وي افزود: دولت جمهوري اسلامي ايران به وظايف خود براي کنترل امواج احساسات گسترده مردمي اقدام کرده و متعهد به حفظ امنيت اماکن ديپلماتيک و ديپلماتها براساس کنوانسيونهاي بين المللي است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي اتخاذ سياستهاي حمايت از تنش آفريني در منطقه؛ حمايت از گروههاي تروريستي در داخل مناطق سرزمینی ايران، تحميل جنگ خونين در يمن و پيگيري سياست ايجاد بي ثباتي در کشورهاي منطقه را از جمله بحران آفريني هاي عربستان در منطقه خواند.
جابري انصاري تاکيد کرد: جامعه بين الملل و کشورهاي جهان با اتخاذ سياستهاي مناسب به عربستان اجازه نمي دهند تنش آفريني هاي خود در منطقه و حمايت از تروريسم را ادامه دهد.
عادل الجبير وزير امور خارجه عربستان سعودي، شامگاه يکشنبه در نشستي خبري گفت: کشورش در پي حمله به سفارت عربستان سعودي در تهران و موضع جمهوري اسلامي ايران در خصوص اعدام نمر النمر روحاني شيعه در عربستان، روابط ديپلماتيک خود را با ايران قطع مي کند.
وي قطع روابط ديپلماتيک با ايران را اعلام کرد و از همه اشخاص نمايندگي ديپلماتيک ايران خواست در مدت 48 ساعت اين کشور را ترک کنند و سفير ايران نيز براي ابلاغ اين مسئله احضار شده است.
سخنگوي وزارت امور خارجه در ادامه نشست خبري امروز خود، در پاسخ به سوالي در خصوص صحبت هاي وزير امور خارجه عربستان مبني بر قطع روابط ديپلماتيک با ايران و ديگر روابط ميان دو کشور گفت: جمهوري اسلامي ايران به وظايف خود براي کنترل امواج احساسات مردمي عمل ميکند و متعهد به حفظ امنيت مکانهاي ديپلماتيک است.
جابري انصاري افزود: متاسفانه دولت عربستان حيات و منافع خود را در ايجاد درگيري و افزايش تنش در منطقه مي داند و در سال هاي اخير نيز مستمرا اقداماتي را در اين جهت انجام داده که به افزايش درگيري و تنش در منطقه منجر شده است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي کشورمان با اشاره به حمايت هاي عربستان از موج تروريسم تکفيري اظهار داشت: عربستان از گروه هاي تروريستي موجود در داخل سرزمين ايران نيز حمايت کرده است.
وي افزود: تنشآفريني در منطقه و تحميل جنگ خونين به يمن و همچنين به هم ريختن ثبات در منطقه و تعداد زيادي از ديگر کشورها نيز از جمله تلاشهاي عربستان بوده است.
جابري انصاري گفت: به نظر مي رسد عربستان نه تنها منافع خود بلکه حيات خود را در ادامه اين تنشها مي داند و سعي دارد مجموعه مشکلات داخلي خود را ازطريق فرافکني و صادر کردن به خارج از عربستان حل کند.
وي اظهار داشت: برخورد تند با خواسته هاي آزادي خواهانه در عربستان که آخرين مورد آن برخورد شديد و گردن زدن مخالفان داخلي عربستان از جمله شيخ نمر است از اين حکايت دارد که عربستان در حالي که خود را در انواع بحران ها مي بيند، سياستي مبتني بر افزايش تنش در منطقه را دنبال مي کند.
جابري انصاري افزود: موضوعاتي که براي سفارتخانه و نمايندگي عربستان در ايران رخ داده اولين مورد از اين گونه برخوردها در سطح بين المللي نبوده و آنچه اهميت دارد اين است که دولت ميزبان به تعهدات قانوني خود بر اساس کنوانسيون هاي بين المللي عمل کند.
وي گفت: اما عربستان به دليل اينکه منافع خود را در بحران آفريني مي بيند از اين موضوع براي افزايش تنش استفاده کرده است.
جابري انصاري تصريح کرد: فکر مي کنيم جامعه بين المللي،کشورهاي جهان و منطقه اجازه ادامه تنشآفريني در منطقه را که باعث بي ثباتي در منطقه و جهان شده است، به عربستان نخواهد داد که با ادامه سياستهايش نتايج اسفناکي تاکنون رخ داده است.
* موضوع فاجعه منا هنوز مفتوح است
سخنگوي وزارت امور خارجه در ادامه در پاسخ به سوالي در زمينه تعيين تکليف قربانيان فاجعه منا و غرامت آنان گفت: در حالي که موضوع نقل و انتقال پيکرهاي تعدادي از قربانيان اين فاجعه هنوز مفتوح است، عربستان سعودي باز هم در مسير سياستهاي مستمر خود در حال بحران آفريني جديد است.
جابري انصاري افزود: تعامل ما در نقطه مقابل، طبيعي است نه بر اساس رفتار بازيگري است که خود را در شرايط انزواي رواني و سياسي حس ميکند و جهتگيريهاي منطقهاي و بينالمللي در زمينه رويارويي با تروريسم و خطر تروريسم تکفيري را متوجه خود ميداند.
وي اظهار داشت: عربستان در چنين شرايطي در حال اتخاذ تصميم است و جمهوري اسلامي ايران در وضعيتي که همراه با استقرار، ثبات و افزايش رابطه با کشورهاي منطقه و جهان است و همراه با تدبير و عقلانيت و در جهتي که سياستهاي عقيم و نابخردانه دولت عربستان با موفقيت همراه نشود حرکت خواهد کرد و مسائل مختلف را پيگيري ميکند.
سخنگوي وزارت خارجه در پاسخ به سوالي درباره صحت اين خبر که گفته مي شود ديپلمات هاي ايراني خاک عربستان را به مقصد دوبي و سپس تهران ترک کردهاند، افزود: با توجه به اينکه ديپلمات هاي جمهوري اسلامي ايران 48 ساعت براي خروج از عربستان فرصت داشتند و هنوز بخش کوتاهي از آن زمان گذشته است، تدابير لازم هم در سفارتخانه و سرکنسولگري و هم در وزارت امور خارجه براي فراهم کردن ترتيبات انتقال محترمانه آنان در حال انجام است.
جابري انصاري در پاسخ به سوال ديگري در اين خصوص که با توجه به اقدامات عربستان در چند وقت اخير، چرا دولت قبل از قطع رابطه ازجانب عربستان، اقدامي جدي در اين زمينه انجام نداده است گفت: دولت جمهوري اسلامي ايران خود را در شرايط انزوا و خطر احساس نمي کند.
وي با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران يک نظام سياسي بارور و مبتني بر انقلاب بزرگ مردمي است افزود: دولت براساس ساختارهاي قانونمند، انتخاباتي و دموکراتيک سياست هاي داخلي خود را دنبال مي کند و بر اساس منافع ملي جمهوري اسلامي ايران و همچنين منافع امت اسلامي، پيگير سياست هاي خود است و تنش آفريني و درگيري را خط قرمز سياست هاي خود مي داند.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي کشور مان در ادامه اظهار داشت: عربستان سياست هايي را دنبال مي کند که در يک دهه اخير شکست خورده است.
وي در ادامه با اشاره به ارتباط عربستان با دولت عراق گفت: در مدت بيش از يک دهه اخير، عربستان سعودي تلاش کرد وضعيت شکل گرفته در عراق را که مبتني بر خواسته هاي ملت عراق و يک روند ديپلماتيک بود به رسميت نشناسد و از تمام ظرفيتهاي خود براي بر هم زدن وضعيت موجود در عراق استفاده کرد.
جابري انصاري با اشاره به باز شدن سفارت عربستان در بغداد در روزهاي اخير افزود: باز شدن مجدد سفارت آنها در بغداد در واقع اعلام ورشکستگي و شکست سياست هاي آنها در يک دهه اخير است که آنها خودشان اين شکست را در ارتباط با عراق و منطقه به زبان بيزباني اعلام مي کنند.
وي اضافه کرد: ادامه روابط مبتني بر اين سياست هاي ناپخته و غيرمنطقي و همچنين منطق جاهلي و بدويت، جز به شکست در پي شکست براي عربستان منجر نخواهد شد.
سخنگوي وزارت امور خارجه با بيان اينکه ايران در مسير تنشآفريني که مطلوب عربستان است حرکت نمي کند اظهار داشت: جمهوري اسلامي ايران هيچ نياز و ضرورتي به تنشآفريني و ايجاد تنش در زمينه سياست هاي داخلي و خارجي براي خود احساس نمي کند.
جابري انصاري افزود: جمهوري اسلامي ايران براساس منطق و عقلانيت و همچنين يک افق روشن، سياست هاي خود را با کشورهاي منطقه و جهان دنبال مي کند.
وي گفت: آن بازيگري که سياست هاي ناپخته و غيرمنطقي را دنبال مي کند، نتايج آن را نيز دير يا زود دريافت خواهد کرد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي کشورمان در ادامه در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينکه آيا تاکنون کشوري براي ميانجيگري در زمينه بهبود روابط تهران - رياض، پيشنهادي ارائه کرده است يا خير، افزود: اگر سياست هاي عربستان مبتني بر منطق و عقلانيت بود هيچ نيازي به ميانجيگري براي حل مشکلات موجود در رابطه بين دو کشور همسايه وجود نداشت.
جابري انصاري اضافه کرد: تا زماني که سياست هاي عربستان اينگونه است، طبيعتا هيچ امکاني براي تحول در رابطه وجود ندارد.
وي افزود: آنچه مهم است و در پيگيري هاي ديپلماتيک و رايزني هاي بين جمهوري اسلامي ايران و کشورهاي مختلف جهان در امور مختلف اتفاق مي افتد اين است که مديريت امور به نحوي است که سياست هاي مبتني بر تنش آفريني عربستان نتيجه بخش نباشد.
جابري انصاري با بيان اينکه ما از تمام امکانات و ظرفيت هاي سياسي و ديپلماتيک خود با کشورهاي منطقه و جهان استفاده مي کنيم گفت: تلاش ميکنيم اجازه موفقيت به اين سياستهاي مبتني بر تنشآفريني در منطقه داده نشود.
سخنگوي وزارت امور خارجه گفت: دولت جمهوري اسلامي ايران و وزارت خارجه متعهد به تعهدات بين المللي خود بر اساس کنوانسيون هاي بين المللي ناظر به حفظ امنيت اماکن ديپلماتيک و ديپلمات هاست.
جابري انصاري در پاسخ به سوال ديگري درباره اهتمام جمهوري اسلامي ايران به حفاظت از اماکن ديپلماتيک افزود: درباره واقعه اخير که اتفاق افتاده هم وزارت خارجه و هم نهادهاي قانوني کشور اعم از نيروي انتظامي و دستگاه قضايي تدابير لازم را براي کنترل حادثه و برخورد قانوني با متخلفاني که از حدود قانون خارج شده اند، اتخاذ کرده اند.
وي تصريح کرد: ما با صراحت و قاطعيت اعلام مي کنيم که جمهوري اسلامي ايران نسبت به حفظ حرمت و مراعات قوانين بين الملل براي حفاظت از کليه اماکن ديپلماتيک اقدامات لازم را انجام داده و خواهد داد.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي يادآور شد: اقدام دولت عربستان هم هنگامي اتفاق افتاده است که همه امور تحت کنترل بوده و هيچگونه تهديدي متوجه ديپلمات هاي سعودي نبوده است. دولت عربستان بيشتر به دنبال بهانه جويي براي ادامه سياست هاي نابخردانه خود در جهت افزايش تنش در منطقه است.
جابري انصاري گفت: جمهوري اسلامي ايران ضمن اتخاذ تدابير لازم براي حفاظت از اماکن ديپلماتيک، رايزني هاي ديپلماسي را با کشورهاي جهان انجام داده و خواهد داد تا سياست مبتني بر تخريب و ويراني عربستان امکان موفقيت پيدا نکند.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ديگري پيرامون اخبار منتشر شده درخصوص قطع رابطه برخي کشورهاي عربي با جمهوري اسلامي ايران گفت: دولت عربستان سعودي به دليل اين که احساس مي کند در فضاي منطقه اي به عنوان متهم درجه يک حمايت از تروريسم و جريان هاي تکفيري در انزوا قرار دارد و روند تحولات منطقه اي به سمتي در جريان است که منجر به انزواي عربستان مي شود، سياست مبتني بر ادامه تنش را در دستور کار قرار داده و فشارهايي بر برخي دولت ها وارد مي کند براي اين که در اتخاذ چنين اقدامات غيرمنطقي تنها نماند.
جابري انصاري گفت : جمهوري اسلامي ايران سياست آشکار و شفافي در زمينه گسترش تعامل و همکاري با همه همسايگان و کشورهاي جهان دنبال مي کند و از روابط عالي با بسياري از دولت هاي منطقه و به طور مشخص دولت هاي عربي برخوردار است.
وي گفت: اميدواريم با تدابير هوشيارانه دولت ها، سياست هاي عقيم عربستان براي بحران آفريني زمينه اي براي ظهور و بروز پيدا نکند.
وي افزود: جمهوري اسلامي ايران در همين چارچوب رايزني هايي را با کشورهاي مختلف در دستور کار دارد و همانطور که ديروز اعلام کرديم آقاي دکتر ظريف با تعدادي از وزراي خارجه کشورهاي عربي، دبيرکل سازمان ملل و مسئول سياست خارجه اتحاديه اروپا رايزني هاي ديپلماتيک داشته و به اين سياست ادامه خواهد داد.
سخنگوي وزارت امور خارجه اضافه کرد: عربستان در چارچوب اين سياست و در شرايطي که خود را در وضعيت رواني نزديک به انزوا از جهت اتخاذ سياست هايي که در محتوا و جوهره، همراهي در منطقه ، جهان و افکار عمومي ندارد، قرار داده است تلاش مي کند اقدام هاي غيرمنطقي خود را پوشش منطقه اي دهد.
جابري انصاري گفت: ايران به وظايف قانوني خود بر اساس کنوانسيون هاي بين المللي عمل کرده و در برخورد با افراد قانون شکن در خصوص اماکن ديپلماتيک به طور صريح براي مديريت بحران و اقدامات بعد از آن پيگيري قانوني به عمل آورده و قانون شکنان تحويل مراجع قضايي شده اند.
وي ادامه داد: ايران به وظايف قانوني خود در حفظ اماکن ديپلماتيک عمل کرده و خواهد کرد.
سخنگوي وزارت امورخارجه گفت: دولت عربستان هم با موج آفريني هاي رواني و سياسي قادر نخواهد بود سياست هاي غيرمنطقي خود را به ديگر کشورها تحميل کند.
جابري انصاري در پاسخ به سوال ديگري درباره آخرين پيگيري هاي دستگاه ديپلماسي در خصوص سرنوشت شيخ زکزاکي اظهار داشت: به نظر مي رسد مجموعه حوادث در برخي کشورهاي منطقه از جمله نيجريه در امتداد سياست بحران آفريني و تنش آفريني برخي کانون هاي قدرت منطقه است.
وي با اشاره به پيگيري سياست هاي مبتني بر فرقه گرايي و طايفه گرايي از سوي اين کانون ها و تلاش براي تشديد تنش ها بر لزوم هوشياري دولت هاي منطقه و جهان تاکيد کرد و گفت: از همه مجاري ممکن ديپلماسي روابط مبتني بر احترام متقابل جهت توجه به اين مسائل استفاده کرديم و اميدواريم نيجريه و دولت هاي منطقه با اتخاذ تدابير هوشيارانه و توجه به حساسيت ها و خطراتي که جريان تروريسم تکفيري براي منطقه ايجاد کرده اجازه موفقيت کساني به که در جهت افزايش تنش اقدام مي کنند، ندهند.
* رابطه ايران با ترکيه ادامه خواهد داشت
جابري انصاري در پاسخ به سوالي پيرامون ارتباطات اخير ترکيه و عربستان و تاثير آن در تحولات منطقه اي اظهار داشت: نبايد مسائل مختلف و حلقه هاي متفاوت روابط منطقه اي را با يکديگر مخلوط کرد و تفسير واحدي درباره آن ارائه داد.
وي گفت: آخرين مواضعي که از رئيس جمهور ترکيه شنيده ايم به صراحت بر ضرورت حفظ روابط همسايگي گسترده بين ترکيه و ايران تاکيد کرد و سير روابط دو جانبه با دولت ترکيه و کشورهاي اسلامي مسئله اي است که مختص به طرفين روابط است و مرتبط به ما نمي شود.
سخنگوي وزارت امورخارجه ادامه داد: آنچه براي جمهوري اسلامي اهميت دارد اين است که دولت هاي اسلامي و جهان با اتخاذ تدابير درست و منطقي در اين شرايط حساس که جريان تروريسم تکفيري با پشتيباني برخي دولت هايي که سياست هاي جاهلانه و نابخردانه را در منطقه و جهان دنبال مي کنند و اين سياست ها به تهديد منطقه و محيط بين المللي تبديل شده، به بازيگراني که درصدد افزايش درگيري در منطقه هستند اجازه اين اقدام را ندهند.
جابري انصاري تصريح کرد: رابطه جمهوري اسلامي ايران با کشورهاي منطقه از جمله ترکيه ادامه خواهد داشت.
وي در پاسخ به سوال ديگري مبني بر اينکه آيا حمايت از اپوزيسيون در يک کشور ديگر نقض حقوق بين المللي است يا نه؟ گفت: اگر گروه هاي قانوني وجود داشته باشند در روابط سياسي و ديپلماتيک دنيا ارتباط با اين گروههاي قانوني و مسالمت آميز امري عادي است اما طبيعي است رابطه با گروه هاي تروريستي و گروه هاي غيرقانوني مشمول قوانين بين المللي و محدوديت هاي خاص خود است.
سخنگوي دستگاه سياست خارجي افزود: آنچه در برخي کشورهاي منطقه مثل عربستان وجود دارد اين است که نظام قانوني کشوري مثل عربستان متعلق به دوراني است که تاريخ آن گذشته است.
جابري انصاري ادامه داد: اين نظام ها مبتني بر افراد و خانواده خاص بدون قانون اساسي و نظامات قانوني مشخص هستند و همه گروه هاي سياسي اجتماعي خواهان تحول در اين وضعيت با برخورد و سرکوب مواجه مي شوند.
وي تصريح کرد: با زبان گلوله، سرکوب، برخورد و نقض گسترده حقوق بشر و برخورد هاي غيرقانوني مطالبات مردمي را پاسخ دادن سياست عقيمي است که نه فقط براي عاملان آن نتيجه بخش نخواهد بود بلکه پيامد منفي داشته و به نقض اهداف عاملان آن منجر مي شود.
سخنگوي وزارت امور خارجه همچنين در پاسخ به سوال ديگري درباره آخرين اقدامات انجام شده براي تهيه ليست گروه هاي تروريستي مستقر در سوريه اظهار داشت: در اين زمينه بر اساس تصميمي که گرفته شد کميته اي شکل گرفت و بين کشورهاي عضو اين کميته و کارگروه خاص در جريان است و جمهوري اسلامي هم در حال رايزني با اعضاي اين کارگروه براي تهيه اين ليست است.
جابري انصاري ادامه داد: اميدواريم اين کارگروه به وظايف خود بدرستي عمل کند و به نتيجه رسيدن اين کارگروه و مقدمات حرکت به سمت مهار بحران فعلي سوريه را فراهم کند.
سخنگوي وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ديگري درباره تاثيرات اتفاقات اخير در روابط ايران و عربستان بر فرايند گفتگوهاي بحران سوريه گفت: بحران سوريه نمونه بزرگي از سياست تروريسم و ايجاد تنش و درگيري و به هم ريختن ثبات و امنيت کشورهاي منطقه است.
جابري انصاري افزود: بحران سوريه گرچه زمينه هاي داخلي هم داشته اما به طور متعمدانه ازجانب برخي بازيگران به ويژه عربستان سعودي سياست افزايش تنش و درگيري و تبديل مطالبات داخلي به جنگ خونين داخلي دنبال شده است.
وي تصريح کرد: مدت هاست که شکست اين سياست براي همه بازيگران ثابت شده و براساس آن نشست هاي وين 1 و 2 و نشست سوم در نيويورک برگزار و تصميمات در جهت خروج از وضع بحراني در سوريه اتخاذ شده است.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي کشورمان ادامه داد: تا زماني که اراده واضح اجماعي جامعه بين الملل براي اولويت مبارزه با تروريسم امکان بروز قطعي پيدا نکند، برخي بازيگران منطقه اي به طور مشخص منافع خود را در ادامه درگيريها مي بينند و اين سياست هاي عقيم نه بحران سياست خارجي عربستان در منطقه را حل مي کند و نه مطالبات دموکراتيک و اصلاحي دروني اين کشور را.
جابري انصاري تصريح کرد: اين سياست ها به افزايش تنش و درگيري منجر شده است و اميدواريم با همراهي جامعه بين الملل به ويژه کشورهاي منطقه، اتخاذ سياست واحد در زمينه کاهش تنش ها و برخورد متحد با کانون هاي تنش آفرين، امکان خروج سريع هم از بحران سوريه و هم بحران هاي ديگر فراهم شود.
وي در پاسخ به سوالي درباره زمان اجراي برجام و ارتباط تحرکات اخير عربستان سعودي با اين مسئله گفت: بدون ترديد بين اين دو ارتباط وجود دارد، دو کانون منطقه اي رژيم اشغالگر صهيونيستي و دولت عربستان در تمام دو سال به دليل اينکه منافع خود را در ادامه درگيري در منطقه و درگير بودن ايران دنبال مي کنند، تمام تلاش خود را کردند تا برجام حاصل نشود.
سخنگوي دستگاه ديپلماسي افزود: اين دو، بعد از توافق تا لحظه اجرا و در مسيرهاي بعدي هم تخريب روندهاي بين المللي را در ارتباط با جمهوري اسلامي ايران و ديگر کشورهاي منطقه دنبال مي کنند.
جابري انصاري اضافه کرد: عربستان از پترودلارها و دلارهاي نفتي هميشه براي تخريب استفاده کرده و مي کند و اميدواريم با تدابير صحيح طرفها و شرکاي توافق برجام زمينه هاي پيشرفت و اجراي کامل اين توافق بين المللي فراهم شود.
وي خاطرنشان کرد: ايران با حسن نيت بخش هاي مهمي از اقدامات خود را انجام داده و آخرين اقدامات هم منوط به نوع تعامل طرف مقابل است. هر ترتيبي که مرجع عالي نظارت بر برجام اتخاذ کند وزارت امورخارجه و دولت به عنوان مجري سياست خارجي آن را دنبال مي کند و مسير ادامه برجام مشخص مي شود.
سخنگوي وزارت امورخارجه در عين حال گفت: خيلي نبايد در تاريخ تعيين کردن متوقف شويم، مهم روندي است که در جريان است، تعهداتي است که طرفين دارند که بايد با دقت اجرا شود.
جابري انصاري افزود: ما به نقطه نهايي که شروع اجراي برجام و اجراي تعهدات طرف مقابل به ويژه رفع تحريم هاي اقتصادي ظالمانه است مي رسيم؛ هر اقدامي در اين مسير براساس تصميمات اتخاذ شده در کميسيون ويژه نظارت بر برجام و براساس اجماع ملي، ازجانب وزارت امور خارجه اجرا خواهد شد.