پخش زنده
امروز: -
معاون اول قوه قضاییه از روند فعالیت دستگاه های نظارتی در برخورد با ابتدای شکل گیری مشکلات ، انتقاد کرد .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه ای در مراسم تودیع و معارفه رییس کل دادگستری استان البرزگفت: اگر نظارت دقیق در همه سازمان ها ، نهادها و سامانه های نظارتی دولتی ، عمومی و خصوصی انجام می شد و دستگاه های نظارتی کار خود را به خوبی انجام می دادند ، بسیاری از جرایم اتفاق نمی افتاد.
معاون اول قوه قضاییه افزود: اگرهمه گلوگاه های فساد در مرحله نخست نظارت و مدیریت می شد و دستگاه های درون تشکیلاتی هر سیستم کار خود را انجام می دادند ، امروز شاهد بسیاری از مفاسد اقتصادی در جامعه نبودیم .
وی افزود : این کم کاری و سهل انگاری دستگاه های نظارتی موجب می شود در مراحل بعدی و با گسترش فساد ،قوه قضاییه مجبور به ورود در مشکلی باشد که شاید به سادگی در سرمنشا ء قابل جلوگیری بود.
معاون اول قوه قضاییه همچنین در حاشیه مراسم تودیع و معارفه رییس کل دادگستری البرز ، در جمع خبرنگاران از رسیدگی سریع پرونده حادثه مهاباد و برخورد با متخلفان خبر داد.
حجت الاسلام و المسلمین محسنی اژه ای گفت: رسیدگی به پرونده افراد متخلف در پرونده به سرعت در دست رسیدگی است و انشاء الله ، پرونده هر چه زودتر به مرحله نهایی می رسد .
صرف معرفی فهرست بدهکاران بانکی کفایت نمی کند
معاون اول قوه قضائیه گفت: صرف معرفی فهرست 575 بدهکار بزرگ بانکی کفایت نمی کند و باید بانک مرکزی پاسخگو باشد که چرا چنین فهرست هایی به وجود آمده است.
حجت الاسلام والمسلمین غلامحسین محسنی اژه ای در همایش سراسری قضات دادسرای عمومی و انقلاب تهران با اشاره به جایگاه خطیر قضات دادسراها افزود: امروز توقع زیادی از قوه قضائیه به وجود آمده و این توقع هم در مسئولان نظام و هم قوه مجریه و هم در عموم مردم است.
وی گفت: هر مشکلی که در بخش های بانک، زمین ، گمرک ، فضای مجازی ، فضای رسانه و مکتوب و ناهنجاری اجتماعی ایجاد می شود توقع دارند که قوه قضائیه باید وارد شود.
محسنی اژه ای افزود: من این توقعات را ناشی از ضعف قوه قضائیه نمی دانم چرا که اگر دستگاهی خنثی و ناکارآمد باشد کسی به آن مراجعه نمی کند و این مراجعات مکرر و توقعات بالا از قوه قضائیه صرف نظر از این که درست است یا غلط از قوت و اقتدار قوه قضائیه حکایت دارد.
وی گفت: بانک مرکزی وظیفه دارد نظارت کند و بانک های مختلف موظفند معوقات نداشته باشند و وزارت امور اقتصادی و دارایی هم در این خصوص وظایفی دارد اما فقط می گویند که ما فهرست 575 بدهکار بزرگ بانکی را معرفی کرده ایم.
محسنی اژه ای افزود: چرا اجازه دادید چنین فهرست هایی به وجود آید؟ مگر شما وثیقه نگرفته اید؟ چرا بانک مرکزی شکایت نمی کند؟
وی گفت: صرف اعلام فهرست نشان می دهد که آنها ناتوانند و از قوه قضائیه می خواهند که به کمکشان برویم.
محسنی اژه ای افزود: چندی پیش یکی از مسئولان جهاد کشاورزی در برنامه ای تلویزیونی می گفت که در یکی از شهرهای تهران 10 هزار ساختمان غیرمجاز ساخته شده است که می خواهیم به کمک قوه قضائیه همه را تخریب کنیم.
وی گفت: سئوال من این است که مگر شما ندیدید و نبودید که این ساختمان ها ساخته شد؟ چرا یک دستگاه مجوز می دهد و دستگاه دیگر دولتی می گوید این ساختمان حق تغییر کاربری نداشته است؟
معاون اول قوه قضائیه افزود: اگر چه که بخشی از توقعات امروز از قوه قضائیه به سبب نارسایی هایی است که در جای دیگر وجود دارد و بارش بر قوه قضائیه سرریز شده است اما حال که مردم از ما انتظار دارند نباید توپ را به زمین دیگری بیندازیم.
وی در بخش دیگری از سخنانش خطاب به آقای جعفری دولت آبادی دادستان تهران گفت: باید به خانواده دادسراها رسیدگی کنید چرا که انصافاً تحت فشار هستند و از لحاظ روانی و حجم کار و تهدیدات خود و خانواده هایشان با مشکلات مواجه اند.
محسنی اژه ای همچنین در ادامه گفت: باید همه قدر بدانیم که در نظامی زندگی می کنیم که این نظام و این ملت زیر چتر رحمت خاص پروردگار است.
وی افزود: دشمنان برای ایجاد ناامنی و توسعه فساد و به انحراف کشاندن مردم و طیف جوان بسیار تلاش می کنند و علیه کل کشور و نظام برنامه دارند و برای تغییر رفتار نظام تلاش می کنند اما با این وجود امروز جمهوری اسلامی ایران از هر زمان دیگری در منطقه و در بسیاری از مسائل جهان و بین الملل تأثیرگذارتر است.
محسنی اژه ای افزود: نفوذ و اقتدار جمهوری اسلامی ایران سال به سال بیشتر شده است و امروز دشمنان به صراحت به اقتدار ، نفوذ و کارآیی جمهوری اسلامی ایران اذعان دارند.
وی در ادامه با اشاره به این که حکومت ایران را شخصیتی عالم ، وارسته و متقی اداره می کند ، گفت: امروز ما در نظاممان می خواهیم قوانین قرآن و اسلام را پیاده کنیم.
در بخش دیگری از این مراسم قرار بود از 10 نفر از کارکنان و مسئولان دادسراهای تهران قدردانی شود که آقای محسنی اژه ای پیشنهاد داد 20 نفر دیگر هم مورد تقدیر قرار گیرند.
آقای جعفری دولت آبادی هم که از این پیشنهاد آقای محسنی اژه ای خرسند شده بود به مزاح گفت حالا که ما را شیر کردی هر سه ماه یک بار به حساب آیت الله لاریجانی و آقای محسنی اژه ای قضات را تشویق می کنیم.
انتقاد از جریان سازی ها در فضای مجازی
معاون اول قوه قضاییه با انتقاد از جریان سازی ها در فضای مجازی گفت: باید بسترسازی و آمادگی لازم در کشور ایجاد شود که با یک شایعه و خبر کذب ، فضای امنیتی کشور به راحتی تحت تاثیر قرار نگیرد .
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای در حاشیه مراسم معرفی رئیس کل دادگستری استان البرز در جمع خبرنگاران در خصوص ماجرای مهاباد گفت : قوه قضاییه با جدیت و سرعت در حال پیگیری این پرونده و رسیدگی به آن است و با متخلف یا متخلفان احتمالی برخورد قاطع خواهد شد .
معاون اول قوه قضاییه همچنین در این مراسم اهتمام بیشتر نهادهای نظارتی و اطلاعاتی را سبب کاهش پرونده های ورودی به قوه قضاییه دانست و افزود : باید به گلوگاههای وقوع جرم توجه ویژه ای شود و با پیشگیری ، اجازه تخلف را نباید داد .
حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای ضمن اشاره به وظایف و سختی های قضات در قوه قضاییه گفت : امروز توقع مردم از دستگاه قضایی کشور افزایش یافته است که علت آن اقتدار قوه قضاییه در اجرای قوانین و برخورد با مجرمان است.
وی افزود : هیچ کس حق دخالت در کار قاضی ها را ندارد .
معاون اول قوه قضاییه در ادامه توصیه هایی را به مسئولان و کارکنان قوه قضاییه کشور به ویژه رئیس کل جدید دادگستری در استان البرز داشت که از جمله آن تامین امنیت در کشور ، رسیدگی سریع و دقیق پرونده های خاص ، برخورد قاطع با متخلفانی که اصل نظام را زیر سوال می برند ، نظارت مستمر بر عملکرد عوامل اجرایی این قوه و برخورد قاطع با متخلفان ، پیشگیری از ایجاد رانت و فساد اداری و همچنین جدیت در پیشگیری و برخورد با دست اندازی به عرصه ها و منابع طبیعی کشور بود .
مراسم معرفی رئیس کل دادگستری استان البرز با حضور حجت الاسلام والمسلمین محسنی اژه ای معاون اول قوه قضاییه ، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان استان البرز در سالن امام خمینی پردیس کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج برگزار شد .
نباید در بحث پیشگیری بی تفاوت باشیم
دادستان کل کشور با بیان اینکه نباید در بحث پیشگیری بی تفاوت باشیم، گفت: اگر اقدامات پیشگیرانه بود هر روز شاهد نبودیم یک پرونده فساد اقتصادی روی میز قاضی باشد.
حجت الاسلام والمسلمین سید ابراهیم رئیسی در همایش قضات دادسرای عمومی و انقلاب تهران افزود:
عقل و نقل ایجاب می کند که پیشگیری مقدم و مهمتر از برخورد است و در این خصوص بسیار تاکید شده است.
رئیسی گفت : در نظام تربیتی ، نظام آموزش و پرورش، فقرزدایی و ایجاد اشتغال هر قدمی برداشته شود ورودی یک پرونده به دستگاه قضایی کمتر می شود.
وی با بیان اینکه کاهش ورودی پرونده ها به دادگستری ها و دادسراها از اقدامات پیشگیرانه است، افزود: ما نباید در بخش پیشگیری بی تفاوت باشیم و همه دستگاه ها در کشور وظیفه پیشگیری دارند.
دادستان کل کشور در ادامه با بیان اینکه رسیدگی های قضایی و حقوقی باید توام با تخصص باشد، گفت : البته این امر همکاران ما را به زحمت می اندازد ، چون همکاران ما حقوقدان هستند نه کارشناس تخصصی.
وی افزود : در هر صورت رسیدگی عادلانه و فهم شجاعانه موضوع ایجاب می کند به ویژه در بخش های تخصصی هم نگاه متخصصانه و هم با حوصله در رسیدگی ها داشته باشیم.
رئیسی با بیان اینکه کشف شبکه های جرم در دادسراها نیاز به صبر و بردباری و تامل و حوصله دارد، گفت: گاهی ضابطان و اعلام کنندگان صرفا یک گزارش می دهند و این حوصله قاضی است که می تواند به کشف شبکه های جرم و باندهای سازمان یافته منجر شود.
وی افزود: در این خصوص کشف شبکه های سازمان یافته بر موارد مصداقی، اولویت و اهمیت دارد و در این خصوص نقش قضات بسیار مهم است.
دادستان کل کشور گفت : البته رسیدگی به پرونده های کلان و جرایم سازمان یافته نباید ما را از رسیدگی به پرونده های خرد و جرایم سبک باز دارد.
وی افزود : مثلا در بخش موادمخدر، برخورد با قاچاقچیان حرفه ای و شبکه ها و سرشبکه ها رسیدگی به پرونده ها اولویت دارد اما نباید از خرده فروشان غافل شد.
رئیسی گفت: بی توجهی به خرده فروشان می تواند با همه جدیت ها در رسیدگی به پرونده های کلان ، وجهه و چهره شهرها را بد جلوه دهد و مبارزه را کم رنگ نشان دهد .
وی افزود : در حالیکه در حوزه های قضایی، انتظامی و امنیتی در بحث برخورد با قاچاقچیان موادمخدر کار بسیار نفس گیری صورت می گیرد بنابراین حتما باید با خرده فروشان نیز برخورد شود.
رییسی گفت : درباره سارقان مسلح نیز که البته آمار بالایی ندارند با اینها نیز باید برخورد جدی شود و قرارهای تامینی که صادر می شود ، شدید باشد.
وی افزود : این امنیتی که در شهر تهران و شهرها شاهد هستیم قضات دادسرا مسلما سهم جدی در آن دارند.
دادستان کل کشور با بیان اینکه با وجود اینکه کشور ما مورد تهدیدات بسیاری است اما امروز شرایط کشور از همه مواقع امن تر است ، گفت: این سهمی است که بیشتر به دادستانی و دستگاه قضایی تعلق دارد که بسیار قابل توجهی است.
وی افزود : در این رسیدگی ها شما قضات با بخش های خارج از نظام قضایی در ارتباط هستید و بخواهیم و نخواهیم وکیل و کارشناس در آن دخیل هستند و اینها برای کشف حقیقت کمک می کنند .
رئیسی گفت: آنچه که برای دستگاه قضایی فرصت است وکیل و کارشناس سالم است ؛ بنابراین وکیل ناسالم تهدیدی برای قوه قضائیه و دادرسی ناعادلانه است .
وی افزود : باید دادیار و بازپرس و مدیر مجتمع و ناحیه بر عملکرد زیرمجموعه های خود نظارت کنند چراکه اگر ناهنجاری اتفاق بیفتد به همه مجموعه نسبت می دهند.
دادستان کل کشور با بیان اینکه سلامت قاضی امر مهمی است، گفت: صالح بودن قاضی کافی نیست و باید مصلح نیز بود و باید تلاش کند از مدیر دفتر و مجموعه های زیردستی سالم برخوردار باشد.
رئیسی گفت: یکسری از پرونده ها در دادسرا وجود دارد که پیچیدگی دارد؛ بنابراین به اطلاعات و آموزش های روزمره و به هنگام برای قضات نیاز داریم.