمت هیئت رئیسه رفتند و با علی لاریجانی صحبت کردند.
بروجردی: بررسی طرح برجام با حضور اعضایی از فراکسیونهای اصولگرا و رهروان
رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس بر برگزاری جلسات مختلفی برای بررسی طرح برجام با حضور برخی اعضای فراکسیونهای اصولگرا و رهروان تاکید کرد.
علاءالدین بروجردی در نشست علنی امروز ، در تذکر آییننامه ای با استناد به ماده 73 این آییننامه با یادآوری اظهارات مهرداد بذرپاش در مخالفت با طرح یک فوریتی برجام، افزود: خوشبختانه آقای بذرپاش جزو تیم تهیه کننده این طرح بودند و ما جلسات مختلفی را برای بررسی این طرح برگزار کردیم که همه پیشنهادها مورد بررسی واقع شد.
نماینده مردم بروجرد در مجلس شورای اسلامی، ادامه داد: 4 نفر از اعضای فراکسیون اصولگرایان و 3 نفر از فراکسیون رهروان ولایت در روزهای 5 شنبه، جمعه و شنبه ساعتهای زیادی را به بررسی این طرح اختصاص دادند؛ حتی آقای رسایی نیز طرح پیشنهادی را مطرح کردند و حدود 5 الی 6دقیقه توضیحاتی پیرامون طرح خود ارایه و آن را تشریح کردند.
وی یادآور شد: با وجود تشریح طرح پیشنهادی آقای رسایی، این طرح رای لازم را به دست نیاورد؛ ملاک ما رأی اکثریت است که باید آن را قبول کرد؛ حال چرا اعتراض میشود.
بعد از تذکر بروجردی برخی از نمایندگان خواستار ارایه تذکر شدند که در این میان مهرداد بذرپاش بلندگوی خود را بدون اجازه رئیس مجلس روشن و شروع به صحبت کرد که لاریجانی به وی گفت: شما عضو هیات رئیسه مجلس هستید و باید ابتدا اجازه بگیرید.
موافقت با زمان بندی نطق موافقان و مخالفان
نمایندگان مجلس با نطق دو موافق و دو مخالف هر یک به مدت 15 دقیقه درباره طرح اجرای برجام موافقت کردند.
نمایندگان با 146 رای موافق، 33 رای مخالف و 10 رای ممتنع با این امر موافقت کردند.
در زمان رای گیری جمعی از نمایندگان مخالف پشت سر تیم مذاکره کننده و در مقابل هیئت رئیسه مجلس تجمع و از رای دادن امتناع کردند.
دعوت حسینیان از مخالفان طرح برجام برای تجمع در صحن علنی
روح الله حسینیان در ادامه اعتراض خود به روند بررسی طرح اجرای برجام از مخالفان این طرح خواست به جمع معترضان بپیوندند.
وی که یکی از مخالفان اصلی این طرح است در حال حاضر با جمعی بیش از 20 نفر از نمایندگان در جلوی صحن علنی جمع شده اند و وقت برای صحبت و تذکر می خواهند.
در عین حال علیرضا زاکانی، حسینعلی حاجی دلیگانی و حمید رسایی نیز از صندلی خود همچنان برای روند بررسی این طرح با فریادهای مکرر اجازه ارائه تذکر می خواهند.
قوامی: در بحث هسته ای همدل و همراه باشیم
نماینده مردم اسفراین در مجلس شورای اسلامی گفت: باید در بحث هسته ای همدل و همراه باشیم ، منتقدان هسته ای دلسوزان نظام هستند و نباید در این باره سیاه و سفید شویم.
هادی قوامی در جلسه علنی امروز مجلس و در موافقت با کلیات طرح "اقدام متقابل و متناسب ایران در اجرای برجام" افزود: امروز یک تصمیم بزرگ و کار مهم در مجلس در دست اجراست.
وی ادامه داد: اگر این طرح در مجلس تصویب نشود چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا اتفاق بهتری می افتد؟ آیا شرایط مساعد می شود؟
قوامی تصریح کرد: از آنجا که 26 مهرماه اجرای برجام شروع می شود و همچنین با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب گفتند مجلس در بحث برجام فعال باشد ما باید بتوانیم اقدامات شایسته انجام دهیم.
وی با انتقاد از برخی همکاران خود گفت: عزیزان با استناد به برخی اصول قانون اساسی تذکر می دهند ولی چقدر خوب بود به همه اصول قانون اساسی توجه کنیم.
قوامی با استناد به اصل (43) قانون اساسی گفت: این اصل همراه با اقتصاد مقاومتی است و اگر در گذشته به این اصل توجه می شد شرایط اقتصادی امروز بهتر بود اما وابستگی ما کاهش می یافت و می توانستیم قدرت چانه زنی بیشتری داشته باشیم.
عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس یکی از آثار اجرای برجام را بهبود عملکرد اقتصادی دانست و افزود: آیا در وضع فعلی زمینه اقتصاد مقاومتی مهیاست؟
وی همچنین از دیگر آثار اجرای برجام را بهبود صنعت پتروشیمی دانست و گفت: ما باید سهم 10 تا 15 درصدی پتروشیمی ایران را به دست آوریم.
قوامی در پایان گفت: اجرای این طرح ضوابطی دارد و به دولت اجازه می دهد با دست باز از عزت ملت دفاع کند.
زاکانی: طرح هسته ای از دستور کار مجلس خارج شود
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی خارج کردن طرح اقدام متقابل و متناسب دولت در اجرای برجام را از دستور کار مجلس، خواستار شد.
علیرضا زاکانی در صحن علنی مجلس درباره رعایت نشدن آیین نامه در روند رسیدگی به موضوع برجام و مبهم برخورد کردن و ارجاع ندادن این طرح به کمیسیون تخصصی ازجانب هیئت رئیسه مجلس، تذکر داد.
وی گفت: کمیسیون برجام 40 شبانه روز تلاش کرد تا بتواند ابعاد مختلف و پیچیده این توافقنامه را بررسی کند و در نهایت به گزارشی رسید که مبتنی بر قواعد کمیسیون ها به تصویب رسید و قرائت شد.
زاکانی خطاب به لاریجانی خاطرنشان کرد: اما شما آن طرحی را که دو ماه قبل آماده کرده بودید و بعد آن را به دو فراکسیون ارجاع کردید، فراکسیون اصولگرایان با اهتمام به این موضوع که این مشکل، مشکلی ملی است و باید از طریق تفاهم آن را حل کند وارد موضوع شد.
وی افزود: اما در حضور شما آنچه مد نظر فراکسیون اصولگرایان بود مد نظر قرار نگرفت و نکات مهمش حذف شد.
زاکانی گفت: ما در صحن مجلس سکوت کردیم به این علت که از طرق قانونی و از طریق ماده 145 امکان تصحیح مشکلات داخل آن وجود دارد؛ طرحی که بیشتر به یک بیانیه سیاسی معطوف است تا اینکه چارچوب های قانونگذاری را بگذارد.
وی تصریح کرد: این طرحی است که وندی شرمن دیروز اعلام کرد همه خواسته های امریکا را تأمین می کند، مجلس شورای اسلامی علی القاعده زیر بار این ننگ نخواهد رفت.
نماینده مردم تهران افزود: نکته دیگر اینکه شما در صحن از دو فراکسیون هزینه کردید، شما در صحن از دفتر و دبیرخانه هزینه کردید در حالی که دستخطهای دبیرخانه در اختیار من هست که اشکالات جدی به این طرح جنابعالی گرفتند.
زاکانی اضافه کرد: باز ما سکوت کردیم و این به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی ارجاع شد و این کمیسیون خلاف نص صریح ماده 145 قبل از کمیسیون های فرعی به آن رسیدگی کرد و مابازای نتیجه رسیدگی خودش با حداقل تغییراتی آن را به صحن منعکس کرد.
وی تأکید کرد: این نه به صلاح مملکت و کشور است و شما باید در آن تجدید نظر کنید.
نماینده مردم تهران گفت: از دیروز به ما گفتند که دبیرخانه دنبال تفاهم است، دوستانی که امروز سکوت کردند به این علت بود که گفتیم دبیرخانه در پی تفاهم است، بنده صبح به دبیرخانه رفتم، دبیر شورای عالی امنیت ملی جلو بنده تماس گرفت، به مسئول دفتر شما گفت و خواهش کرد جنابعالی آن را از دستور خارج کنید.
زاکانی خطاب به نمایندگان مجلس اظهار داشت: دوستان توجه کنید مملکت نیاز به تفاهم دارد، نیاز به ضدیت باهم ندارد، ما مکمل دولتیم، دولت و مجلس یکی است.
وی در پایان خواستار خروج این طرح از دستور کار مجلس، تفاهم و انجام کاری ملی در این باره شد.
نماینده لنگرود: دولت در موضوع هستهای مصوبات شورای عالی امنیت ملی را رعایت کرد
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی گفت: در قالب اصل 125 قانون اساسی به دولت اجازه داده شد که مذاکرات براساس مصوبات شورای عالی امنیت ملی دنبال شود.
مهرداد بائوج لاهوتی در نشست علنی امروز در تذکر آییننامهای گفت: براساس بند (د) ماده 112 آییننامه مدت نطق درخصوص مسائل بینالمللی، عهدنامهها و موافقتنامهها حداکثر 3 ساعت ذکر شده است.
نماینده مردم لنگرود در مجلس شورای اسلامی خطاب به رئیس مجلس ادامه داد: در خلال مذاکرات هستهای بحث دوفوریتی مطرح شد و شما مدیریت کردید و در قالب اصل 125 قانون اساسی به دولت اجازه دادید که مذاکرات براساس مصوبات شورای عالی امنیت ملی دنبال شود که یکی از بندهای آن بر لغو تحریمها تاکید داشت که بعد از اتمام مذاکرات به مجلس گزارش ارائه شود و دولت نیز همین کار را انجام داد.
وی افزود: دولت براساس دوفوریتی مذکور، تحریمها را لغو و مصوبات شورای عالی امنیت ملی را رعایت کرد.
دکتر علی لاریجانی در پاسخ به تذکر لاهوتی گفت: در بند (د) ماده 112 مدت نطق برای مسائل مهم و موافقتنامههای بینالمللی حداکثر 3 ساعت اعلام شده و هر ناطق حداکثر 15 دقیقه اجازه نطق دارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: در ماده 176 آییننامه اجازه نطق به دو موافق و دو مخالف داده شده است، بنابراین باید این موضوعات لحاظ شود؛ البته کلیات و جزئیات تفکیک نشده است.
رئیس مجلس شورای اسلامی پیشنهاد صحبت کردن دو موافق و دو مخالف دیگر را درخصوص طرح یکفوریتی اقدام متناسب و متقابل ایران در اجرای برجام به مدت 15 دقیقه به رأی گذاشت که نمایندگان با 146 رأی موافق، 30 رأی مخالف و 10 رأی ممتنع از مجموع 245 نماینده حاضر در صحن با این پیشنهاد موافقت کردند.
نادران: منافع ملی را نباید به تهدیدات دشمنان گره زد
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: نباید منافع ملی را به تهدیدات دشمنان گره زد.
نادران که به عنوان مخالف کلیات طرح اجرای برجام سخن می گفت افزود: یک توپچی را ده سال مواجب می دهند تا یک روز نقش خود را ایفاء کند؛ امروز آن روزی است که ما بابتش پول گرفته ایم و باید به گونه ای تصمیم بگیریم که ذخیره قبر و قیامت مان شود نه اینکه فلان کس را خوش آید یا بد آید.
وی گفت: اگر دولت احتیاج می دید که از مجلس مصوبه ای بگذرد چرا این کار را نکرد؟ می گویند با شورای عالی امنیت ملی و فراکسیون های مختلف هماهنگ شده اما بنده تابع آیین نامه داخلی مجلس و قانون اساسی هستم.
نادران افزود: مجلس مطابق قانون اساسی باید رسیدگی کند و این در قالب طرحی دو شوری است و نباید بصورت یک شوری رسیدگی شود.
وی گفت: گیرم که بازار بر اثر تحریم ها در زیان است دولت چرا معطل کرده، آن زمانی که دولت دستشان نبود 20 درصد مشکلات را مربوط به تحریم ها می دانستند اما امروز که دولت در دستشان است همه مشکلات را به گردن تحریم ها می اندازند.
نادران افزود: امروز از کم کاری و ناکارآمدی ، داد وزرای دولت هم درآمده است؛ قرار بود اقتصاد مقاومتی اجرایی شود پس چه شد؟ کجا کار شد ؟
وی گفت: کمیسیون ویژه بررسی مفاد برجام که 40 روز برنامه گذاشت و گزارش آن را خواند می خواهم بدانم رد آن را در کجای این طرح می بینیم و کمیسیون امنیت ملی کدام دغدغه را رفع کرده است.
نادران افزود: اگر قرار است توافق نامه ای مورد تصویب قرار بگیرد، باید به مجلس بیاید اما وقتی نادیده گرفته شود این مصوبه را هم رد می کنیم.
وی گفت: این مصوبه ربطی به برجام ندارد بلکه برای جلوگیری از ذلت ایران و خط کشیدن روی آرمان های مردم است اینکه یک عد