پخش زنده
امروز: -
تولید و تلاش برای استخراج ارزش افزوده از منابع و حامل های ارزش افزوده و ثروت همواره تحت تاثیر عوامل درون زا و برون زاست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ؛ مدیریت شرایط محیطی دراختیار مدیریت بنگاههای اقتصادی نیست اما مسئولان بنگاه های اقتصادی عوامل درونی را بهتر می توانند مدیریت کنند.
تحریم های ظالمانه غربی ها درچند سال اخیر وهمچنین برخی مدیریت های داخلی ناکارامد سبب ایجاد رکود اقتصادی شده است اما هستند بنگاههایی که موفق شدند با افزایش کارایی منابع درونزا و رشد بهره وری ؛ روند رو به رشد تولید خود را پایدار کنند.
رئیس سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی گفت : از 941 شهرک صنعتی مصوب 752 شهرک درحال بهره برداری است که زیرساخت های لازم در آنها ایجاد شده است و باید برای خروج از رکود تلاش کنیم.
سیدمحمدعلی سیدابریشمی درمصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا وسیما افزود: در 752 شهرک صنعتی در حال بهره برداری، 62 هزار قرارداد با واحدهای صنعتی بسته شده که 31 هزار واحد در حال بهره برداری است.
وی اضافه کرد: 15 هزار هکتار از زمین هایی که در شهرک های صنعتی داریم در اختیار واحدهایی است که در حال بهره برداری است، 20 هزار هکتار زمین آماده واگذاری داریم که زیرساخت های لازم برای آنها ایجاد شده است البته تعداد محدودی از واحدها در شهرک ها فعالیتی را انجام ندادند این واحدها فکر کردند زمین داشته باشند که ارزش پیدا کند یا زمین را به امید اعطای وام ها گرفتند اما موفق نشدند.
معاون وزیر صنعت اضافه کرد: سال گذشته حدود 2400 پرونده زمین متوقف و راکد در شهرک های صنعتی را بررسی کردیم که 800 پرونده منجر به فسخ قرارداد و باز پس گیری زمین شد و بقیه پرونده ها در حال طی کردن مراحل دادرسی است.
سید ابریشمی گفت : از مجموع 31 هزار واحدی که درحال بهره برداری است حدود 5600 واحد در دوران های مختلف از سال 71 به بعد متوقف شد اما 70 درصد این واحدها در سال های 84 تا 92 متوقف شده است.
وی با بیان اینکه دلیل اصلی توقف این واحدها گران شدن نرخ ارز ، واردات عمده و تأثیرات حذف یارانه سوخت و انرژی بوده است ، ادامه داد: مشکل اصلی 69 درصد این واحدها کمبود نقدینگی است ضمن اینکه بعضی از واحدها هم به دلیل بازار ، فناوری و مشکلاتی مانند شرکا متوقف شد البته واحدهای جدیدی که بهره برداری می رسد بیشتر از واحدهای متوقف است.
معاون وزیر صنعت گفت: با توجه به افزایش قیمت انرژی ، فعالیت واحدهای تولیدی انرژی بر ، اقتصادی نیست از این رو باید این واحدها باید تغییر فناوری دهد البته ما هم بخش آموزش را در شهرک های صنعتی فعال کردیم که بخشی از آموزش ها مربوط به کاهش مصرف سوخت و انرژی است.
سیدابریشمی افزود: هرگونه تغییر قیمت سوخت و انرژی در واحدهای تولیدی تأثیرگذار است اما تأثیرگذاری تک نرخی شدن سوخت در تولید قابل توجه نیست البته واحدهایی که با حمل و نقل سر و کار دارند یا قیمت نوع سوخت آنها افزایش می یابد قیمت تمام شده افزایش می یابد که این امر بازار آنها را دچار مشکل می کند.
وی افزود: برای حل مشکل نقدینگی واحدهای تولیدی ابتدا گزارش مفصلی را برای دولت تهیه کردیم و همزمان با آن با بانک صنعت و معدن به عنوان بانک توسعه ای هماهنگ کردیم که حداقل یکی از معاونت های این بانک به عنوان معاونت صنایع کوچک تشکیل شود.
سید ابریشمی اضافه کرد: پیوندی را میان سازمان صنایع کوچک ، بانک صنعت و معدن و صندوق ضمانت سرمایه گذاری ایجاد کردیم ضمن اینکه ایجاد معاونت صنایع کوچک در بانک صنعت و معدن گامی در راه نیل به این هدف است که امیدواریم این هماهنگی ها، واگذاری تسهیلات به واحدهای صنعتی را تسریع کند.
وی گفت: اگر در گذشته واحدهایی برای دریافت تسهیلات 5 تا 6 ماه معطل می شد، امیدواریم به 45 روز تا دو ماه کاهش یابد.
رییس سازمان صنایع کوچک و شهرک های صنعتی گفت: قرار است کارشناسی واگذاری اعتبارات را معاونان صنایع کوچک شرکت های شهرک های صنعتی در استان ها با هماهنگی سرپرستان بانک ها انجام دهند.
سید ابریشمی در بیان علت ماندگاری واحدهای صنعت گفت: اینکه سرمایه گذار ببیند کجا سرمایه گذاری کند ، نوع محصول چه باشد ، بازارش را انتخاب کرده باشد همچنین نوع فعالیت در سر پا ماندن تولید ، موثر است ضمن این که حتماً همه تلاش خود را به وام متمرکز نکند البته برخی وقت ها داشتن شریک و خرید مواد اولیه بموقع راه حل است.
دوری از وام بانکی
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع ، معادن و کشاورزی تهران گفت: عمده واحدهایی که توانستند سرپا بایستند بهره وری بالایی داشتند و بیشتر از سرمایه خود و کمتر از سرمایه و اعتبارات بانکی استفاده کردند.
مسعود خوانساری افزود: این واحدها نیروی انسانی ماهر به کار گرفتند و تلاش کردند با وارد کردن فناوری های جدید قیمت تمام شده را کاهش دهند.
وی با بیان اینکه تحریم در هر حال 30 تا 40 در اقتصاد ما تأثیر دارد ، اضافه کرد: مشکل اصلی ما در ساختار اقتصادی کشور است که مال امروز و دیروز نیست بلکه ساختاری با مشکلاتی حدود 30 ساله است یعنی در طول این 30 سال به بخش خصوصی بها ندادیم و اقتصاد ما دولتی بوده است.
خوانساری گفت : مهم ترین کار برای پساتحریم ؛ اصلاح ساختار اقتصادی کشور ، باور بخش خصوصی و جدا شدن دولت از تصدی گری هاست و اینکه دولت نقش حاکمیتی داشته باشد و قبول کند که بخش خصوصی مبتنی بر بازار و رقابت پذیر باشد که اگر بخش خصوصی در یک بازار آزاد رقابت کند هم محیط کسب و کار رونق می یابد هم فناوری های جدید و هم سرمایه گذاری های جدید وارد می شود.
وی افزود: در اتاق بازرگانی تلاش می کنیم زمینه های تحقق این کار را فراهم کنیم هم با دولت تعامل داشته باشیم و هم با ارائه پیشنهادهای مشخص درباره کاهش تصدی گری های دولتی و برداشتن موانع بهبود کسب و کار، با دولت به توافق برسیم.
رییس اتاق تهران گفت: براساس حجم تولید ناخالص کشور،هم اکنون 50 تا 60 درصد اقتصاد کشور، در دست بخش خصوصی است.
خوانساری افزود: وظیفه اتاق های بازرگانی شناسایی موانع تولید است که تا حدود زیادی صورت گرفته و پیشنهادها برای اصلاح این موانع است که آمادگی داریم و امیدوایم با دولت به تفاهم برسیم.
هیچ صنعتی، زودبازده تر از ظرفیت های خالی صنایع نیست
دبیر خانه صنعت و معدن کشور گفت: فکر می کنم رشد و توسعه پایدار زیرساخت هایی را نیاز دارد که برخی از این زیرساخت ها در صنعت کشور است.
سید محمدرضا مرتضوی افزود: اگر می خواهیم کشور ما رشد پایدار داشته باشد پیش نیاز آن افزایش ظرفیت های صنعتی و معدنی کشور و استفاده بهینه از توانمندی های کشور است و این امر محقق نمی شود مگر این که دائم در حال توسعه و بازنگری در سیاست های اقتصادی و صنعتی و معدنی باشیم.
وی با بیان اینکه حدود 70 درصد از ظرفیت صنایع کشور خالی است ، گفت: هیچ صنعت زود بازدهی، زودبازده تر از ظرفیت های خالی صنایع موجود نیست که به علت تنگناهای مالی، تحریم و مشکل حمل و نقل پول فعالیت آنها متوقف شده است.
مرتضوی گفت : به نظر من نظام مالی کشور باید همه امکانات خود را برای تأمین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی موجود بکار گیرد و زمانی که از ظرفیت های موجود استفاده کردیم می توانیم به فکر ایجاد بخش های مختلف و حلقه های مفقوده صنعت کشور باشیم.
دانش و فناوری روز دنیا کمک می کند
قطعه ساز خودرو گفت: در طراحی و تولید قطعات داخلی خودرو شامل رودری ها ، داشبورت ها ، طاقچه عقب و قطعات ایزولاسیون خودرو فعالیت می کنیم.
رضا رضایی افزود: 4 هزار نفر در گروه تولیدی ما مشغول به فعالیت هستند که فقط در همین واحد 900 نفر مشغول به کارند.
وی با بیان اینکه این واحد از دانش و فناوری روز دنیا برخوردار است ، گفت: این شرکت جزو تأمین کنندگان اصلی زنجیره رنو و پژو است و اگر مشکلات تحریم حل شود راحت می توانیم با رنو و پژو در طراحی قطعات به صورت پلتفرمی همکاری کنیم.
رضایی گفت : حدود 80 درصد از قطعات داخل خودرو مورد نیاز کشور را تولید می کنیم که این میزان تا 100 درصد تامین نیاز داخل قابل انجام است.
وی، علت ماندگاری گروه خود را بکارگیری تفکر مهندسی در همه فرآیندها، اعمال مدیریت در سطح بالای جهانی و تعریف و اجرایی کردن مدیریت هزینه ، مدیریت انرژی و مدیریت افزایش بهره وری دانست که موجب شده این گروه همپای شرکت های روز دنیا در شرایط رقابتی حرکت کند.
رضایی گفت: کیفیت قطعات ما 100 درصد با استانداردهای بین المللی مطابقت دارد و از دو سال قبل که جزو زنجیره اصلی پژو قرار گرفتیم می توانیم علاوه بر طراحی، در کنار آنها تولید و نیاز آنها را در برخی بازارها تامین کنیم.
وی افزود: دانش و تا حدودی ماشین آلات و تجهیزات ما به روز است و قادریم ضمن تأمین نیازهای مشتریان داخلی در صادرات هم گام های مهمی برداریم همچنان که هم اکنون قطعات نیمه ساخته به روسیه و محصولاتی را به مالزی و ترکیه صادر می کنیم.
رضایی گفت: یکی دیگر از عوامل سر پا ماندن ما تلاش واحدهای تحقیق و توسعه ما برای ساخت داخل کردن مواد اولیه مورد نیاز است طوری که توانستیم 95 درصد از مواد اولیه مورد نیاز را ساخت داخل کنیم.
وی با بیان اینکه در دانش فنی مشکلی نداریم افزود: مشتریان مانند خودروسازان با مشکلاتی مواجهند ضمن این که عوارض ناشی از نوسانات چند سال اخیر نرخ ارز و مشکل حمل و نقل پول، بهره بانکی و بیمه از مشکلاتی است که تولید ما را تحت تأثیر قرار داده است.
این قطعه ساز خودرو، بالارفتن انتظارات مردم از قطعه سازان و خودرو سازان را عاملی برای به روز کردن دانش دانست و گفت: به جرأت می گویم قطعات تولیدی ما استاندارد بین المللی دارد و اعلام می کنم که اگر قطعات ما که به دست مشتری می رسد در هر کجا مشکل داشت می توانند با دفتر تماس بگیرند که می دانم مشکلی نیست ضمن این که محصولات ما ضمانت دارد و در دوره عمر خودرو، قطعات ما ماندگاری دارد.
رضایی افزرود: سال گذشته بیش از 600 میلیارد تومان فروش داشتیم که فکر می کنم امسال با 30 درصد افزایش به حدود 800 میلیارد تومان فروش برسیم.
توسعه درون زای تولید
فعال صنعت مبلمان اداری و منزل گفت: در واحد ما برای حدود 90 نفر به صورت مستقیم و حدود 500 نفر به صورت غیر مستقیم ایجاد اشتغال شده است و با برخورداری از این میزان نیروی انسانی، سالانه حدود 250 هزار متر مربع فضای اداری را با تولیدات خود تجهیز می کنیم.
آقای کرمانی افزود : کار اصلی ما مبلمان اداری و سفارشی سازی است اما تولید جدیدی را در بخش مبلمان خانگی بسته بندی شده آغاز کردیم که ظرفیت بالایی برای صادرات دارد برای صادرات آن به کشورهای ترکیه ، عراق و افغانستان برنامه ریزی شده است.
وی در بیان علت رمز ماندگاری واحد تولیدی خود در زمانی که رکود بر واحدهای تولیدی حاکم است ، گفت: از ابتدای فعالیت شرکت برنامه ریزی کردیم براساس فروش شرکت و سود حاصل از تولید ، توسعه را انجام دهیم و همچنین وابسته نبودن ما به منابع بانکی و کمک های دولتی از عوامل سر پا ماندن واحد تولیدی ماست.
کرمانی افزود: بیشترین مشکلی که داریم بیمه و مالیات و قوانین دولتی است که انرژی زیادی از ما می گیرد در حالی که این انرژی می تواند صرف تولید و خلاقیت و توسعه تولید شود ضمن اینکه راه های دسترسی و حمل و نقل از دیگر مشکلات ماست.
کیفیت محصول، رمز ماندگاری در بازار است
یک فعال صنایع غذایی گفت: نیروی انسانی فعال در مجموعه ما 180 نفرند که با نوآوری، سالانه 10 میلیون دلار به بازار هدف منطقه، صادرات داریم.
آقای شیخ علی زاده با بیان اینکه 85 تا 90 درصد محصولات ما صادر می شود ، افزود : آنقدر قاچاق آدامس های خارجی در بازار داخلی زیاد است که نمی شود در این بازار رقابت کرد.وی اضافه کرد: کیفیت محصول، رمز ماندگاری در بازار است، بازار پستی و بلندی دارد اما باید مقاومت کرد و با هر نوسانی نمی شود عرصه را خالی کرد.
شیخ علی زاده با بیان اینکه بسته بندی در صنایع غذایی از اهمیت بالایی برخوردار است ، گفت: بیشتر بسته بندی های مورد نیاز در داخل کشور انجام می شود زیرا ایران از نظر چاپ و بسته بندی در منطقه، پیشرو است.
وی افزود: اگر بسته بندی خوب نباشد بازار هدف را از دست می دهیم بنابراین باید ماهانه و همیشه بسته بندی ها به روز شود.
این فعال صنایع غذایی با بیان اینکه پیشرفته ترین دستگاههای دنیا در این واحد فعال است، و از کشورهای پیشرفته عقب نیستیم از هموطنان خواست به کارخانه های داخلی اعتماد کنند زیرا زحمت زیاد کشیده می شود تا محصول تولید شود.
شیخ علی زاده گفت: بسیاری از آدامس های قاچاق با برند معروف اروپایی که در پاکستان و عراق تولید می شود از نظر کیفت بسیار پایین تر از کالاهای ایرانی است.
وی با بیان اینکه سالانه 1000 میلیارد تومان آدامس خارجی و قاچاق وارد کشور می شود ، افزود : فقط معدودی از برندهای معروف وادراتی کیفیت خوبی دارد اما بیشتر آدامس های وارداتی و قاچاق کیفیت پائین تر و قیمت چند برابر محصولات ایرانی دارد.
شیخ علی زاده گفت: مواد اولیه مورد نیاز را از داخل کشور ایران تامین می کنیم و اگر جلوی قاچاق گرفته شود ایجاد اشتغال و تولید در این حوزه دو برابر می شود.وی بالا بودن هزینه تسهیلات بانکی برای تولید را مشکل ساز دانست و گفت: چند سالی است که از تسهیلات بانکی استفاده نمی کنیم.