۷۵ %صاحبان مشاغل زیر یک میلیون تومان مالیات می دهند
وزیر اقتصاد با بیان اینکه ۷۵ % صاحبان مشاغل کمتر از یک میلیون تومان مالیات میدهند،گفت: اقتصاد کشور به بیماری وابستگی به درآمدهای نفتی دچار است و این عامل آسیب پذیری اقتصاد را برای تحمیل تحریمها فراهم کرد.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از شبکه اخبار اقتصادی و دارایی (شادا)، علی طیب نیا تصریح کرد: وابستگی به درآمدهای نفتی از دو حوزه نمایان می شود که یک مورد وابستگی بودجه دولت و دومی مربوط به سهم بالای درآمدهای ناشی از صادرات نفت در درآمدهای ارزی است.
طیب نیا گفت : شایسته نیست نفت را که ثروت خدادادی است به فروش برسانیم و صرف هزینه های جاری کشور کنیم و باید اعتبارات هزینه ای از طریق درآمدهای مالیاتی تامین شود.
وی افزود: برخی آثار و نتایج اجرای طرح بزرگ جامع مالیاتی در سال 93 ظاهر شد و مجموع درآمدهای مالیاتی در این سال 71 هزار میلیارد تومان بود که نسبت به بودجه مصوب 101 درصد محقق شد و نسبت به سال 92 حدود 43.6 درصد افزایش داشت ودرآمدهای گمرکی 13 هزار و 342 میلیارد تومان شد که بیانگر افزایش 66 درصدی است و 122 درصد تحقق یافته است.
طیب نیا با بیان اینکه مالیات 40 درصد نسبت به سال 92 افزایش پیدا کرد و حدود 97 درصد میزان مصوب است، افزود: در سال 93 حدود 36 درصد از منابع دولت حاصل از فروش نفت و حدود 41 درصد از طریق مالیات تامین شد که نشانه تحقق سیاستهای ما است و بحمدالله میزان وابستگی به درآمدهای نفتی کاهش یافته است.
وی درباره فشار مالیاتی بر اصناف کشور گفت: در طی سالهای 81 تا 94، درآمد مالیاتی بخش مشاغل به طور متوسط سالانه 17.2 درصد افزایش یافته در حالی که مالیات حقوق بگیران سالانه 26.3 درصد، مالیات اشخاص حقوقی 24.6 درصد و مجموع مالیاتهای مستقیم 23.7 درصد، مالیات بر کالاها و خدمات حدود 34.6 درصد افزایش داشته که بیانگر این است که رشد مالیات بخش مشاغل به مراتب از سایر بخشها کمتر بوده است.
وزیر امور اقتصادی افزود: نسبت مالیات مشاغل به کل مالیاتهای وصولی در سال 93 در حدود 4.6 درصد و نسبت به مالیاتهای مستقیم 7.4 درصد بوده و این در حالی است که نسبت مالیات حقوق به مالیاتهای 10.7درصد و نسبت به مالیاتهای مستقیم 17 درصد بوده است.
وی گفت: در سال 81 مالیات حقوق 9 دهم درصد مشاغل بوده است، یعنی حقوق بگیران کمتر از مشاغل مالیات پرداخت می کردند اما در سال 93 معادل 2.3 برابر مالیات مشاغل، مالیات پرداختند، یعنی مالیات حقوق بگیران به دو و نیم برابر مالیات مشاغل افزایش یافته است.
طیب نیا گفت: در چهارماهه اول سال 94، نسبت مالیات مشاغل به کل وصولی 6 درصد و نسبت به کل مالیات مستقیم 9 درصد بوده و این در حالی است که نسبت مالیات حقوق 12 درصد و نسبت به کل مالیاتها 18 درصد بوده یعنی دولت از حقوق بگیران دو برابر بخش مشاغل مالیات گرفته است.
وی خاطرنشان کرد: در سالهای اخیر سازمان امور مالیاتی از طریق توافق با اتحادیه های صنفی برای تامین مالیات مشاغل اقدام کرده است و با وجود تورم بالا نرخ رشد مالیات در سال 92 به طور متوسط 9 درصد و برای عملکرد سال 93 حدود 12 است که حدود 80 درصد مودیان در سال 92 مشمول نرخ مالیاتی 4 درصد رشد و در سال 93 مشمول 8 درصد رشد شده اند که از نرخ تورم کمتر بوده است.
طیب نیا افزود: میزان مالیات وصولی در سال 93 در مورد 2 میلیون و 600 هزار مودی مالیاتی نشان می دهد که 33 درصد از مودیان از پرداخت مالیات معاف شده اند و 41 درصد نیز کمتر از یک میلیون تومان مالیات داده اند، به عبارت دیگر حدود 75 درصد مودیان مذکور، معاف یا کمتر از یک میلیون تومان پرداخت کرده اند و 10 درصد نیز بین یک تا دو میلیون و 7 درصد نیز تا 3 میلیون پرداخت کرده اند.
طیب نیا گفت: اطلاعات نشان می دهد در دوره سالهای 81 تا 93 سهم ارزش افزوده بخش مشاغل به طور متوسط 33 درصد بوده در صورتی که سهم مالیات مشاغل از کل مالیاتها 6 درصد است که اگر مقایسه شود سهم 33 درصدی از ارزش افزوده با سهم 6 درصدی مالیاتهای پرداختی را داشته است که نشان می دهد بخش مشاغل در سال های گذشته با نرخهایی کمتر از سایر پایه های مالیاتی بوده است در حالی که رشد عمومی مالیات مشاغل نسبت به سایر بخشها به مراتب کمتر بوده، اما در برخی موارد به دلیل استقرار نظام مالیاتی توانسته ایم به درآمدهای واقعی برخی از مودیان دست یابیم تا از فرار مالیاتی برخی ها جلوگیری کنیم.
طیب نیا ادامه داد: باید اتکا به بودجه نفتی کاهش یابد و هزینه های مالی دولت از طریق مالیات تامین شود.