در سکوی پرتاب هستیم
رئیس سازمان انرژی اتمی با بیان اینکه ما در سکوی پرتاب قرار داریم، گفت: ملت ایران در مقابل جهان مستکبر ایستاد و حق خود را گرفت و باید این گونه حقش را می گرفت چراکه آنها چیزی را مجانی نمی دهند.
دفاع از برنامه گذشته
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، علی اکبر صالحی در نشست بررسی برجام در روزنامه اطلاعات ، تمام قد از برنامه هسته ای ایران دفاع کرد و افزود: من سال 88 وارد سازمان انرژی اتمی شدم و تصمیمات قبلی این سازمان به من مربوط نمی شود ولی از آن دفاع می کنم.
وی در این نشست به برنامه هسته ای لیبی و کره شمالی اشاره کرد و گفت: لیبی تمام فعالیت های هسته ای خود را در یک کشتی آمریکایی گذاشت و گفت برای شما، ولی بعد آمدند خود لیبی را بردند، یعنی آش با جاش.
از این پس باید بیشتر بر NPT تکیه کنیم
صالحی ادامه داد: ما نمی خواهیم مثل کره شمالی عمل کنیم و بگوییم چنین و چنان می کنیم، ما هیچ وقت از NPT خارج نشده ایم، اگر مواضع مسئولان ما را ببینید از ابتدا می گفتند ما خواهان استحکام بخشیدن به NPT هستیم.
وی با بیان اینکه از این به بعد باید بیشتر بر NPT تکیه کنیم، گفت: ما نمی خواهیم مثل لیبی و کره شمالی باشیم، ما ایران هستیم دارای تاریخ 3هزار ساله و مدیریت عاقلانه و حکیمانه داریم و توانستیم ضمن حفظ و تثبیت حقوق مان، با دنیا معامله و مذاکره کنیم.
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه این نشست به هزینه ، فایده کردن مسئله هسته ای ایران پرداخت کرد و گفت: مجانی چیزی به آدم نمی دهند.
وی افزود: یکی از هزینه هایی که ما می پردازیم برای حفظ استقلال سیاسی کشورمان است، ما اگر اراده کنیم و بر مدار سیاسی آنها بگردیم فردا صدها میلیارد دلار سرازیر ایران می شود اما در بهترین حالت مثل ژاپن می شویم اما یک نظامی آمریکایی هر کاری در ژاپن انجام دهد دولت این کشور هیچ کاری نمی تواند بکند و حتی اگر آمریکا بخواهد پایگاه نظامی بسازد دولت ژاپن هیچ اعتراضی نمی تواند بکند.
صالحی تاکید کرد: ما می توانیم مثل ژاپن تسلیم کامل نشویم اما برای این کار نابرده رنج گنج میسر نمی شود، ما می خواهیم 20 هزار مگاوات نیروگاه بسازیم.
قرار بود آلمانی ها دو نیروگاه بسازند، ولی این کار را نکردند
وی به گذشته برنامه هسته ای ایران اشاره کرد و گفت: قرار بود آلمانی ها دو نیروگاه بسازند ولی این کار را نکردند، 5 / 2 میلیارد دلار آن زمان از ما پول گرفتند، کسانی که حساب و کتاب اقتصادی می دانند 5 / 2 میلیارد دلار را ضربدر تورم کنند و ببینند بعد از 37 سال چه مبلغی می شود.
رئیس سازمان انرژی اتمی اظهار داشت: وقتی آلمانی ها پول گرفتند ولی نیروگاه بوشهر را بین زمین و هوا معلق گذاشتند آیا باید می گفتیم نیروگاه هسته ای نمی خواهیم؟ چرا نمی خواهیم؟ این سوال را باید متخصصان تشخیص دهند و این یک نظر شخصی نیست.
وی افزود: آیا باید می گفتیم چون نیروگاه هسته ای دردسر دارد ما اصلا نمی خواهیم، این حق ماست، باید آینده مملکت و نسل های آینده را ببینیم، اگر از الان آماده سازی نکنیم نسل های بعدی ما را نفرین خواهند کرد و می گویند آنها برای حفظ آرامش خود همه چیز را کنار گذاشتند، نفت را فروختند و خوردند و حالا هم نفت تمام شده و هم دانش نداریم.
کارشکنی آمریکایی ها، اسپانیایی ها و آلمانی ها در روند برنامه هسته ای ایران
رئیس سازمان انرژی اتمی در ادامه به کارشکنی آمریکایی ها، اسپانیایی ها و آلمانی ها در روند برنامه هسته ای ایران اشاره کرد و گفت: مسئولان گفتند می خواهیم نیروگاه بسازیم، پیش اسپانیایی ها و آمریکایی ها و آلمانی ها رفتند ولی آنها گفتند نه، با این که 5 / 2 میلیارد دلار هزینه کرده بودیم آیا باید رها می کردیم، چرا باید رها می کردیم ما که نمی خواستیم بمب بسازیم بلکه هدف ما تولید برق بود.
متخصصان هسته ای، قدرت ملی کشور هستند
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: در حال حاضر بیش از 14 الی 15 هزار متخصص هسته ای داریم و این قدرت ملی است.
وی ادامه داد: با 6کشور قدرتمند نشستیم مذاکره کردیم و هرچه می خواستیم گرفتیم، ساخت سوخت، تحت لیسانس، مدرن کردن راکتور و ...
صالحی اظهار داشت: غربی ها سه چهار سال مدام به ما می گفتند شما 50 تا 70درصد غنی سازی کرده اید و هر چه می گفتیم آلودگی از تجهیزات خریداری شده خارجی است قبول نمی کردند نهایتاً متوجه شدند ولی آنها عادت به عذرخواهی ندارند.
وی تاکید کرد:در حال حاضر ایران با مقاومت، نیروگاه 1000 مگاواتی را ساخت و با مقاومت و همت ، سوخت این نیروگاه را نیز تضمین کرده است.
صالحی در ادامه به برنامه هسته ای برخی کشورهای منطقه اشاره کرد وگفت: آیا می دانید نیروگاه های آنها چگونه است؟ یک باطری بزرگ است، یعنی یک قرارداد با کره جنوبی می بندند و آن کشور با مهندسان خودش راهبری آن را برعهده می گیرد. آیا ما می خواهیم باطری بسازیم؟! یا باطری بزرگ بخریم!
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد: این سازمان به سمت گداخت حرکت کرده و بیش از چند صد مهندس این سازمان روی مسئله گداخت کار می کنند که قرار است 50 سال دیگر از آن استفاده شود.
وی افزود: ما باید الفبای علم را یاد بگیریم تا اگر روزی کتاب علم آمد بتوانیم آن را بخوانیم.
غربی ها می دانند ما چه قدرتی داریم اما برخی در داخل نمی دانند
صالحی در بخش دیگری از سخنان خود به علل قدرتمند بودن جمهوری اسلامی ایران اشاره کرد و گفت: چرا 1+5 به سراغ ما آمد؟ آنها می دانند ما چه قدرتی داریم، می دانند ما دنبال سلاح نیستیم اما می دانند ما چه داریم.
وی افزود: بدبختی این است که علما و سیاستمداران غربی می دانند ما چه داریم ولی خیلی از عزیزان در داخل نمی دانند ما چه داریم، آنها دانسته اند و به خاطر همین فشار می آورند، چرا وزیر خارجه آمریکا 18 روز در وین ماند؟ مگر ایران چه کرده است؟
صالحی تصریح کرد: کنگره آمریکا از یک جهت حق دارد، به دولت آمریکا می گوید هر چه ایرانی ها خواسته اند شما صنعتی کرده و کمک کرده اید.
رئیس سازمان انرژی اتمی تاکید کرد:برای اولین بار یک کشور در حال توسعه توانسته است در عرصه دیپلماسی در جایگاه کشورهای توسعه یافته قرار گیرد.
وی با بیان اینکه ما در بحث هسته ای هزینه ریالی داده ایم گفت: شهیدان شهریاری و علی محمدی دانشجویان من بودند، من توفیق معلمی آنها را داشتم، وقتی شهید شهریاری را از دست دادم نمی توانستم روی پای خودم بایستم، چنین حالتی حتی وقتی پدرم را که عزیزترین فرد بود از دست دادم، به من دست نداد.
صالحی تاکید کرد: ما در کشور شهدا زندگی می کنیم، اهل شعار نیستم ولی وقتی به شهدا سر می زنم می گویم همه اش شما هستید.
وی گفت: این ملت در مقابل جهان مستکبر ایستاد و حق خود را گرفت و باید این گونه حقش را می گرفت چراکه آنها چیزی را مجانی نمی دهند.
رئیس سازمان انرژی اتمی ادامه داد: کره جنوبی نمی تواند غنی سازی و آب سنگین داشته باشد و باید اجازه بگیرد، ما نمی خواهیم ژاپن باشیم، از نظر عملی می خواهیم ولی از لحاظ سیاسی نه.
وی گفت: ما عزت و استقلال خودمان را حفظ کردیم و یک کشور سرآمد بین کشورهای جهان شدیم.
صالحی در پایان تاکید کرد: واقعاً هزینه ای نکردیم و اگر هزینه هم کردیم، بردیم، ما در سکوی پرتاب قرار داریم.
فعالیتهای هستهای بر پایه تجاریسازی
رئیس سازمان انرژی اتمی درنشست بررسی برجام درمؤسسه روزنامه اطلاعات گفت: پس از مذاکرات وین، چشماندازی که برای فعالیتهای هستهای ترسیم کردیم مبتنی بر تجاریسازی است.
علیاکبر صالحی افزود: قبل از مذاکرات وین تحت تحریم بودیم و به هیچ شکلی با ما همکاری نمی کردند و همه دستاوردهای صلح آمیز هسته ای ما مرهون تلاش دانشمندان و کارشناسان خودمان است.
وی گفت: اگر می خواهیم نیروگاهی مانند بوشهر بسازیم حدود 6 میلیارد دلار باید سرمایه گذاری کنیم طبعا اگر نتوانیم سوخت چنین مجتمعی را خودمان تامین کنیم این میزان سرمایه گذاری هنگفت خلاف عقل است؛ براین اساس از مقطع پس از وین بیش از پیش این تجربه را آموخته ایم که در عرصه فناوری هسته ای خوداتکا باشیم.
معاون رئیس جمهور در پاسخ به برخی انتقادها از برجام درخصوص محدودیت در عرصه فناوری هستهای اظهار داشت: پس از وین گفته می شود که فعالیت های صلح آمیز ما در بخش هایی متوقف یا کند شده است اما ملت مطمئن باشند که در چارچوب خطوط قرمز به نحوی عمل کرده ایم که ظاهرا محدودیت داریم اما در عمل محدودیتی نداریم.
صالحی گفت: ممکن است این بظاهر متناقض باشد در حالی که اینطور نیست آنان می گفتند ایران باید از انحراف به فعالیت های غیرصلحآمیز بپرهیزد و به علت نگرانیهایشان ما را محدود کردند در حالی که ما بارها گفته ایم که اساسا در پی انحراف نبوده و نیستیم.
وی افزود: آنان گفته بودند که می خواهند از فعالیت نگران کننده هسته ای ما جلوگیری کنند در حالی که اصلا ما خودمان به آنان کمک می کنیم که جلو اینگونه فعالیت ها را بگیرند زیرا اساسا در پی انحراف نبوده و نیستیم.
معاون رئیس جمهور گفت: یکی دیگر از راه هایی که آنان گفته اند می خواهند از آن جلوگیری کنند ممانعت از کار کردن ما با فلز اورانیوم است در حالی که ما اساسا چنین فلزی نداریم تا افق 15 سال آینده نیز در برنامه ما نیست.
صالحی افزود: اگر بگویند که چنین فلزی از سوخت نیروگاه بوشهر به دست می آید طبق قرارداد باید سوختش به روسیه برگردد و اگر منظورشان سوخت رآکتور تحقیقاتی تهران است بسیار ناچیز است و اگر منظورشان رآکتور اراک باشد که تا 12 سال آینده سوخت آن به دست نمیآید.
وی گفت: ما اصلا پلوتونیوم و همچنین اورانیوم 90 درصد غنی شده نداریم که بخواهیم تبدیل به فلز کنیم.
تعهدات ما درخصوص بازرسی ها و راستیآزمایی طبق برجام
رئیس سازمان انرژی اتمی همچنین درخصوص بازرسی ها و راستیآزمایی تعهدات ما طبق برجام افزود: بیش از 30 سال است که این بازرسی ها انجام می شود و تا زمانی که نظم جهانی به شکل کنونی باشد و ما فعالیت هستهای داریم بازرسی ها برای همه کشورها از جمله کشور ما وجود دارد.
صالحی گفت: بازرسی دیگر این است که به عنوان راستی آزمایی پس از مذاکرات وین باید براساس اقدامات کمی ما انجام شود، مانند راستیآزمایی کاهش سانتریفیوژها و نیز کاهش ذخایر ما به 300 کیلوگرم مواد غنی شده که پس از راستیآزمایی نتایج را اعلام کنند تا تحریم ها برطرف شود.
وی همچنین با اشاره به موضوع محدودیت ما در خرید تجهیزات دومنظوره افزود: آنان فهرستی از این تجهیزات تنظیم کرده اند که می گویند برای فروش آن به ما باید آن را بررسی کنند و ما نیز پذیرفته ایم که این تجهیزات را بعد از بررسی، در کمیته ویژه ای خریداری کنیم.
صالحی گفت: پیش از این اگر می خواستیم این تجهیزات را بخریم با هزار دردسر مواجه بودیم که هم گرانتر بود هم در زمانی طولانیتر انجام می شد و هم با خرابکاری صنعتی مواجه بودیم، اما از این پس به طریق رسمی می خریم که اگر خرابکاری هم بشود بتوانیم علیه شرکت سازنده اقامه دعوا کنیم.