محمدجواد لاریجانی در مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما، با اشاره به امکان بازدیدهای سرزده از اماکن کشورمان در قالب پروتکل الحاقی گفت: نظریه این است که علیالاصول آژانس باید نگاه کند ببیند آیا کسی از قواعد منع اشاعه پایش را فراتر گذاشته است یا نه، لذا جاهایی که تأسیسات رسمی داریم باید طبق ان پی تی اجازه دهیم آنان ملاحظه و مراقبت کنند.
وی افزود: البته پروتکل الحاقی زمینه مراقبت های ویژهتری را برای همین جا تعیین می کند و قسمت دیگر، فراتر از تأسیسات ما ممکن است براساس پروتکل الحاقی آژانس بگوید گزارش هایی دریافت کرده است که ما در فلان نقطه دارای تأسیسات اتمی حساس و خطرناک هستیم.
لاریجانی گفت: قطع نظر از اینکه مکان مد نظرشان کجاست ما باید بلافاصله اجازه دسترسی به آنها بدهیم.
وی افزود: دسترسی های مدیریت شده تولید نتیجه نمی کند مثلا اگر به ما بگویند فلان جا را می خواهیم بررسی کنیم و ما بگوییم هفته بعد بیایید اگر بیایند ممکن است بگویند اینجا آمدیم و اکنون چیزی ندیدیم اما احتمال دارد قبلا اینجا چیزهایی بوده است و از اینجا برداشته اید، این را چگونه حل کنیم؟
این کارشناس حقوق بین الملل گفت: برای اثبات ادعایشان دو عکس نشان می دهند و ادعا می کنند پنج تریلر از این نقطه به آن نقطه رفته است این درحالی است که در این نقطه خیلی چیزها جابهجا می شده است به نظرم این بخش از بازرسی های سرزده بسیار خطرناک و تحقیرآمیز است به ویژه در شرایط کنونی.
لاریجانی افزود: اگر شرایط کنونی نبود و عفلقی های 1 + 5 علیه ما این قدر تخاصم نداشتند یک تعامل ساده بین المللی بود و می دیدند که ایران چقدر آمادگی دارد در بخش منع اشاعه و بخش شفافیت قدم های بی نظیر بردارد زیرا ما از نظر مسلکی به این اعتقاد داریم.
وی اضافه کرد: اما اکنون ما ساده نیستیم ما با یک تخاصم مواجهیم مذاکرات ما محل مناقشه ای طبیعی نیست این مذاکرات از نظر ما برای دفع تجاوز است و از نظر آنان برداشتن بهترین میوه از تجاوز است.
لاریجانی در پاسخ به پرسشی درباره دیدگاه تیم مذاکره کننده مبنی بر مدیریت شده بودن بازرسی ها در پاسخ به منتقدان گفت: اولا تحریم هایی که امریکا و اوباما علیه ما اعمال کردند وسیع ترین تحریم هاست این درست است و شاید در تاریخ بی نظیر بوده است و لذا این تحریم ها را که شکست دهیم بزرگترین فتح ها را نیز کردهایم.
وی افزود: اینها باید متوجه این نکته هم باشند، وسیع ترین و بی نظیرترین تحریمهای تاریخ علیه ما اعمال شده است اما با مقاومت این ملت همچنان که تاکنون به مقاصدشان نرسیده اند از این پس نیز نمی رسند و ما فتح الفتوح عظیم قرن بیست و یکم را می توانیم رقم بزنیم.
این کارشناس حقوق بین الملل گفت: بخشی از این اقدامات فوق العاده این است که می خواهند آن را به مسئله نظارت ها تبدیل کنند آنان تحریم ها را یکطرفه گذاشته اند اما نظارت ها چیزی است که جرأتش را ندارند.
وی افزود: بله جاسوسی کرده اند از طریق شرکت زیمنس آمدند مقدار زیادی از بدافزارهای یارانه ای را وارد سیستم های ما بکنند و به هم بزنند و ضربه زدند همچنان که دانشمندان ما را شهید کردند.
لاریجانی اضافه کرد: آنان همه این کارها را کرده اند اصلا بگویید چه کار فجیعی را انجام نداده اند و چه جنایتی را مرتکب نشده اند همه اینها در تاریخ بی نظیر است همچنان که شهادت دانشمندان ما بی نظیر است دانش حوزه ای است که از 4000 سال پیش تاکنون که رکورد دانش کلاسیک را داریم به عنوان جهانی بودن، جهانشمولترین حوزه فعالیت بشری است.
وی گفت: دانشمندان معتقدند از هر فرقه ای باشند با همدیگر تعامل فنی باید داشته باشند و مراقب یکدیگر باشند اینها دانشمندان ما را فقط به جرم اینکه ایرانی بودند به شهادت رساندند پس فهرست جنایات آنان زیاد است.
لاریجانی افزود: حالا این طرف می گوید می خواهد شدیدترین بازرسی ها را بر ما اعمال کند؛ چرا ما باید قبول کنیم؟ مسلما در این مفسده بزرگی است البته ما بخشی از نظارت ها را اکنون داریم.
وی گفت: زمانی ما این نظارت های معمول را می توانیم بهبود ببخشیم که ببینیم این تخاصم پایین می آید اما تخاصمی که روز به روز ادبیاتش زشتتر و اقداماتش کریهتر می شود این تخاصم توجیه نمی کند که ما نظارت وسیع تر و بازرسی های فوق العاده را قبول کنیم.
این کارشناس حقوق بین الملل افزود: بنده شخصا نظر بسیار مخالفی در این باره دارم البته نمی خواهم مذاکرات دوستانم را تحقیر کنم مذاکرات دوستانم به ویژه آقای دکتر روحانی که فرد فرهیخته ای است و عزیزانی که در مذاکره حضور دارند و از دوستان قدیمی من هستند افراد بسیار حرفه ای هستند.
لاریجانی گفت: بنده معتقد نیستم به اینکه یکباره ممکن است همه تحریم ها با توافقاتمان یکجا برداشته شود این اتفاق نمی افتد.
وی افزود: آنها همه تعهداتش را یکجا به ما تحمیل می کنند و تحریم های خودشان را به بهانه های مختلف نگه می دارند بنابراین ریل گذاری مذاکرات به نظر بنده اشکال حرفه ای دارد که آن را باید اصلاح کرد.
رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در پاسخ به این سؤال که آیا اعمال شیوه هایی مانند بستن چشم بازرسان می تواند نگرانی های امنیتی از بازرسی های ویژه از کشورمان را برطرف کند، گفت: این بسیار ساده است به نظرم حتما باید جهات جاسوسی و جمع آوری اطلاعات را از مراکز حساسمان فراتر از این حرف ها بدانیم.
لاریجانی تصریح کرد: صحبت های بسیار مهم فنی وجود دارد اینکه در انتقال بازرسان از یک نقطه به نقطه دیگر چشمش را ببندیم تا آخر که چشمشان بسته نیست. اتفاقا آنجایی که مقصد است اهمیت دارد آنجا باید چشمش باز باشد تا بتواند گزارشی تهیه کند.
وی افزود: این شیوه مربوط به دزدی است که بخواهند او را به جایی مانند پاسگاه منتقل کنند و برای اینکه مسیر را نبیند چشمش را ببندند اما این بازرسی ها بخش اصلی اش مربوط به جایی است که چشمان بازرسان را باز می کنند.
لاریجانی با بیان اینکه این مسئله انتها ندارد، گفت: گاهی در شرایط معمولی می گویند خواهش می کنیم گوشه ای از پادگانتان را به ما نشان دهید شرایط هم معمولی است اولا چرا باید نشان دهیم؟
وی افزود: آنان ممکن است بگویند گزارشی از جانب کشورهای دوست و غیردوست دریافت کردهاند، شما که فعالیت غیرصلح آمیز ندارید حالا نشان دهید تا ببینیم. درست است که ما چنین فعالیت هایی نداریم اما چرا باید نشان دهیم، آیا آنان حق دارند؟
این کارشناس حقوق بین الملل گفت: گاهی ممکن است کشوری بگوید ایرادی ندارد دوستان ما خواستند پس بیایید ببینید اما در این بازرسی های سرزده آنان تعیین می کنند کجا را ببینند. کی و چگونه ببینند و نتیجه هم دست خودشان است.
لاریجانی هشدار داد: بازرسی های سرزده از کشورمان ما را وارد چرخش حلزونی می کند که هیچ انتها ندارد اگر انتها داشت ما درباره فوایدش سخن می گفتیم.
وی تصریح کرد: تنها اثر اینگونه بازرسی ها این است که مدام علیه ما پرونده سازی های وسیع تری کنند و بگویند رفتیم فلان جا زمین را آزمایش کردیم و ذرات بسیار کوچکی از اورانیوم 16 درصد پیدا کردیم. حالا کیست که بتواند خلاف این را ثابت کند؟ خر بیاورید و باقالی بار کنید.
لاریجانی افزود: حالا آنجا چیزی بوده نبوده و چطور بوده؛ ادعا می کنند که آنجا محل دپوی اورانیوم بالای سه و نیم درصد بوده و سریعا جابهجا شده است. این روش کار آنان برای پرونده سازی است.
وی گفت: یک جهت دیگر اینکه اوباما و حزب دموکرات درگیر تبلیغات هستند طبعا هر دو جناح سیاسی امریکا می خواهند با ایران قراردادی امضا کنند چون آنان دیده اند که تحریم ها بر برنامه هسته ای ما تأثیر خاصی نداشته و گسترش یافته است.
لاریجانی افزود: خودشان نیز در منطقه نمی خواهند درگیر جنگ بزرگ دیگری شوند بنابراین چه جمهوری خواه و چه دموکرات می خواهند با ایران به نحوی مسئله هسته ای را حل و فصل کنند دموکراتها می خواهند میوه اش را خودشان بچینند و لذا درصدی از حرفهای اوباما تبلیغاتی است.
وی گفت: اوباما وقتی می گوید در پی اعمال شدیدترین تحریم ها علیه ایران هستیم و ایران نیز قبول کرده است آنان درصدد این اقدام هستند اما این ادعا که ما قبول کرده ایم جنبه تبلیغاتی دارد.
لاریجانی افزود: تعبیری که آنان از این مذاکرات دارند بخشی جنبه تبلیغاتی دارد و بخشی نیز مبتنی بر سیاست هر دو حزب حاکم بر امریکاست.
وی گفت: استفاده از تکنیک ابهام در مذاکره باید درست به کار گرفته شود بنده مخالف بهکارگیری کلمات مبهم نیستم چون گاهی در مذاکرات دیپلماتیک برای اینکه شکست مذاکرات اعلام نشود پنج کلمه مبهم می گذاریم و معانی مورد نظر را تزریق می کنیم تا هر دو طرف لذت خودشان را ببرند.
این کارشناس حقوق بین الملل افزود: منتها اگر ما معانی مورد نظر خودمان را اعلام نکنیم معنایی که طرف مقابل اعلام کرده معنای اصلی قرار می گیرد چون کلمه مبهم بوده و به اصطلاح مقول به تشکیک بوده است.
لاریجانی گفت: این نیز اشکالی حرفه ای در نحوه هدایت مذاکرات هسته ای است؛ اصل بهکارگیری ابهام خیلی مخدوش نیست اما نحوه بهکارگیری آن خیلی مهم است که علیه ما سندسازی و موضع گیری نشود.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در پاسخ به پرسش دیگری درخصوص اقدام متناقض امریکاییها در تهدید علیه کشورمان همزمان با مذاکرات از منظر حقوقی اظهار داشت: هیچ یک از اقدامات امریکایی ها از نظر بین المللی موجه نیست و مصداق کامل تجاوز است.
لاریجانی گفت: درست است به شورای امنیت می روند و مهر این شورا را نیز دریافت می کنند اما مگر این اقدام می تواند واقعیت را عوض کند اقدامات امریکا علیه ما نیز مصداق کامل تجاوز علیه حقوق ماست بنابراین هیچ یک از اقدامات امریکا توجیه حقوق بین المللی ندارد.
وی با طرح این پرسش که تکنیک امریکایی ها در پیشبرد مذاکرات چیست، اظهار داشت: تلقی امریکایی ها این است که ایران بر اثر فشارهای اقتصادی مجبور به کوتاه آمدن از مواضعش و حضور در مذاکرات شده است بنابراین تا آخرین لحظه از این حربه استفاده می کند.
لاریجانی پیش بینی کرد: حتی قبل از توافق نهایی احتمالی، فشار بالاتری از جانب امریکاییها در زمینه تحریم ها بر ما وارد شود چون احساس می کنند که ممکن است این حربه در آینده کندتر شود.
وی گفت: البته من فکر می کنم آنان این حربه را هرگز رها نخواهند کرد اما خود حربه کند می شود نکته ای که رئیس جمهور می گوید شبکه تحریم ها می تواند ترک بردارد درست است معنی آن رفع تحریم ها نیست بلکه معنی آن ترک است.
لاریجانی افزود: امریکایی ها از همه ابزارشان استفاده می کنند اما فرض کنیم همه تحریم ها برداشته شد و یک شرکت ژاپنی یا آلمانی بخواهد با ایران معامله کند اما این شرکت ها بخش خوبی از معاملاتشان با امریکاست.
وی اضافه کرد: کافی است که کنگره امریکا قطعنامه دیگری داشته باشد که الان دارد و براساس آن به علت اینکه سیاست های ایران در منطقه خاورمیانه منافع آنان را تهدید می کند هیچ شرکت خارجی نباید با ما همکاری کند و اگر همکاری کند او را تحریم می کنند.
لاریجانی گفت: در چنین شرایطی چنین شرکت هایی چون بخش عمده درآمدشان از قِبَل رابطه با امریکایی هاست مجبور است برای جلوگیری از مشمول شدن این تحریم ها با ما همکاری نکند.
وی افزود: براین اساس ما باید تصور درستی از هزینه هایی که می پردازیم داشته باشیم بنابراین امریکایی ها در این مسیر و افزایش تحریم ها نکته راهبردی را پیگیری می کنند چون تفکرشان این است که با تحریم ها ما را کنار میز مذاکره آورده اند و لذا با تحریم ها می خواهند بزرگترین تحریم ها را از ما بگیرند.
پروتکل الحاقی با منافعمان در تضاد است
کارشناس حقوق بینالملل تصریح کرد: پروتکل الحاقی ۱۰۰ در صد با منافع ما در تضاد است و هرگز نباید آن را تصویب کنیم.
محمد جواد لاریجانی در ادامه مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما، گفت: نام پرونده هسته ای ما را باید مناقشه هسته ای گذاشت، مباحثه بسیار کمنظیر بین المللی که مناقشه ای ساده نیست که مثلا اطرافش درباره موضوعی اختلاف نظر باشد.
وی افزود: دولتهای غربی و به تعبیر رئیس جمهور، عفلقی های 1+5 به حقوق ملت ما در زمینه های مختلف به ویژه عرصه پولی و دسترسی به فناوری صلح آمیز هسته ای تجاوز کردند و ما در صدد دفع این تجاوزیم.
لاریجانی گفت: پس اساسا این مذاکره مربوط به حل یک مناقشه میان دو طرف نیست بلکه مربوط به دفع تجاوز است و آنها برای گرفتن بهترین نتیجه از تجاوزشان تلاش می کنند و البته متوجه شده اند این طور نیست که این تجاوز فقط برایشان فایده داشته باشد بلکه هزینه هم داشته است.
این کارشناس حقوق بین الملل همچنین با اشاره به تعهدات بین المللی ما در چارچوب معاهده ان پی تی اظهار داشت: این معاهده، معاهده خوبی است به ویژه با توجه به موضع مکتبی و ایدئولوژیک ما که معتقدیم تولید سلاح های کشتار جمعی خلاف شرع است.
آقای لاریجانی افزود: طبعا ما موضعی قوی در پرچمداری منع اشاعه داریم اما ان پی تی قانون روی کاغذ و معاهده ای مرده است و کسانی آن را کشته اند که اکنون مدعی اعمال آن هستند.
وی گفت: ان پی تی بر ارکان سه گانه منع اشاعه، همکاری بین دولتها برای افزایش زمینه های همکاری در خصوص فناروی هسته ای و از بین بردن سلاح های هسته ای استوار شده، اما باید دانست کدام یک از اینها انجام شده است .
لاریجانی افزود: ما اصل این معاهده را قبول داریم و آن را امضا کرده ایم کشورهایی هستند که امضا نکرده اند و کسی به آنها حرفی نمی زنند آن هم با روحیه تهاجمی مانند رژیم صهیونیستی که وزیر دفاعش رسما درباره معقول بودن استفاده از سلاح هسته ای صحبت می کند و سابقه چنین تجاوزی را هم دارد که این بسیار فاجعه آمیز است.
وی با طرح این پرسش که کدام انبارهای سلاح های هسته ای نابود شده است اضافه کرد: کشورهای مدعی، انبارهایشان را بیشتر انباشته کرده اند.
رئیس ستاد حقوق بشر قوه قضاییه با اشاره به محور همکاری هسته ای به عنوان یکی از ارکان معاهده ان پی تی گفت: در این باره نه فقط با ما همکاری نمی کنند هر گونه زمینه همکاری و استفاده طبیعی را نیز از بین می برند.
وی افزود: به عنوان نمونه قطعه کوچکی که مربوط به سیستم رایانه است و 1700 کاربرد دارد ممکن است در طراحی برنامه صلح آمیز هسته ای نیز کاربرد داشته باشد اما آنان می گویند ممنوع است و به ما نمی فروشند آیا این همکاری است؟ پس جمهوری اسلامی ایران هیچ نتیجه ملموسی از ان پی تی ندارد.
لاریجانی با اشاره به موضوع پروتکل الحاقی گفت: اگر معاهده ان پی تی به خوبی اجرا می شد معنی پروتکل الحاقی عوض می شد و معنیاش این بودکه ما میخواهیم زمینه نظارت خوبی را در هر سه محور این معاهده ایجاد کنیم طبعا ما هم حرفی نداشتیم و آنان نیز به طور طبیعی با ما همکاری می کردند.
وی افزود: در چنین صورتی ممکن بود به عنوان نمونه بگویند بخشی از کار انرژی صلح آمیز هسته ای ما نیاز به ملاحظه بیشتری دارد ما هم می گفتیم ایرادی ندارد اما اکنون معنی پروتکل الحاقی غیر از این است همچنان که معنی ان پی تی غیر از هویت واقعی آن است.
کارشناس حقوق بین الملل تصریح کرد: معنی ان پی تی این شده است که مدیر کل آژانس بین المللی انرژی اتمی به بلندگوی عفلقی های 1+5 تبدیل شود و هر روز علیه ما ادعایی را مطرح کند، معنی پروتکل الحاقی صد درجه از این هم بدتر است.
لاریجانی درباره تلاش عده ای برای عادی سازی پذیرش پروتکل با استناد به اقدام 120 کشور در امضای آن گفت: بخش عمده ای از کشورهایی که پروتکل را امضا کردند اصلا تجهیزات اتمی ندارند و اقدامشان به مثابه سنگ مفت گنجشک مفت است.
وی افزود: کسی که کمترین تأسیسات هسته ای ندارد پروتکل الحاقی را امضا کند یا نکند اهمیتی ندارد پرسش این است که کشورهایی که تأسیسات وسیع هسته ای دارند با پروتکل الحاقی چطور رفتار کرده اند؛ اینجاست که ما هرگز نباید پروتکل را تصویب کنیم.
لاریجانی اضافه کرد: البته این نه به خاطر این است که پروتکل ماهیتا و به شکل فلسفی چیز بدی است بلکه برای این است که مسیر پروتکل به معنایی که آنان تعریف کردند 100 درصد با منافع در تضاد است.
وی گفت: بله، از نظر کلی و در شرایط مناسب پروتکل الحاقی قابل این هست که ببینیم با چه PROVISION (پرویژن هایی) قابل اعمال است؟ در شرایط کنونی خود ان پی تی برای ما کاری نکرده و به محملی برای ادعاها و اتهامات علیه ما تبدیل شده است که مهر سازمان ملل نیز برآن زده اند.
این کارشناس حقوقی با طرح این پرسش که کدام یک از اتهامات آژانس علیه ما درست بوده است افزود: هر روز به ما می گویند فلان جا را ندیده ایم اگر می دیدیم می توانستیم گزارش بهتری بدهیم.
لاریجانی تصریح کرد: اصلا پس فردا می گویند زیر دستشویی خانه فلان مسئول محل دپو اورانیوم غنی شده بالای 50 درصد است؛ می توانند ادعا کنند ما از اینها همه چیز دیده ایم.
وی گفت: پس صحبت از همکاری های معقول بین المللی نیست صحبت از تخاصم کور بین المللی است که از نهاد آژانس نیز به عنوان ابزار استفاده می کنند.
لاریجانی با تأکید دوباره بر به مصلحت نبودن قبول پروتکل الحاقی در شرایط کنونی افزود: سال ها طول می کشد تا پروتکل معنی عملی پیدا کند. بنده معتقدم درسایر جهات همکاری های بین المللی نیز به تبع این تلقی که غرب دارد باید تنظیم شود.
نکته مهم این است که ما طرفدار شفافیت هستیم چون به نفع ماست.
لزوم تغییر ریل مذاکرات، در صورت بن بست گفتگوها
کارشناس حقوق بین الملل بر تغییر راهبرد مذاکرات مبتنی بر معادله شفافیت - همکاری به جای معادله برد - برد در صورت شکست گفتگوها تأکید کرد.
محمدجواد لاریجانی در ادامه مصاحبه اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما درباره ادعای کسانی که توافق جامع هسته ای را گشایشگر مشکلات اقتصادی کشورمان می دانند افزود: توافق جامع هسته ای ناشی از این راهبرد است که ما می توانیم همه تحریم ها و مناقشات را یکجا برداریم.
وی گفت: این تفکر مبتنی بر نظریه بینگ بنگ است که بر اثر این اتفاق یکباره همه مسائلمان در این مناقشه حل می شود البته اگر این بشود خیلی خوب می شود اما محاسبات من نشان میدهد که این زیادی خوب است.
این کارشناس حقوق بین الملل افزود: شرایط واقعی نشان می دهد که چنین اتفاقی ممکن است بعید باشد اما اگر بشود توافق خوبی است؛ توافق جامعی که یکباره همه تحریم ها را بردارد.
لاریجانی ادامه داد: این زیادی خوب است اما عالم واقع با چیزهای زیادی خوب همراه نیست. همیشه مقداری خوب و مقداری بد است بنابراین نظریه توافق جامع از اساس راهبردی مورد سؤال است، البته امیدواریم بشود زیرا همه ما توفیق دولت را می خواهیم.
وی با اشاره به گره خوردن مسائل اقتصادی به توافق جامع هسته ای افزود: مسائل اقتصادی چند رده است، اگر تحریمهای اقتصادی یا بخش قابل توجهی از آن یکباره برداشته شود مقدار زیادی دلار به اقتصاد ما تزریق می شود .
کارشناس حقوق بین الملل گفت: با این شرایط بسیاری از صنایعمان که در تأمین مواد اولیه وابسته به خارج هستند دوباره فعال می شوند زیرا بسیاری از صنایع ما وابسته به واردات از خارج هستند و با فعال شدن این واحدها مقدار زیادی اشتغال هم ایجاد می شود اما اینکه آیا اینگونه اقتصاد ما سالم، پابرجا و محکم می شود، مسلما اینگونه نخواهد شد.
لاریجانی افزود : به فرض اینکه تحریم ها برداشته شود اکسیژنی به بدنه اقتصاد داده می شود اما مسائل ما را حل نمی کند.
وی گفت: ما اکنون در مقطع بسیار جالبی قرار گرفته ایم، این امکان وجود دارد که بتوانیم اقتصادمان را بازسازی کنیم. درست است که تحت فشار به این نقطه رسیدهایم حال، این بازسازی اقتصادی تفکر ویژه بسیجی و جهادی می خواهد.
این کارشناس حقوق بین الملل ادامه داد: این کاملا شدنی است و بازسازی کامل اقتصادی مبانی دقیق علمی دارد منتها باید به آن قائل باشیم.
دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر اینکه اگر توافق جامع هسته ای صورت نگیرد چه اتفاقی خواهد افتاد تأکید کرد: نباید اینگونه تبلیغ کرد که یا این آشی که جلو ما گذاشته اند تناول کنیم یا اینکه بعدش جنگ است چنین چیزی نیست.
لاریجانی با اشاره به ضرورت استمرار استفاده از روش دیپلماسی افزود: باید ریل مذاکراتمان را اصلاح کنیم نتیجه گیری نیز این خواهد بود که راهبرد مذاکرات ما موفق نشد البته امیدوارم موفق شود توفیق دولت آقای روحانی توفیق آحاد ملت است اما اگر هم موفق نشود معنی اش این نیست که بسیج شویم و تفنگ ها را در دست بگیریم و شروع به جنگ کنیم چنین چیزی نیست.
وی تصریح کرد: نتیجه بن بست مذاکرات هسته ای این است که باید برگردیم ریل مذاکرات را عوض کنیم. در عالم دیپلماسی هیچ چیزی آخر نیست ریل را عوض می کنیم و راهبرد جدید مذاکراتی داریم.
لاریجانی افزود: ما چارچوب دیگری برای مذاکرات به جای طرح موضوع چرخش سانتریوفیوژ در مقابل چرخش اقتصاد و راهبرد برد - برد داریم و آن می تواند معادله شفافیت و همکاری باشد که این معادله بسیار عملی تر از نظریه بینگ بنگ است که توافق جامع داشته باشد.
وی اضافه کرد : چرا انتظار داشته باشیم با طرفی که با ما در حال تخاصم است توافق جامع داشته باشیم؟ ما باید راهبرد دیگری در مذاکرات داشته باشیم که به ریلگذاری دیگری نیاز دارد.
کارشناس حقوق بین الملل همچنین گفت: بنابراین اینگونه نیست که فکر کنیم همه امور به آخر خط می رسد تحریم ها هست و با توافق جامع هم بخش عمده آن باقی خواهد بود بنابراین ما در پی این نقطه باید برویم که اقتصادمان را بازسازی کنیم که چنین اقتصادی بسیار مقاوم خواهد بود.
لاریجانی با بیان اینکه اقتصاد مقاومتی فقط منحصر به ما نیست افزود: اغلب دولتهای دنیا در برهه هایی این را تجربه کردند حتی امروز اقتصاد دولت آلمان بهمراتب از ایران مقاومتیتر است فقط ما چشمانمان را می بندیم.
وی اضافه کرد: 65 درصد برند تولیدات آلمان مربوط به واحدهای کوچک و متوسط این کشور است درحالی که ما فقط زیمنس و بنز را می شناسیم. این به علت این است که می خواهند در مقابل نوسانات بیرونی واحدهای خود را نگه دارند.
لاریجانی ادامه داد: بر این اساس وقتی قیمت یورو در مقایسه با دلار سقوط می کند این واحدهای کوچک نگران نیستند و اتفاقا گاهی هم خوشحال می شوند زیرا صادارتشان بهتر می شود.
وی گفت: برخی فکر می کنند اقتصاد مقاومتی ایده های اُملی است که از جایی در آمده در حالی که اتفاقا ایده سوپرمدرنی است فقط ما باید به آن اعتقاد داشته باشیم و در بازیسازی اقتصادی به آن توجه کنیم.
معاون بین الملل رئیس قوه قضاییه همچنین تصویب پروتکل الحاقی را مغایر 100 درصدی منافع ملی دانست و افزود: کشورهایی که پروتکل را پذیرفته اند عمده آنها کشورهایی هستند که فعالیت های هسته ای چشمگیری ندارند یا در ساختار پروژه غربی مندرج هستند .
لاریجانی به نحوه اقدام امریکا در اجرای پروتکل الحاقی اشاره کرد و گفت: امریکا پروتکل الحاقی را مطابق منافع خود بازتنظیم کرده است و در پروتکل برای کشورهایی که صاحب بمب اتمی هستند جایگاه ویژه ای در نظر گرفته شده است.
وی افزود: امریکا با توجه به این جایگاه ویژه و بازتنظیم پروتکل، بهترین سند را برای منافع خود تنظیم کرده است.
لاریجانی گفت: هند و پاکستان نیز عضو ان پی تینیستند اما چون دارای سلاح اتمی هستند نوعی از پروتکل الحاقی برای کاهش فشارهای بین المللی امضا کرده اند.