پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری: از جمله ویژگی های بارز شهریار عدل خسته ناپذیری او بود و مقالات، نوشته ها و یادگاری هایش موید این است که عمرش را به بطالت نگذرانده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سلطانی فر در مراسم تکریم و تشییع پیکر باستان شناس فقید دکتر شهریار عدل افزود: آن مرحوم ایران شناسی عاشق بود.
وی گفت: از جمله ویژگی های بارز شهریار عدل خستگی ناپذیری او بود و مقالات، نوشته ها و یادگاری هایش موید آن است که نشان می دهد عمرش را به بطالت نگذرانده است.
معاون رئیس جمهور افزود: وی با جمع آوری آثار مکتوب در یک مجموعه کامل، سند مفیدی در اختیار پژوهشگران و علاقه مندان قرار داده است؛ کتاب تهران پایتخت 200 ساله از دیگر تلاش های او و همکار فرانسوی اش بود که از سوی انجمن ایران شناسی فرانسه منتشر شد.
رئیس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری با بیان اینکه بخش عمده ای از عمر مرحوم عدل صرف پژوهش های میراث فرهنگی کشور شد گفت: از مهمترین اقدامات مرحوم عدل تلاش در جهت ثبت جهانی آثار مهم ایران و مکان های تاریخی ایران از جمله تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان اصفهان بود که اقدامی بی بدیل در تاریخ این مرز و بوم است.
سلطانی فر افزود: وی دارای مدال پنج قاره یونسکو بود و آثار مکتوبش در زمینه خط و خوشنویسی با نگاه میراثی نشان دهنده تواناییهای او بود.
وی گفت: وی همچنین از اواخر دهه 70 ریاست کمیته بین الملل تاریخ تمدن ها را عهده دار بود.
در ادامه این مراسم قائم مقام سابق سازمان میراث فرهنگی و رئیس ایکوموس جهانی گفت: در این مکان برای بزرگداشت مردی که عمرش را صرف میراث فرهنگی ایران کرد گرد آمده ایم.
مهدی حجت قائم با بیان اینکه آنچه از شهریار عدل بجا مانده است نوعی مجموعه با جمیع جهات مختلف است افزود: مرحوم عدل آدمی بود که جانش را صرف موضوعی که دردست داشت می کرد؛ او به واقع عاشق ایران بود.
قائم مقام سابق سازمان میراث فرهنگی گفت: وی در بازگرداندن شاهنامه شاه طهماسب به ایران چه جان فشانی ها کرد و چقدر از زندگی خودش و از امکانات مختلفی که در اختیارش بود استفاده کرد تا شاهنامه بتواند برگردد.
وی افزود: برای جوانان امروز آنچه باقی مانده جامعیت این شخصیت از نظر علمی، خلق و خوی، تواضع و ادب و خوشرفتاری است.
رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری از دیگر سخنرانان این مراسم بود که درباره مرحوم شهریار عدل گفت: زمانی که تازه عهده دار سمت میراث شده بودم سفری به فرانسه داشتم که در آن سفر با شهریار عدل همسفر بودم، در تمام آن سفر شهریار وقت گذاشت و با من بود؛ بعدها من متوجه شدم که او برای من یک دوره فشرده گذاشته بود و می خواست میراث فرهنگی را به من بیاموزد تا از خودش رفع نگرانی کند چراکه مسئله میراث فرهنگی مساله شخصی شهریار عدل بود.
بهشتی افزود: میراث فرهنگی شغل شهریار نبود دغدغه او بود و در این راه با همه صمیمی بود چون او به گرانبها بودن این کار واقف بود.
وی با تاکید بر اینکه شهریار عدل عاشق ایران و فرهنگ ایرانی بود گفت: از همه کسانی که بدهکاران شهریار عدل هستند تقاضا میکنم حیات علمی وی را با ادامه پروژه های ناتمامش ادامه دهند.
در ادامه این مراسم پیام علیرضا رزم حسینی استاندار کرمان، فیروز باقرزاده و رئیس یونسکو قرائت شد.
نصیری قیداری نیز دبیر کل کمیسیون ملی یونسکو در این مراسم پیام تسلیت وزیر علوم و رئیس یونسکو را اعلام کرد.
مرحوم دکتر شهریار عدل درسال 1322 در تهران به دنیا آمد؛ وی سال 1338 برای ادامه تحصیل به پاریس رفت و تحصیلات دانشگاهی خود را در مدرسه عالی علوم تاریخی در سوربن و همچنین در رشته تاریخ عمومی هنر، باستانشناسی مشرقزمین و تاریخ هنرهای دوره اسلامی در مدرسه موزه لوور به پایان رساند.
وی همچنین ریاست کمیته بینالمللی تدوین تاریخ آسیای میانه در یونسکو را برعهده داشت و نقش عمدهای در ثبت جهانی تخت جمشید، چغازنبیل و میدان نقش جهان اصفهان در فهرست میراث جهانی یونسکو داشت و در تاریخ 13 مهر 1388 مدیر کل یونسکو مدال فرهنگ جهانی یونسکو موسوم به پنج قاره را به وی اهدا کرد.
پروفسور شهریار عدل صبح یکشنبه 31 خرداد به دلیل ایست قلبی در شهر پاریس درگذشت.