سوء مدیریت و وقایع طبیعی، از علل گرد و غبار
راه های مقابله با ریزگردها و پدیده گرد و غبار، در برنامه گفتگوی ویژه خبری مورد بررسی قرار گرفت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، ضیاء الدین شعاعی مدیر طرح ملی مقابله با گرد و غبار، سید حسین دهدشتی رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی و محمدرضا اختصاصی استاد دانشگاه با حضور در برنامه گفتگوی ویژه خبری پنجشنبه شب شبکه دو سیما، درباره راه های مقابله با ریزگردها و پدیده گرد و غبار، بحث و تبادل نظر کردند.
منشا ریزگردها، کشورهای همسایه هستند
ضیاء الدین شعاعی مدیر طرح ملی مقابله با گرد و غبار با بیان اینکه وظیفه ستاد مقابله با پدیده گرد و غبار در سازمان محیط زیست، هماهنگی میان دستگاه های مرتبط با این پدیده است گفت: شناخت منشأ گرد و غبار نخستین اولویت این ستاد بود که دریافتیم بخشی از آن در کشورهای همسایه و بخشی هم در 7 استان کشور از جمله خوزستان، ایلام، هرمزگان، سیستان و بلوچستان ایجاد می شوند.
شعاعی با بیان اینکه قرار است برای هر استان یک سند ملی منشأ تهیه شود افزود: پایان سال 94 فرصت آماده سازی سند ملی و قرار است این سند استان به استان آماده شود که فرصت استان خوزستان برای آماده سازی این سند تا پایان خرداد ماه است.
وی گفت: با شناخت علت ها می توان راهکارهای منطقی مقابله با گرد و غبار را هم ارائه کرد.
سوء مدیریت و وقایع طبیعی از علل گرد و غبار
مدیر طرح ملی مقابله با گرد و غبار با اشاره به اینکه وارد هجدهمین سال خشکسالی در کشور شدیم افزود: زمینه های ایجاد گرد و غبار رو به افزایش است که بخشی از آن مربوط به سوء مدیریت و بخشی از آن ناشی از وقایع طبیعی است.
شعاعی با بیان اینکه تثبیت کانون های گرد و غبار یکی از راه های مقابله است گفت: بازنگری در روش مدیریت منابع آب، کشت نهال و مالت پاشی از راهکارهای مقابله با شکل گیری ریز گردهاست.
سید حسین دهدشتی رئیس مجمع نمایندگان استان خوزستان در مجلس شورای اسلامی در ارتباط تصویری از آبادان گفت: مصوبات برای مقابله با ریزگردها زیاد است اما خروجی و نتیجه خاصی نداشته است.
دولت پارسال 570 میلیارد تومان برای مقابله با مشکلات زیست محیطی تصویب کرد
در ادامه شعاعی مدیر طرح ملی مقابله با گرد و غبار گفت: دولت پارسال 570 میلیارد تومان برای مقابله با مشکلات زیست محیطی تصویب کرد که این میزان سهم دستگاه های عضو ستاد مقابله با گرد و غبار است اما تاکنون تخصیصی به ما داده نشده است.
در ادامه دهدشتی گفت: ما نه تنها کاری برای جلوگیری از خشکی تالاب ها نکردیم بلکه عملاً در برخی جاها با اجرای طرح انتقال آب از سرچشمه حقآبه تالاب ها را محدود و خشکی آنها را تشدید کردیم.
وی با اشاره به اینکه تالاب ها در کاهش گرد و غبار نقش مهمی دارند افزود: با افزایش خشکی آنها و سوء مدیریت پدیده گردو غبار افزایش یافته است.
دهدشتی افزود: ناهماهنگی میان وزارتخانه ها وجود دارد و محیط زیست هم نظارت لازم را نداشته است.
وی گفت: مجلس نظارتی بر این موضوع ندارد زیرا سازمان محیط زیست زیر نظر رئیس جمهور است و ابزار نظارتی مجلس تحقیق و تفحص است که چند ماه پیش آغاز شده است تا ابهام زدایی از عملکرد محیط زیست داشته باشیم.
در ادامه شعاعی در پاسخ به این پرسش که چرا 14 سال پیش که نسبت به افزایش خشکی و گرد و غبار هشدار داده شد تاکنون اقدام عملی برای مقابله صورت نگرفته است؟ گفت: ستاد مقابله با پدیده ریز گردها آبان پارسال تشکیل شد و ما به طور جدی در پی حقآبه های تالابها هستیم و وزارت نفت هم فعالیت های خوبی را آغاز کرده است.
وی افزود: کانال های یک و دو تالاب هورالعظیم استان خوزستان آب گیری شده است و کانال سه هم آماده آب گیری است.
کشور به طور کلی دچار کمبود آب است
شعاعی گفت: ذخیره آب در پشت سدها در استان خوزستان به کمتر از 48 درصد رسیده و کشور به طور کلی دچار کمبود آب است.
در ادامه محمدرضا اختصاصی استاد دانشگاه درباره طرح دیوار چینی یا بادشکن مناطق غربی کشور برای مقابله با پدیده گرد و عبار گفت: بخشی از این پدیده از عراق و عربستان به علت خشکسالی ها می آید و بخش عمده ای از آن هم به علت تغییر اقلیم و بخشی هم به علت فعالیت های انسانی است.
وی افزود: طرح ملی را چند سال پیش به وزارت جهاد کشاورزی به عنوان طرح ملی بادشکن اطراف مزارع ارائه کردیم که بر اساس آن کشاورزان موظف می شوند اطراف مزارع خود را سه تا پنج درصد بادشکن احداث کنند.
اختصاصی گفت: هکتارها زمین کشاورزی رها شده در ایران و عراق وجود دارد که بخش اعظمی از ریزگردها را تولید می کنند که برای مقابله با آن نیاز به اقدام ملی است.
منشأ غبار تهران، محلی است
در ادامه شعاعی در پاسخ به اینکه چرا پدیده گرد و غبار به تهران رسیده است؟ گفت: به لحاظ اهمیت کار در استان های کشور، استانداران به عنوان رئیس کمیته ویژه مقابله با گرد و غبار معرفی شدند و ستادی را در هر استان تشکیل دادیم.
وی با بیان اینکه90 درصد منشأ غبار تهران، محلی است افزود: لازم است استانداران از جمله استاندار تهران برای مقابله با گرد و غبار با منشأ محلی، طرح مدیریت جامع تهیه کنند.