اردوغان : به اسراییل نیازداریم
رئیس جمهور ترکیه می گوید : اسراییل در منطقه به ترکیه نیازدارد ، باید اذعان کنیم که ما هم به اسراییل نیاز داریم .
رجب طيب اردوغان رئيس جمهور ترکيه در مسير بازگشت از رياض درباره گفت وگوهاي اخير براي احياي روابط ميان آنکارا - تل آويو گفت که
اسرائيل در منطقه به ترکيه نياز دارد بايد اذعان کنيم که ما هم به اسرائيل نياز داريم.
سخنان اردوغان در باره نياز به برقراري رابطه با رژيم صهيونيستي در حالي است که منابع وزارت امور خارجه ترکيه دو هفته پيش با تائيد خبرها درباره ديدار فريدون سينيرلي اوغلو معاون وزير امور خارجه اين کشور با نماينده نخست وزير رژيم صهيونيستي در امور ترکيه اعلام کردند ، دو طرف براي از سرگيري روابط به توافقاتي رسيده اند و از مواد توافق بسته شدن پرونده هاي پيگرد قضايي نظاميان اسرائيلي در ترکيه و ارتقاي سطح روابط ديپلماتيک و انتصاب متقابل سفيران است .
روابط ترکيه و اسرائيل پس از حمله مه 2010 ميلادي کماندوهاي اسرائيلي به کشتي ماوي مرمره حامل کمک هاي انسان دوستانه براي مردم غزه که به کشته شدن ده فعال ترکيه منجر شد به تيرگي گراييد . (مليت 1394/09/27)
گفته مي شود عذرخواهي رژيم صهيونيستي از ترکيه ، پرداخت خسارت به خانواده هاي قربانيان کشتي ماوي مرمره و رفع محاصره نوار غزه از شروطي است که از سوي آنکارا براي از سرگيري روابط با تل آويو مطرح شده است اما بنيامين نتانياهو" نخست وزير رژيم صهيونيستي دوشنبه اواسط ماه گذشته ميلادي با رد شروط ترکيه اعلام کرد
قصد لغو محاصره نوار غزه را ندارد. شبکه هفتم تلويزيون عبري زبان رژيم شاغالگر قدس به نقل از نتانياهو افزود hسراييل تا زماني که ترکيه با شرط هاي ممنوعيت فعاليت هاي جنبش حماس در ترکيه و هر فعاليت هاي تروريستي ديگري در سرزمين هاي اين کشور موافقت نکند روابط ميان طرفين به حالت عادي باز نخواهد گشت .
بر اساس گزارش ها مقامات ترکيه با اخراج صلاح عروري از اعضاي حماس که سه صهيونيست را به هلاکت رسانده بود از خاک ترکيه موافقت کرده اند.
اردوغان در شرايطي از عادي سازي روابط با اسراييل خبر داد که سرزمين هاي اشغالي فلسطين در ماههاي اخير شاهد انتفاضه مردم فلسطين است و در حملات نظاميان رژيم صهيونيستي دستکم 150فلسطيني شهيد و 15هزار فلسطيني ديگر زخمي يا بر اثر استنشاق گاز اشک آور مسموم شده اند و اين در حالي است که نوار غزه همچنان در محاصره ظالمانه قرار دارد و رژيم اشغالگر قدس به سياست هاي توسعه طلبانه خود در سرزمين هاي اسلامي ادامه مي دهد .
نقطه عطف همكاريهاي اقتصادي و نظامي ترکيه ورژيم صهيونيستي انعقاد پيمان استراتژيك امنيتي و نظامي در فوريه 1996 بود که شامل مانورهاي دريايي با مشاركت امريكا و تمرينهاي آموزش نيروي هوايي اسرائيل در فضاي هوايي وسيع منطقه آناتولي تركيه است. از اينرو پس از امضاي توافقنامه همكاري نظامي در بيست و سوم ماه فوريه 1996 و پيمانهاي تكميلي بعدي، مناسبات تركيه و اسرائيل وارد مرحله جديدي از همكاري نظامي يا به عبارت بهتر همكاري استراتژيك شده است.
به همين علت پس از حمله نظاميان صهيونيست به کشتي ماوي مرمره علي رغم درخواست مردم ترکيه اين روابط بطور کامل قطع نشد وبه سطح محدودتري کاهش يافت .
به نظر مي رسد تصميم اردوغان براي ارتقاي روابط با رژيم صهيونيستي ناشي از شکست سياست هاي نوعثماني اردوغان در منطقه و رو شدن شگرد وی در بهره برداری ابزاری از دین در صحنه سیاسی است .
اردوغان و همفکرانش که تصور مي کردند با ژست هاي نمايشي ضد صهيونيستي مي توانند موج سواري کرده و خود را همسو با ملت هاي مسلمان منطقه نشان دهند و سياست هاي نوعثماني خود را با کمترين مقاومت دنبال کنند در چند سال گذشته نه تنها در جهت فشار بر رژيم صهيونيستي گام برنداشتند بلکه بيشترين هزينه ها را به ملت هاي مسلمان منطقه ومحور مقاومت در سوريه و عراق وارد کردند.
اين دولتمردان که باسوء استفاده از بيداري اسلامي درصدد گسترش نفوذ خود در منطقه بودند نه تنها در پيگيري سياست هاي نوعثماني خود موفق نشدند بلکه در نتيجه حمايت از گروههاي تروريستي روابطشان با مصر ، سوريه ، عراق و روسيه به سردي گراييد و به ناچار اکنون با کنار گذاشتن ژست ضد صهيونيستي در پي ارتقاي روابط با رژيم اشغالگر قدس هستند تا خود را از انزوا رها سازند .
اردوغان که در حاشيه نشست اجلاس داووس سوئيس در سال 2009 در اعتراض به جنايات صهيونيست ها در جنگ 22روزه عليه مردم غزه خطاب به شيمون پرز رئيس وقت رژيم اشغالگر قدس گفت: وقتي صحبت کشتار باشد شما خوب بلديد اين کار را بکنيد. بايد به اين پرسش پاسخ دهد که آيا در شرايطي که اين رژيم با انتفاضه مردم فلسطين روبروست و در هفته هاي اخيردستکم 150 فلسطيني در حملات نظاميان اسراييلي شهيد و هزاران نفر ديگر زخمي شده اند با چه توجيهي در پي ارتقاي روابط با اسراييل است ؟ يا اينکه از اردوغان بايد پرسيد مگر شما در همان اجلاس داووس خطاب به پرز نگفتيد غزه يک زندان بزرگ است و از هر يک از گذرگاههاي آن اگر بخواهيم حتي يک صندوق گوجه فرنگي عبور دهيم بستگي به نظر صهيونيستها دارد.آيا حالا محاصره غزه برداشته شده است ؟ به نظر مي رسد تصميم اردوغان براي ارتقاي روابط با رژيم صهيونيستي آخرين پرده از يک نمايش رياکارانه درچند سال گذشته است .
اردوغان در حالي از نياز به اسراييل سخن مي گويد که سياست هاي فرقه گرايانه وي در کشور مسلمان سوريه به کشته شدن صدها هزار شهروند بي گناه منجر شده و با اعزام نيروهاي نظامي به خاک عراق يک کشور مسلمان ديگر را در معرض تهديد قرار داده است .
بررسي و تحليل : محمدمراد