بررسی ضعف وقوت گزارش کمیسیون ویژه برجام به مجلس
۲عضو کمیسیون ویژه بررسی برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در مجلس شورای اسلامی با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری یکشنبه شب شبکه دو سیما، نقاط ضعف و قوت گزارش این کمیسیون را بررسی و درباره آن بحث و تبادل نظر کردند.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، مهرداد بذرپاش در ابتدای این برنامه با اشاره به اینکه کمیسیون ویژه برجام با رای نمایندگان تشکیل شد افزود: 50 روز از تشکیل آن می گذرد و بیش از 70 ساعت جلسه تشکیل شد که بیش از50 ساعت آن به همراه دعوت از میهمانان از بخش های دفاعی ، وزارت اطلاعات ، استادان حقوقی و دیگر افراد مرتبط با موضوع برجام بود.
وی اضافه کرد: همه 15 عضو این کمیسیون در پنج محور حقوقی ، علمی ، فنی ، اقتصادی ، دفاعی امنیتی ، سیاسی و بخش جمع بندی، برجام را بررسی کردند.
بذرپاش با بیان اینکه زمان برای بررسی کم بود ادامه داد: نتیجه بررسی اعضای این کمیسیون در محورهای فوق تقدیم مجلس شورای اسلامی شد.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه رفع تحریم ها ازجمله تحریم های سازمان ملل ، اروپا و آمریکا از مهمترین اهداف مذاکرات ایران با گروه 5+1 بود گفت: برجام حاصل 22 ماه مذاکرات بود بنابراین بررسی آن هم نیاز به زمان بیشتری داشتیم.
بذرپاش تاکید کرد: اگر زمان بیشتری برای بررسی داشتیم گزارش بهتری از برجام ارائه می کردیم.
وی افزود : با توجه به اینکه فرآیند اجرای برجام از 26 مهر آغاز می شود بازه زمانی کمی برای بررسی داشتیم .
بذرپاش در پاسخ به این پرسش که نقاط قوت و ضعف گزارش کمیسیون ویژه برجام چه بود؟ گفت: نقطه قوت آن حضور سلایق مختلف و افراد زبده حاضر در مجلس در این کمیسیون بود و ضعف آن کمبود زمان بود زیرا اگر زمان بیشتر بود بررسی و گزارش بهتری می شد .
غلامرضا تاجگردون عضو دیگر کمیسیون ویژه برجام در مجلس شورای اسلامی هم با حضور در این برنامه درباره طرح "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" گفت : تقریبا مشخص بود که با ارجاع برجام به مجلس، نظری داده شود و فرآیند به این سمت می رفت که در قالب لایحه یا طرح نظر داده شود و در نهایت فرآیند به سمت طرح رفت.
وی افزود: اعضای کمیسیون در فرآیند بررسی برجام در حال تهیه طرح بودند و مدت ها بر روی طرحی که تهیه و ارائه شد، کار کرده بودند .
تاج گردون با اشاره به اینکه درباره محتویات این طرح اختلاف نظر وجود داشت گفت: در این زمینه درباره روش اجرا اختلاف نظر بود .
نماینده مردم گچساران در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مجلس شورای اسلامی در نظر دارد شرایطی را برای اجرای برجام در نظر بگیرد و دولت با توجه به آن، برجام را اجرا کند .
در ادامه بذرپاش گفت : بر اساس متن برجام برای لغو تحریم ها ایران باید اقداماتی را انجام دهد سپس آژانس به عنوان داور، آن را تائید کند و سپس روند برداشتن تحریم ها را آغاز کنند .
وی افزود: باید به گونه ای اقدام کنیم تا اگر طرف مقابل به تعهدات خود در رفع تحریم ها و بقیه موارد عمل نکرد بتوانیم به شرایط فعلی و قبلی برگردیم .
تاج گردون در ادامه گفت : خیلی نباید به برجام بدبینانه نگاه کنیم که بر فرض اگر رئیس جمهور آمریکا عوض شد وضعیت برجام چه می شود.
وی افزود : اختلاف جزیی درباره طرح این است که با چه نگاهی ایرادات برجام را منتقل کنیم و در بسیاری از موارد اشتراک نظر داریم .
در ادامه بذرپاش گفت: با کسانی توافق می کنیم که عهد شکن ترین هستند بنابراین باید بدبینانه تر رفتار کنیم و این نه فقط در کلام بلکه در عمل هم باید باشد .
وی درباره گزارش کمیسیون برجام هم گفت :باید واقعیات از منظر قوه مقننه به نمایندگان مجلس شورای اسلامی و ارکان تصمیم گیر کشور و به تیم مذاکره کننده گفته شود.
عضو کمیسیون ویژه برجام افزود : دولت و مردم توقع دارند که قوه مقننه اقدام عملی کند البته هدف ما کمک کردن به دولت است.
بذرپاش اضافه کرد : مصوبات مجلس شورای اسلامی ضریب چانه زنی دولت را در اجرای برجام بیشتر می کند.
وی گفت: اولویت تیم مذاکره کننده ما برداشتن تحریم ها بود بنابراین باید به گونه ای عمل شود که طرف های ما نتوانند به بهانه های دیگر همان تحریم هایی را که برداشتند دوباره برقرار کنند .
در ادامه تاج گردون درباره گزارش کمیسیون ویژه بررسی برجام گفت: اختلاف ما در این جاست که نکات مثبت این گزارش از برجام باید گفته شود در حالی که برخی دوستان آن را نگفته اند.
وی افزود : در بحث تاسیسات نظامی همه می گویند اجازه بازدید از آن به آمریکا و غرب داده نمی شود اما آنها می گویند اجازه بازدید دارند و یک گفتمان این است که این موضوع را به دولت تذکر دهیم و یک گفتمان این است که آن حرف غربی ها طبق این برجام درست است و اگر این را بگوییم یعنی به غربی ها حق دادیم و حرف آنها را تائید می کنیم در حالی که نباید این گونه باشد.
عضو کمیسیون برجام اضافه کرد: در جاهایی که اعتقاد داریم باید ایستادگی کنیم باید به داخل خود اطمینان کنیم.
تاج گردون ادامه داد : اگر در برجام ابهام وجود داشته باشد باید به نفع داخل تفسیر شود .
بذرپاش گفت : اگر موضوعی ابهام داشته و در متن برجام نیامده باشد حرف داخل برای ما حجت است اما اگر متن برجام صراحت داشته باشد فرق می کند .
وی در پاسخ به این پرسش که طرح "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" در کدام کمیسیون بررسی می شود؟گفت : بر اساس قانون، هیئت رئیسه باید این طرح را به کمیسیون مورد نظر ارجاع دهد.
وی افزود: کار درستی نیست که این طرح در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی بررسی شود زیرا برای این طرح در کمیسیون برجام وقت گذاشته شد بنابراین کمیسیون برجام ذی صلاح تر برای بررسی است.
بذرپاش با اشاره به اینکه هیئت رئیسه مجلس این طرح را به کمیسیون امنیت ملی ارجاع داده است اضافه کرد: بهتر است هیئت رئیسه تجدید نظر کند .
وی گفت: طرح های دیگری هم درباره برجام وجود دارد اما اعلام وصول نشده است .
در ادامه تاج گردون در پاسخ به اینکه طرح "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" باید به کدام کمیسیون ارجاع می شد گفت : در این زمینه تصمیم با هیئت رئیسه است اما نظرم این است که باید به کمیسیون امنیت ملی ارجاع شود.
وی تاکید کرد: از ابتدا تشکیل کمیسیون ویژه بررسی برجام اشتباه بود.
بذرپاش در ادامه در بخش دیگری از سخنان خود گفت : وظیفه ما این است که واقعیات را بگوئیم و نباید به این بهانه که شاید دیگران سوء استفاده کنند اشکالات را نگوئیم.
عضو کمیسیون ویژه بررسی برجام در مجلس شورای اسلامی افزود: البته برجام حسن هایی هم دارد وقبول داریم این حسن ها باید بیشتر گفته می شد. وی تاکید کرد: کار کمیسیون برجام قابل دفاع است و باید واقعیات را می گفتیم .
در ادامه تاج گردون گفت : اختلاف نظر ما این بود که محاسن بسیار زیاد برجام را باید برای مردم بگوئیم و در زمین غرب نباید بازی کنیم.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی در نشست علنی دیروز خود پس از قرائت گزارش کمیسیون ویژه برجام، طرح دوفوریتی "اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام" را مورد بحث و بررسی قرار دادند که در نهایت یک فوریت آن به تصویب رسید.