اجرای طرح تحول نظام سلامت نیازمند زمان
معاون درمان وزیر بهداشت گفت: کمبود تخت بیمارستانی، نیروی انسانی و توسعه نیافتگی درحوزه سلامت موضوعی است که مربوط به چند دهه اخیر است و متاسفانه در این زمینه سرمایه گذاری مناسبی به علت اینکه سلامت در اولویت برنامه ها نبود اتفاق نیافتاده است.
به گزارش واحد مرکزی خبر، دکتر محمدحاجی آقاجانی در برنامه گفتگوی ویژه خبری سه شنبه شب شبکه دو سیما افزود: در حال حاضر با داشتن یک و نیم تخت به ازای هر 1000 نفر جمعیت یعنی حدود 80 هزار تخت خواب در حوزه دولتی و در مجموع 115 هزار تخت خواب در کشور یک عقب ماندی خیلی جدی در این زمینه داریم .
وی ادامه داد: در کشورهای پیشرفته مانند ژاپن 13 و نیم تخت برای هر هزار نفر ، در کره 10 و نیم تخت و در کشورهای همسایه ما هم حدود دو و هفت دهم تخت به ازای هر هزار نفر است که این نشان می دهد ما از نظر سرمایه گذاری در حوزه خدمات سلامت از جمله خدمات بیمارستانی عقب ماندیم.
حفاظت مالی از مردم در مقابل هزینه های سلامت
آقاجانی گفت: این کمبود محسوس بود و هست و باید طرح از یک نقطه ای آغاز می شد و مهمترین هدف و اتفاقی که باید می افتاد حفاظت مالی از مردم در مقابل هزینه های سلامت بود.
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: اجرای کامل طرح تحول نظام سلامت حداقل به یک دهه زمان نیاز دارد و سرمایه گذاری های مستمر باید انجام گیرد تا زیر ساخت های لازم ایجاد و کمبود ها برطرف شود.
وی با بیان اینکه برنامه های کوتاه مدتی هم وجود دارد گفت : برای سال آینده طراحی کردیم که بخشی از کمبودهای اورژانسی در این حوزه برطرف شود.
آقاجانی افزود: در سال آینده برای توسعه حوزه های اورژانس ، آی سی یو ، دیالیز ، بلوک های زایمانی ، کلینیک های ویژه و مراکز سرطان برنامه داریم تا صف های انتظار کمتر شود و افزایش بهره مندی مردم از خدمات سلامت محقق شود.
کمبود جدی در گروه پرستاری داریم
وی با تاکید بر اینکه اکنون کمبود جدی در نیروهای شاغل در پرستاری و در اورژانس پیش بیمارستانی داریم گفت: حدود 80 هزار نفر گروه پرستاری در بیمارستان های دولتی برای 80 هزار تخت خواب داریم که این نسبت باید حداقل دو برابر شود تا به استانداردهای منطقه ای برسیم.
آقاجانی در پاسخ به این پرسش که چرا نیروهای بیشتری استخدام نمی کنید گفت : بحث استخدام نیرو در بیمارستان های دولتی مشکلاتی دارد زیرا بدنه دولت بزرگ است و دولت با موانعی برای استخدام نیروی انسانی مواجه است.
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: مکرر در مناسبات و جلسات پیگیری های دائمی می شود اما برای استخدام از حیث ردیف های استخدامی و مجوزها و منابع مالی مشکلاتی وجود دارد.
وی گفت: فشار کاری روی همکاران ما در بیمارستان ها زیاد است و آنها با بردباری در حال کار هستند.
هیئت امنایی شدن بیمارستانها از سال جدید
آقاجانی افزود: برای سال آینده علاوه بر روش های استخدام دولتی در پی هیئت امنایی شدن بیمارستان ها و استخدام نیروی انسانی مورد نیاز از طریق هیئت امنای بیمارستان هستیم.
وی درباره استمرار طرح تحول سلامت گفت : این استمرار در گرو توجه خاص به این حوزه و تامین منابع مالی لازم برای آن است.
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی افزود: برای پایداری منابع، برنامه ریزی شد و با حمایت جدی مجلس شورای اسلامی از این طرح یک درصد منابع حاصل از مالیات بر ارزش افزوده و ده درصد منابع حاصل از اجرای قانون هدفمندی یارانه ها در تبصره های بودجه، دائمی شد که این موضوع به منابع طرح تحول سلامت کمک خواهد کرد.
آقاجانی ادامه داد: کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی و وزارت بهداشت پیشنهادهای دیگری هم در این باره داده اند مانند استفاده از عوارض کالاهای آسیب رسان و اصلاح قانون حق بیمه خدمات درمانی که به منابع این طرح کمک خواهد کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که وزارت بهداشت تا کنون از منابع حاصل از یک درصد مالیات بر ارزش افزوده و ده درصد هدفمندی یارانه ها ، چقدر دریافت کرده است ؟ گفت: بیش از 50 درصد این منابع حاصل شده است و امیدواریم طی روزهای باقیمانده بقیه منابع طرح هم حاصل شود.
خرید خدمت از بخش خصوصی در حل مشکلات
آقاجانی در پاسخ به این پرسش که آیا خرید خدمت از بخش خصوصی می تواند مشکلات کمبود تخت و نیرو را حل کند ؟ هم گفت: تا حدی می تواند این مشکل را برطرف کند.
وی ادامه داد: البته بخش خصوصی ما هم توسعه چندانی نیافته است اما این آمادگی در وزارت بهداشت وجود دارد که اگر بخش خصوصی خدمات خود را با نرخ مناسب ارائه کند از آن ها خرید خدمت شود.
آقاجانی اضافه کرد: امسال با وجود صحبت ها بودجه وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تنها حدود 4 درصد افزایش یافت و کمی بودجه می تواند مشکلاتی را در سال آینده در حوزه سلامت ایجاد کند.
معاون درمان وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: همکاری شرکت های بیمه ای از نظر همکاری با طرح تحول نظام سلامت با گذشته قابل مقایسه نیست و وزارت رفاه و سازمان های بیمه گر، پایه همکاری شان به مراتب بهتر از گذشته است.
آقاجانی ادامه داد: اما مشکلاتی هم در این زمینه وجود دارد از جمله اینکه تبادل اسناد الکترونیک وجود ندارد و تکمیل بسته بیمه پایه و نوع رسیدگی به اسناد از مسایلی است که باید به مرور حل شود.
نایب رئیس اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی هم در ارتباط تلفنی با برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: بیمارستانهای دولتی فضای فیزیکی مناسبی را نداشتند و تجهیزات آنها قدیمی شده بود زیرا منابع مالی به روز کردن تجهیزات را نداشتند و این مسایل موجب شده بود رغبت بیماران به استفاده از خدمات بیمارستان دولتی کمتر شود.
دکتر عبدالرحمن رستمیان افزود: آنها برخی از داروها را نمی توانستند تهیه کنند و آزمایشگاه های آنها دچار کمبود بود اما اکنون وضعیت بهتر شده است.
وی اضافه کرد: با اجرای طرح تحول نظام سلامت این مسایل بهبود یافت و وضعیت بهتر شده است .
رستمیان همچنین با اشاره به کمبود پرستاران در بخش های بیمارستانی خواستارجذب سریع تر پرستاران شد .
وی در پاسخ به این پرسش که استمرار منابع طرح تحول سلامت راچگونه می بینید ؟ گفت: بودجه ای که باید برای وزارت بهداشت و نظام سلامت بگذاریم تعریف شده است که باید از متوسط منطقه بالاتر باشد و بر اساس قانون برنامه پنجم توسعه هم باید به هفت ونیم درصد جی دی پی برسیم اما هنوز به این جی دی پی نرسیدیم .
نایب رئیس اول کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی افزود: اختصاص منابع حاصل از یک درصد مالیات بر ارزش افزوده و ده درصد قانون هدفمندی یارانه ها جزو قانون برنامه پنجم توسعه هستند و این قانون سال اینده به پایان می رسد.
رستمیان ادامه داد: اینکه آیا این قانون برای برنامه ششم توسعه پایدار می شود یا خیر سال آینده مشخص خواهد شد.