پخش زنده
امروز: -
استاد اقتصاد با تاکید بر اینکه کاهش نرخ سود تسهیلات بانک ها بدون سازوکار مناسب موفقیت نخواهد داشت ، گفت : برای این کاهش مجموعه ای از شرایط و محیط اقتصادی مناسب باید فراهم شود.
سید بهاء الدین حسینی هاشمی در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما افزود : در شرایطی کاهش نرخ سود تسهیلات بانکی موفق خواهد بود که نرخ سود رسمی بازار را بپذیریم ، ساختار و سرمایه بانک های بزرگ را اصلاح کنیم ، درباره جریمه 34 درصدی اضافه برداشت بانک ها به بانک مرکزی چاره اندیشی شود و با ارتباط بانک های داخلی با بانک های خارجی منابع از خارج جذب شود و توان بانک ها افزایش یابد.
این اقتصاددادن با تاکید بر اینکه نرخ تورم در تعیین نرخ سود تسهیلات به عنوان نرخ مرجع در سایر تصمیم گیری های اقتصادی اهمیت دارد ، گفت : معمولا نرخ سود سپرده ها و تسهیلات بانکی بر اساس نرخ تورم سال قبل و پیش بینی رشد یا کاهش تورم در سالجاری و آتی بعلاوه 2 تا 3 درصد محاسبه می شود.
حسینی هاشمی نرخ سود بین بانکی را که در ایران زیر 25 درصد است ، از دیگر شاخص های اثرگذار در نرخ سود تسهیلات بیان کرد و گفت : بخشی هم به عرضه و تقاضای پول بر می گردد و در شرایط تورم که بخش پولی با مازاد نقدینگی پایه پولی بد مواجه است ، باید بررسی کرد که عرضه و تقاضای پول چگونه است.
این کارشناس مسایل پولی و مالی همچنین تاکید کرد : همه منابع بانک ها نیز قابل وام دهی نیست زیرا بانک ها با انباشت معوقات و قابلیت وصول مطالبات مواجه است.
حسینی هاشمی ، میزان سود بازار غیر متشکل یا بازار سیاه پولی را نیز در محاسبه نرخ سود بانکی مهم دانست و گفت : نرخ واقعی سود پول در بازار ماهانه 3 درصد یعنی 36 درصد در سال است و اگر با نرخ سود بانکی فاصله زیاد داشته باشد پول از بازار رسمی به غیر رسمی منتقل می شود.
این اقتصاددان همچنین با اشاره به محدودیت بانک ها در جذب پول از بانک های خارجی در شرایط تحریم گفت : کاهش عرضه پول و افزایش تقاضا و نرخ تورم سبب شد سرمایه در گردش واحدهای تولیدی و خدماتی افزایش یابد و تقاضا از عرضه بیشتر شود که در تعیین نرخ سود بانکی اثر دارد.
حسینی هاشمی ، سیاست انقباضی دولت برای مهار نقدینگی و تورم را نیز یادآور شد و گفت : در این شرایط باید نرخ سود تسهیلات بانکی بالا باشد.
وی افزود : در اصلاح نرخ سود بانک ها معمولا ابتدا نرخ سود سپرده گذاران اصلاح می شود که باعث می شود پول وارد بازار غیر رسمی شود.
این استاد اقتصاد تصریح کرد : با توجه به اینکه تعداد موسسه مالی و اعتباری و صندوق های پولی بسیار زیاد است ، سپرده گذاری در این موسسه ها جاذبه بیشتری پیدا می کند که باید این واقعیت ها نیز در نظر گرفته شود.
حسینی هاشمی افزود : در شرایط اقتصادی کشورکه اعتبارات بین المللی کم ، فشار روی ریال زیاد ، تعداد موسسه مالی اعتباری غیر مجاز زیاد است و مطالبات معوق توان وام دهی بانک ها را به حداقل رسانده است ، نگران هستیم بانک ها سپرده ها را صرف امور جاری کنند زیرا نسبت کفایت سرمایه بانک ها کم است.
وی گفت : همچنین بانک مرکزی از اضافه برداشت بانک ها در حد 34 درصد جریمه دریافت می کند که فشار زیادی به بانک هاست و در این شرایط نمی توان نرخ سود تسهیلات را کاهش داد.