هشدار درباره انقراض برخی گونه های گیاهی دارویی
رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور درباره انقراض برخی گونه های ارزشمند گیاهان دارویی در کشور هشدار داد.
دکتر محمد باقر رضایی در گفتگو با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما گفت: برخی از گونه های گیاهان دارویی به دلیل برداشت بیرویه این گیاهان بسیار کم شده و در آستانه انقراض قرار گرفته است.
وی یادآور شد : یکی از گونه های بسیار ارزشمندی که در کشور صرفا یک یا دو کارخانه فقط از ریشه آن استفاده می کند ، شیرین بیان بوده که از گونه های بسیار مفیدی است و در عرصه های صنایع خیلی از آنها استفاده می شود.
رضایی ؛ گونه آویشن شیرازی از گونه های آنتمیسم را که تیپ بابونه دارد را از دیگر گیاهان دارویی در معرض نابودی دانست و افزود: دلیل انقراض این گونه ها ابتدا برداشت بی رویه است و از آنجا که بعضی از این گونه های نادر در انحصار کشور ماست باید آنها را در عرصه و محیط های طبیعی حفظ کنیم و تولید ان را توسعه دهیم.
به گفته رضایی ، گیاهان دارویی از مجموعه های ملی خارج شده و به مجموعه های جهانی تبدیل شده است و اعتقاد مردم به استفاده از موادطبیعی به ویژه گیاهان دارویی دوباره بیشتر شده است.
وی افزود: کشورهای مختلفی سرمایه گذاری های زیادی در این خصوص کرده اند و در ایران هم
با تنوع آب و هوایی بالایی که دارد زمینه تولید و فرآوری گیاهان دارویی برای آن فراهم است.
رضایی ، آلودگی های محیطی را از موانع توسعه کشت گیاهان دارویی دانست و اظهار داشت:
با توجه به اینکه عرصه های طبیعی ما حالت زراعی پیدا کرده است و کشاورزان بخش کمی از زمین های خود را زیر کشت گیاهان دارویی می برند ، باید سطح زیر کشت این نوع گیاهان توسعه یابد.
رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع ادامه داد:پیشنهاد ما برای علاقه مندان به تولید گیاهان دارویی این است که زمین های غیرآلوده از موادشیمیایی و کودهای شیمیایی را درنظر داشته باشند و از آنجا که عرصه های منابع طبیعی جزو اولویت های اولیه ماست ، مراتع می تواند یکی از زمینه های توسعه به خصوص در زمینه دیم گیاهان دارویی باشد.
وی گفت : گونه های گیاهان دارویی مزیت های اقتصادی زیادی دارد اما برداشت از این عرصه ها زیاد بوده است و با ادامه این روند ؛ گونه هایی از گیاهان دارویی را در عرصه نخواهیم داشت و درحال انقراض یا کم است.
رضایی درباره حفاظت و جلوگیری از انقراض گونه های گیاهان دارویی یاداور شد : در باغ ملی گیاه شناسی ایران برنامه حفاظت از گونه های در معرض انقراض پیش بینی شده است تا تولید بذر در عرصه های طبیعی را توسعه دهیم و از آنجایی که روش های تکثیر بسیار متنوع است ،پیشنهاد می کنیم حداقل این گونه ها با ممنوعیت برداشت از طبیعت حفظ شود.
به گفته رئیس بخش تحقیقات گیاهان دارویی موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع بحث فراروی در کنار روش های برداشت خام و توسعه کشت یکی از مواردی است که موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع با آزمایشگاه های مجهز برای فرآوری گونه های گیاهی کارهای تحقیقاتی اولیه را برای شناسایی ترکیب ها و اسانس ها وعصاره ها انجام داده است.
وی ادامه داد: با استخراج اسانس و عرقیات در آزمایشگاه های تخصصی و استانداردکردن آنها وارد بحث تولید فراروی در حد نیمه صنعتی و همکاری با صنایع شده ایم و گونه های عرصه ای گیاهان دارویی تنوع و ترکیب فراوانی دارد و طرح های نیمه صنعتی به خصوص در بحث عصاره گیری اجرا شده است.
رضایی خاطرنشان کرد : در بحث انتقال فناوری ها انواع دم نوش های ترکیبی، گیاهانی که قابلیت رنگ دهی در صنایع مختلف داند وگیاهانی با قابلیت آنتی اکسیدانی می تواند در صنایع غذایی کاربرد داشته باشد.
*تجاری سازی از اولویت های بخش تحقیقات گیاهان دارویی
رئیس بخش تحقیقات موسسه جنگلها و مراتع ؛ اسانس گیری را از مواردی دانست که سرمایه گذاری کمتری روی آن انجام شده است و پیشنهاد کرد تولید کنندگان و سرمایه گذاران
از سیستم های مجهز و بروز که در موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع طراحی شده بازدید کنند و موسسه آمادگی همکاری برای طراحی تولید و ساخت را دارد.
رضایی گفت: تجاری سازی یکی از اولویت های بخش تحقیقات گیاهان دارویی در موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور است و یافته های علمی محققان و پژوهشگران را در اختیار علاقمندان به تولید قرار دهیم و با نشست های متنوع با دوستان در این زمینه سرمایه گذاران خوبی را جذب کنیم.