پخش زنده
امروز: -
دانشمندان به دستاورد جدیدی در زمینه منشاء فراموشی دست یافتند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، پایگاه اینترنتی فرانسوی پورکوادکتر نوشت یک گروه از دانشمندان آمریکایی موفق شدند با استفاده پالسهای نوری حافظه موشها را زنده کنند.
این دستاورد امید تازه ای در نزد بیماران زیادی به وجود میآورد که به فراموشی - از دست دادن جزئی یا کلی حافظه- مبتلا هستند. دانشمندان آمریکایی توانستهاند به لطف سازوکاری مبتنی بر نور، حافظه چندین موش را احیا کنند. این دستاورد پیشرفتی بزرگ در زمینه فهم سازوکار فراموشی محسوب میشود و امکان دارد به کشف درمانهای جدید این بیماری کمک کند.
اما فراموشی چگونه به وجود میآید؟ بحث و جدل زیادی پیرامون این پرسش در دنیای پزشکی وجود دارد و دو گروه رو در روی هم قرار گرفتهاند. از سویی عدهای بر این باورند که فراموشیِ ناشی از استرس و ناشی از بیماریهایی همچون آلزایمر به علت آسیب غیرقابل بازگشت سلولهایی خاص است.
از سوی دیگر عدهای دیگر میگویند علت وجود این مشکل را باید در دسترسی به خاطرات جستجو کرد. این تلاشهای جدید -که نتایج آن در مجله ساینس منتشر شده است- استدلالهای جدیدی به نفع طرفداران فرضیه دوم در دسترس قرار می دهد.
در واقع، دانشمندان فکر میکردند، در هنگام شکلگیری خاطره، شبکهای از نورنها منشاء دگرگونیهایی فیزیکی و شیمیایی در مغز هستند که در اصطلاح ردِ بیولوژیک نامیده میشوند. این ردِ بیولوژیک موجب تقویت سیناپسهای میشود که به نوبه خود وقتی فرد در معرض تصویر، بو یا صدایی قرار میگیرد، زمینهساز ظهور خاطرات خواهند شد.
دانشمندان آمریکایی در مدت تحقیقات خود، مادهای شیمیایی را که از تقویت سیناپسهای مذکور جلوگیری میکرد، به چندین موش تزریق کردند. سپس این موشها در قفسهایی قرار داده شدند و در آنجا به آنها شُک الکتریکی داده شد. این عملیات در مورد موشهایی که به آنها ماده شیمیایی تزریق نشده بود نیز تکرار شد.
هنگامی که این موشها باردیگر در قفس قرار داده شدند، آندسته از موشهایی که ماده شیمیایی دریافت نکرده بودند، ترسیده به نظر میرسیدند. انگار خاطره این تجربه ناخوشایند همچنان در نزد آنها وجود داشت. اما در نزد موشهای دیگر هیچ واکنش خاصی مشاهده نشد.