ورودنخستین نیروگاه تلمبه ذخیرهای کشور به مدار، به زودی
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران گفت: نیروگاه سیاه بیشه که نخستین نیروگاه تلمبه ذخیره ای کشور با ظرفیت تولید ۱۰۴۰ مگاوات ساعت برق در چهار واحد ۲۶۰ مگاواتی است به زودی با تمام توان تولید وارد مدار می شود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما؛ محمدرضا رضازاده امروز در نشست خبری با اشاره به این که برای ساخت این نیروگاه هزار و 300 میلیارد تومان سرمایه گذاری شده است افزود: این نیروگاه تاکنون 800 گیگاوات ساعت برق تولید و به شبکه سراسری تزریق کرده است.
وی نیروگاه های تلمبه ذخیره ای را عامل ایجاد تعادل در شبکه سراسری برق در ساعات پرباری و کم باری شبکه دانست و گفت: نیروگاه تلمبه ذخیره ای کمتر از 30 ثانیه به ظرفیت نامی می رسد و وارد مدار می شود، در حالی که هر بار خروج و داخل مدار شدن نیروگاه های حرارتی چند ساعت طول می کشد و نیروگاه اتمی نیز اصلاً نباید از مدار تولید خارج شود، بنابر این وجود این نیروگاه مانع استهلاک واحدهای نیروگاهی شبکه برق کشور می شود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به وجود پیک روز به مدت شش ساعت و پیک شب به مدت سه ساعت افزود: بین پیک شب و روز 11 هزار مگاوات اختلاف وجود دارد، این نوع نیروگاه این برق مازاد را در بین پیک روز و شب برای پمپاژ آب از مخزن پایین به مخزن بالا مصرف می کند.
رضازاده ظرفیت کشور را در احداث نیروگاه های تلمبه ذخیره ای 7 هزار مگاوات اعلام کرد و گفت: توسعه نیروگاه سیاه بیشه از برنامه های آینده این شرکت است که با سرمایه گذاری 130 تا 150 میلیارد تومان ظرفیت تولید آن را یک و نیم برابر خواهد کرد.
وی افزود: در طرح توسعه ارتفاع سد بالا تا شش متر و حجم مخزن آن از 4 میلیون متر مکعب به 6 میلیون متر مکعب افزایش می یابد، در سد پایین نیز یک جان پناه به ارتفاع یک متر برای جلوگیری از سرریز سد ایجاد می شود، همچنین برای سرریزها دریچه ایجاد و ارتفاع آن ها افزوده می شود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب و نیروی ایران با اشاره به اینکه چهار سال از برنامه پیش بینی شده عقب هستیم و هزینه های پروژه نیز تا 25 درصد نسبت به هزینه اولیه افزایش یافته است گفت: نرسیدن به موقع منابع، افزایش حجم عملیات، وضعیت زمین شناسی، صعب العبور بودن مسیر تردد و کارهای اضافی که باید انجام می دادیم علت افزایش زمان اجرای پروژه و هزینه های آن بوده است.
وی افزود: در نیروگاه تلمبه ذخیره یک سد در بالا و یک سد نیز در پایین رودخانه ساخته می شود که در بین دو پیک شب و روز با برق مازاد، آب به سد بالا پمپاژ می شود و در زمان نیاز به برق، آب از سد بالا به سمت سد پایین رها و برق تولید می شود.
ساخت سد زیرزمینی کوه دشت درحال مطالعه است
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب ونیروی ایران با بیان اینکه تبخیر دریاچه سدهای کشور با توجه به مجموع مخازن این سازه ها 3 تا 3.5 میلیارد متر مکعب در سال است ، گفت : ساخت سدهای زیرزمینی می تواند مانع ازاین اتفاق شود و به همین منظور ساخت سد کوه دشت در حال مطالعه است.
محمدرضا رضازاده با اشاره به اینکه قسمتهای شرقی وشمال غرب کشور ظرفیت احداث این نوع سد را دارد، افزود: تفاوت جنس لایه های مختلف زیرزمینی و جنس زمین تعیین کننده امکان احداث این نوع سد است.
وی ساخت این سدها را بدون نیاز به صرف هزینه های سنگین برای احداث کانال دانست وتصریح کرد: در نقاطی که امکان احداث این سد فراهم شود با حفر یک چاه آن منطقه تبدیل به یک نقطه بهره برداری می شود.
مدیرعامل شرکت توسعه منابع آب ونیروی ایران گفت : درکشور ما که بارش در زمان مناسب با نیاز مصرف اتفاق نمی افتد؛ می توان سیلابها را با تغذیه مصنوعی به سفره های آب زیرزمینی منتقل و نگهداری کرد.
رضازاده با اشاره به اینکه امکان بهره برداری از این سدها درحجم ها خیلی بزرگ امکان پذیر نیست، افزود: پس از حفاری، دیواره هایی در زمین ایجاد می شود وآب درحال جریان را در زمین حبس می کنیم که این روش حفظ سفره های آب زیرزمینی را بدون تبخیر آن محقق می کند.
وی تصریح کرد: استفاده از لایه ای از جنس نانو در سطح دریاچه ها در حال مطالعه است که بدون تغییر در کیفیت آب میزان تبخیر دریاچه های پشت سدها را کاهش می دهد.