افزایش اقدامات ضد ایرانی امریکا پس از برجام
آمريکا پس از توافق هسته اي با ايران به دنبال استفاده از فرصت هاي جديد براي پيگيري سياست هاي منطقه اي اش از طريق ايران هراسي است .
امريکا پس از توافق هسته اي با ايران به دنبال تقويت حضور در خاورميانه و استفاده از فرصت هاي جديد براي پيگيري سياست هاي منطقه اي اش از طريق ايران هراسي است .
پس از دستيابي ايران و پنج بعلاوه يک به توافق هسته اي ، تحليلگران سياسي در مورد عزم دولت اوباما براي رسيدن به توافق هسته اي با ايران گمانه هايي را مطرح مي کنند که برخي از اين گمانه ها ناظر بر اين است که خاورميانه ديگر آن اهميت سابق را براي امريکا ندارد و از اين رو اين کشور با توافق هسته اي با ايران به دنبال تغيير راهبرد و نگاه به شرق آسيا است .
اين دسته از تحليلگران با اشاره به رويکرد ديپلماسي در حل اختلافات هسته اي مي گويند از طريق اين روش مي توان ديگر اختلافات را هم با غرب حل کرد .
واکاوي فضاي رسانه هاي بيگانه حکايت از آن دارد که دسته ديگري از تحليلگران به زعم خود مي پندارند امريکا به قيمت قرباني کردن متحدان منطقه اي خود به دنبال تسهيل رهبري ايران در خاورميانه است .
گمانه ديگري که ازسوي تحليلگران مطرح مي شود حکايت از آن دارد که امريکايي ها نه تنها قصد ندارند از حضور و نفوذ خود در منطقه بکاهند بلکه سياست مهار ايران را با کمک متحدان منطقه اي خود از طريق رويکرد فشار / تشويق در دستور کار قرار داده اند .
اين دسته از تحليلگران با اشاره به اختلافات ايران و برخي کشورهاي عربي در مورد مسايل منطقه و همسويي اين کشورها با رژيم صهيونيستي در مورد برنامه هسته اي ايران بر اين نکته تاکيد دارند که امريکايي ها با تکيه بر اين اختلافات سعي کرده اند از طريق توافق هسته اي با ايران مشروعيتي براي تقويت حضور خود در خاورميانه فراهم و در سايه ايران هراسي اهداف چند گانه اي را محقق کنند .
در پاسخ به اشکال گروهي که معتقدند امريکايي ها بدون توافق هم مي توانستند چنين رويکردي را دنبال نمايند گفته مي شود اولا / از نظر امريکايي ها فعاليت هسته اي ايران با هدف ساخت سلاح هسته اي است و محدود کردن اين برنامه به معني گرفتن زمان از تهران و محدود کردن قدرت بازدارندگي ايران است . ( در اين باره به ادعاهاي مقام هاي امريکايي در توجيه امضاي سند برجام اشاره مي شود ) .
دوم/ واکاوي رفتار مقام هاي امريکايي پس از امضاي طرح برجام نشان مي دهد که آنها سعي دارند از اين سند به مانند شمشير دولبه اي استفاده کنند که از يکسو محدودسازي قدرت ايران را هدف گرفته است و از سوي ديگر با همين بهانه که اين توافق به تقويت قدرت منطقه اي ايران منجر خواهد شد توجيهي براي تقويت حضور خود در خاورميانه و پيگيري ديگر اهداف را داشته باشند .
1/ کنترل منابع انرژي 2/ فروش تسليحات نظامي به کشور هاي هم پيمان 3/ ايجاد پايگاههاي نظامي در همين کشورها 4/ خارج کردن رژيم صهيونيستي از انزوا و ايجاد ترتيباتي براي سازش اسرائيل و اعراب از طريق ايران هراسي 5/ فشار بر ايران براي تغيير سياست هاي منطقه اي و داخلي 6/ تحت تاثير قرار دادن ديگر قدرتهاي فرامنطقه اي و رقبا از جمله روسيه و چين از جمله مواردي است که ممکن است امريکايي ها در پسا توافق هسته اي با ايران به دنبال آن باشند .
پيرو اين اهداف ، راهبرد ايران هراسي هم زمان با مذاکرات هسته اي و پس از آن در دستور کار محافل سياسي و رسانه اي امريکا و متحدانش قرار گرفته و همواره اين خط تبليغي برجسته شده است که توافق با ايران در ازاي لغو تحريم هاي بين المللي به محدود شدن برنامه هسته اي کشور براي درازمدت منجر مي شود اما نتيجه اين کار افزايش قدرت منطقه اي و نظامي ايران است که باعث مي شود با قدرت بيشتري برنامه هاي منطقه اي اش را دنبال کند .
همين فضاسازي اين توجيه را فراهم کرد تا باراک اوباما رئيس جمهور امريکا وعده دهد که اتحاد نظامي و اقتصادي خودش را با متحدان منطقه اي اش تقويت خواهد کرد و از سران کشورهاي عربي خواست حين مذاکرات هسته اي به کمپ ديويد بيايند و در آنجا با آنان در باره همکاري هاي دوجانبه وفروش تسليحات پيشرفته گفتگو کند. ( 15مه 2015الجزيره )
موافقت امريکا با فروش موشک هاي پيشرفته پاتريوت به عربستان با اين ادعا که متحدان عربي آمريکا در سايه نگراني از توافق هسته اي ايران و فعاليت هاي تهران در منطقه ، به دنبال تقويت توانمندي موشک هاي بالستيک خود و نيز سامانه هاي دفاع ضدموشکي هستند آخرين مورد از فهرست فروش تسليحاتي است که ميان امريکا و کشورهاي عربي در ماههاي اخير منعقد شده است .
اين اقدام بر خلاف اين ادعاست که امريکا در خاورميانه ارتباطش را با دوستان و متحدانش قطع کرده و به توافقي رسيده است که ضمن افزايش قدرت نظامي و اقتصادي ايران، امنيت همپيماناني مانند اسرائيل و عربستان را تضعيف خواهد کرد .
به همين بهانه تلاش براي خارج کردن رژيم صهيونيستي از انزوا و ايجاد همسويي منافع اين رژيم با کشورهاي عربي در مقابل ايران از ديگر اهدافي است که آشکارا پيگيري مي شود در اين باره مي توان به اجراي اين طرح از طريق هجمه تبليغاتي به عنوان پيش قراول اقدامات سياسي اشاره کرد که از سوي رسانه هاي امريکايي / صهيونيستي دنبال مي شود .
به عنوان نمونه جروزالم پست به نقل از دوري گلد مديرکل وزارت خارجه رژيم صهيونيستي مي نويسد منافع اسرائيل و کشورهايي همانند عربستان در باره ايران در يک راستا قرار دارد. (جروزالم پست 1394/05/08)
اين در حالي است که پس از توافق هسته اي تلاش مي شود با همين حربه ایران هراسی ، از طريق کمک به هم پيمانان امريکا ، ائتلافي منطقه اي براي تحت فشار قرار دادن تهران تشکيل شود .
در همين راستا فشار بر تهران براي تغيير سياست هاي منطقه اي خود در مورد محور مقاومت نيز به عنوان يکي از فرصت هاي پسا توافق هسته اي دنبال مي شود و در اين رابطه مي توان به گزارشي از روزنامه وال استريت ژورنال اشاره کرد که مي نويسد مقامات کاخ سفيد به نتيجه رسيدن مذاکرات ايران را دروازه اي براي اوباما مي دانند که با عبور از آن مي تواند به سراغ يک راه حل سياسي در سوريه برود که خروج بشار اسد (رئيس جمهور اين کشور) ، از متحدان نزديک ايران را تسهيل کند.
با اين وجود اين اهداف در صورتي قابل پيگيري است که خط مشي سياسي ايران به سياست هايي که از سوي غرب به منطقه ديکته مي شود با پاسخ مثبت ايران روبرو شود و اين در حالي است که تهران خود با سياست هاي مستقل منافع جمعي منطقه اي را پيگيري مي کند که همين امر ادامه اختلافات تهران / واشنگتن را به دنبال خواهد داشت .
تحت اين شرايط بايد انتظار داشت نگاه امريکا به ايران با توافق هستهاي وين تغييري نخواهد کرد بلکه استراتژي فشار / تشويق براي مهار ايران همچنان از سوي کاخ سفيد پيگيري خواهد شد .
در تازه ترين گزارشي که از سوي 31 تن از مقامات ارشد فعلي و سابق امريکا در باره پيامدهاي مثبت توافق هسته اي با ايران براي امريکايي ها منتشر شده اشاره شده است که براي محقق شدن هدف ها و فرصت ها تازه سياست هاي خاورميانه اي امريکا پس از توافق هسته اي با ايران ، بايد آمريکا و دوستان و متحدان اين کشور به طور همزمان رويکرد دوسويه فشار و انگيزه را عليه تهران دنبال کنند.
بر اين اساس مي توان فضاسازي هاي منفي اخیر امريکا در خصوص توان موشکي ايران را تحليل و ارزيابي کرد .
نویسنده : رضا محمدمراد