خبر پژوهشی:
ملکه انگليس؛ مقامي تشريفاتي يا مقامي با اختيارات بي حد و حصر
نظام حاکم بر انگلیس پادشاهي است و حقوق اساسي غير مدون اين كشور پادشاهي بر مبناي پارلمانتاريسم تدوين و تصويب گرديدهاست .
پژوهش خبری: انگليس باسابقه ترين و قديمى ترين حکومت مشروطه سلطنتى را دارد.
نظام حاكم برانگليس، نظامي پادشاهي است و حقوق اساسي غير مدون اين كشور پادشاهي بر
مبناي پارلمانتاريسم تدوين و تصويب گرديدهاست بر اين مبنا پادشاه يا ملكه به همراه پارلمان بريتانيا متشكل از مجلسلردها و مجلس عوام حاكميت اين كشور را برعهدهگرفته و اداره مينمايد.
بنا به گزارش کاخ باکينگهام، دستگاه سلطنتى در انگليس در سال 2010 براى هر بريتانيايى به طور متوسط 62 پنس هزينه داشته است که 7 پنس کمتر از سال 2009 بوده است. در آن سال( 2009) مخارج دستگاه سلطنتى براى ماليات دهندگان انگليسي 38.2 ميليون پوند بوده است که به گفته سخنگوي دستگاه سلطنتي تقليل اين مبلغ به دليل شرايط اقتصادي موجود انگليس صورت گرفته است.
آنچه امروزه در بيشتر رسانه هاي انگليس تبليغ مي شود آن است که سلطنت در انگليس محور وفاق ملي و همگرايي اجتماعي است به ديگر بيان مقام سلطنت از نظر سياسي بي طرف و اختيارات ملکه بيشتر جنبه تشريفاتي دارد تا در ذهن مخاطبين اين باور القا گردد که در سلطنت مشروطه ملکه مقامي سمبليک بوده و حضورش کاملا تزئيني است و در بسياري از موارد تنها مي تواند به اهدا القاب (دوک، سر و ..) و يا حضور در جشن ها و مناسبت هاي ملي و بين المللي بسنده کند . اين در حالي است که در سايت رسمي خانواده سلطنتي آمده است ملکه وظايف زيادي را بر عهده دارد. ليکن خواه تعمداً و خواه سهواً بر وظايف ناظر بر نقش غير رسمي ملکه و يا نقش مادرانه او تاکيد مي شود.
ملکه انگليس
...........
ملکه اليزابت دوم در سال 1926 به دنيا آمد و در سن 25 سالگي پس از پدر خود ، شاه جرج ششم سلطنت را در دست گرفت. وي همسر شاهزاده فيليپ دوک ادينبرو بوده و صاحب چهار فرزند و هشت نوه است و در حال حاضر بر بريتانيا و 15 کشور مشترک المنافع سلطنت مي کند .
او را به عنوان نشانه اي از اقتدار ملي و همگرايي مي شناسد تا بدانجا که حضورملکه به عنوان نمادى از حکومت پادشاهي انگليس در همه جا آشکارا به چشم ميآيد بر روى اسكناس ها و سكه ها، تمبرهاى پستى، بناهاي يادبود، سر در ورودي بسياري از موسسه ها و حتي در فيلم ها و پوسترهاي تبليغاتي.
از سوي ديگر در سرود ملى انگليس ونيز اظهار وفادارى و سوگند به پرچم اين نام ملكه است که تجليل ميگردد و نه ملت، دولت و يا خاک انگليس.
وظايف و اختيارات ملکه
.......................
آن گونه که در سايت رسمي خانواده سلطنتي آمده است ملکه وظايف زيادي را بر عهده دارد. ليکن خواه تعمداً و خواه سهواً عمده اين وظايف ناظر بر نقش غير رسمي ملکه و يا نقش مادرانه او ميباشد.
برخي از اين وظايف ، وظايف عمومي است چون شرکت در مراسم ملي و يادبودهاي سياسي، بازديد از نقاط مختلف تحت سلطنت چه در داخل و چه در خارج انگليس و پاسخگويي به نامه هاي دريافتي مردم و برخي ديگر از وظايف خاص مي باشد از آن جمله ديدار با مسئولين سياسي کشور، سفراي انگليس در کشورهاي ديگر و نيز جلسات مستمر با نمايندگان انگليس در کشورهاي زير سلطه و بررسي اوضاع آنان. او همچنين هر هفته يکبار با نخست وزير به صورت خصوصي ديدار و گفتگو مي کند.
شايان ذکر است از زمان نخست وزيرى «وينستون چرچيل» به منظور هماهنگي سلطنت و دولت جلساتى، توجيهى به صورت هفتگى با حضور نخست وزير تشكيل مى شود که البته محتواى اين جلسات به عنوان اسرار دولتى هرگز منتشر نمى شود.
در لينک زير شرح کامل يک روز کاري ملکه که بيشتر صرف کارهاي تشريفاتي مي شود نوشته شده است.
ليکن در کنار نقش مادرانه و مسئوليتهاي تشريفاتي، ملکه اختيارات و مسئوليت هاي جدي بسياري را بر عهده دارد که از آن جمله مي توان به موارد زير اشاره کرد:
1- انعقاد معاهداتو يا فسخقراردادهايبينالملليميان انگليس با ساير کشورها
2-انتصاب اعضاء مجلس( اعيان) لردها كه متشكل از 792 لرد ازشاهزادگان، اشراف و شخصيت هاي فرهنگي ـ علمي و بالاخرهشخصيت هاي مذهبي ميباشد.
3-عزل و نصب نخست وزير بدين معنا که ملكه بهطور معمول فرديرا كه حزب پيروز در انتخابات مجلس عواماين كشور برميگزيند بهنخستوزيريمنصوبمينمايد و عملاً در موارد بحراني ميتواند اقدامبه عزلنخستوزير اينكشور نمايد.
4-عزلو نصب وزيران، انحلال پارلمانو يا دعوتبهتشكيلآنو يا تعطيلي موقت پارلمان
5-توشيح لوايح يا طرح هاي مصوب پارلمان انگلستان از اختيارات پادشاه اين كشور است و پادشاه ميتواند از تأييد و توشيح مصوبات دو مجلس اين كشور اجتناب ورزد.
6- نظارت بر حسن اجراي امور داخلي و خارجي از عمده وظايف ملکه مي باشد.
7-اجراي قوانين به نام او انجام ميگيرد بدين معنا که کليه قوانين و مقررات بر اساس نام او تاييد
مي گردد.
8-فرماندهي نيروهاي مسلح بر عهده ملكه است كه اعمال اين صلاحيت و اختيار حكومتي با
مشورت وزيران (خصوصاً وزير دفاع) انجام ميپذيرد.
9-تائيد و تنظيم سياست خارجي انگلستان نيز از اختيارات پادشاه ملكه است كه همانند فرماندهي نيروهاي مسلح اينكشور با مشورت وزيران است و اجرايسياستخارجيبر عهده كابينه و هيئت وزيران انگلستان ميباشد.
10-زماني كه پس از انتخابات مجلس عوام هيچ يك از احزاب اكثريتآراء را بهخود اختصاص نداد و
اكثريت كرسيهاي مجلس عوام به حزبي خاص تعلق نيافت، انتخاب نخستوزير به صورت انحصاريو بدون قيد و شرط بر عهده پادشاه و از اختيارات انحصاري وي است.
11- تعيين عاليترين مقام قضايي انگلستان و صدور فرمانعفو وتخفيف مجازات محكوميناز اختيارات
ملكهاست.
12-تائيد و توشيح مصوبات مجلس بدين معنا که مصوبات مجلس بايد به امضاى ملكه برسد تا ضمانت اجرايى پيدا كند.
13-تاييد و توشيح احکام قضايي بدين معنا که احکام قضايي بايد به امضاى ملكه برسد تا ضمانت اجرايى پيدا كند.
14-تعيين و نصب عاليترين مقام مذهبي بريتانيا بدين معنا که چون ملكه بريتانيا بالاترين مقام كليساى دولتى انگليس محسوب مي گردد مسئول نصب و تعيين اسقف اعظم و اسقف هاي کليسا هاي بريتانيا مي باشد.
15-مالکيت زمينه اي مسکوني و مراتع کشاورزي به صورت موقوفي.
16-مالکيت حيوانات و پرندگان مستقر درکليه پارک ها و جنگل هاي حفاظت شده .
17-مالکيت موزه ها و کليه اثار و ابنيه تاريخي
18-مالکيت پارک ها، جنگل ها و معادن
متن کامل اين مطلب در آرشيو تحقيقات مديريت پژوهش هاي خبري معاونت خبر در دسترس است.