ساختار دستگاههای مسئول در مبارزه با مواد مخدر اصلاح نشد
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی گفت : چون دستگاههای مسئول در بحث مبارزه با مواد مخدر ساختارهای خود را اصلاح نکردند و ارتقاء ندادند به همین علت امروز جوابگوی بخش درمان ، جمع آوری و نگهداری معتادان نیستند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، سردار سرتیپ علی مویدی در برنامه تیتر امشب شبکه خبر سیما که با موضوع علل ناهماهنگی در ساماندهی معتادان برگزار شد به سیاست های 11 گانه مجمع تشخیص مصلحت نظام در بحث مواد مخدر که در سال 85 تصویب شده بود اشاره کرد و افزود : مقام معظم رهبری همان سال در ابلاغیه این سیاست ها از دستگاههای مسئول خواستند که هر کدام سهم خود را در اجرایی کردن این سیاست ها با سرعت و قاطعیت و بدون فوت وقت به مرحله عمل برسانند .
وی گفت : در بند نخست این سیاست ها بر مبارزه فراگیر و قاطع علیه همه فعالیت ها و اقدامات غیرقانونی مرتبط با مواد مخدر و روانگردانها تاکید شده و در بند دوم این سیاست ها نیز تاکید ویژه ای بر تقویت ، توسعه و استفاده فراگیر از امکانات اطلاعاتی و نظامی در زمینه مقابله با عوامل اصلی داخلی و بین المللی مرتبط با مواد مخدر صورت گرفته است.
سردار مویدی افزود : در همه این سیاست های 11 گانه تابلوی روشن و چشم انداز واضحی برای نزدیک به 20 دستگاه تقسیم شده است .
وی گفت : همه این 20 دستگاه موظف شدند ماموریت ها و شرح وظایف خود را در زمینه مبارزه با جدی با مواد مخدر ترسیم کنند .
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه چرا با گذشته 9 سال از ابلاغ این سیاست ها همچنان شاهد افزایش رفت وآمد معتادان متجاهر در خیابانها هستیم ؟ افزود : در بند یازدهم این سیاستها همه دستگاههای مسئول موظف شدند ساختار خود را در بحث مبارزه با مواد مخدر ارتقاءدهند که متاسفانه به این وظیفه عمل نکردند .
سردار مویدی گفت : نیروی انتظامی پیش از سال 85 اداره کلی به عنوان اداره کل مبارزه با مواد مخدر را داشت و پس از ابلاغ این سیاست های یازده گانه ، نیروی انتظامی این اداره کل را به جایگاه پلیس مبارزه با مواد مخدر ارتقاء داد .
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا در ادامه به وظایف وزارتخانه های بهداشت و رفاه در این سیاست های ابلاغی اشاره کردو گفت : در حوزه پلیس مبارزه با مواد مخدر بیش از 30 هزار نفر شبانه روز فعالاند اما در حوزه این دو وزارتخانه آیا مجموعه ای داریم که نگرانیشان از صبح تا شب فقط بحث معتادان باشد ؟
وی افزود : در سازمان بهزیستی معاونتی به عنوان معاونت پیشگیری و درمان اعتیاد طراحی شده است که در حوزه مواد مخدر و مباحث اجتماعی نباید بحث پیشگیری و درمان تلفیق شود و این دو حوزه ، جداگانه است .
سردار مویدی گفت : ما هم اکنون حدود 10 میلیون خانواده داریم که با مشکل مواد مخدر دست و پنجه نرم می کنند و آیا با وجود این تهدیدات با یک مشاور عالی معاونت می توان پاسخگوی نیاز این خانواده ها بود ؟
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت : ما نباید هر روز بیاییم و معتادی را در خیابان پیدا کنیم و بگوییم که این ، کارکرد نظام جمهوری اسلامی است ؛ کارکرد نظام جمهوری اسلامی در حوزه مقابله در دنیا حرف اول را می زند و امروز دنیا از ما در این مورد تجربه کسب می کند و از بانک اطلاعاتی ما بهره می برد .
سردار مویدی افزود : امروز پلیس مبارزه با مواد مخدر نیروی انتظامی با حدود 50 کشور به صورت برخط و لحظه ای تبادل اطلاعات می کند .
رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر ناجا گفت : ما امروز علاوه بر حوزه مقابله ، رویکرد اجتماع محور را هم مد نظر داریم و فرماندهی نیروی انتظامی در این زمینه تاکید ویژه دارد .
وی با اشاره به اینکه از ابتدای امسال تا امروز نزدیک به 47 هزار معتاد در سطح کشور جمع آوری شده اند گفت : باید دید که چند درصد از این افراد هم اکنون نگهداری می شوند .
سردار مویدی گفت : رویکرد و تفکر غلطی در جامعه حاکم است که گفته می شود با رویکرد پلیسی نمی توان با معضل مواد مخدر و اعتیاد برخورد کرد .
وی افزود : به طور قطع بسیاری از کشورها با همین رویکرد پلیسی در بحث مبارزه با مواد مخدر موفق شده اند .
در بخش دیگری از این برنامه رئیس اداره پیشگیری و درمان سوء مصرف مواد مخدر وزارت بهداشت ، درمان وآموزش پزشکی در ارتباطی تلفنی گفت : یکی از پایه های مبارزه این وزارتخانه کاهش تقاضاست و وقتی در بحث مبارزه موفق می شویم که رویکردی متعادل داشته باشیم .
علیرضا نوروزی با اشاره به اینکه مبارزه با اعتیاد نباید به مبارزه با معتاد محدود شود افزود : وزارت بهداشت از سال 82 در بحث پیشگیری ، درمان و کاهش آسیب های ناشی از مصرف مواد مخدر وارد عمل شده است و هم اکنون بیش از 6 هزار مرکز سرپایی درمان معتادان و حدود 84 مرکز کاهش آسیب در کشور داریم اما با این وجود ساختارهای این وزارتخانه در این بحث باید اصلاح شود .
وی گفت : ما بحث جمع آوری را در دهه 60 در کشور تجربه کرده ایم و نه تنها جواب نداد بلکه موجب افزایش مرگ و میر و ابتلاء به ایدز شد و همکاران نیروی انتظامی خودشان مقالاتی منتشر کردند مبنی بر اینکه بازداشت های کوتاه مدت معتادان ، بروز عفونت ایدز را افزایش داده است.
نوروزی گفت : جمع آوری کوتاه مدت معتادان راه حل مشکل نیست و این نوع جمع آوری را نمی توان رویکرد اجتماعی نامید و این رویکردی کاملاٌ پلیسی است .
وی افزود : رویکرد اجتماعی یعنی اینکه از منابع محلات و خیریه ها بتوان در زمینه کاهش معضلات مصرف مواد مخدر اقدام کرد .
برخورد با معتادان متجاهر وظیفه ناجاست
معاون پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی کشور گفت: بر اساس قانون برخورد با معتادان متجاهر به عهده قوه قضائیه و نیروی انتظامی است.
محسن روشن پژوه افزود: باید فضای درمانی و حمایتی را برای معتاد فراهم کرد و اگر فرد معتاد به درمان اهمیت نداد آن زمان است که باید با او برخورد شود.
وی گفت: نیروی انتظامی بیشتر باید با فروشندگان مواد مخدر برخورد کند و سازمان بهزیستی، پیشرو در حوزه پیشگیری و درمان اعتیاد در کشور است.
روشن پژوه افزود: هم اکنون در بخش پیشگیری بیش از 5 هزار تیم اجتماع محور فعالند و بالغ بر 2500 واحد ارائه خدمات درمانی معتادان در سازمان بهزیستی داریم که برای معتادانی که نیاز به درمان اقامتی دارند 1100 واحد ارائه خدمات می کنند که ظرفیت این واحدها حدود 50 هزار نفر است.
معاون سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه 400 واحد ارائه خدمات کاهش آسیب نیز در این سازمان فعالیت می کنند گفت: بر اساس قانون در کشور ما مصرف مواد مخدر جرم است اما اگر کسی داوطلب درمان شد دیگر مجرم نیست.
روشن پژوه افزود: در مواد دیگری از قانون آمده است که اگر معتادی داوطلب درمان نشد به او اجازه دهیم میان الگوهای درمان موردی را انتخاب کند و با وثیقه ای که قاضی تشخیص می دهد سراغ درمان برود.
وی گفت: اگر این اقدامات را انجام نداد آن وقت می شود معتاد متجاهر و در این شرایط است که نیروی انتظامی می تواند از قوه قهریه اش استفاده کند.
معاون سازمان بهزیستی با اشاره به اینکه کار درمان و کاهش آسیب در کشور به میزان قابل توجهی گسترش پیدا کرده است افزود: برای کنترل پدیده معتادان متجاهر، بهترین راه، تقویت برنامه کاهش آسیب و توسعه متوازن الگوهای درمانی و حمایتی است.
روشن پژوه گفت: بر اساس قانون وظیفه سازمان بهزیستی در بحث معتادان متجاهر، استقرار مددکار در مراکز است و برخورد با معتادان متجاهر به قوه قضائیه و همچنین نیروی انتظامی محول شده است.
وی افزود: برخورد با معتادان خیابانی نباید فیزیکی باشد چرا که بخشی از افرادی که در برخوردهای ضربتی جمع آوری می شوند بی خانمانهایی هستند که عمدتاً معتاد نیستند.