انسجام دستگاهها نیاز عملیات مقابله با ریزگردها
رئیس بخش بیابان مؤسسه تحقیقات جنگلها ومراتع میگوید:برای مقابله مؤثر با ریزگردها و عملیاتی شدن روشهای مختلف، باید بین دستگاهها انسجام و هماهنگی باشد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، در مقدمه گزارش پیک بامدادی امروز رادیو ایران به موضوع ریزگردها و مشکلات 20 شهر کشور در این زمینه و بی تأثیر بودن بسیاری از راههای مقابله با آنها پرداخته شد.
مالچپاشی نفتی رایج ترین روش مقابله با ریزگردها در سالهای گذشته بوده است، پوششی که پروفسور کردوانی، پدر علم کویرشناسی ایران لااقل 10 ضرر برایش فهرست کرده است.
وی در این باره میگوید: نفت را به قیر تبدیل می کنند و زیر پوشش آن هر چه موجود زنده است می میرد و وقت پاشیدن این ماده بوی نامطلوب نفت می دهد.
وی افزود: می گویند بعد از مالچ پاشی نفتی نباید کسی روی آن راه برود و حرکت کند وقتی قرار است ما یک میلیون هکتار از اراضی عراق را مالچ پاشی نفتی کنیم چگونه می توانیم انتظار داشته باشیم که هیچ انسان و موجود زندهای روی آن حرکت نکند.
پروفسور کردوانی با بیان اینکه اثر این روش چهار سال بیشتر نیست، گفت: مالچپاشی نفتی تبدیل به دود و بخار می شود و این ماده هر جا هم که برود سرطانزاست.
مالچ زیستی و کاشتن گیاهان بیابانی وارداتی روش دیگری در مقابله با ریزگردهاست که این را هم دکتر کردوانی رد می کند و در عوض از روش های جایگزین ایرانی می گوید.
دکتر کردوانی با اشاره به فراوانی شن و ریگ در کشور میگوید: نوآوری کنیم و به جای استفاده از مالچ نفتی از مالچ رُسی استفاده کنیم.
وی افزود: اما در خوزستان به دلیل بارندگی این روش تأثیرگذار نیست و باید در این استان از روش کشت گیاه استفاده کرد.
مدیر مقابله با ریزگردها در سازمان محیط زیست نظریه های دکتر کردوانی را در حد ایده و طرح می داند و ضمانت اجرایی برایشان نمی بیند.
دکتر شعاعی می گوید: پوشش های تولیدی شرکت ها و دانشگاهها برای مقابله با ریزگردها نیز هنوز در دست بررسی است اما به نتیجه واحدی نرسیده است.
وی افزود: درحال حاضر هنوز هیچ مالچ تولیدی یا مالچ مورد ادعای شرکتها، استانداردهای لازم را کسب نکرده است.
دکتر شعاعی با اشاره به اینکه در این طرح بحث اقتصادی هم مطرح است، گفت: اکنون یک هکتار مالچ نفتی بالای 25 میلیون تومان مواد نیاز دارد در حالی که این این هزینه های نجومی در حد اعتبارات و توان دولت نیست.
وی می افزاید: از نظر علمی هم این ریگها بعدا در زمین میماند ماسههایش میرود و زمین قابلیتهای خود را از دست میدهد.
دکتر خسروشاهی رئیس بخش بیابان مؤسسه تحقیقات جنگلها و مراتع میگوید: تنها حلقه مفقود اتصال این روشها و عملیاتی شدنشان، انسجام بین دستگاههاست.
وی می افزاید : بیش از 270 طرح تحقیقاتی تاکنون انجام داده ایم که تنها یکی از روشها ریگ پاشی است.
خسروشاهی با بیان اینکه درباره مسئله ریزگردها حداقل 10 سال است صحبت میشود معتقد است مشکل اصلی در بخشینگریها و نبود وحدت رویه است به طوری که برای مقابله با ریزگردها خود کمیته نظری دارد و کار میکند و سازمان جنگلها هم کار خودش را انجام می دهد و یک نسخه واحدی که همه به آن عمل کنند وجود ندارد.