جلادان دولتی در عربستان با شمشير گردن می زنند
هشدار ظریف به توحش و بربریت آشکار در عربستان سعودی
ظريف با انتشار مقاله ای در نيويورک تايمز، درباره افراطگرايي خطرناک عربستان هشدار داد و آن را در جهت خارج کردن توافق هستهاي از مسير دانست.
به گزارش
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از مرکز ديپلماسي عمومي و رسانه اي وزارت امور خارجه، محمدجواد ظريف با انتشار مقالهاي در شماره امروز روزنامه نيويورک تايمز با هشدار درباره افراطگرايي خطرناک عربستان سعودي، راهبرد کنوني اين کشور را خارج کردن توافق هستهاي ايران و 1+5 از مسير خود دانست.
در مقاله وزير امور خارجه آمده است:
جهان به زودي اجراي توافق تاريخي براي حل يک بحران غير ضروري - اگرچه خطرناک - درباره برنامه هسته اي ايران را گرامي خواهد داشت.
همگي اميدوار بوديم - و کماکان باور داريم - که حل مسئله هستهاي ايران، امکان تمرکز مجدد بر چالش جدي افراط گرايي که کل منطقه و جهان را به ورطه نابودي کشانده است، فراهم کند.
رئيس جمهور روحاني، به دفعات اعلام کرده اند که اولويت اصلي سياست خارجي ايران عبارت است از دوستي با همسايگان، صلح و ثبات در منطقه و همکاري جهاني به ويژه در مبارزه با افراطي گري.
در مهرماه 1392، فقط يک ماه بعد از روي کار آمدن دولت جديد، ايشان ابتکاري را تحت عنوان جهان عليه خشونت و افراطي گري(WAVE) اعلام نمودند.
اين ابتکار در مجمع عمومي ملل متحد با اجماع به تصويب رسيد و اميدي را براي ايجاد يک تلاش جهاني دورانديشانه براي مبارزه با تروريسم ايجاد نمود.
متاسفانه برخي کشورها مي کوشند از تعامل سازنده جلوگيري نمايند. بلافاصله بعد از امضاي توافق موقت هسته اي در آذرماه 1392، عربستان سعودي که از فروريختن ديوار ايران هراسي به وحشت افتاده بود، تمامي امکانات خود را براي به شکست کشاندن اين توافق بسيج کرد.
امروز، شواهدي در دست است که برخي افراد در رياض، نه تنها به تلاش هايشان براي جلوگيري از عادي شدن شرايط ادامه مي دهند، بلکه مصمم هستند که کل منطقه را به سوي تقابل بکشانند.
عربستان سعودي نگران است که با کنار رفتن پرده بهانه جويي هاي هسته اي، تهديد جهاني واقعي، يعني نقش فعال اين کشور در پشتيباني از افراط گرايي خشن نمايان گردد.
جلوه هاي توحش و بربريت آشکار است. در خانه، جلادان دولتي با شمشير گردن مي زنند - مشابه اعدام اخير 47 زنداني در يک روز، شامل يک عالم محبوب مذهبي هم که عمرخود را وقف ترويج دفاع مسالمت آميز از حقوق مدني نموده بود. در خارج هم، مردان نقاب دار سرها را با چاقو از بدن جدا مي کنند.
فراموش نکنيم که عاملين بسياري از اقدامات تروريستي، از واقعه دهشتناک 11 سپتامبر گرفته تا تيراندازي در سن برناردينو و ديگر صحنه هاي توحش افراطي در اين فاصله و تقريبا تمامي اعضاي گروه هاي افراطي نظير القاعده و جبهه النصره، يا از اتباع سعودي هستند و يا توسط عوام فريباني که به پشتوانه دلارهاي نفتي دهه هاست پيام هاي ضد اسلامي نفرت و فرقه گرايي را ترويج مي کنند، شستشوي مغزي گرديده اند.
راهبرد فعلي سعودي ها خارج کردن توافق هسته اي از مسير خود و همينطور تداوم - و حتي وخيم تر کردن- تنش ها در منطقه با استفاده از سه مولفه است: فشار به غرب؛ دامن زدن به بي ثباتي منطقه اي با ادامه جنگ در يمن و حمايت از افراط گرايي؛ و تحريک مستقيم ايران. تجاوز نظامي رياض در يمن و حمايت آن از افراطي گري اموري واضح و آشکار هستند. ولي اقدامات تحريک آميز برعليه ايران، هيچگاه به سرخط رسانه هاي بين المللي تبديل نشده است، چرا که خويشتن داري صبورانه ما مانع از تبديل آن به بحران شده است.
دولت ايران در بالاترين سطوح قاطعانه تعرض دوازدهم دي ماه به سفارت و کنسولگري سعودي را محکوم و امنيت ديپلمات هاي سعودي را تضمين نمود. ما اقدامات فوري براي کمک به بازگشت نظم به مجموعه ديپلماتيک سعودي را فراهم نموده و بر عزم جدي خود براي مجازات کليه مهاجمين تاکيد کرده ايم. ما همچنين اقدامات انضباطي در مورد کساني که در انجام وظايف خود در حفاظت از اين اماکن قصور داشته اند، اعمال کرديم و همچنين يک تحقيق و تفحص داخلي براي جلوگيري از تکرار چنين حوادثي در آينده را آغاز کرده ايم.
در مقابل، دولت سعودي و عمال آن، در سه سال گذشته تاسيسات ديپلماتيک ايران در يمن، لبنان و پاکستان را به طور مستقيم مورد هدف قرار داده اند - که منجر به کشته شدن ديپلمات هاي ايراني و افراد محلي شده است. موارد ديگري از اقدامات تحريک آميز نيز وجود دارند. زائران ايراني هدف آزارهاي سازمان يافته بوده اند - در يک مورد، دو مامور پليس عربستان به دو پسر جوان ايراني در جده تعرض کردند که باعث برانگيخته شدن خشم عمومي گرديد. همچنين، اهمال سعودي ها در فاجعه منا به کشته شدن 464 نفر زائر ايراني در مراسم حج اخير انجاميد. علاوه بر اين، مقامات سعودي، چندين روز از پاسخ به درخواست هاي مکرر خانواده هاي قربانيان و دولت ايران براي دسترسي و بازگرداندن پيکرهاي قربانيان خودداري کردند.
علاوه بر اين، خطيبان دولتي در عربستان سعودي به عنوان يک رويه به نفرت پراکني نه فقط عليه ايران، بلکه بر عليه تمامي شيعيان مشغول هستند. اقدام منفور گردن زدن اخير شيخ نمر النمر، با فاصله کوتاهي بعد از نطق نفرت پراکنانه خطيبي در مسجدالحرام عليه شيعيان صورت گرفت که در اوايل سال 94 در خطبه ديگري گفته بود: "مخالفت ما با شيعه و عمليات انتحاري ما بر عليه آنها تا زماني که روي زمين هستند، از بين نخواهد رفت."
با وجود اين مسائل، ايران، با اطمينان از قدرت خود، اقدام تلافي جويانه اي برعليه عربستان سعودي انجام نداده و از قطع - ويا حتي کاهش سطح - روابط ديپلماتيک خود با اين کشور خودداري کرده بود. پاسخ ما تاکنون همراه با خويشتن داري بوده است؛ ولي صبر و تحمل يکطرفه دوام ندارد.
ايران تمايلي به افزايش تنش در منطقه ندارد. ما بايد براي مقابله با تهديد افراطيون متحد باشيم. رئيس جمهور و اينجانب، از اولين روزهاي پس از انتخاب ايشان، چه به صورت عمومي و چه خصوصي، آمادگي خود را براي گفتگو، اشاعه آرامش و مبارزه با افراطي گري بي ثبات کننده اعلام کرده ايم. ولي اين سخن در عربستان به گوش هايي ناشنوا برخورده است.
سران سعودي مي بايست يک انتخاب انجام دهند: آن ها مي توانند به حمايت از افراط گرايان و اشاعه نفرت فرقه اي ادامه دهند، يا ميتوانند گزينه ايفاي يک نقش سازنده براي ثبات در منطقه را انتخاب کنند؛ ما اميدواريم عقلانيت حاکم شود.