پخش زنده
امروز: -
وزیرجهاد کشاورزی گفت: بیش از ۳۵۰ هزار چاه غیرمجاز در دشت های کشور وجود دارد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، محمود حجتی در نخستین گردهمایی مشترک مدیران ستادی و استانی وزارتخانه های نیرو و جهاد کشاورزی که با حضور مسئولان و کارشناسان دو وزارتخانه و وزیر نیرو برگزار شد ، با اشاره به اینکه حداقل یک سوم چاه های موجود در دشت های کشور غیرمجاز است ، افزود: برداشت آب از چاههای غیرمجاز از 6 تا 12 میلیارد متر مکعب است که این میزان برداشت خارج از ظرفیت و توان ذخیره آبهای زیرزمینی است.
وی گفت: از 600 دست کشور در 300 دشت تراز برداشت آب منفی است که علت اصلی این مشکل وجود چاههای غیرمجاز و اضافه برداشت آب در این چاههاست.
وزیرجهاد کشاورزی بر مشارکت و همکاری دو وزارتخانه برای مدیریت مصرف آب به ویژه منابع آب زیرزمینی تاکید کرد و افزود: برداشت بی رویه از آب های زیرزمینی، سوء مدیریت و سودجویی منابع آب زیرزمینی را با بحران و کسری ذخایر مواجه کرده است.
حجتی گفت: اجرای طرح های نوین آبیاری، استفاده از بذور اصلاح شده که به آب کمتری نیاز دارد، توسعه مکانیزاسیون، انتقال فصل کشت از بهار به پاییز به منظور استفاده بهینه از روان آبها از مهمترین برنامه های وزارت جهاد کشاورزی برای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی است.
وی همچنین از اجرای طرح جدید آبیاری زیرسطحی در مناطقی که تبخیر آب زیاد است ، خبر داد و افزود: هفته گذشته این طرح در استان قزوین به بهره برداری رسید.
وزیرجهاد کشاورزی درباره اجرای طرح مدیریت آب منابع زیرزمینی در دشت های بحرانی کشور گفت: با مشارکت روستاییان و بهره برداران محلی در 300 دشت کشور طرح بستن چاههای غیرمجاز و مدیریت زمانبندی برداشت آب از چاهها در حال اجراست.
حجتی افزود: تقویت سفره های آب زیرزمینی و مقابله با پدیده چاههای غیرمجاز فقط با مشارکت بهره برداران و روستاییان و جلب اعتماد و اطمینان آنها به مدیران اجرایی امکان پذیر است.
وی گفت: کشاورزان و روستاییان به نحوه عملکرد مسئولان درباره مدیریت منابع آب انتقاد دارند و مهمترین نقد آنان آزادگذاشتن متخلفان و سودجویان در احداث چاههای غیرمجاز است.
وزیرجهاد کشاورزی تاکید کرد: باید با عاملان حفر چاههای غیرمجاز براساس قانون برخورد شود تا بهره برداران بدانند با متخلفان برخورد می شود.
حجتی گفت : طرح مدیریت مصرف منابع آب زیرزمینی براساس نسخه علمی و عملی در دشت های کشور بر اساس شرایط و مشخصات آب و هوایی و خاک هر منطقه نوشته است و در هر منطقه برای ثابت نگه داشتن طراز مصرف و دستورالعمل مناسب و مخصوص آن منطقه اجرا می شود.
وزیر جهاد کشاورزی همچنین از مسئولان خواست از کاشت گیاهان غیرضرور در مناطقی که با بحران آب منابع زیرزمینی مواجه است ، خودداری شود و افزود: کارشناسان بررسی کنند آیا آب مورد نیاز برای کشت برنج در مناطق شمال اصفهان بیشتر است یا چمن که در فضای سبز این منطقه کاشته شده است ؟ آب باید برای طرح های اولویت دار مصرف شود.
حجتی گفت: براساس برآوردهای انجام شده برای کشت برنج در مناطق شمالی استان اصفهان 5 تا 10 میلیون متر مکعب آب نیاز است در حالی که برای آبیاری چمن فضای سبز 20 میلیون متر مکعب آب مصرف می شود.