برگزاری انتخابات میاندوره ای مجلس به صورت یک مرحله ای
نمایندگان مجلس شورای اسلامی با برگزاری انتخابات میاندوره ای مجلس شورای اسلامی به صورت یک مرحله ای موافقت کردند.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما ، نمایندگان در ادامه رسیدگی به طرح یک فوریتی استانی شدن حوزه های انتخابیه انتخابات مجلس ماده (11) آن را تصویب کردند و قرار شد هر نامزد در انتخابات میاندوره ای صرفاً چنانچه در حوزه انتخابیه موجود واجد اکثریت نسبی آراء شود به مجلس راه یابد.
در ماده (12) این طرح که به تصویب رسید نیز حوزه های انتخابیه اقلیت های دینی از شمول این قانون مستثنی شدند.
براساس این مصوبه مجلس ماده (8) به استثنای تبصره های آن ، ماده (9) و تبصره یک آن و مواد 24 و 56 قانون انتخابات مجلس مصوب هفتم آذر 1378 و اصلاحات بعدی آن نسخ شد.
همچنین قرار شد آیین نامه اجرایی این قانون ظرف مدت دو ماه از تاریخ تصویب توسط وزارت کشور تهیه شود و به تصویب هیئت وزیران برسد.
نمایندگان مجلس در ادامه بررسی طرح استانی ، شهرستانی شدن حوزه های انتخابیه مدت فعالیت تبلیغاتی برای نامزدها را دو هفته تعیین کردند.
بر اساس ماده 9 این طرح مدت فعالیت تبلیغات انتخاباتی برای نامزدهای نمایندگی مجلس شورای اسلامی 14 روز بوده که 15 روز قبل از روز اخذ رای آغاز و تا 24 ساعت قبل از اخذ رای ادامه دارد .
همچنین در ماده دیگری مصوب شد: در صورت ابطال انتخابات یک یا چند حوزه انتخابیه موجود ، انتخابات نسبت به آن حوزه انتخابیه باطل و نسبت به سایر حوزه های انتخابیه موجود استان صحیح است .
الزام وزارت کشور درباره طراحی برگه های رای
مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی طرح استانی شهرستانی شدن حوزه های انتخابیه مجلس مواد دیگری از این طرح را بررسی و تصویب کرد.
بر اساس ماده 6 این طرح ، وزارت کشور موظف شد برگه های رای را به گونه ای طراحی کند و در اختیار رای دهندگان قرار دهد که هر رای دهنده در استان بتواند برای همه کرسی های نمایندگی حوزه های موجود در استان به صورت مجزا نماینده انتخاب کند.
همچنین در برگه رای ، محلی جهت رای به عنوان فهرست تعیین شود.
تعیین درصد آرای نامزدهای انتخابیه
مجلس شورای اسلامی در ادامه بررسی طرح استانی - شهرستانی شدن حوزه های انتخابیه مجلس درصد آرای نامزدهای حوزههای انتخابیه استان برای انتخابات مجلس را معین کرد.
براساس ماده 7 این طرح از هر حوزه انتخابیه موجود استان نامزد یا نامزدهایی که حداقل 15 درصد آرای صحیح ماخوذه حوزه انتخابیه موضوع تبصره ذیل ماده یک این قانون را کسب کرده و بالاترین رای را در کل استان به دست آوردهاند، نماینده یا نمایندگان استان از آن حوزه انتخابیه محسوب می شوند.
در تبصره ذیل ماده یک این طرح که پیش از این تصویب شده بود، تصریح شده است: تعداد نمایندگان هر حوزه استانی معادل تعداد نمایندگان حوزه های انتخابیه موجود استان است که مستند به قانون تعیین محدوده حوزه های انتخاباتی مجلس شورای اسلامی مصوب
66،1،30 و اصلاحیه های بعدی آن تعیین شده اند.
در تبصره ماده 7 این طرح که امروز نمایندگان آن را تصویب کردند نیز آمده است: در صورتی که حدنصاب در این ماده، برای یک یا چند کرسی به دست نیاید، نامزد یا نامزدهایی که بیشترین رای را نسبت به سایر نامزدهای آن حوزه انتخابیه در سطح استان کسب کرده باشند به عنوان نماینده یا نمایندگان استان از آن حوزه انتخابیه به مجلس راه می یابند.
تعیین نحوه تجمیع آرای انتخابات مجلس و انعکاس آن
نمایندگان مجلس شورای اسلامی نحوه تجمیع نتایج آرای حوزه های انتخابیه انتخابات مجلس شورای اسلامی و انعکاس آن را تعیین کردند.
به منظور تجمیع نتایج آرای حوزه های انتخابیه موجود در استان هیاتی به عنوان هیات اجرایی استان در محل استانداری به ریاست استاندار و عضویت مدیرکل ثبت احوال استان ، رئیس دادگستری استان و نمایندگان معتمدین محلی عضو هیات های اجرایی مرکز حوزه های انتخابیه موجود در استان تشکیل می شود.
این ماده چند تبصره نیز داشت.
تبصره 1 : جلسات این هیات با اکثریت مطلق اعضاء رسمیت می یابد.
تبصره 2 : معتمدین محلی عضو هیات های اجرایی مرکز حوزه های انتخابیه موجود در استان حداکثر یک هفته قبل از روز رای گیری از میان خود یک نفر را برای عضویت در هیات اجرایی استان انتخاب و به این هیات معرفی می کنند .
تبصره 3 : فرمانداران و بخشداران مراکز حوزه های انتخابیه موظفند بلافاصله پس از خاتمه رای گیری و شمارش آراء نتایج حاصله را با هیات های نظارت حوزه انتخابیه خود تطبیق دهند و در صورتجلسه ای به هیات اجرایی استان اعلام کنند.
تبصره 4 : رئیس هیات اجرایی استان مکلف است پس از تجمیع آرا ء نتایج حاصله را با هیات نظارت استان تطبیق دهد و طی صورتجلسه ای به وزارت کشور و شورای نگهبان ارسال و سپس از طریق رسانه های گروهی اعلام شود.