تاثير تحولات اقتصادي چين معمولا جهاني است
يك اقتصاددان تصريح كرد: تاثير تحولات اقتصادي چين معمولا جهاني است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما دكتر محمد محمدپور عمران در مصاحبه با راديو اقتصاد اظهار داشت : در نرخ رشد اقتصادي دو رقمي چين ، مناسبت جهاني ( واردات و صادرات )سهم جدي داشته است و هر گونه كاهش شاخص اقتصادي و مالي در اين كشور بازتاب جهاني دارد.
وي افزود : چيني ها در بيش از دو دهه نرخ رشد دو رقمي را تجربه كردهاند و در سال 2015 هم براي نرخ رشد 7 درصدي تلاش كردند اما امسال نمي توانند اين نرخ را هم محقق كنند.
محمدپور عمران گفت : نرخ رشد اقتصادي چين در سال گذشته ميلادي کاهش يافته است و حتي اين كشور نتوانست هدف رشد 7 درصدي را نيز تحقق بخشد و چون دومين اقتصاد جهان در عرصه توليد ناخالص داخلي و همچنين تجارت و بازرگاني است ، افت شاخص بورس اين كشور تاثير منفي به ويژه در اقتصاد اروپايي ها دارد.
اين اقتصاددان اظها داشت : چين همواره موتور محركه اقتصاد جهاني بوده و هرگونه تحولات در رشد اقتصادي اين كشور بر اقتصاد بين المللي تاثير مستقيم دارد.
وي افزود : كاهش قابل توجه نرخ رشد اقتصادي چين تاثير منفي بر اقتصاد بين الملل و همچنين تجارت جهاني از جمله واردات و صادرات و قيمت نفت و كالاي معدني دارد ودر سال گذشته ميلادي قيمت سنگ آهن و ديگر فلزات تا 70 درصد هم افت كرده است.
بنابراين گزارش اقتصاد چين همواره به عنوان بزرگترين اقتصاد جهاني تاثير خود را در جهت رشد مثبت يا منفي اقتصاد دنيا دارد و افت رشد اقتصادي اين كشور باعث شده است نرخ رشد اقتصاد جهاني هم كاهش يابد و در اقتصاد ايران هم تاثير آن را مي توانيم در افت قيمت نفت و ديگر محصولات معدني مانند سنگ آهن مشاهده كنيم.
بنابراين گزارش سقوط بورس هاي چين در هفته گذشته ، بورس هاي ديگر کشورهاي جهان را با توجه به اينکه چين دومين اقتصاد جهان است از حرکت انداخت زيرا بخش قابل توجهي از داد و ستدهاي بازرگاني جهان با چين انجام مي گيرد.
با افزايش ارزش شاخص سهام در بورس هاي چين ، ارزش شاخص سهام بورس هاي جهان نيز امروز روند افزايش خود را از سرگرفتند.
آرامش هنگامي بر بازار بورس چين حاکم شد که مقامات اين کشور تصميم گرفتند سامانه خود کار «فيوز اضطراري» را که روز دوشنبه اين هفته براي توقف داد و ستدهاي سهام به کار انداخته بودند متوقف کنند.
اين سامانه اين هفته دو بار در بورس هاي چين فعال شد و اين امر باعث ايجاد هراس در دل سرمايه گذاران و کارگزاران در بورس هاي چين شد. سامانه خودکار«فيوز اضطراري» تدبيري است که دولت ها براي مقابله با سقوط سريع بهاي سهام پيشبيني کرده اند و هر گاه سهام بورس در حال سقوط است آن را به کار مي اندازند تا معاملات متوقف شود.
ارزش شاخص سهام کل بورس اوراق بهادار هنگ کنگ که پس از بورس اوراق بهادار توکيو و بورس اوراق بهادار شانگهاي، سومين بازار بزرگ بورس در آسيا، از نظر ارزش بازار به حساب مي آيد، در معاملات امروز 59 صدم درصد افزايش يافت. در همين راستا ارزش شاخص سهام بورس هاي اروپايي نيز اندکي افزايش يافتند.
اما برخي کارشناسان اقتصادي مي گويند اين آرامش نسبي که اکنون بر بازار مالي چين حاکم شده است موقتي است و آرامش واقعي تنها زماني بر بازار مالي جهان حاکم مي شود که حباب در بازار سهام چين بترکد.
چين براي اينکه در بازار مالي خود ثبات ايجاد کند بايد اين سامانه فيوز اضطراري را کنار گذارد. اما به طور کلي سرمايه گذاران نگران کندي رشد اقتصادي چين هستند. چون رشد اقتصادي اين کشور در سال 2015 براي نخستين بار بعد از40 سال، به شش مميز نه دهم درصد رسيد.
بانک مرکزي چين با هدف حمايت از صادرات و به تبع آن افزايش رشد اقتصادي نرخ مبادله اي يوآن «نرخ مبناي يوآن» برابر دلار آمريکا را کاهش داده است. رشد اقتصادي چين در دو دهه گذشته ، تا حد زيادي مرهون افزايش صادرات بوده است و به همين دليل هم، دولت چين براي بازگرداندن رونق پيشين به اقتصاد و افزايش صادرات،سياست کاهش نرخ برابري يوآن برابر دلار آمريکا را در پيش گرفته است.