پخش زنده
امروز: -
یکی از شیوه هایی که رسانه های غربی در جهت کاستن از بار مسئولیت و گناه مسئولان عربستان سعودی در قبال فاجعه خونین مکه (که بیش از ۳۰۰۰ کشته و زخمی برجای گذاشت) بکار گرفته اند، عادی جلوه دادن چنین حوادثی در مکه و در مراسم رمی جمرات است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بی بی سی، در گزارشی در این زمینه گفت: "رویداد صحرای منا قبلا نیز سابقه داشته است. در سال دو هزار و شش، سیصد و شصت نفر از حجاج زیر دست و پا ماندند و جان سپردند. درسال دو هزار و چهار نیز دویست و چهل و چهار نفر جان باختند. در سال دو هزار و یک، سی و پنج نفر براثر زیر دست و پا ماندن جانشان را از دست دادند. در سال هزار و نهصد وو نود و هشت نیز یکصد و هشتاد نفر به همین علت کشته شدند. در سال هزار و نهصد و نود و هفت، سیصد و چهل نفر به علت حریق در چادرها کشته شدند. در سال هزار و نهصد و نود و چهار نیز دویست و هفتاد نفر زیر دست و پا ماندند و کشته شدند. بدترین فجایع از این نوع در سال هزار و نهصد و نود بود که یک هزار و چهارصد و بیست و شش نفر زیر دست و پا ماندند و کشته شدند. در سانحه سقوط جرثقیل نیز در مراسم امسال در مکه بیش از یکصد نفر کشته شدند."
شبکه تلویزیونی فرانس 24 نیز در گزارشی با اتخاذ رویکردی مشابه گفت: "علت وقوع این حادثه هنوز مشخص نشده است، اما با اطمینان می توان گفت که این اولین باری نیست که مراسم حج با این چنین حوادث غمگینی همراه می شود. در سال جاری بیش از دو میلیون زائر شرکت داشتند."
هرچند اتخاذ چنین رویکردی از سوی رسانه های غربی بار دیگر از نقش و نفوذ عربستان در این رسانه ها و خرید سکوت آنها پرده بر می دارد اما برخلاف تلاش این رسانه ها نه تنها از بارمسئولیت عربستان نمی کاهد بلکه برعکس بر آن می افزاید زیرا اگر این فاجعه برای اولین بار اتفاق می افتاد در این صورت با توجه به اصل غافلگیری جای برای توجیه باقی می ماند اما حال که در گذشته نیز یک چنین فجایعی روی داده بود لذا امکان پیش بینی و پیشگیری از آن وجود داشت.
افزایش تعداد کشته ها در نتیجه تاخیر در امداد رسانی
از طرف دیگر مقایسه آمارها نشان می دهد که تلفات فاجعه اخیر به مراتب بیشتر از فجایع گذشته بوده ضمن آنکه خیلی از کشته ها در نتیجه تاخیر در امداد رسانی روی داده است. همچنین به نوشته عبدالباری عطوان "نه سال پیش در سال دو هزار و شش در حادثه ای به علت ازدحام هنگام رمی جمرات 346 تن از حجاج جان باختند. پس از آن اعلام شد که مشکل با ساخت پل های چند طبقه حل شده است، اما این حادثه نشان می دهد مشکل به علت بود و نبود پل نیست بلکه فقط به علت سوء مدیریت و نبود برنامه اجرایی است."
بر این اساس می توان گفت از هر نظر که به ماجرا نگاه شود بی کفایتی و سوء مدیریت مسئولان سعودی در فاجعه اخیر موج می زند و یکی از دلایل آن مداخلات گسترده عربستان در حوزه خارجی و صرف میلیاردها دلار در این عرصه است که این مسئله توان این کشور را برای اداره امور داخلی به تحلیل برده است .