پخش زنده
امروز: -
رئیس کل بانک مرکزی: برای تحرک بخش مسکن درصدد ارائه راهکاری هستیم که بتواند در عین حفظ سطح نقدینگی معمول؛ آثار تورمی هم نداشته باشد.
ولی اله سیف در گفتگوی اختصاصی با خبرگزاری صدا و سیما با اشاره به برگزاری جلسات متعدد با مسئولان وزارت راه و شهرسازی افزود: آقای آخوندی وزیر راه و شهرسازی هم ایده های خیلی خوبی مطرح کرد و برای تحرک بخشیدن به بخش مسکن درصدد ایجاد اعتبار جدید برای بانک مسکن هستیم به طوری که اثر تورمی نداشته باشد.
وی گفت: علاوه براین بنا داریم صندوق پس انداز مسکن هم در بانک مسکن فعالیت جدی تری پیدا کند و به بانکهای دیگر هم اجازه اجازه داده شود در بخش مسکن فعال شوند، موضوعی که در گذشته از ان منع شده بودند.
وی گفت: یکی از اقداماتی که باید حتما مراقبت کنیم این است که برای سرعت خروج از رکود و افزایش رشد اقتصادی؛ استفاده بهینه از منابع محدود یکی از راهکارهای بسیار جدی است که از ابتدا تلاش کردیم به این موضوع بپردازیم و خوشبختانه شاهد اثارآن بودیم و نرخ رشد مثبت 3.6 درصدی 9 ماهه سال 93 نتیجه چنین سیاست هایی بود و امیدواریم در کل سال 93 که امار و ارقام ان استخراج می شود، این رشد حدود مثبت 3 درصد باشد.
یکی از راهکارهای اساسی این است که بانکها به صورت خودکفا صندوقهای پس انداز مسکن تشکیل دهند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: علاقه مندیم این نرخ رشد استمرار پیدا کند و باید همان انضباط پولی را که در گذشته داشتیم، رعایت کنیم، در بخش مسکن یکی از راهکارهای اساسی این است که به بانکها اجازه دهیم به صورت خودکفا صندوقهای پس انداز مسکن تشکیل دهند تا از محل پس اندازها، ایجاد جاذبهها و انگیزههای عمومی جامعه بتوانند حجم جدیدی از پس اندازها را تشکیل دهند و بخش زیادی از این نیازها را تامین کنند.
سیف گفت: علاوه بر این از منابعی هم که در بخش مسکن مهر مصرف شده بود ، با توجه به اینکه بانک مرکزی بازپرداخت اقساط ان را متوقف کرد به دلیل اهمیتی که تکمیل پروژه مسکن مهر داشت و انتقاد زیادی هم در ابتدا وجود داشت ؛ اکنون اقتصاد ما با نقدینگی های حاصل شده از ان مواجه است و باید بازپرداخت اقساط ان را زمان بندی کنیم که صندوق های پس انداز مسکن را هم تقویت می کند.
مطالبات معوق بانکها 92 هزار میلیارد تومان است
ولی اله سیف همچنین گفت: پروندههای خیلی زیادی 575 پرونده را که از پروندههای بزرگ است و حدود 35 درصد از پروندههای نظام بانکی را تشکیل می دهد، به مرجع قضایی دادیم و مرجع قضایی هم هماهنگی و همکاری خوبی با بانک مرکزی دارد.
وی افزود: با دادستان تهران در ارتباط هستیم و بعضی از پروندهها نقصهایی داشته که در حال تکمیل است و دستوری که رئیس قوه قضائیه داد مبنی بر تشکیل دادگاههای تخصصی برای رسیدگی به پرونده های بانکی کمک می کند و شاهد رشد وصول معوقات خواهیم بود.
سیف افزود : استثناهایی هم در دستورالعمل هایی که به بانکها دادیم رعایت کردیم و ان اینکه اگر واحدتولیدی به دلایل غیر فنی و اثار ناشی از تحریم یا افزایش ناگهانی قیمت ارز دچار مشکل شده است ، با شرایط بهتری بررسی شود و نظام بانکی با زمانبندی جدید ، تقسیط جدید ، تامین سرمایه در گردش ، تقویت تولید و حفظ اشتغال ؛ اینگونه پرونده ها را با نگاه مثبت برخورد کند.
رئیس کل بانک مرکزی افزود: در کنار این پروندهها، مواردی هم داریم که ممکن است سوء جریانی در کار بوده و ممکن است افرادی سودجو تحت عنوان تولید تسهیلاتی از نظام بانکی دریافت کردند و در حوزههای غیر از تولید مصرف کردند که باید با قاطعیت برخورد شود و خوشبختانه مرجع قضایی هم در این زمینه همکاری لازم را دارد.
وی گفت: نظام بانکی ما در شرایط بسیار بسیار استثنایی قرار گرفته و انباشت تصمیمات غیر اصولی سالهای گذشته در نظام بانکی اکنون بروز کرده است و باید به تعادل منطقی برسد و بعد اجازه دهیم با رقابت این کارایی افزایش پیدا کند.
به داد نظام بانکی نرسیم، نظام بانکی ما از دست می رود و نقش بسیار مهم بانکها در توسعه اقتصادی کشور مختل میشود
سیف افزود: اگر در چنین شرایطی به داد نظام بانکی نرسیم، نظام بانکی ما از دست می رود و نقش بسیار مهم بانکها در توسعه اقتصادی کشور مختل می شود و باید درحال انجام وظیفه، اصلاحات لازم را در انها ایجاد کنیم و اکنون بدون اینکه به حاشیه برویم بر اصلاح نظام بانکی متمرکز هستیم.
وی اظهار داشت: گزارش های خیلی خوبی با تجزیه و تحلیل های قوی ارائه شده است و راهکارهایی را به دولت ارائه دادیم و به تدریج با تقویت منابع نظام بانکی با ترمیم سرمایه از دست رفته بانکها بر اساس زیانهای انباشته گذشته، بانکهای ما در اینده می توانند در تعادل مطلوبی قرار گیرند که در ان تعادل مطلوب بازار می تواند کارایی خود را داشته باشد و باید اجازه دهیم رقابتی که به افزایش کارایی منجر می شود در نظام بانکی بوجود اید.
وی گفت: در ابتدای سال 93 در جلسه ستاد اقتصادی در حضور رئیس جمهور گزارشی ارائه کردیم مبنی بر اینکه توان اعطای تسهیلات نظام بانکی در طول سال 93 چقدر است و باتوجه به جهت گیری که اقتصاد ما به سمت خروج از رکود و ایجاد رشد اقتصادی دارد، بهترین روش ستفاده از این منابع تسهیلاتی که نظام بانکی می تواند انجام دهد چیست؟
رئیس کل بانک مرکزی افزود: در درجه اول تلاش کردیم تسهیلات را ساماندهی کنیم بدون اینکه اثار تورمی و افزایش نقدینگی داشته باشد چون هدف ما این بود که از رکود خارج شویم و اثار تورمی هم نداشته باشیم ، به همین دلیل کنترل نقدینگی یک بحث است ، رقمی که می تواند از طرف نظام بانکی پرداخت شود بحث دیگری است و بعد باید موثرترین نوع استفاده از این منابع محدود مطرح می شود.
سیف گفت: در ان زمان تصمیم گرفتیم اولویت اول را تامین سرمایه در گردش واحدهای تولیدی قرار دهیم سرمایه درگردشی که مطمئن شویم به افزایش تولید منجر می شود و خوشبختانه این نتیجه حاصل شد و در سال 93 از تسهیلاتی که پرداخت کردیم بیش از 60 درصد ان در بخش سرمایه در گردش بود.
رئیس کل بانک مرکزی گفت : در بخش صنعت بیش از 80 درصد برای تامین سرمایه در گردش استفاده و باعث شده است هم تولید افزایش یابد و هم اشتغال های موجود را حفظ و هم اشتغال های جدیدی ایجاد کند و ادامه این سیاست در سال 94 می تواند اثار مثبت مشابهی داشته باشد.
بدهی کلان دولت به بانکها
رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه بدهی انباشته دولت به بانک ها تا پایان سال ۹۳ ، صد و دو هزار میلیارد تومان بوده است که ۸،۹ درصد از دارایی آنها را در آن مقطع تشکیل می داد.
ولی الله سیف در حاشیه همایش رونق اقتصادی و اشتغال به اصلاحات ساختار نظام مالی کشور پرداخت و افزود: سهم بازارهای پول، سرمایه و سرمایه گذاری خارجی تا پایان سال 93 به ترتیب 89،2 درصد،/ 7،6 درصد و 3،2 درصد بوده است.
وی گفت: هم اکنون تامین مالی اقتصاد کشور عمدتا در بانک ها متمرکز است و بازار پول از کارکرد اصلی خود فاصله گرفته است.
سیف سهم اوراق سرمایه ای موجود در ترکیب تامین مالی بازار سرمایه را 95 درصد تا پایان سال 93 اعلام کرد.
وی مشکلات بانکی کشور را به دو دسته فرابخشی و درون بخشی تقسیم کرده و افزود: مشکلات فرابخشی شامل بانک محور بودن نظام مالی کشور، رکود بازار املاک و مستغلات و ایفا نشدن تعهدات دولت به پیمانکارانی که سبب افزایش مطالبات غیرجاری شده اند، است.
سیف در توضیح مشکلات درون بخشی گفت: فعالیت های موسسات اعتباری غیرمجاز، پایین بودن سرمایه بانک ها، بدهی انباشته دولت به بانک ها، مطالبات بانک ها بابت انتشار اوراق مشارکت از آن جمله اند.
وی در تشریح بدهی انباشته دولت به بانک ها افزود: که تا پایان سال 93 این بدهی به 102 هزار میلیارد تومان یعنی حدود 8،9 درصد از دارایی آنها رسیده است.
سیف مطالبات بانک ها بابت انتشار اوراق مشارکت را اینگونه تعریف کرد که مانده مطالبات بانک های دولتی خصوصی شده بابت انتشار اوراق مشارکت طرح های عمرانی بخش دولتی تا پایان سال 93 صد و نود و هشت ممیز پنج دهم هزار میلیارد ریال بوده است.
رئیس بانک مرکزی همچنین مطالبات جاری سال 93 را تا پایان بهمن، 929 هزار میلیارد ریال اعلام کرد.
سیف در توضیح بایدها و نبایدهای بنگاهداری بانک ها گفت: برخی مخالفان این طرح می گویند تشدید ذاتی میان ذینفعان، گسترش حوزه فعالیت بانک ها و افزایش زمینه های انحصاری در اقتصاد، افزایش پیچیدگی نظارت بر عملکرد بانکها، کاهش کارآیی به دلیل ورود بانکها به حوزه غیرتخصصی و افزایش تمرکز در بخش غیرمالی از معایب این طرح است.
وی در بیان راهکارهای مقابله با مشکلات بانکی به تسویه بدهی بخش دولتی به نظام بانکی و افزایش سرمایه و جمع بندی نقدینگی که صرف انتشار اوراق مشارکت شده است اشاره کرد.