کاهش تدریجی سود با کاهش تورم
معاون بانک مرکزی درباره کاهش نرخ سود بانک ها با بیان این که نرخ تورم در سال ۹۳ به ۱۵ و ۶ دهم درصد رسید و رشد اقتصادی نیز مثبت شده است، گفت: به همین خاطر ارزیابی دیگری هم از نرخ سود بانکی داشتیم.
{$sepehr_old_video_79847}
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، پیمان قربانی که با حضور در استودیوی خبر ساعت 14 ، افزود: در سال های قبل که تورم افزایش یافته بود نرخ سود هم روند افزایشی داشت.
وی گفت: امسال هم با توجه به کاهش نرخ تورم بانک مرکزی معتقد است نرخ سود بانکی نباید به گونه ای باشد که برخلاف متغیرهای اقتصاد کلان کشور باشد.
اعتقاد نداریم با کاهش تورم، نرخ سود بانکی هم کاهش یابد
قربانی افزود: البته ما اعتقاد نداریم که با کاهش تورم باید نرخ سود بانکی سریع و شوک گونه پایین بیاید بلکه باید شرایط بانک ها ، تعهدات آنها ، رشد اقتصادی ، اقتضائات اقتصاد کلان ، تعادل بازارهای اقتصادی و مجموعه این شرایط در نظر گرفته شود تا درباره نرخ سود تصمیم گیری کنیم.
وی با بیان این که البته تورم یکی از مهمترین این شاخص هاست ،گفت: تاکید بر این است که با کاهش تورم نرخ سود تسهیلات هم به صورت تدریجی کاهش یابد.
معاون اقتصادی بانک مرکزی در پاسخ به این سوال که آیا نرخ سود سپرده ها نیز قرار است کاهش یابد؟ افزود: با توجه به این که بانک مرکزی رویکرد خروج از رکود را دنبال می کند، تمرکز ما بر بحث تسهیلات است.
وی گفت: نرخ سود سپرده ها هم به آرامی کاهش پیدا خواهد کرد منتهی به صورتی است که نرخ سود واقعی همچنان مثبت خواهد بود.
نرخ سود واقعی بیش از اندازه بالا برای اقتصاد مضر است
قربانی با تاکید بر این که بانک مرکزی اعتقاد دارد نباید سرکوب مالی صورت بگیرد و نرخ های سود واقعی باید مثبت باشد ، افزود: میزان مثبت بودن هم اندازه ای دارد و همانقدر که سرکوب مالی برای اقتصاد مضر است نرخ سود واقعی بیش از اندازه بالا برای اقتصاد مضر است.
وی گفت: بانک مرکزی معتقد است برای تعیین نرخ سود باید به تمامی اجزا توجه شود.
معاون اقتصادی بانک مرکزی تاکید کرد: منافع سپرده گذاران ، منافع تسهیلات گیرندگان و اقتضائات اقتصاد کلان و تعادل بازارهای دارایی همه باید توأماً مورد توجه قرار بگیرد.
کاهش نرخ سود آثارش محدود است
وی با اشاره به این که این تسهیلات در زمینه تولید می تواند شامل کاهش نرخ سود و دیگری افزایش دسترسی به تسهیلات باشد ، گفت: در بحث کاهش نرخ سود آثارش محدود است و آن طور که بانک مرکزی برآورد کرده بوده یکی از مقولاتی است که می تواند روی هزینه تمام شده محصولات این واحدهای تولیدی تأثیرگذار باشد.
قربانی افزود: در بحث میزان تسهیلات روند سال گذشته و رویه بانک مرکزی این بوده که تسهیلات اعطایی را بالا ببریم.
وی گفت: عملکرد نظام بانکی در 11 ماهه 292 هزار میلیارد تومان بوده است که از هدف 287 هزار میلیارد تومانی اعلامی رئیس کل بانک مرکزی بالاتر رفته و عملکرد خوبی داشته است.
قربانی افزود: ما خواستیم تسهیلات را به سمت بخش مولد هدایت کنیم و در عین حال ظرفیت خالی اقتصاد کشور را فعال سازی کنیم.
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: 60 درصد این تسهیلات به سمت سرمایه در گردش رفته که سهم صنعت بیش از 80 درصد بوده است.
وی افزود: در کنار این مقولات دیگری نظیر بازپرداخت بدهی های دولت ، تقویت سرمایه پایه بانک ها ، کاهش مطالبات غیر جاری و فروش دارایی های مازاد هم می تواند به افزایش منابع قابل ارائه تسهیلات کمک کند.
هدایت تسهیلات به سمت بخش های مولد
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: هدف بانک مرکزی در هدایت تسهیلات این است که تسهیلات تا حد امکان به سمت بخش های مولد برود.
پیمان قربانی افزود: با توجه به اینکه اقتصاد ما در دو سال مستمر رکود داشت و 3 فصل است که از رکود خارج می شود ، بنابر این ظرفیت های خالی هنوز وجود دارد و منابع هم باید به سمت ظرفیت های خالی هدایت شود.
وی اضافه کرد: در ابتدا هدف 280 هزار میلیارد تومان تسهیلات برای سال 93 تعیین شده بود که خوشبختانه تا بهمن 93 حدود 292 هزار میلیارد تومان تسهیلات پرداخت شد که با برآورد ساده می توان انتظار داشت در پایان سال به 320 هزار میلیارد تومان برسد.
قربانی گفت: هدف گذاری شده بود 60 درصد از تسهیلات به سرمایه در گردش اختصاص یابد که حدود 60،3 درصد حاصل شده است و در حوزه صنعت هم بیش از 80 درصد تسهیلات پرداختی به سرمایه در گردش اختصاص یافت.
وی افزود: امسال رئیس کل بانک مرکزی ابلاغیه ای به بانک ها داد که بانک ها باید در همدلی و همزبانی بیشتری با ارباب رجوع و فعالان اقتصادی و تسهیلات گیرندگان تلاش کنند در جهت تطبیق هرچه بیشتر منابع نظام بانکی و نیازهای تسهیلات گیرندگان گام بردارند.
معاون اقتصادی بانک مرکزی گفت: امسال همچنان هدایت منابع به سمت سرمایه در گردش و واحدهای تولیدی از اولویت های بانک مرکزی خواهد بود و با قدرت هرچه تمام تر استمرار خواهد یافت.
توان تسهیلات دهی بانک ها محاسبه می شود
قربانی افزود: بانک مرکزی با محاسباتی که در دست انجام دارد ، در چارچوب اهداف تورمی و مناسب با میزان سپرده هایی که ایجاد می شود ، توان تسهیلات دهی بانک ها را محاسبه خواهد کرد.
وی گفت: انتظار ما این است که با کاهش نرخ تورم، نرخ سود تسهیلات هم باید روند کاهشی به خود بگیرد البته باید توجه داشت با متغیرهای اقتصادی نمی توان به صورت آنی و شوک درمانی برخورد کرد.
قربانی افزود: همان طور که در زمان افزایش تورم نرخ سود تسهیلات ما به همان میزان افزایش پیدا نکرد اکنون هم رویه اینگونه نیست و اگر سال گذشته 19،6 درصد کاهش تورم داشتیم به همان میزان کاهش نرخ های سود داشته باشیم.
وی گفت: چند اصل وجود دارد؛ نرخ های سود باید مثبت و سازنده و واقعی و متناسب و هم جهت با تحولات اقتصاد کلان باشد.
قربانی افزود : رئیس کل بانک مرکزی به بانک ها ابلاغ کرد که سپرده ها التزام بخش باشد و رقابت غیرسازنده نشود و جهت نرخ سود تسهیلات به صورت تدریجی روند نزولی در پیش گیرد.
وی گفت: البته این به این معنی نیست که در نرخ سود واقعی اتفاق خاصی می افتد بلکه همچنان در بانک مرکزی اعتقاد داریم در نرخ های سود باید چند بعد را درنظر بگیریم هم منافع سپرده ها
، مصالح و منافع تسهیلات گیرندگان، مصالح اقتصاد کلان، اهداف تورم، رشد اقتصادی، سرمایه گذاری و ثبات بازارهای دارایی را باید همزمان ببینیم.
قربانی با بیان اینکه رویه اعتدال را در زمینه تعدیل نرخ سود دنبال می کنیم، افزود: از شوک درمانی در این باره پرهیز کنیم و با تدابیری که اندیشیده خواهد شد و تصمیم هایی که شورای پول و اعتبار خواهد گرفت ، شاهد تعدیل تدریجی نرخ های سود و کاهش بیش از پیش نرخ تورم و رشد و شکوفایی هرچه بیشتر اقتصاد را در سال 94 شاهد باشیم.