کشف ازت در مریخ
دانشمندان اعلام کردند نخستین بار در نیترات موجود در سطح سیاره مریخ مقادیری ازت که از عناصر اصلی حیات است، کشف کرده اند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سازمان فضایی آمریکا ناسا، روز سه شنبه اعلام کرد دانشمندان با استفاده از ظرفیت های کاوشگر آمریکایی کیوریاسیتی برای اولین بار موفق شدند در نیترات موجود در سطح سیاره مریخ مقادیری ازت که از عناصر اصلی حیات است، کشف کنند.
نیترات ها نوعی از مولکول ها هستند که ازت را در اشکالی که قابل استفاده توسط ارگانیسم های زنده است، در خود نگه می دارند. ازت در واقع برای انواع مختلف شناخته شده حیات اجتناب ناپذیر است چرا که برای بزرگ ترین ملکول ها از جمله دی ان ای عنصری کلیدی محسوب می شود.
در مریخ نیز همانند زمین ، ازت در حالت گازی در اتمسفر وجود دارد. این ازت از دو اتم به هم چسبیده که نمی توانند به راحتی با ملکول های دیگر ترکیب شوند، ساخته شده است. اتم های ازت برای این که بتوانند واکنش های شیمیایی را که برای حیات اجتناب ناپذیر است، ایجاد کنند باید یا تنها باشند یا این که با ملکول های اکسیژن ترکیب شوند.
با این وجود دانشمندان ناسا تاکید کرده اند که هیچ چیزی وجود ندارد که ثابت کند منشاء ملکولهای نیترات کشف شده در مریخ توسط کیوریاسیتی، یک ارگانیسم زنده بوده است.
در حال حاضر سطح سیاره مریخ برای هیچ یک از اشکال شناخته شده حیات مساعد نیست. به اعتقاد دانشمندان ناسا، نیترات های موجود در مریخ بسیار قدیمی هستند و بر اثر فرایندهای غیر زیستی از قبیل تاثیر سیارک ها یا صاعقه بر روی این سیاره در گذشته های بسیار دور شکل گرفته اند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از واشنگتن، گروه دانشمندان ناسا که کیوریاسیتی را هدایت می کنند، پیش از این نشانه هایی کشف کرده بودند که ثابت می کرد در گذشته های بسیار دور که به میلیاردها سال پیش باز می گردد، حیات در این سیاره وجود داشته است. وجود آب فراوان در حالت مایع ( که وجود بستر رودخانه های قدیمی نشان دهنده آن است) و همچنین وجود مواد ارگانیک در دهانه آتشفشان گال Gale (که کاوشگر کیوریاسیتی اوت سال دو هزار و دوازده از آن نمونه برداری کرد)، نشان دهنده حیات در گذشته های بسیار دور در سیاره مریخ است.
کاوشگر کیوریاسیتی در حال حاضر در دامنه کوه شارپ که پنج هزار و پانصد متر ارتفاع دارد و از صخره های رسوبی تشکیل شده است، قرار دارد. در یکی از همین صخره ها بود که کیوریاسیتی موفق شد وجود ملکول های نیترات را ردیابی کند.
این کاوشگر همچنین دسامبر گذشته نزدیک در سطح سیاره مریخ به انتشار مداوم گاز متان پی برد اما هنوز نتوانسته است منبع انتشار این گاز را در سیاره سرخ شناسایی کند این در حالی است که نود و پنج درصد از متان موجود در زمین را میکروارگانیسم ها تولید می کنند.
هدف اصلی از ماموریت کاوشگر کیوریاسیتی این است که با بررسی شرایط لازم برای حیات میکروبی ، پی ببرد آیا در گذشته سیاره مریخ قابل زندگی بوده است یا خیر.