پژوهش خبری :در حالی که تروریست های افراطی و تکفیری، امنیت و آسایش ملت های منطقه و جهان را سلب و ثبات و موجودیت برخی دولت های منطقه را تهدید می کنند، رژيم منفور آل سعود با اعدام شيخ نمر باقر النمر، بار ديگر نیات شوم خود را در دشمنی با مسلمانان و هم سویی با رژیم غاصب صهیونیستی در اشکال مختلف آن به اثبات رساند. اعدام رهبر شيعيان عربستان سعودي دل هر مسلمان واقعي و انسان آزاده اي را به درد آورده است. خون پاک شيخ نمر باقر النمر در حالي در راه اعتلاي اسلام راستين بر زمين ريخت که آل سعود به عنوان خاستگاه وهابي گري و تکفير، همچنان به حمايت خود از گروه هاي متوحش تروريستي مانند داعش و النصره و جيش االسلام در سوريه و عراق ادامه مي دهد. 12 دي ماه 1394، وزارت کشور عربستان با صدور بيانيه اي از اجراي حکم اعدام شيخ نمر باقر النمر رهبر شيعيان عربستان خبر داد. بر اساس بيانيه وزارت کشور عربستان، حکم اعدام شيخ نمر به همراه 46 نفر ديگر در 12 منطقه در عربستان اجرا شده است. بی شک این اقدام، نتیجه تصمیم اتاق مشترک ریاض، واشنگتن، تل آویو و ديگر متحدين منطقه اي شان است. اعدام شیخ نمر از سویی اگرچه با انگیزه ایجاد اختلافات مذهبی و طائفه ای مدیریت شد، اما بی تردید پیامدهای مهمی نیز خواهد داشت که خارج از دستورکاری است که برای این فرآیند آماده شده است.
در این گزارش تحلیلی تلاش شده است؛ به اختصار دلایل اصلی و اهداف پشت پرده آل سعود از این جنایت بررسی شود.
سوابق مبارزاتی شهید نمر
.......................................
رژیم ســعودي در حالي آیت الله نمر باقر النمر را در ســال2012 بازداشت کرد که پیش از این نیز دو بار، طي سال-هاي 2006و 2008 میلادي، شیخ را بازداشت کرده بود. نخستین بازداشت آیت الله نمر به ماه مي 2006 میلادي بازمي گردد، هنگامي که آیت الله به محض بازگشت از سفر کوتاه مدتش به بحرین و بازگشــت به عربســتان، به دلیل مشارکت در همایش بین المللي قرآن کریم از سوي نیروهاي امنیتي رژیم سعودي بازداشت شد. اتهام آیت الله این بود که در این همایش، در عریضه اي، از رژیم سعودي خواسته بود به «قبرستان بقیع» رسیدگي کند، مذهب «تشــیع» را به رسمیت بشناسد و شیوه هاي آموزشي و درســي کنوني حاکم بر عربستان را تغییر داده یا لغو نماید. آیت الله نمر مجدداً در 23 اوت 2008 میــلادي در شــهر «قطیف» به دســت نیروهاي امنیتي رژیم سعودي بازداشت شد. بنابر ادعاي رژیم سعودي، این بار اتهام شیخ براي بازداشت، درخواست از شیعیان مناطق شرقي عربستان براي آماده شدن به منظور دفاع از خود و جامعه خویش بود که به ادعای رژیم، این سخنان نمر به معني تحریک شــیعیان عربستاني براي جدایي از حکومت مرکزي بود. رژیم ســعودي از بیم قیام مردمي و خشــم و غضب شیعیان مناطق شرقي عربستان شیخ نمر را 24ساعت پس از بازداشت آزاد کرد. این روحاني برجسته عربستاني یک بار دیگر در مارس 2009 میلادي در معرض بازداشت قرار گرفت. آیت الله نمر همواره در خطابه هایش رژیم سعودي را به اعمال «سیاست هاي تبعیض آمیز طایفه اي سازمان یافته و منظم» به ویژه در مناطق شرقي عربستان و به خصوص در دو منطقه «الاحساء» و «القطیف» متهم مي کرد که حدود یک قرن است، بر این مناطق حاکمیت دارد. آیت الله نمر توهین به کرامت شــهروندان عربستاني به ویژه شهروندان شیعي این کشور را که از دید رژیم سعودي شــهروندان درجه دو این کشور به شمار مي آیند و فاقد هرگونه حق و حقوق شهروندي هستند، رد می کرد و تأکید داشت که از کرامت و حقوق شهروندان شیعي حمایت خواهد کرد. وي به صراحت می گفت که مفتي هاي وهابي، ســاخته و پرداخته آل ســعود هســتند. به گفته نمر، آل سعود به مفتي هاي وهابي پول مي دهند تا با دامن زدن به اختلافات طایفه اي و مذهبي و ایجاد اختلاف بین شــیعیان و اهل سنت، آنان را به خود مشغول کنند و با ایجاد تفرقه مذهبي و طایفه اي و قبیله اي به حاکمیت خود بر عربستان و غارت و چپاول ثروت هاي آن ادامه دهند. ایــن روحاني عربســتاني را باید از جمله دشــمنان سرســخت «نایف بــن عبدالعزیز» ولیعهد ســابق رژیم ســعودي برشــمرد که همواره انتقادات شدیدي را به وي وارد مي کرد. وي همــواره در خطبه هاي نمازجمعه و خطابه هایش نه تنها از آل ســعود انتقاد مي کرد بلکه از منتقدان سرسخت برخي از رژیم هاي عربي حوزه خلیج فارس از جمله آل خلیفه نیز بود.
مهمترین علل به شهادت رساندن آیت الله نمر در برهه کنونی
................................................................................
۱- تعارض دیرینه با جمهوری اسلامی ایران
.....................................................
سعودی ها کتمان نمی کنند که به شدت از آینده خود وحشت دارند. آن ها با نگاه به منطقه و معادلات آن، ایران اسلامی را می بینند که همه روزه بر دامنه اقتدار خود می افزاید و سنگرهای به غنیمت گرفته جهان اسلام از سوی قدرت های استکباری را که به دست نشاندگان منطقه ای آنان نظیر آل سعود و آل خلیفه و سایر حاکمان نیابتی واگذار شده است، یکی پس از دیگری فتح می کند و تنها حریف مقتدر داعش و دیگر تروریست های تکفیری اســت که در اردوگاه مشترک رژيم صهيونيستي، آل سعود و اردوغان پرورش یافته اند. به همین دلیل برخی از تحلیلگران عقیده دارند اعدام شیخ نمر در شرایط کنونی باید در چارچوب ضدیت عربستان با ایران تفسیر شود. فهم چرایی اعدام شیخ نمر از سوی عربستان در شرایط کنونی منطقه، نیازمند فهم رویکردهای ضد ایرانی ریاض است. واقعیت این است که رقابت و اکنون ضدیت با ایران را باید اصلیترین محور سیاست خارجی سنتی عربستان در منطقه و حتی در جهان اسلام دانست. سعودی رفتارهای خود را مبتنی با این محور تنظیم میکند (به عنوان مثال وقتی چندی قبل اجلاس سران کشورهای عربی و آمریکای لاتین در ریاض برگزار شد، عادل الجبیر وزیر خارجه سعودی به صراحت گفت که باید به آمریکای لاتین نزدیک شویم تا ایران منزوی شود)، نزدیکی این کشور به رژيم صهيونيستي هم در قالب ضدیت با ایران قابل تفسیر است. حتی وقتی ریاض پیش از آغاز عملیات عاصفة الحزم و حمله به یمن در فروردین ۹۴، به حزب اصلاح یمن که ریشه اخوانی دارد نزدیک شد، باعث تعجب برخی تحلیلگران شد اما واقعیت این بود که عربستان تلاش میکرد تا یک جبهه سنی ضد ایرانی تشکیل دهد لذا باید دست از کینههای قدیمی نسبت به اخوان برمیداشت تا بتواند در ضدیت با ایران در پرونده یمن موفقتر عمل کند که البته ماجرا به گونهای متفاوت رقم خورد و … درنتیجه اعدام شیخ نمر در شرایط کنونی نیز نمیتواند خارج از چارچوب ضدیت عربستان با ایران تفسیر شود. عربستان نزدیک به سه سال و نیم است که شیخ نمر را بازداشت کرده و شاهد حساسیتهای ایران در سطوح مختلف نسبت به انتشار مکرر خبر اعدام او در گذشته بوده است. ریاض میداند که اعدام شیخ نمر یک نزاع هویتی با شیعیان و ایران تلقی خواهد شد و با اطلاع از این امر اقدام به اعدام او کرده است. احتمالاً عربستان اعدام شیخ نمر را به عنوان حربه¬ای برای تشنج آفرینی بیشتر در این چارچوب، ارزیابی کرده تا بهتر بتواند علیه محور مقاومت در منطقه صف آرایی کند.
۲- تداوم سیاست ایجاد تفرقه و نفاق میان مسلمانان
................................................................
برخی دیگر از تحلیل گران این اقدام عربستان را ادامه سیاست های تفرقه افکنانه و با هدف دامن زدن به اختلافات فرقه ای و مذهبی می دانند. آنان عقیده دارند عربستان منافع خود را در دوقطبیسازی فضای منطقه می بیند و لذا از هیچ تلاشی برای این امر فروگذار نخواهد کرد. این دوقطبیسازی مبتنی بر هویت مذهبی خواهد بود؛ شیعه و سنی در مقابل هم. از منظر عربستان، تقویت این دوقطبی موجب خواهد شد تا یارگیری او برای ایفای نقش مؤثرتر در پروندههای منطقهای تقویت شود. ائتلاف اخیری که با حضور ۳۴ کشور سنی از سوی عربستان اعلام شد نیز بیشتر یک ائتلاف نمایشی تلقی می گردد که شعار مبارزه با تروریسم سر میدهد اما گرچه زمینه اقدام و همکاری نظامی میان اعضای آن به صورت جدی فراهم نیست، در صورت تقویت دوقطبی شیعی- سنی و خطرناک دیدن ایران و تشیع برای خود که ناشی از تصویرسازیهای سعودی است، میتواند روز به روز واقعیتر جلوه کند. لذا عربستان سعودی در تلاش است تا با توسعه نزاع میان مسلمانان و اصالتبخشی مصنوعی به مباحث طایفه ای، زمینه یارگیری بیشتر برای خود را جهت مواجهه با ایران فراهم سازد.
۳- ایجاد توازن در روند پیروزی های اخیر محور مقاومت در عراق، سوریه، یمن و بحرین به نفع تکفیری ها
.........................................................
گروهی دیگر از تحلیل گران نیز این اقدام جنایت کارانه آل سعود را ناشی از شکست های اخیر سیاستهای ریاض در حمایت-های همه جانبه از گروههای تروریستی منطقه می بینند. آن ها معتقدند: با توجه به تحولات شتابان در منطقه و کشته شدن علوش سرکرده گروه تروريستي موســوم به جيش الاسلام در سوريه (کسی که از سوي عربستان مورد حمايت بود و با کشته شدن وي برنامه هاي رياض براي پيشبرد طرح هاي نظامی- سياسي اش در سوريه با شکست مواجه خواهد شد) و آزادسازی الرمادی و کشته شدن و دســتگيری ديگر سران تروريست ها در عراق، ضربه سختي به عربستان و ترکيه و نقشه¬هاي آمريکا در منطقه وارد شده و علاوه بر تضعيف تروريستها در تحولات ميدانــی، دســت حاميان آن ها نيز در پای ميز مذاکره خالــی شده است. آنها حتی سفر شتابزده اردوغان به ریاض را با استیصال ترکیه و عربستان در نتیجه تحولات اخیر منطقه یعنی تغییر موازنه قدرت به نفع محور مقاومت و تضعیف گروه های تروریستی و ناکامی حامیان مالی و تسلیحاتی و سیاسی آنها، مرتبط می دانند و حتی برخی گمانه زنی ها نیز اعدام شیخ نمر را اولین رهاورد «رجب طیب اردوغان»، رئیس جمهوری ترکیه به ریاض و دیدار با مسئولان ارشد سعودی از جمله ملک سلمان، پادشاه عربستان ارزیابی می نمایند .
۴- منحرف ساختن افکار عمومی و سرپوش گذاشتن بر شکست سیاستهای منطقه ای
.........................................................................................................
در عرصه خارجی ، عربستان با کمک دلارهای نفتی و به پشتیبانی کشورهای غربی، اقدام به جنگ علیه یمن و افزایش دخالت در کشورهای سوریه، بحرین، لبنان، عراق و ... نموده که در اکثر این موارد با ناکامی های بزرگی مواجه شده و تا کنون به اهداف خود دست نیافته است. در یک ماه گذشته، داعش و گروههای تکفیری دچار شکست های میدانی سختی شدند. با ورود روسیه به مبارزه با تروریسم و سخت تر شدن مقاومت یمنی ها، آزادسازی رمادی توسط نیروهای مردمی و ارتش عراق، و پیشرفت میدانی ارتش و نیروهای هم پیمان سوریه، شرایط سختی برای ریاض ایجاد کرد که ناگزیر باید با دستآویز کردن یک رویداد سیاسی بخشی از افکار عمومی را متوجه اعدام شیخ نمر می کرد. پس اعدام شیخ النمر در این برهه را می توان تلاشی برای سرپوش گذاشتن بر شکست های سیاست های منطقه ای عربستان دانست.
۵- سرکوب شدیدتر شیعیان
................................
دسته ای دیگر از مفسرین نیز یکی از دلایل اعدام شیخ نمر در این مقطع زمانی را تلاش دولت سعودی برای حاکم کردن و گسترش جو و فضای امنیتی و نظامی می دانند. آنها می گویند با روی کار آمدن پادشاه جدید در عربستان، ریاض مبادرت به در پیش گرفتن سیاست تهاجمی در دو عرصه داخلی و خارجی نموده است. در داخل، آل سعود به شدت در پی سرکوب مناطق شیعه نشین شرق عربستان که به شدت دچار تبعیض هستند می باشد. به خصوص این که با چالش اقتصادی جدیدی که عربستان با آن مواجه شده و کسری بودجه صد میلیاردی، احتمال افزایش ناآرامی ها در این کشور افزایش یافته است.
۶- خاموش کردن موج بیداری اسلامی در منطقه
.........................................................
اعدام شيخ نمر يک روز پس از سفر اردوغان به عربستان سعودي صورت گرفته است. يکي از اهداف مشترک ترکيه و عربستان در برهه فعلي، خاموش کردن موج بيداري اسلامي واقعي و جايگزيني امواج مسموم تکفيري و تروريستي در منطقه توسط داعش و گروههاي تکفيري است. در ديدار اخير رجب طيب اردوغان و ملک سلمان پادشاه عربستان سعودي بر روي اين مسئله اتفاق نظر صورت گرفته است. تشکيل ائتلاف دروغين ترکيه و عربستان در مقابله با گروههاي تکفيري نيز در همين راستا قابل ارزيابي و تحليل است. آنکارا و رياض در ماوراي اين ائتلاف دروغين به دنبال مديريت دوباره گروه هاي تکفيري و تروريستي و دميدن دوباره تنفس مصنوعي در کالبد نيمه جان آن ها هستند. اعدام اخير رهبر بزرگوار شيعيان عربستان سعودي سندي روشن دال بر توطئه هاي خطرناک و مشترکي است که رياض و آنکارا در سر دارند. در اين نقشه راه خونين، تروريسم دولتي عربستان و ترکيه به کمک پياده نظام تکفيري اين دو آمده و ترکيبي خطرناک ايجاد کرده است. در اين ميان، مسلمانان آگاهي مانند شيخ باقر النمر که افشاگر ماهيت رژيم ديکتاتوري آل سعود بوده اند، حکم موانعي سخت را در مقابل رژيم آل سعود و دولت آنکارا دارند. "اسلام راستين" مفهومي است که هر اندازه در فضاي امروز منطقه تقويت شود، حاميان گروههاي تکفيري و در راس آن ها عربستان و ترکيه را از اهداف شوم خود دورتر مي سازد.
۷- جنگ قدرت میان هیأت حاکمه و خاندان آل سعود
...............................................................
در این بین گمانه زنی های دیگری نیز درباره انگیزهها و اهداف نهفته در پس اجرای حکم اعدام شیخ نمر مطرح است که پرده از روابط شاهزادگان سعودی و یا همان مسئولان ارشد و رده اول عربستان بر می¬دارد.
گروهی معتقدند شیخ نمر قربانی نزاع دو شاهزاده سعودی شده چرا که شواهد موجود حاکی از آن است پرونده اعدام آیت الله شیخ نمر، عرصه نزاع و رقابت دو شاهزاده سعودی است. در واقع بن نایف با این اعدام ها و قدرتمند جلوه دادن خود، این پیام را به ملک سلمان و محمد بن سلمان داده است که می¬تواند در برابر خواست و اراده سلطنتی قد علم کند و پادشاه عربستان و پسرش نیز نمی¬توانند، وی را دست کم بگیرند. برای به دست آوردن دیدی روشن تر از قضایا و مسائل مرتبط با حقوق بشر در عربستان لازم است اندکی به عقب بازگردیم و به وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی از زمان سپردن پرونده حقوق بشر به «محمد بن نایف»، ولیعهد و وزیر کشور عربستان نگاهی بیاندازیم. با مرگ ملک عبدالله و به قدرت رسیدن ملک سلمان، شاهد تغییر و تحولات مهمی در ساختار حکومتی عربستان که بودیم، تغییراتی که به موجب آن و براساس عزل و نصب های صورت گرفته توسط ملک سلمان، «محمد بن نایف» به ولیعهدی و «محمد بن سلمان»، پسر ملک سلمان به جانشینی ولیعهد منصوب شدند .به موازات انتصاب محمد بن نایف به ولیعهدی عربستان، وزارت کشور و به تبع آن پرونده حقوق بشر به شکل تمام و کمال به بن نایف، مرد دوم حکومت سپرده شد که پرونده همه زندانیان عربستان، از جمله زندانیان سیاسی و آزادی بیان را نیز شامل می¬شود. نگاهی به گزارش¬های حقوق بشری درباره وضعیت حقوق بشر در عربستان طی سپردن این پرونده به محمد بن نایف و نیز آمارهای رسمی منتشر شده از سوی وزارت کشور عربستان درباره تعداد اعدام¬های صورت گرفته در این کشور و افرادی که این حکم در خصوص آن¬ها در این برهه زمانی اجرا شده، به این نکته اشاره می کند که وضعیت حقوق بشر در عربستان رو به وخامت گذاشته و تعداد اعدام¬ها در این کشور به شکل چشمگیری افزایش داشته است. درباره وضعیت زندانیان در زندان¬های حکومت عربستان در برهه زمانی که محمد بن نایف بر پرونده حقوق بشر و زندانیان این کشور نظارت و اشراف داشت، روزنامه انگلیسی «ایندپندنت» طی گزارشی در نوامبر 2015 میلادی افشاء کرد که شیخ نمر در فهرست افرادی است که حکومت عربستان درصدد اعدام آن¬هاست. این روزنامه در بخشی از گزارش خود به مادران 5 متهم شیعی در بند حکومت عربستان اشاره می¬کند که در آن تأکید کرده بودند فرزندان آنها طی مدت حبس در معرض انواع شکنجه و آزار و اذیت جسمی و روحی و روانی قرار داشتند و با اینکه مرتکب جرم قتل نشده بودند، زیر شکنجه مجبور به پذیرفتن اتهام شده بودند. صرف نظر از تأکید این گزارش بر وخامت وضعیت حقوق بشر در عربستان به خصوص در زمان ولیعهدی و وزارت کشور محمد بن نایف، نکته مهمی که این روزنامه در گزارش خود به آن اشاره کرده بود، زمان و موعد اجرای احکام اعدام بود. ایندیپندنت در این باره معتقد است که زمان و موعد اجرای احکام اعدام تا حدود بسیار زیادی به نزاع و درگیری برسر به دست گرفتن قدرت بین محمد بن نایف، وزیر کشور و ولیعهد عربستان و محمد بن سلمان، پسر پادشاه و جانشین ولیعهد و وزیر دفاع این کشور مرتبط است. ایندیپندنت در ادامه این گزارش به اظهارات «سعد الفقیه»، معارض عربستانی که هم اکنون در لندن اقامت دارد، اشاره می¬کند که گفته بود، از زمان به قدرت رسیدن سلمان، محمد بن سلمان بر همه امور سیطره یافته و محمد بن نایف خواهان ابراز وجود در برابر بن سلمان است و این اظهار قدرت را اعدام شیخ نمر و 46 نفر دیگری که در لیست اعدام وزارت کشور قرار گرفته و برخی از آن¬ها عضو دو گروه تروریستی القاعده و داعش هستند و به اعدام محکوم شده اند، می داند. به گفته این معارض برجسته عربستانی محمد بن نایف با اجرای این اعدام ها تلاش دارد این گونه القاء کند که تصمیم آخر را در این خصوص وی خواهد گرفت، همچنین سعی می کند، این گونه جلوه دهد که در اجرای این احکام انگیزه های طایفه ای و مذهبی وجود ندارد تا به این ترتیب مانع اعتراض شیعیان عربستان به اعدام شیخ نمر و قیام آنها علیه حکومت خاندان سعودی در عربستان شود. البته این تنها روزنامه انگلیسی ایندیپندنت و سعد الفقیه نبودند که پرده از نزاع ولیعهد و جانشینش جهت بهره برداری از قضیه صدور حکم اعدام شیخ نمر برداشتند، بلکه «جمال بن»، فعال توئیتری معروف عربستانی نیز طی توئیتی در صفحه شخصی خود به نزاع جاری بین محمد بن سلمان و محمد بن نایف در این قضیه اشاره می کند. جمال بن که به نظر می رسد، یکی از شاهزادگان معارض سعودی است، ابعاد جدیدی از قضیه آیت الله نمر را برملا و تأکید می کند که قضیه شیخ نمر به موضوع اختلاف نظر عمیق بین این دو شاهزاده سعودی تبدیل شده است. به گفته این فعال توئیتری وقتی حکم اعدام شیخ نمر برای تأیید نهایی به ملک سلمان عرضه شد، بن نایف به عمویش یادآوری می¬کند که قصد دارد، شیخ نمر را در روز مرگ پدرش اعدام کند، چرا که خصومتی عمیق و شدید بین «نایف بن عبد العزیز»، ولیعهد اسبق سعودی با شیخ نمر وجود داشت و بن نایف به ظن خود انتقام خصومت-ورزی های شیخ نمر با پدرش را به این ترتیب خواهد گرفت. اما این خواسته از بیم اینکه القاء شود انتقامجویی شخصی است و درپی خود اعتراض داخلی و خارجی شیعیان را موجب خواهد شد، از سوی ملک سلمان رد می¬شود. به همین دلیل در تمام طول این مدت بن نایف تلاش داشت، ملک سلمان را قانع کند که یک شیعه را به وزارت برساند تا حکومت سعودی را از متهم شدن به تبعیض علیه شیعیان و متهم شدن به اینکه اعدام شیخ نمر اقدامی شخصی و انتقام جویانه بوده، دور کند .جمال بن در ادامه می افزاید: در حالی که بن نایف برای انتقام جویی درپی اعدام شیخ نمر بود، بن سلمان این اقدام را رد می کرد و درصدد بود از این موضوع به عنوان اهرم فشاری علیه ایران استفاده کند. بن نایف این دیدگاه بن سلمان را احمقانه و مضحک تلقی می کرد و این موضوع به شدت بن سلمان را خشمگین کرده بود. وی تأکید می¬کند که بن نایف برای عملی کردن خواسته خود به بن سلمان خبر می دهد که حکم را شخصاً و بدون مهر و تأیید ملک سلمان اجرا خواهد کرد. بن سلمان نیز با ارسال نامه ای برای وی تأکید می کند، مهر سلطنتی در دست اوست و از جمله اختیارات پادشاه برکناری ولیعهد است تا آشکارا به وی پیام دهد، در صورت پافشاری بر خواسته اش در انتظار عزل و برکناری از منصبش باشد.
۸- کسب وجهه نزد آمریکا و غرب
......................................
برخی بر این باورند که بن نایف از این اعدام ها پیام دیگری به آمریکا و غرب داشته که به او به عنوان مرد شماره یک مبارزه با تروریسم در عربستان نگاه می کنند؛ وی به این طریق تلاش نموده، به آمریکا و حامیان غربیش این پیام را بدهد که همچنان در عرصه مبارزه با تروریسم مورد ادعای سعودی رقیب بلامنازع است و قدرت را در این حوزه در دست دارد.
۹- سنجش واکنش افکار عمومی
........................................
سنجش افکار عمومی عربستان و منطقه نسبت به این اقدام یکی دیگر از اهداف آل سعود از این جنایت است. در صورتی که عربستان سعودی با واکنش خاصی از سوی افکار عمومی داخل این کشور و منطقه مواجه نشود، آنگاه باید انتظار طرح های خطرناکی را داشت که علیه رهبران شیعه در منطقه برنامه ریزی می شود. بازداشت شیخ زکراکی در نیجریه و حمایت ریاض از اقدام ارتش در کشتار شیعیان نیز از همین دست اقداماتی است که برای تعیین سطح واکنش افکار عمومی طراحی شده است.
۱۰- آغاز برنامه اي برای ایجاد دگرگونی و تغییر در ساختار داخلی عربستان سعودی
.......................................................................................
آمریکا قصد دارد تا آنجایی که سعودی ها از توانایی تغییر قواعد بازی در سطح منطقه برخوردار هستند، به آنان فرصت داده شود تا با این ابزار عربی و با استفاده از برگه داعش و بدون هزینه اهداف خود را در منطقه در برابر محور مقاومت اجرایی کند. اگر هم سعودی ها نتوانند این مأموریت را انجام دهند، آنگاه با انجام چنین اقداماتی زمینه برای فروپاشی این هم پیمان وفادار و پیر فراهم می¬شود و نسل جدیدی از شاهزادگان سعودی نیز به آرزوی قدرتي که مي خواهند مي رسند. چراکه بخش مهمی از مقامات آمریکایی برای تغییر قدرت در سعودی تحت فشار هستند.
۱۱- ایجاد یأس در میان رهبران مقاومت و تقویت جبهه وهابیت و تکفیریها
..........................................................................
از آنجا که عربستان، آبشخور فکری وهابیت را تشکیل می دهد، به یقین از بین بردن رهبران اسلام واقعی می تواند، جایگاه تکفیری ها را تقویت کند. ایجاد ناامیدی در میان رهبران مقاومت نیز از دیگر اهدافی است که دنبال می شود. آنان به دنبال حذف رهبران مقاومت در منطقه هستند. هم چنانکه در عراق نیز با فشارهای سیاسی و حمایت از تکفیریها، زمینه را برای برکناری نوری مالکی فراهم کردند. این رهبر مقاومت عراق و مخالف سرسخت وهابیت در این کشور در برابر فشارهای سعودی - امریکایی و برای تأمین منافع مردم عراق ناگزیر به کناره گیری شد. تضعیف جبهه مقاومت از مهمترین انگیزه ها و تفسیر هر رویدادی است که از سوی سعودیها در منطقه طراحی می شود. تمامی راه ها به محور مقاومت پایان می پذیرد و از این رو هر اقدام سیاسی و نظامی سعودی را باید در این راستا تعریف کرد. دادن پسوند شیعه به جنبش های مقاومت اسلامی منطقه نیز با انگیزه های طایفه ای دنبال می شود. از منظر آنان الگوی واقعی اسلام باید حذف شود و مدل تکفیری - وهابی جایگزین آن گردد.
12- ایجاد چهره نامناسب از رهبران مقاومت در منطقه و توجیه سرکوب
.........................................................................
عربستان با اعدام شیخ نمر تلاش دارد تا درگیری ها در عربستان و تظاهرات واقعی مردم را به فتنه مذهبی تفسیر کند. در حالی که بسیاری از طرفداران مقاومت در منطقه از اهل سنت و دیگر ادیان می باشند. کاری که رسانه های سعودی انجام می دهند ایجاد دو جبهه شیعه و سنی بجای محور مقاومت و محور ضد مقاومت است. از سویی دیگر شیخ فارس ال شویل از سران القاعده در میان کسانی بود که با شیخ نمر اعدام شد. سعودی¬ها سعی دارند تا این دو جبهه را در یک ردیف قرار دهند.
واکنش های رسمی بین المللی نسبت به اعدام شیخ نمر
........................................................................
حضرت آیت الله خامنه ای ، رهبر معظم انقلاب، جنایت بزرگ عربستان سعودی در به شهادت رساندن عالم مؤمن و مظلوم، شیخ نمر باقر النمر را به شدت محکوم کردند و تأکید نمودند: « بدون تردید خون به ناحق ریخته این شهید مظلوم به سرعت اثر خواهد کرد و دست انتقام الهی گریبان سیاست مداران سعودی را خواهد گرفت.» بیانات معظمله در مورد اقدام عربستان سعودی در رسانه های خارجی بازتاب گسترده ای داشته است. خبرگزاری رویترز، روزنامه تلگراف چاپ انگلیس،شبکه تلویزیونی فاکسنیوز آمریکا، نشریه انگلیسی دیلی¬میل، شبکه خبری بی بی سی انگلیس و روزنامه نیویورک تایمز آمریکا از جمله رسانه هایی هستند که بخش هایی از سخنان رهبر معظم انقلاب را منتشر کردند و از اعتراضات مردمی در ایران بر علیه جنایت آل سعود گزارش دادند. پایگاههای خبری ای بی سی، نیوز 24، ایندین اکسپرس، اینترنشنال بیزنس تایمز، روزنامه ایندیپندنت انگلیس، شبکه خبری اسکای و روزنامه گاردین انگلیس نیز هر یک به ارائه گزارشی درباره سخنان آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب، پرداختند. علاوه بر دستگاه دیپلماسی کشور که با احضار کاردار سفارت عربستان در تهران، مراتب اعتراض شدید جمهوری اسلامی ایران را به دولت عربستان اعلام نمود، سران سه قوه، مراجع عظام، سپاه پاسداران و بسیاری از گروه ها و تشکل های سیاسی و مذهبی ایران نیز با صدور بیانیه این جنایت ننگین را محکوم نمودند و در خصوص عواقب آن به ریاض هشدار دادند.
به رغم تمام طراحيها و تدابير حاكمان وهابي- صهيونيستي سعودي و حاميان غربي آنان براي پنهانسازي ابعاد فاجعه به شهادت رساندن شيخ نمر عالم وحدت بخش جهان اسلام توسط حاكمان سعودي، موج محكوميت اين جنايت ضد بشري در سراسر جهان ادامه دارد. آیتالله «سید علی سیستانی» مرجعیت عالی شیعیان در عراق نیز اعدام رهبر شیعیان عربستان سعودی و ۳ تن دیگر از شیعیان را به شدت محکوم و برای بازماندگان آن ها صبر و آرامش مسئلت کرد. هیأت فتوای اهل سنت در عراق با انتشار بیانیهای، ضمن محکوم کردن اعدام شیخ «النمر»، عربستان را مسئول بروز هر فتنه جدیدی در امت اسلام دانست. سخنگوی دبیرکل سازمان ملل در واکنش به اعدام رهبر شیعیان عربستان توسط آلسعود اعلام کرد بان کیمون به شدت از این موضوع وحشتزده شده است. احزاب مخالف دولت آلمان ضمن انتقاد از اقدام عربستان در اعدام ۴۷ نفر در این کشور و مقایسه آن با عملکرد داعش، خواستار پایان صادرات تسلیحات به این کشور شدند. بر این اساس «امیدنوریپور» از حزب سبز و «سویم داگدلن» سیاستمدار چپ گرای آلمانی از دولت آلمان خواستند تا صادرات تسلیحات به عربستان و نیز همپیمانی استراتژیک با این کشور را پایان دهد. سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز در بیانیهای بامداد ديروز به اعدام شیخ النمر، روحانی برجسته شیعه عربستان و ۴۶ نفر دیگر از مخالفان رژیم آل سعود واکنش نشان داد. جان کربی، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در بیانیهای بامداد ديروز خاطرنشان کرد: «ما نگرانیهایمان را درباره روندهای قانونی در عربستان سعودی به بالاترین سطوح حکومت این کشور ابراز کردهایم». همچنین تحلیلگر و روزنامهنگار مشهور انگلیسی رابرت فیسک، اعدام «نمر باقر النمر»، روحانی برجسته عربستان را داعشگونه خوانده و پرسیده آیا «دیوید کامرون، نخستوزیر انگلیس و سایر رهبران کشورهای غربی، اکنون از چاپلوسی در برابر پادشاههای پولدار نفتی دست خواهند کشید؟». وزارت خارجه آلمان نیز با انتشار پیامی، اعدامهای گسترده در عربستان را محکوم کرد. از سوي ديگر العبادي نخستوزیر عراق در بیانیهای با ابراز تأسف از اعدام شیخ النمر، روحانی برجسته عربستان خاطرنشان کرده که سیاست سرکوب مخالفان و ظلم دوام نخواهد آورد. فدراسیون روسیه ضمن انتقاد از مواضع آمریکا در قبال مسائل خاورمیانه، اعدام رهبر شیعیان و دیگر مخالفان عربستانی را سرکوبی وحشیانه و بی سابقه خواند. در ادامه واکنشها به اعدام رهبر شیعیان عربستان، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل هم در بیانیهای درباره اعدام آیتالله النمر ابراز نگرانی کرده و عفو بینالملل نیز این اعدام را سیاسی خوانده است.
اما از میان ۶ عضو شورای همکاری خلیج فارس، تاکنون امارات و بحرین رسماً از اقدام عربستان در اعدام رهبر شیعیان این کشور اعلام حمایت و کویت، دوحه و مسقط سکوت اختیار کردهاند.
سخن آخر
....................
شکی نیست که این اقدام آل سعود برگرفته از عقلانيت و تدابير عقلائی نبوده و حرکتی وهابي و صهيونيستي براي ايجاد شكاف در جهان اسلام بوده است. آنچه در پشت پرده رفتار سعودي مشاهده ميشود آن است كه اين اقدام، اقدامي تحريكآميز براي تحتالشعاع قرار دادن دستاوردهاي مقاومت در عراق و سوريه و ايجاد فضاي تنش پيش روي امت اسلامي است. در نيجريه وضعيت بحراني شيخ زكزاكي و اكنون اعدام شيخ نمر به گفته برخي از ناظران سياسي،تلافيجويي كودكانه عليه جمهوري اسلامي و جايگاه ويژه آن در منطقه به ويژه پس از دستاوردهاي بزرگ ايران در مبارزه با تروريسم است. سعودي گرفتار در بند صهيونيسم و وهابيت، بازي ايجاد شكاف ميان شيعه و سني براي استمرار بحران در منطقه را اجرا ميكند در حالي كه در كنار تشديد فضاي سركوب در داخل از ملتهاي مسلمان از جمله مردم يمن كه در برابر فتنهانگيزي و تجاوزگري سعودي ايستادگي ميكنند، نيز انتقامگيري مي نماید. در اصل اعدام نمر، ايجاد بحران در منطقه براي پنهانسازي جنگ داخلي در ساختار عربستان و ناكاميهاي گسترده منطقهاي آن است. اين اقدام ورشكستگي سياسي و اخلاقي عربستان را نشان ميدهد كه ادامه فاجعه منا ميباشد. بزرگترین منتفع اجراي جنايت اعدام شيخ نمر صرفاً آمريكا و صهيونيستها هستند و علاوه بر این که هيچ سودی براي عربستان نخواهد داشت، به تشديد نگاه منفي جهان بالاخص دنیای اسلام عليه آل سعود منجر خواهد شد. عربستان به خیال خود با اعدام نمر به دنبال قدرتنمايي در جهان اسلام بوده در حالي كه واكنشهاي جهاني نشان از محكوميت گسترده اين جنايت سعودي دارد كه فروپاشي حاكميت وهابي - صهيونيستي حاكم بر عربستان را بيش از پيش در اذهان تداعي می نماید.
....................................
پژوهش خبری// شریف زاده