راهاندازی سامانهای برای تسهیل بازگشت نخبگان به کشور
معاون علمی و فناوری رئیس جمهور و رئیس بنیاد ملی نخبگان از راه اندازی سامانه ای برای تسهیل بازگشت نخبگان به ویژه نخبگان پزشکی به کشور خبر داد.
دکتر سورنا ستاری در حاشیه صبحانه کاری با وزیر بهداشت در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما در خصوص مسائل مطرح شده در این جلسه گفت: ما از ابتدای مهر یک سامانه متمرکز راه اندازی خواهیم کرد تا نخبگانی که به خارج از کشور رفته اند با ثبت نام در این سامانه زمینه بازگشت شان به ایران فراهم شود.
وی افزود: برای این کار یکسال بستر لازم برای حضور این افراد خصوصا از دانشگاه های برتر دنیا را در کشور فراهم میکنیم، زیرا که آن ها زمانی که به کشور باز میگردند با نظام بروکراسی و شرایط محیطی و فرهنگی ما آشنایی ندارند.
ستاری با بیان اینکه تعداد این افراد قابل توجه است گفت: اینها افرادی هستند که می توانند با وزارت بهداشت و مراکز پژوهشی این وزارتخانه کار بکنند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در مورد خروج نخبگان از کشور افزود: بخشی از این موضوع مربوط به خود ما میشود، چرا که اقتصاد نفتی نیاز به نخبه ندارد و با پول نمیتوان آن ها را در کشور نگه داشت.
ستاری ادامه داد: در حوزه بنیاد ملی نخبگان عدد قابل توجهی از نخبگان را دانشجویان پزشکی تشکیل میدهند.
وی در بخش دیگری از سخنانش گفت: هماهنگیهای خوبی با وزارت بهداشت در موضوع شرکتهای دانشبنیان و تجاریسازی علم داشتیم و تفاهمنامههایی هم امضا شده است که جلسه امروز برای روان کردن شرایط بوده است.
رئیس بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه جوایز تحصیلی و تسهیلات برای نخبگان درنظر گرفته شده است افزود: در دوره دکتری به صورت معمول ماهی یک میلیون تومان جوایز تحصیلی پرداخت میکنیم که البته میتوانند نخبگان از جوایز دیگر مانند شرکت در کنفرانسهای داخلی و خارجی استفاده کنند.
وی با تأکید بر اینکه این موارد از ابتدای مهر 93 در حال اجراست گفت: بحث اصلی ما با وزارت بهداشت، نحوه انتخاب این افراد است و امیدواریم سازوکار آن مشخص شود.
ستاری افزود: در حوزه اعزام به خارج نیز متعهد هستیم تا به مدت یک سال هزینه تحقیقات نخبه پزشکی را در مراکز معتبر خارجی پرداخت کنیم که این موضوع نیز از ابتدای امسال اجرایی شده است.
وی در مورد تسهیلات خدمت سربازی نیز گفت: این موضوع نیاز دارد تا ما با وزارت بهداشت هماهنگتر شویم و هر چه این هماهنگی افزایش یابد، نخبگان میان این دو نهاد نمیمانند.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه سلولدرمانی آینده پزشکی کشور محسوب میشود افزود: این موضوع تکنولوژی بسیار بالایی دارد و امیدوارم طی یکی دو هفته آینده تفاهمنامههای لازم با وزارت بهداشت منعقد شود.
ستاری همچنین به اجرای طرح ژنوم اشاره کرد و گفت: کارهای مربوط به آن انجام شده و در حال اجراست.
ستاری در پاسخ به این سؤال که چه مقدار اعتبار برای حوزه پزشکی درنظر دارید نیز گفت: نمیتوانیم این موضوع را به صورت تفکیک شده اعلام کنیم، در حال حاضر دومین حوزه ای که از تسهیلات بیشترین بهره را میبرد بیوتکنولوژی است.
وی با تأکید بر اینکه علم را نمیتوان میان پزشکی، مهندسی یا هنر تقسیم کرد افزود: افرادی را میشناسم که با وجود اینکه کار هنری میکنند اما بازدهی مهندسی دارند.
ستاری گفت: صندوق نوآوری طبق آخرین آماری که ارائه کرده است بیش از 35 میلیارد تومان طی هفت ماه گذشته به بیوتکنولوژی کمک کرده است، اما پزشکی فقط بیوتکنولوژی نیست و ما باید نگاه کنیم که در موضوعاتی مانند تجهیزات پزشکی نیز دانشجویان مهندسی و دانشجویان پزشکی در حال فعالیت هستند.
وی ادامه داد: فکر میکنم باید همان سهم مساوی را برای علوم در نظر بگیریم.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری در پاسخ به این سؤال که راهکارهای معاونت فناوری برای جلوگیری از خروج نخبگان چیست گفت: بارها در این ارتباط صحبت کردم و به نظرم بزرگترین مسئله اکوسیستمی است که باید در کشور حاکم شود.
ستاری با تاکید بر اینکه تا زمانی که زیستبوم را درست نکنیم، با پول کسی در کشور نمی ماند افزود: بحث پول برای نخبگان مطرح نیست و موضوع آن ها کارآفرینی و اقتصاد دانشبنیان است که باید در کشور اجرایی شود و تمام تلاش ما در یک و نیم سال گذشته همین موضوع بوده است و سعی کردیم محیط مراکز علمی و پژوهشی را تغییر دهیم.
معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری با تأکید بر اینکه باید در کشور تغییر رویکرد داشته باشیم گفت: بسیاری از این موضوعها به خود ما بازمیگردد و باید از خودمان شروع کنیم، چرا که اقتصاد نفتی هیچ وقت احتیاج به نخبه ندارد.
وی تاکید کرد: اقتصادی که پایهاش پول مفت و موروثی باشد و به واسطه آن بخواهیم کشورداری کنیم، نیازی به نخبه ندارد بلکه اقتصاد دانشبنیان است که به افرادی نیاز دارد که برای تولید ثروت فکر کنند.