نرخ ۹۵ درصدی باسوادی در ایران
معاون وزیر آموزش و پرورش و رئیس سازمان نهضت سوادآموزی از نرخ باسوادی ۹۵ درصدی جمعیت ایران خبر داد.
به گزارش خبرنگار واحد مرکزی خبر؛ علی باقر زاده در نشست خبری به مناسبت سالروز فرمان امام خمینی(ره) برای تشکیل نهضت سوادآموزی با بیان اینکه تاکنون 550 هزارنفر در سوادآموزی به عنوان آموزشیار، مؤلف و کارمند فعالیت کردهاند گفت: در این سالها حدود 22 میلیون نفر زیر پوشش سوادآموزی قرار گرفتهاند.
وی با اشاره به اینکه در زمان فرمان حضرت امام خمینی (ره) 50 درصد جمعیت کشور با سواد بودهاند و امروز نرخ باسودای 95 درصد است افزود: در دنیا قدر مطلق بیسوادی کاهش چشمگیری نیافته است، بطوریکه در سالهای 2000 تا 2010 آمار بیسوادی دنیا تنها یک درصد کاهش داشته است.
باقرزاده گفت: امروزه بیسوادی مثل گذشته فقط توانایی خواندن و نوشتن نیست بلکه شامل سواد سیاسی، اجتماعی، هنری و اقتصادی نیز میشود و به عبارتی چند وجهی است.
وی با بیان اینکه میانگین سالهای تحصیلی شهروندان هفت و سه دهم است که در این بخش ایران رتبه 111 جهان را دارد افزود: متاسفانه در شمارش افراد باسواد و بیسواد الگوی واحدی در کشورها وجود ندارد و ما از خود اظهاری سر شماری نفوس و مسکن استفاده میکنیم که در برخی موارد نادرست است.
باقرزاده گفت: طبق سرشماری سال 1390، 9 میلیون و 719 هزار نفر یعنی 14.6 جمعیت بالای شش سال خود را فاقد مهارت خواندن و نوشتن اعلام کردند که از این تعداد 3 میلیون و 456 هزار نفر در گروه سنی 10 تا 49 سال هستند که حدود 6.8 جمعیت کشور میشود.
وی ادامه داد: از این تعداد 950 هزار نفر در گروه سنی 10 تا 29 سال هستند که معادل 3.2 جمعیت میشود.
به گفته رئیس سازمان نهضت سواد آموزی در گروه 10 تا 49 سال استانهای مازندران، سمنان، اصفهان، البرز و تهران بالاترین درصد باسوادی و استانهای سیستان و بلوچستان، آذربایجان غربی، کردستان، لرستان، کرمان، خراسان شمالی بالاترین درصد بیسوادی را دارند.
وی با اشاره به آموزش رایگان 688 هزار نفر از اتباع خارجی در کشور گفت: با اینحال 40 درصد افراد خارجی بیسواد هستند.
باقرزاده با برشمردن مزایا و خسارات باسوادی و بیسوادی افزود: بررسیها نشان میدهد فقط در تصادفات فوتی 91 درصد موتورسواران، 70 درصد عابران پیاده و 45 درصد رانندگان کمسواد و بیسواد هستند و بین جرایم و سطح سواد نیز رابطه معناداری وجود دارد بطوریکه 80 درصد جرایم را افراد زیر 30 سالی انجام دادهاند که 60 درصد آنها بیسواد یا کم سواد هستند.
وی همچنین با اشاره به برنامه های نهضت سواد آموزی برای شناسایی و آموزش بی سوادان با همکاری دستگاههای مربوطه و تمرکز بر گروه سنی 10 تا 49 سال گفت: در این راستا یک پایگاه اسمی از افراد بیسواد تشکیل دادهایم تا بر اساس آن اگر فردی بالای پنجم درس خوانده یا دچار اختلال ذهنی است از چرخه خارج شود تا بهتر بتوان برنامهریزی کرد.